Trykk her for å se anbefalte hotellrom i Berlin

Finn billige flybilletter til Berlin her

Oversikt over pakketurer inkludert fly og hotell

/sponsede lenker

Den tyske hovedstaden Berlin har spilt en viktig rolle igjennom verdenshistorien, og er et populært turistmål for nordmenn. Byen har svært mye for den historieinteresserte, samt et godt utvalg av kulturelle severdigheter. Med over 3,5 millioner innbyggere er Berlin en av Europas aller største hovedsteder, og følgelig åsted for et yrende folkeliv. Byen passer vel så bra for reise med familien som for en romantisk tur med kjæresten, og det finnes mye å gjøre for barna her.

Over seks millioner turister fra hele verden finner veien til Berlin hvert eneste år. Enkelte drar for å oppleve de mange severdighetene og attraksjonene byen har å tilby, mens andre bare ønsker å oppleve den tyske hovedstaden.

Reise til Berlin

Både SAS og Norwegian tar deg til Berlin til svært lave priser på godt under 1000-lappen per person, dersom man bestiller i god tid. Dessuten flyr flere utenlandske selskaper direkte, og flyturen tar kun halvannen time. Berlin har to store hovedflyplasser, og vi anbefaler at man sjekker ut avstanden til hotellet fra den flyplassen man lander på. Tyskland er med i EU, og følgelig er euroen innført som standard valuta. 1 euro tilsvarer i overkant av åtte norske kroner.

Berlin anses som en trygg by å ferdes i, og med nærmere fire millioner mennesker er sjansen liten for at det skal skje noe med deg. Ta uansett forholdsregler når du befinner deg på steder utsatt for lommetyveri, og ikke gå alene på øde områder om kveldene. Drikkevannet er for øvrig rent og godt i Berlin, men for sikkerhetsskyld kan man likevel kjøpe vann på flaske.

Overnatte og spise i Berlin

Berlin er ikke bare en stor by i innbyggertall, men også i areal. Det finnes hundrevis av hoteller her som sprer seg over hele byområdet. I sentrum finnes det mange hoteller av høyere klasse, mens det i den østlige delen av byen gjerne er litt rimeligere. Bestiller du i god tid er du sikker på at dere får ledig rom i den bydelen dere ønsker å bo, og man kan få priser på godt under 500 kroner per natt.

De fleste nordmenn har neppe noen sterke assosiasjoner til det tyske kjøkkenet, foruten om den berømte bratwursten og andre typer pølser. Men tyskerne kan også lage gode supper, med sopp som hovedingrediensen. Uansett finner du restauranter som serverer mat fra alle verdens kjøkken i Berlin, med alt fra luksuriøse restauranter til enklere kebabsjapper.

Severdigheter i Berlin

Berlin har vært en viktig i by i flere århundrer, og har mange kulturskatter som kan være interessante både for den historie- og kunstinteresserte. De intime og koselige gatene er dessuten en turistattraksjon i seg selv.

 

berlin-branderburger-tor

Brandenburger Tor

En av de mest kjente konstruksjonene i Berlin er Brandenburger Tor. Det er en slags port som ble bygd tidlig på 1700-tallet, for å markere et skille mellom det østlige og vestlige Berlin. Triumfbuen er fortsatt meget godt bevart, og er en av de mest populære turistattraksjonene i byen.

east side gallery i berlinEast Side Gallery

East Side Gallery er med sine 1316 meter, den lengste gjenstående delen av Berlinmuren. På østsiden av muren fikk kunstnere uttrykke seg fritt i 1990, med totalt 105 kunstverk signert artister fra hele verden. Et besøk hit regnes som obligatorisk når man er i Berlin og street-arten her er utrolig flott og fascinerende.

berlin-zooBerlin Zoo

Om du har vært i en dyrepark før, så har du ikke vært i dyreparken i Berlin. Den er garantert større enn det meste annet du har besøkt, og er med sine 14 000 dyr en av Europas aller største dyreparker. Zoologischer Garten, som dyreparken heter, har dessuten rimelige inngangsbilletter og svært mye å gjøre for de yngste av oss. Hit reiser man best sammen med familien, men enhver turist med interesse for et rikt dyreliv bør også stoppe innom.

