ferie i leeds

Hva forbinder du med den erkebritiske byen Leeds? For de aller fleste vil svaret på det spørsmålet være fotball, og byen hadde en gang et storlag som var svært populært for mange nordmenn (og som naturligvis fortsatt er det). Men Leeds er så mye mer enn som så, og det er en storby med alt fra et heftig uteliv til kulturelle attraksjoner og historiske severdigheter.

Trykk her for å se anbefalte hotellrom i Leeds

Finn billige flybilletter til Leeds her

Oversikt over pakketurer inkludert fly og hotell

/sponsede lenker

Leeds er hjemby for over 470 000 briter, men er allikevel en relativt liten by. Selve sentrum av byen er trangt og avstandene fra den ene attraksjonen til den andre er ikke nødvendigvis så stor. Byen har mange godt bevarte minner fra middelalderen, som man kan oppleve både gjennom arkitektur og museer. Som med resten av balløya er heller ikke Leeds kjent for sitt gjestmilde klima, men i sommermånedene kan temperaturene sørge for at du får et hyggelig (og kanskje regnfritt) opphold.

Reise til Leeds

Det er som regel vanskelig å finne direktefly til Leeds fra Oslo, slik at det enkleste vil være å ta seg med direktefly fra Oslo Lufthavn til Manchester, for å deretter ta landlige veier til Leeds. Flyturen tar drøye to timer, mens man også må legge til en togtur på omtrent en time. Det gjør at reisetiden blir noe lang for bare en langhelg, men det er absolutt mulig. Den offisielle valutaen i England er som kjent britiske pund. I skrivende stund tilsvarer én pund i overkant av ti norske kroner.

Som Englands tredje største by vil ikke Leeds oppleves som spesielt billig for nordmenn. Prisnivået er generelt lavere enn i Norge, spesielt på mat, øl og taxi, men på shopping vil man ikke bli «sjokkert» over hvor lite ting koster. Man ferdes stort sett trygt som turist i Leeds, men man bør ta vanlige forhåndsregler som seg hør og bør når man er på tur. Videre så er det helt trygt å drikke vannet fra springen i byen og landet generelt.

Overnatte og spise i Leeds

Leeds er en moderne storby med mange luksuriøse hoteller. Flere store hotellkjeder holder hus i sentrum, men det er heller ikke noe problem å skaffe seg billigere overnatting på noen rimeligere turisthoteller. Som regel må man ofre både beliggenhet og standard dersom man vil bo rimeligere, men man kan få et flott opphold til rundt 500 kroner/natten per person.

Det engelske kjøkken er neppe kjent for nordmenn for noe annet enn en typisk «English breakfast». Og dette er naturligvis noe du bør nyte når du er på ferie i Leeds! Utover dette er Leeds en moderne metropol, og har alt fra rimelige spiserier til en hel haug med luksuriøse restauranter. Byen har også spesielt mange italienske restauranter, og den kjente kjendiskokken Jamie Oliver har sin egen restaurant midt i sentrum.

Severdigheter i Leeds

Mens mange reiser til Leeds med ett mål for øyet – fotballkamp på Elland Road – så har byen så meget mye mer å by på, med alt fra museer til grønne parker og historiske severdigheter.

severdigheter i leedsLeeds City-museet

Er du interessert i historie, så vil et besøk på Leeds City Museum være meget interessant for deg. Her blir du tatt med på en reise hele 3000 år tilbake i tid, der man får lære mer om både lokal og global historie. Mange unike gjenstander med historisk viktig betydning står utstilt her, og få også med deg hele byens berømte tiger som står utstilt her.

shopping i leeds på trinity senteretTrinity Centre

Ønsker du å gå på shopping så bør du ta turen innom Trinity Centre. Her har du hundrevis av forskjellige butikker å velge mellom, med kjente butikker som Primark, Foot Locker, Adidas og en rekke andre. Du finner også et rikt utvalg av forskjellige restauranter på dette senteret.

leedsKunstgalleriet i Leeds

Kunstinteresserte vil finne stor glede av et besøk på Leeds Art Gallery. Her finnes en omfattende utstilling med malerier og kunstverk fra alle deler av verden, og museet er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Leeds.

Royal Armouries i leedsVåpen og rustningsmuseet

Et mer «allment» museum er Royal Armouries, som definitivt er en av de mest besøkte attraksjonene i byen. Det inneholder Storbritannias største samling av rustninger og våpen fra flere århundrer tilbake. Totalt kan man se over 75 000 forskjellige gjenstander som har blitt brukt i ulike slag på forskjellige steder på kloden!

roundhay park i leedsRoundhay Park

Hva er vel en storby uten et omfattende parkanlegg? Roundhay Park strekker seg over 700 hektar med land, og er et omfattende grøntområde med både innsjøer, elver og skog. Ikke minst ligger det også et lite slott her, et gammelt herskapshus og en av landets største gartnerier. Perfekt for en fottur i Leeds!