new york frihetsgudinnen

Trykk her for å se anbefalte hotellrom i New York

Finn billige flybilletter til New York her

Oversikt over pakketurer inkludert fly og hotell

/sponsede lenker

Den sagnomsuste storbyen New York er et yndet reisemål for de fleste nordmenn, og en storby som fatter de flestes interesse. Byens unike beliggenhet langs kysten, og den enorme befolkningstettheten gjør den til en av USAs helt spesielle byer. Byen omtales ofte bare som «the city that never sleeps» fordi det alltid er liv i gatene her. Med over 8,5 millioner innbyggere – og svært mange turister – er det kanskje ikke så rart.

Byen har så mye å tilby at man knapt kan få sagt det i en slik reiseartikkel. Alt fra vanvittige skyskrapere til eksklusive shoppingmuligheter, båtturer, severdigheter og ikke minst god mat fra noen av verdens største kjøkken. New York kan besøkes like gjerne om vinteren som om sommeren, men flest turister er det nok i det varmere halvåret. Gjør som over 40 millioner andre gjør hvert eneste år – legg storbyferien til New York!

Reise til New York

Å komme seg til New York har de seneste årene blitt både enklere og billigere enn hva det var tidligere. Nå flyr opptil flere flyselskaper direkte fra Oslo Lufthavn, og den økende konkurransen har sørget for mer konkurransedyktige priser. Direktefly bruker ca 8 timer på turen, og de to internasjonale flyplassene i New York som det flys til fra Oslo ligger henholdsvis en halvtime og en times kjøring unna selve Manhattan. I høysesongen (juni – august) går det mest flygninger og mest turister fra Norge.

Med mange millioner mennesker til stedet i de små gatene hver eneste dag, er sjansen for å bli utsatt for noe kriminelt svært liten. Dessuten er det svært mange politifolk på jobb hver eneste dag. Din største trussel er å bli utsatt for lommetyveri eller svindel, noe man bør være obs på. Valutaen i USA er som kjent dollar, og i skrivende stund tilsvarer 1 dollar omtrent 8 norske kroner. Prisnivået i New York er meget varierende, da man finner restauranter og butikker i alle prisklasser, men i de mest sentrale gatene og på turistområdene vil man oppleve at alt koster litt ekstra. Det anbefales ikke at man drikker vannet fra springen.

Overnatte og spise i New York

Hotell i New York er sjeldent noe problem å finne – men da må man også være forberedt på å åpne lommeboka. De fleste turister vil ønske å bo på Manhattan og området rundt, ettersom det er der de fleste turistattraksjonene ligger. Man må regne med å punge ut mellom 500 til 1000 kroner natta per person, og da er man heldig hvis man får et 4-stjerners hotell. Husk at selv om New York er en kompakt by, så er avstandene svært mye lengre enn hva de virker som. Taxi kan bli dyrt om man er få som reiser, og da kan undergrunnsbanen anbefales. Den er samtidig mye raskere og enkel å forstå.

Bespisning i New York er en fryd for magen. Her kan du velge akkurat hva du vil! Arbeidsinnvandringen i USA generelt er stor, og mange har kommet til landet for å drive egen restaurant. Du finner egne bydeler som Little Italy og China Town, der du kan spise mat fra henholdsvis Italia og Kina. Glem heller ikke Korea Town og diverse andre strøk – du finner rett og slett mat fra alle verdens kjøkken i New York, billig som dyrt. Meatpacking district er også et område på Manhattan som er kjent for sine ekslusive restauranter og sine nattklubber.

Severdigheter i New York

Det er mye som bør sees i New York, men man kan ikke rekke alt med mindre man skal være i storbyen i flere uker. Avstandene er store og det tar tid å komme seg rundt, og ikke minst er det svært ofte lange køer rundt flere av turistattraksjonene.

new yorkEmpire State Building

Den 102 etasjer høye bygningen var verdens høyeste bygg da skyskraperen stod ferdig i 1931, men har med sine 381 meter blitt overgått flere ganger siden den gang. Den ærverdige bygningen er fortsatt en av de mest populære turistattraksjonene i New York, og dens sentrale beliggenhet på Manhattan gjør at man får en enorm utsikt over storbyen. Det kan være svært lange køer her, og vi anbefaler på det sterkeste at man kjøper «VIP-billetter» på nettet i forkant av reisen. På denne måten kan man gå forbi hele køen og blir geleidet opp i skyskraperen, uten at prisforskjellen på disse billettene og vanlige billetter er så store. Med vanlige billetter kan du se frem timer køståing i trange ganger uten vinduer om du er uheldig.

frihetsgudinnenFrihetsgudinnen

Om man spør en nordmann hva han forbinder med New York, så vil den berømte statuen på Liberty Island garantert være en av tingene. Den 93 meter høye frihetsgudinnen ble gitt i gave til amerikanerne av franskmennene på slutten av 1800-tallet, og har siden den gang stått stødig på en øy like utenfor Manhattan. Du må kjøpe billetter til ferge for å reise ut til selve øya, men det er også mulig med båtturer bare rundt øya. Den kan også fint sees fra land – eller med kikkert fra Empire State Building.

severdigheter new yorkCentral Park

Blant sirener, trafikkaos og generelt mye bråk åpner plutselig en enorm park seg. Central Park er en enorm park midt i selve hjertet av New York, der byens innbyggere kommer for å koble av fra storbymaset. Parken er svært godt vedlikeholdt og byr på alt fra tivoli til gateboder og baseballbaner. Her kan man sette seg ned i parken og se de lokale innbyggerne spille en baseball-kamp, eller fotografere og mate det rike dyrelivet. Padling er også mulig.

ting å gjøre i new yorkStand-up eller show i New York

New York ansees av mange som byen med de beste komedieklubbene, og vi anbefaler virkelig at man tar turen på en skikkelig, amerikansk stand-up-klubb. Man får kjøpt billige billetter på de fleste klubbene, og man kan oppleve hvordan amerikanerne går ut for å kose seg en vanlig kveld i uken. Anbefales ikke for deg som blir lett fornærmet, og i så fall bør du ikke sitte på første rad! På Broadway kan man også se verdenskjente musikaler og show, en populær ting å få med seg blant mange nordmenn.

severdigheter i new yorkRockefeller Center

Rockefeller Center er kanskje verdens mest kjente konserthus, og er samtidig et kompleks bygg som samler mange forskjellige institusjoner. Her har flere av verdens mest kjente artister opptrådd, samtidig som det blir spilt alt av idrettsarrangementer her. Dersom det skjer noe spennende når du befinner deg i New York, så anbefaler vi et besøk her. Utsiktspunktet på toppen av bygningen gir deg også en fantastisk utsikt over Manhattan.

times square i new yorkTimes Square

Som turist i New York er man nødt til å stikke innom Times Square. Du har helt sikkert sett gaten fra utallige filmer og reklamer. Her finnes det flust av shoppingmuligheter, men prisene er naturligvis ganske høye. Det er også mange bra utesteder og restauranter i nærområdet, men man bør oppsøke Times Square om bare for å ha opplevd det.