Aarhus

aarhus

Aarhus er Københavns livlige og kreative lillebror. Her kan du få deg en topp storbyferie, uten å måtte reise langt. Den vakre byen preges av et spennende uteliv, mange gode restauranter, bra shoppingmuligheter, og alt i naturskjønne omgivelser.  

 

Aarhus – Jyllands hovedstad

Aarhus er Danmarks nest største by, etter København. Innbyggertallet er cirka 280 000 innenfor sentrum, mens i kommunen bor det omtrent 350 000. I moderne tid har Aarhus vært et viktig handelssentrum, med kort vei til Tyskland, Norge, Sverige og hovedstaden København. Det at Danmarks største universitet ligger her, med omtrent 40 000 studenter, er også med på å prege bylivet.

I Aarhus finner du et svært bra uteliv, gode kaféer og spisesteder, mange spennende museer, og en herlig atmosfære. Hit kan du trygt ta med deg familien din, kjæresten eller ektefellen, vennegjengen, eller reise alene. Du møter hyggelige mennesker overalt, og får sannsynligvis en storbyferie du ikke vil glemme med det første.  

Anbefalte hotell i Aarhus

annonselenker

Hotel Villa Provence

 

BESTILL ROM HER

 

Hotel Royal

 

BESTILL ROM HER

 

Comwell Aarhus Dolce by Wyndham

 

BESTILL ROM HER

 

10 anbefalte ting å gjøre i Aarhus

annonse

Reise til Aarhus

I skrivende stund har SAS to daglige avganger med direktefly fra Oslo til Aarhus. Flytiden er da temmelig nøyaktig 1 time.

Det går fire-fem daglige avganger med fly fra København til Aarhus, for de som flyr via Hovedstaden. Flytiden her er omtrent 35 minutter.

 

reise til aarhus

Dersom turen går innom København, er toget et utmerket alternativ. Turen tar under tre timer, og det går inntil 30 avganger hver eneste dag. Tidsmessig vil du neppe bruke mer tid enn om du velger å fly, fordi du slipper transport til og fra flyplassene, innsjekking og utsjekking, samt selve flytiden.

Du kan i tillegg fly direkte fra Oslo til Billund med Norwegian, og ta buss derfra. Bussen fra Billund tar like i overkant av 1 time.

 

Ta shoppingen i Latinerkvarteret i Aarhus

Danskene er gode på mote og design, noe norske shoppingturister vet utmerket godt. Er du på storbyferie i Aarhus og vil shoppe, har du mange muligheter. Det ligger fem store shoppingsentre i sentrum, i tillegg til alle de frittstående butikkene du finner i handlegatene.

Den beste shoppingen får du sannsynligvis i det såkalte Latinerkvarteret. Dette er den eldste bydelen i Aarhus, med vel bevarte hus som ble oppført helt tilbake på 1400-tallet.

I Latinerkvarteret ligger det mange koselige kaféer og spisesteder, gode barer, flere museer, og byens beste utvalg av små og spennende butikker. Om du er på utkikk etter noe spesielt, for eksempel smykker, håndverk, kunst og mote designet av dyktige og kreative sjeler, er det hit du bør dra.

 

storbyferie i aarhus

 

Festivalbyen Aarhus

Aarhus er en kulturell perle, ikke bare på grunn av alle museene og kulturinstitusjonene, men også fordi det arrangeres svært mange festivaler, sportsbegivenheter og konserter i byen. Her er et utvalg av noen av de mange årlige begivenhetene.

 

 • Aarhus Festuge – Dette er en av Nord-Europas største kulturfestivaler, og minner på mange vis om Festspillene i Bergen. Hele byen står på hodet, med fest, show og konserter overalt. Festugen starter som regel den første fredagen i uke 35 (slutten av august), og varer i 10 dager.

 

 • Verdensbilleder – Dette er en gratis festival som fokuserer på bærekraftig reisevirksomhet, shopping, kultur, musikk, mattradisjoner og mye mer. Vanligvis foregår festivalen i begynnelsen av juni, og går da over 3 dager.

