Byene å besøke for deg som elsker øl

Byene å besøke for deg som elsker øl

Er du glad i øl – og da først og fremst for smakens skyld, og ikke bare på grunn av alkoholen? I så fall vil du finne mye glede i de europeiske storbyene, der du kan oppsøke hjemlandene til de ulike øltypene som du får kjøpt som import-øl i norske butikker. Det finnes svært mange forskjellige ølsorter, og det kan være spennende å reise til en av Europas fremste «øl-byer» for å smake på noe annet enn det man vanligvis drikker her hjemme.annonse

europeiske ølbyer - guinness i dublinDublin, Irland

Den irske drikkekulturen er nok kjent for de aller fleste, og da er det først og fremst øl det går i. Irsk øl forbindes ofte med mørk øl, takket være den gigantiske øl-produsenten Guinness. De har i mange århundrer produsert og solgt øl, og det hele begynte i Dublin. Her kan du stikke innom Guinness Storehouse, som er fabrikken og lagerhuset til øl-produsenten med samme navn. Du kan lære deg alt om brygging av ølet, samtidig som du naturligvis får en smaksprøve og kan avslutte besøket med en kald Guinness i toppetasjen av bygget.

øl i brussellBrüssel, Belgia

Også Beliga er kjent for sine øl-produsenter, og av de fremste byene for deg som elsker øl er Brussel. Den belgiske hovedstaden har mange restauranter med svært god mat, og på enkelte av disse er det gjerne egen øl-meny fremfor eget vinkart. Samtidig så har Belgia i flere kåringer stukket av med tittelen for «verdens beste øl», og det finnes over 750 forskjellige typer øl i landet. Liker du ikke noe her, så er det ikke ølet det er noe galt med! Tar du turen til Belgia, så anbefaler vi deg å prøve ut kjente øl som Duvel, Orval og Westmalle. Dette er øl for viderekomne, med rik og fyldig smak.

munchenMünchen, Tyskland

Tyskerne har en bra drikkekultur, og har mange såkalte «ølhager» i de ulike byene. Disse er populære både for turister og lokale, og man kan smake på svært mange typer forskjellige øl. Reiser man til München så har man et rikelig med utvalg av puber, ølhager og utesteder – som ligger nærmest vegg i vegg i sentrum. Flere av disse har en flere århundrer lang historie, og det vil oppleves «slik man ser det på TV» – med store saler der de aller største har plass til over 7000 mennesker. Kjente øl fra Tyskland er Becks, Paulaner og ikke minst Erdinger.

europas ølhovestad - bambergBamberg, Tyskland

De fleste kjenner nok til øl som kommer fra Bayern i Tyskland, og byen Bamberg ligger nettopp i regionen Franken i Bayern. Det er en historierik by som ikke ble lagt i ruiner under andre verdenskrig, og som følgelig har mange historiske minner. Men byen har øl som sitt største trekkplaster! Her finnes svært mange ølbryggerier, da byen har drevet med dette i over 1000 år. Du finner et ekstremt godt utvalg av øl, og vi anbefaler et besøk på en restaurant som serverer tradisjonell tysk mat sammen med egen øl-meny. Noen av bryggeriene som er befinner seg i Bamberg er Kaiserdom, Klosterbräu, Heller og Spezial.