vatikanstaten roma

Trykk her for å se anbefalte hotellrom i Roma

Finn billige flybilletter til Roma her

Oversikt over pakketurer inkludert fly og hotell

/sponsede lenker

Den italienske hovedstaden Roma er kjent for så mangt, men først og fremst for sin velbevarte historie og et enormt antall med severdigheter. Som en av Europas største hovedsteder er byen dessuten svært livlig, men kan samtidig by på intime gater som tar deg tilbake til renessansen. Utenom kjente turistattraksjoner som Colosseum og Vatikanet kan man nyte god mat og dessert her, med alt fra tradisjonelle italienske retter som pizza og pasta til den berømte iskremen som selges gatelangs i storbyen.

Roma er bosted for over 2,7 millioner italienere, og har i flere årtusen vært en svært viktig by. Flere av byggverkene som enda finnes i Roma ligger på listen over verdens kulturarv, men byen kan også by på et deilig og varmt sommerklima som gjør at nordmenn som oftest reiser hit i sommerhalvåret. Turistsesongen er dog mest aktiv om våren og om høsten, ettersom temperaturene i disse månedene er mer behagelige samtidig som Roma er svært vakker når det begynner å blomstre til. Roma passer godt for alle typer turister og det er særlig populært blant kjærestepar å ta seg en romantisk weekendtur i den italienske hovedstaden.

 

Reise til Roma

Å komme seg til Roma er sjeldent noe problem uansett årstid, selv om det går flest flygninger direkte fra Oslo Lufthavn om våren og om høsten. Bestiller man i god tid behøver det heller ikke koste skjorta, og det er mange flyselskaper som tar deg direkte til den italienske hovedstaden. Flyturen tar i overkant av 3 timer. Euro er offisiell valuta i Italia, og i skrivende stund tilsvarer 1 euro omtrent 9 norske kroner. Det er trygt å drikke vannet fra springen i Roma, men det anbefales ikke for norske turister til annet enn tannpuss på grunn av at man ikke er vante med bakteriene i vannet.

Roma er en forholdsvis trygg by å feriere i, men med nesten tre millioner innbyggere og flokkevis av turister er det også et attraktivt marked for lommetyver. Vær derfor obs når du befinner deg på de mest utsatte turistområdene som Fontana di Trevi og på busser med mange passasjerer. Ditt beste besøk til Roma vil være dersom du reiser tidlig i mai og senest i juni, eller når høsten nærmer seg i september eller oktober.

 

Overnatte og spise i Roma

Overnatting i Roma er sjeldent noe problem, ettersom det florerer av hoteller. Prisnivået er på samme nivå som man kan forvente av en europeisk hovedstad, altså ganske tilsvarende norske priser. Det finnes derimot enklere vandrehjem og vertshus som tilbyr rimeligere overnatting, men da til lavere standard.

Det italienske kjøkken bør være godt kjent for nordmenn, med retter som pasta og spagetti og pizza eller kjøttboller. De fleste av oss har assosiasjoner til italiensk mat, og det å spise en ekte italiensk pizza i Roma er en opplevelse for mange. Andre spesialiteter innebærer hjemmelagd brød der olivenolje og oliven står sentralt, og ikke minst bør man nyte et glass med god vin til maten. Italia generelt er jo kjent som et meget bra vinland, og følgelig finner man mye god vin i Roma.

 

Severdigheter i Roma

Turistattraksjonene og severdighetene står nærmest i kø når man besøker Roma. Man bør sette av god tid til å besøke de mest berømte severdighetene, spesielt i turistsesongene, ettersom det ofte er svært lange køer her. Det er umulig å få med seg alle severdighetene når man besøker Roma, men vi har valgt ut et knippe av de mest populære severdighetene Roma har å by på i vår oversikt. 

severdigheter romaColosseum

Romas berømte Colosseum behøver vel ingen nærmere introduksjon? Det som står igjen etter den blodige kamparenaen – som er datert så lang tilbake som i 82 etter Kristus, er en severdighet man ikke kan gå glipp av. Her kom over 50 000 mennesker for å se andre mennesker sloss mot hverandre og mektige dyr i kamper som ofte gikk på bekostning av menneskeliv. Husk å bestille billetter på nettet i god tid i forveien, ellers kommer mesteparten av ferien til å tilbringes i kø!