 Berlin Wall path, GermanyBerlinmuren

Den berømte Berlinmuren, som markerte skillet mellom Vest- og Øst-Tyskland, gjorde jobben sin effektivt i hele 25 år før den til slutt ble revet i 1989. Derfor er store deler av muren borte, men fortsatt er en god del godt bevart. Ønsker man å se dette bør man ta turen til elven Spree.

Berliner Dom, Berlin Cathedral, GermanyBerliner Dom

Den ærverdige kirken Berliner Dom er et mektig byggverk som ble reist på slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Den ble dessverre nærmest totaldestruert under andre verdenskrig, og det var først utpå 2000-tallet at den var gjenreist slik at den fremstod på samme måte som originalen.

reichstag-berlinReichstag (Riksdagen)

Reichstag, eller Riksdagsbyggningen som vi sier på norsk, stod ferdig i 1894 og ble tegnet av arkitekten Paul Wallot. Den ble bygget for å huse riksdagen til det tyske keiserriket og Weimarrepublikken. Den ble sterkt skadet i brann i 1933, og den fikk i tillegg store skader under andre verdenskrig. Fra 1991 til 1999 ble byggningen fullstendig renovert og er i dag sete for den tyske Forbundsdagen. Byggningen er majestetisk og en av Berlins mest besøkte turistattraksjoner.

Pergamonmuseet Pergamonmuseet

Pergamonmuseet ligger på Museumsinsel (museumsøya) og er Berlins mest besøkte museum med over 1.5 millioner årlig besøkende. Museumet ble reist mellom 1910 og 1930 og huser en stor samling av artefakter fra antikken. Pergamonmuseet har tatt sitt navn fra det som er den største attraksjonen, Pergamonalteret. Museet har også en imponerende samling med mumier og andre gjenstander fra oldtidens Egypt. Her er det med andre ord mye spennende å se for den historieinteresserte!

museumsinsel berlinMuseumsinsel (museumsøya)

Museumsinsel, eller museumsøya på norsk, heter egentlig Spreeinsel og er en øy som ligger sentralt i Berlin på elven Spree. Som navnet skulle tilsi så ligger det en rekke kjente museer på øya, blant annet verdenskjente og det allerede nevnte Pergamonmuseet. Du finner også Altes museum, Neues museum, Alte Nationalgalerie og Bodemuseum her. Museumskomplekset er det største av sitt slag i verden.

 

Schloss Bellevue, BerlinSchloss Bellevue

Slottet som er residens for tysklands president befinner seg i utkanten av parken Tiergarten ved elven Spree. Slottet ble ferdigstillt i 1786 og ble bygget av prins Ferdinand, arkitekten som tegnet slottet var Philipp Boumann. Slottet var opprinnelig tenkt som sommerbolig for prins Ferdinand. I dag blir slottet brukt til kontor og til representasjoner, tysklands president benytter seg heller av en statseid villa i sørvest-Berling som privat bolig.

schloss-charlottenburg-berlinSchloss Charlottenburg

Schloss Charlottenburg ble oppført mellom 1695 og 1699 , arkitekten bak slottet var Arnold Nering og mannen som beordret byggingen var hustruen til kursfyrst Fredrik III. Slottet er i dag et populært museum.

 

 berlin-fernsehturmTårnrestauranten Fernsehturm

Berlins desidert høyeste bygning er Fernsehturm, og er egentlig et TV-tårn. Det måler hele 365 meter over bakken, og har blant annet en restaurant i midten av tårnet. Hit bør man legge et måltid dersom man ønsker å se Berlin fra byens beste utsiktspunkt. Restauranten er dessuten roterende (tilsvarende Tyholt-tårnet i Trondheim), og du bruker en halv time på å gjøre en runde rundt hele byen.