 

 • SPOR Festival – Dette er en festival som hyller musikk- og lydkunst. Den arrangeres hvert år i mai, med konserter på en rekke steder i byen.

 

 • SPOT Festival – Musikkfestival som fokuserer på unge danske og skandinaviske talenter. Her kan du få med deg over 200 artister og band. SPOT varer som regel i 5 dager, og arrangeres i månedsskiftet mellom april og mai.

 

 • NorthSide – En av Danmarks største musikkfestivaler, som vanligvis arrangeres første helgen i juni. Programmet består av både danske og internasjonale toppartister.

 

 • Food Festival – Dette er Nordens største matfestival, og den arrangeres som regel den første uken i september. Et av høydepunktene under festivalen er det danske mesterskapet i Hotdog.  

 

 • Aarhus Øl-Festival – En av Danmarks største øl-festivaler. Foregår som regel en lørdag i mars eller april, samt en av dagene når Festugen arrangeres (august).

 

 • Aarhus Pride – Pride-festivalen i Aarhus arrangeres vanligvis første helgen i juni, med show og konserter på ulike steder i byen, samt parade og fest til langt på natt.

 

 • Jul og Halloween i Friheden – Tivoli Friheden er stedet å dra til når det er Halloween (oktober), eller i adventstiden.

 

 • Jul i Den Gamle By – Er du i Aarhus i perioden mellom midten av november og nyttårsaften, bør du dra innom Den Gamle By. Der er det julefest hver dag, og høytiden feires slik det har vært gjort i nesten 400 år.

 

 • Classic Race Aarhus – Har du tenkt deg til Aarhus i midten av mai, bør du sjekke om Classic Race arrangeres mens du er der. Da er det fest for alle som vil se gamle biler kjøre om kapp.

 

 • Internet Week Denmark – Dette er Danmarks største digital-festival, med fokus på nye teknologier. IWDK arrangeres som regel i midten av mai, og går over en uke.

 

Les vår blogg om de beste festivalene i Europa.

 

Severdigheter i Aarhus

Aarhus er en svært spennende by for de som liker å få med seg severdighetene når de er på storbyferie. Byen er kanskje mest kjent for sine mange museer, der utstillingene ofte er svært kreativt utformet. Nedenfor finner du et utvalg blant de viktigste attraksjonene.

 

Den Gamle By

gamlebyen i aarhusGamlebyen i Aarhus har faktisk status som eget museum (Danmarks Købstadsmuseum). I tillegg finner du en rekke andre museer og gallerier i den vakre bydelen. Ta deg for eksempel en rusletur i 70-talls-kvarteret og se hvordan forretninger, legekontor, barnehage og leilighetene så ut den gangen. Den eldste delen av museet viser frem hus fra forskjellige århundrer, og helt tilbake til 1500-tallet. Friluftsmuseet ble åpnet i 1914, og bygningene er hentet fra ulike byer og tettsteder i Danmark. De museumsansatte er kledd i tidsriktige kostymer og antrekk, og utfører arbeid fra den epoken de representerer. Det er flere koselige kaféer og spisesteder i Den Gamle By, og den kanskje mest populære er Hvidtølsbryggeriet. Der brygges det fortsatt, og du får naturligvis smake på ølet om du tar turen innom.

ARoS Kunstmuseum

utsikt over aarhus fra ARoS KunstmuseumARoS er kunstmuseet i Aarhus, og anses som et av de største av sitt slag i Europa. Det ligger i et imponerende og moderne byggverk på 10 etasjer, rett ved siden av byens musikkonservatorium og Aarhus Rådhus. Utstillingene er fordelt på over 20 000 kvadratmeter, og ytterligere 6 500 kvadratmeter er under planlegging (underjordisk). Samlingene inkluderer verker fra de siste 300 årene, laget av både danske og internasjonale kunstnere. Du finner også mye samtidskunst her, utstillinger for barn, og utstillinger som tar for seg forskjellige og spennende temaer. Ta turen innom museets tak dersom du stikker innom. Der får du fin utsikt fra installasjonen Your Rainbow Panorama, et slags observatorium med glassvegger i alle regnbuens farger.

