Danske Ålborg er en av de nærmeste destinasjonene du kan reise på storbyferie.
Det er også enkelt å komme seg til Nordjyllands hovedstad, både med fly, bil eller båt. Her kan du oppleve noe av det beste Danmark har å by på, spesielt når det gjelder kultur og uteliv.
Ålborg – Kulturby med sprekt uteliv
Ålborg er Danmarks fjerde største by, etter København, Århus og Odense. Innbyggertallet er omtrent 110 000 i sentrum, og cirka det dobbelte om vi teller med alle innenfor kommunegrensen. Den ble grunnlagt i vikingetiden, da med navnet Alabur eller Alebu.
Tidligere var Ålborg kjent som en industriby, med både sigarfabrikk, sprifabrikk og skipsverft. I de senere årene har yrkes- og næringslivet utviklet seg mest innenfor forskning, utdanning og høyteknologi. Derav har byens uteliv og kulturliv også fått et kraftig oppsving, noe som har gjort Ålborg til en populær destinasjon for de som vil på en kortreist storbyferie.
Anbefalte hotell i Ålborg
Når man besøker Ålborg for første gang, er det lurt å velge et hotell i sentrum for å få mest mulig ut av byens attraksjoner og kultur. Sentrale overnattingssteder gir enkel tilgang til byens historiske steder, shoppingområder, restauranter og den vakre havnefronten.
For de som er interessert i kunst og kultur, er nærheten til Kunsten Museum of Modern Art og Aalborg Historiske Museum en fordel. En annen anbefaling er å vurdere hotellene nær Limfjorden, hvor man kan nyte flott utsikt og naturskjønne omgivelser.
Scandic Aalborg City
Scandic Aalborg City ligger strategisk plassert i hjertet av Ålborg, noe som gjør det enkelt for gjester å utforske byens høydepunkter til fots. Med sin sentrale beliggenhet rett overfor Aalborg Station, tilbyr hotellet enkel tilgang til både lokal transport og hovedattraksjonene i byen.
Som en del av Scandic-kjeden, kan besøkende forvente moderne og komfortable rom, samt et rekke fasiliteter som ofte inkluderer en restaurant, treningsrom og konferansesaler. Dens sentrale plassering og kjente merkevare gjør det til et populært valg blant forretnings- og fritidsreisende.
Hotel Scheelsminde
Hotel Scheelsminde ligger i et historisk herregårdsbygg omgitt av vakre grønne omgivelser, litt utenfor Ålborgs sentrum. Denne unike beliggenheten gir en rolig og avslappende atmosfære, samtidig som byens attraksjoner er lett tilgjengelige med bil eller offentlig transport.
Hotellet tilbyr en sjarmerende blanding av historisk eleganse og moderne komfort, med rom som er smakfullt innredet. Fasiliteter som en anerkjent restaurant, et velværesenter og vakre hager gir en helhetlig opplevelse for de som ønsker en blanding av kultur og avslapning.
Zleep Hotel Aalborg
Zleep Hotel Aalborg ligger sentralt i Ålborg, noe som gjør det enkelt for gjester å utforske byens viktigste severdigheter og attraksjoner. Med en moderne og minimalistisk stil tilbyr hotellet komfortable rom til en fornuftig pris.
Dets sentrale beliggenhet gjør det til et yndet valg for både forretningsreisende og turister. Med sin enkle tilnærming til gjestfrihet, fokuserer Zleep Hotel på å tilby det essensielle for en god natts søvn.
Reise til Ålborg
SAS har daglige direktefly mellom Oslo og Ålborg, med flytid på litt over en time. Det beste alternativet til dette er å mellomlande med flybytte på Kastrup i København, noe som kan ta under 3 timer dersom du har klaff.iden Ålborgligger ganske langt nord i Danmark, velger mange reise med båt fra Stavanger, Kristiansand eller Larvik til Hirtshals. Derfra kan man ta både tog og buss, med reisetid på cirka 1 time.
Hvis du kjører bil fra Oslo er det enklest å først kjøre til Gøteborg, og så ta ferge derfra til Fredrikshavn. Kjøreturen videre til Ålborg tar da omtrent 35 minutter.
Ålborg- en by for matmonser
Angivelig skal Ålborg være den byen i Danmark som har flest spisesteder i forhold til innbyggertallet, og den regnes som gourmethovedstaden på Nordjylland.
Restauranttilbudet appellerer til alle slags lommebøker og matpreferanser. Enten du vil spise dansk husmannskost, gatekjøkkenmat, eller en 10-retters gourmetmiddag, har byen det du trenger.