romaForum Romanum

I antikkens Roma var dette forumet selve sentrum av byen, der man hadde både begravelser, festivaler, bryllup og andre ritualer. Roma ble nærmest bygd rundt dette berømte forumet, som til tross for sin svært gamle alder er meget godt bevart. For historieinteresserte er dette en perle som bør besøkes, og man kan nærmest tenke seg tilbake til det antikke Roma når man befinner seg på Forum Romanum.

pantheon romaPantheon

Pantheon er et romersk tempel, som tross sin alder fra rundt 20 år før Kristus fortsatt er svært godt bevart. Tempelet ble brukt for å tilbe gudene, og ble i senere tid også brukt som gravplass for kjente kunstnere og andre personer med en viktig rolle under den italienske renessansen. Arkitekturen er «stunning» og Pantheon fortjener absolutt et besøk når du først befinner deg i Roma.

vatikanstaten romaVatikanstaten

Vatikanet er en av de mest berømte turistattraksjonene i Roma, og er faktisk ikke en del av byen, men en helt egen stat! Den lille staten består av et stort og åpent område kalt Petersplassen, som huser det berømte Vatikanpalasset og Peterskirken. Det er her den italienske paven holder hus, og det finnes mange restauranter og spisesteder i umiddelbar nærhet.

spansketrappen romaSpansketrappen

Spansketrappen i Roma er en meget populær turistattraksjon, trappen består av totalt 138 trinn og ligger sentralt plassert i Roma. Navnet kommer fra 1600-tallet da den spanske ambassadøren holdt til i området, og derfor ble det ansett som spansk. I nærheten av trappen ligger mange kulturminner, samt en kjent fontene.

villa-borghese-romaGalleria Borghese

Kunstinteresserte kan ikke gå glipp av et besøk innom det berømte kunstmuseet Galleria Borghese. Det ligger i Villa Borghese i Roma, og huser malerier fra velkjente kunstnere som Leonardo Da Vinci, Caravaggio, Bernini og Rafael.

fontana di trevi i romaFontana di Trevi

Fontana di Trevi, også bare kalt Trevifontenen på norsk, er en 20 meter høy og 26 meter bred fontene i hjertet av Roma. Den ble bygget under barokken og stod ferdig i 1762. Vannet fra fontene kommer fra den gamle akvedukten Aqua Virgo, og det skal i følge legenden gi hell og lykke å kaste en mynt over skulderen og inn i fontenen. Fontana di Trevi er et av de mest kjente landemerkene i Roma og et byggverk man absolutt bør få med seg når man først besøker den evige stad.

Piazza Navona i romaPiazza Navona

Piazza Navona er kanskje den mest kjente «piazzaen», eller torg som vi sier på norsk, i Roma. Torget er bygd oppå restene av  Domitianus’ sirkus, som var et sted de gamle romerne kom for å se på sportsarrangementer. Torget har en rekke kjente severdigheter, med blant annet de flotte fontenene Fontana dei Quattro Fiumi laget av Bernini, Fontana del Mor og Netpunfontenen (Fontana del Nettuno). Plassen er også omkranset av en rekke flotte bygninger. Det anbefales at man legger turen innom dette torget, her kan man også sette seg ned på en av de mange kafeene og nyte en kaffe, mens man tar inn over seg alt det vakre plassen har å by på.

Monumento a Vittorio Emanuele II kjent severdighet i romaMonumento a Vittorio Emanuele II

Viktor Emanuel 2 monumentet er et mektig monument i Roma bygget til ære for Viktor Emanuel den andre, den første kongen av det forente Italia. Monumentet er bygget i hvit marmor fra Brescia og ble påbegynt i 1911, men først fullført under Mussolinis styre i 1935. Byggverket er ikke gammelt i romersk målestokk, men det er like vel et mektig skue! Byggverket ligger ikke så langt unna Colosseum, så om du legger turen innom Colosseum (noe du selvfølgelig bør gjøre), er sjansene stor for at du også legger merke til dette monumentet.

Trastevere romaBydelen Trastevere

Trastevere, som kan oversettes til «På andre siden av Tiber», er en bydel som ligger på vestsiden av elven Tiber i Roma. Bydelen regnes av mange som selve hjertet av det gamle Roma, og går du gatelangs her kan du suge inn den autentiske italienske stemningen. Her er gatene trange og belagt av brostein, med små koselige restauranter og barer. Mindre bilstøy og en roligere atmosfære gjør området populært for de som vil oppleve en litt annerledes del av Roma.