Det kanskje mest spennende tilskuddet på spisefronten er Ålborg Street Food – The Lighthouse. Dette konseptet ligger på Skudehavnen litt øst for sentrum, og er en samling av nesten 20 forskjellige kjøkken. Der serveres det nydelig ”gatekjøkkenmat” i alle slags former, ofte basert på lokale råvarer, også fersk sjømat. Dette er et perfekt sted å stikke innom om du er sulten og ikke vet helt hva du vil ha, og spesielt når det er varmt i været. The Lighthouse har uteservering med plass til over 600 gjester, og det er alltid livat og god atmosfære der.
Jomfru Ane Gade
Jomfru Ane Gade er sannsynligvis Ålborgs mest kjente attraksjon, og anses som den mest livlige gaten i Skandinavia. Den er 150 meter lang og bilfri, og består nesten utelukkende av restauranter, kaféer, barer og nattklubber.
Her kan du spise en god middag, ta deg en drink på en bar, nyte øl fra mikrobryggerier, se standup-show eller live konserter, og feste til langt utpå natten på en av nattklubbene.
De deilige strendene på Ålborg-kysten
Dersom du tar storbyferien i Ålborg på sommerhalvåret, kan det være en god idé å kombinere bylivet med en liten badeferie. Du når kysten på begge sidene av Jylland på under 45 minutter, og har i tillegg ferieparadiset Skagen like mot nord.
Her finner du noen av Europas beste strender, og mange av de små byene og tettstedene har suverene feriesentre. Overnattingsmulighetene er alt fra camping, via hytteutleie, til luksushotell med spa-anlegg. Mange steder finner du aktiviteter for både store og små, som utleie av havkajakk, fisketurer, krabbejakt, strandvolleyball, surfingmuligheter og mye mer.
Det er også langgrunt her, noe som gjør at havvannet er tryggere å bade i, og ikke minst varmere enn ellers i Skandinavia.
Severdigheter i Ålborg
Ålborg var tradisjonelt en industriby, men fremstår i dag som alt annet enn grå og kjedelig. I de senere årene har det blitt satset svært mye på kunst og kultur, med et stadig økende antall museer, gallerier og kulturhus av ulik art. Til tross for at dette er en ”liten storby”, finner du mange spennende severdigheter her.
Aalborgtårnet
Hvis du skal ta for deg av Ålborg severdigheter, er Aalborgtårnet det du bør starte med. Dette er byens desidert høyeste utsiktspunkt. Høyden på tårnet er 55 meter, og i tillegg står det på en liten ås, slik at du totalt befinner deg 105 meter over havnivået. I Danmark kan dette anses som svimlende høyt. Det er en bistrorestaurant på toppen, og derfra får du kjempefin utsikt over hele byen, og utover Limfjorden. Aalborgtårnet ble bygget i 1933 i forbindelse med en utstilling. Det skulle opprinnelig rives etter at utstillingen var ferdig, men så viste det seg at rivekostnadene ble så høye (40 000 danske kroner) at det ble bestemt at tårnet skulle få stå. Foreningen Det Broderlige Skydeselskab kjøpte deretter Aalborgtårnet for 5 000 kroner, og har siden den gangen drevet tårnet kommersielt.
De Syngende Træer
De syngende træer er en interaktiv kunstinstallasjon i Kildeparken i Ålborg sentrum. Parken ble anlagt i 1802, og er i dag et populært og velbrukt friluftsområde for byen innbyggere. Du finner blant annet en utendørsscene her hvor det arrangeres konserter, noe som på sett og vis er foranledningen til kunstinstallasjonen. De Syngende Træer består per i dag av nærmere 90 kirsebærtrær, der hver av de har en egen musikkstasjon dedikert en spesifikk artist eller et band. Det første treet ble plantet av Cliff Richard, og deretter ballet det på seg. Hvert av treenes musikkstasjon spiller naturligvis artistenes egen musikk. Her kan du høre blant annet ZZ Top, Elton John, Sting, Victor Borge, og selvsagt også ”evigunge” Cliff.
Budolfi Kirke
Budolfi er det klingende navnet på domkirken i Aalborg. Den er oppkalt etter helgenen Botholphus (Sankt Budolf) og står på Budolfi Kirkeplads i sentrum. Den opprinnelige kirken var bygget i tre, dateres og tilbake til 1000-tallet. Den du ser i dag er resultatet av flere omfattende ombygginger, der den siste ble foretatt under Den andre verdenskrig (1941-43). Domkirken har likevel mange trekk fra sine tidligere versjoner, blant annet spiret fra 1779. Våpenhuset og tårnrommet fra slutten av 1300-tallet fremstår også omtrent slik de gjorde da de ble påbygget.
Utzon Center
Dette senteret er den siste bygningen arkitekten Jørn Oberg Utzon tegnet før han døde i 2008. Han var verdensberømt, blant annet for å også ha tegnet det velkjente operahuset i Sydney. Idéen bak Utzon Center var å skape et sted der arkitektstudenter kunne møtes og diskutere, men etter hvert ble det hele til et kultursenter og museum som er åpent for alle. Bygget ligger for øvrig i samme område av Aalborg som Utzon selv vokste opp i. Det teltlignende taket er inspirert av tiden Utzon bodde i Midtøsten, og det som gir bygningen det mest gjenkjennelige preget. På innsiden finner du permanente kunstutstillinger, et arkitektbibliotek, møte- og forelesningslokaler, samt den hyggelige restauranten Jørn.
Kunsten
Kunsten er Ålborg museum for moderne kunstformer. Mange mener at selve museumsbygningen er det fineste verket du kan se der. Den er en arkitektonisk perle, bygget i hvit marmor, med mange spennende designmessige detaljer. Utstillingene er både permanente og skiftende. Den faste samlingen inkluderer verker av multikunstneren Michelangelo Pistoletto, danske og utenlandske skulpturer, samt museets egen samling av kreasjoner fra ulike danske kunstnere de siste 200 årene. Museet har også en egen samling med kunst skapt av barn og ungdom. Museet ligger i Kong Christians Allé 50, rett nedenfor Aalborgtårnet, og det holder åpent alle dager i uken unntatt mandager.
Aalborg Minigolf Klub
Dersom du har med deg barn til Ålborg, eller bare er spillesugen selv, bør du ta turen innom byens egen minigolfklubb. Den ligger i tilknytning til Nørresund Idrætscenter, der det også er en badepark, squashbaner, tennisbaner, og andre idrettsanlegg, samt en restaurant med uteservering. Minigolfbanen har 18 krevende og morsomme hull, fint beliggende i grønne omgivelser. Den er åpen alle dager i uken, hele året.
Gatekunst
Aalborg er blitt en aldri så liten berømthet i verdensmålestokk når det gjelder gatekunst. Byen har vært ansett som litt grå og kjedelig opp gjennom tidene, med et noe industrielt preg. Nå er mer enn 60 av de tidligere grå og kjedelige betongveggene på ulike bygninger i sentrum blitt utsmykket med enorme malerier. Noen av verkene er skapt av lokale gatekunstnere, men de fleste er malt av anerkjente gatekunstnere fra blant annet Spania, Puerto Rico, Australia, Polen og Argentina. Prosjektet startet i 2014, og er inspirert av NuArt i Stavanger. Nye verker kommer til om sommeren hvert eneste år når Aalborg arrangerer gatekunstfestival, med deltakere fra hele verden.
Aalborg Søfarts- og Marinemuseum
Sjøfartsmuseet i Ålborg kalles faktisk først og fremst Springeren, og er like mye et slags interaktivt opplevelsessenter som museum. Det er sentrert rundt ubåten ”S329 Springeren”, og derav navnet, samt torpedobåten ”P512 Søbjørnen”. Begge tilhørte tidligere den Danske Marine, og ble utfaset på 1980-tallet. Foruten å titte på de to imponerende fartøyene, kan besøkende oppleve over 600 modellskip i alle størrelser, som illustrerer den maritime virksomheten ved Ålborghavn opp gjennom tidene. Det er mye annet spennende å ta for seg på opplevelsessenteret, kanskje spesielt for barn og unge. Blant annet finner du en over 100 år gammel dykkerklokke der, en miniatyr av Ålborg by, utstillinger og interaktive leker, samt forskjellige simulatorer.
ÅlborgForsvars Og Garnisonsmuseum
Forsvarsmuseet i Ålborg ligger i Fjordbyen, like bortenfor det maritime museet. Bygningen er en gammel hangar fra Den andre verdenskrig som tilhørte en tidligere tysk vannflyplass. På innsiden finner du en imponerende samling som viser frem effekter fra den danske hæren, flyvåpenet, heimevernet, politiet og sivilforsvaret, i tillegg til en utstilling som tar for seg tiden fra den tyske okkupasjonen. Her får du sett kanoner, stridsvogner, forskjellige kjøretøy og andre våpen fra de siste 200 årene, i tillegg til 6 ulike typer jagerfly som har vært benyttet av luftforsvaret. Merk deg at du kan kjøpe rabattert billett som gjelder for både det maritime museet og forsvarsmuseet.
Aalborg Zoo
Den zoologiske hagen i Ålborgdrives slik en zoo bør drives, det vil si med fokus på dyrenes velferd. Det legges stor vekt på bevaring av truede arter, bærekraft og beskyttelse av naturen. En del av arbeidet til Aalborg Zoo er å delta i internasjonale prosjekter innenfor disse områdene, i tillegg til at de er med i et avlsprogram som rettes mot utrydningstruede arter. I hagen deres treffer du på blant annet bavianer, sjøløver, flodhester, beltedyr, gauper, isbjørn, løver, kenguru, orangutang, gorilla og tiger. Dyreparken ligger like utenfor sentrum, ikke så langt fra Aalborgtårnet, Kunsten, og byens universitetssykehus. Den er åpen samtlige 365 dager i året, men med kortere åpningstid i vinterhalvåret.