Marselisborg Dyrehave

Marselisborg DyrehaveRett sør for Aarhus sentrum, langs fjorden, finner du en diger park med byens flotte dyrehage. I Marselisborgskovene kommer du tett innpå blant annet ender, hjort, villsvin og dådyr. Det er ville dyr, så besøkende oppfordres til å være varsomme, spesielt om dere har med barn. Parken er uansett et svært fint sted å rusle rundt i. Du har skog overalt rundt deg, og mange vakre lunder der man kan slå seg ned nyte roen. Marselisborgskovene er omtrent 7 kilometer lang, grenser til havet på skogens østre side. Der er det nydelige strender for de som vil bade og sole seg.

Tivoli Friheden

Tivoli Friheden i aarhusTivoli Friheden er Aarhus sin egen fornøyelsespark, med aktiviteter for alle aldersgrupper. Tivoliet ligger i begynnelsen av Marselisborgskovene, på siden som er nærmest sentrum. Blant forlystelsene finner du fire forskjellige berg-og-dalbaner, fritt-fall-tårnet Hjertekig som gir deg utsikt over hele byen, pariserhjul og mye annet moro. Det arrangeres i tillegg ofte konserter, teater og show i parken, og da som oftest i Tivoli Frihedens eget kulturhus. Tivoliet er åpent det meste av året, som regel fra midten av april og frem til nyttårsaften. Selv om det er mest aktivitet der om sommeren, er det verdt turen også i de andre årstidene, og spesielt i november og desember. Da pyntes det til jul, med nisser, glitter, gløgg og flott julestemning.

Moesgaard Museum

Moesgaard MuseumMoesgaard Museum er byens museum for arkeologi og etnografi. Det ligger i den sørlige enden av Marselisborgskovene, rett ved Aarhus Golf Club. Omgivelsene er nydelige, og museumsbygningen omtrent like imponerende som naturen utenfor. Utstillingene består primært av arkeologiske funn fra Danmark, men har også skiftende spesialutstillinger fra resten av verden. Her kan du oppleve hvordan folk levde i oldtiden og middelalderen, inkludert vikingetiden. Museets kanskje mest spennende del er den såkalte Evolusjonstrappen, en trapp som er en sentral del av bygningens arkitektur. Den tar for seg vår evolusjonshistorie, og viser frem rekonstruksjoner av forskjellige menneskearter.  

Den Uendelige Bro

Den Uendelige Bro i aarhusDen Uendelige Bro er et sirkelformet kunstverk og badeplattform. Den ligger på stranden (Ballehage Strand) et par kilometer sør for Aarhus sentrum i Marselisborgskovene, rett ved restauranten Varna Palæet. Restaurantbygningen er for øvrig en av byens flotteste bygninger, oppført i 1909. Opprinnelig skulle Den Uendelige Bro være en midlertidig installasjon, som en del av flere kunstutstillinger langs havet utenfor Aarhus. Den ble imidlertid en såpass populær badeplass, at byens innbyggere krevde at den skulle settes opp permanent. Totalt er badebroen 188 meter lang, og har en diameter på 60 meter. Foruten å være en ypperlig innretning for de som vil bade og sole seg, brukes den til spesielt vielser og lignende seremonier.

Botanisk Have

Botanisk Have århusDen botaniske hagen og Væksthusene i Aarhus ligger rett ved siden av Den Gamle By. Hagen ble anlagt i 1875 og strekker seg over et område på over 21 hektar. Utendørsarealet viser trær og plantearter som er typiske for Danmark, og inkluderer en nydelig rosehage, liljehage, slyngplanter, popler, og en temahage. Det mest interessante er veksthusene som hører til anlegget. Disse er bygget som kupler, med fasade i glass. På innsiden holdes det tropiske temperaturer (varmt og fuktig), akkompagnert av dyrelyder og slikt som gir deg inntrykk av å være i en jungel. Der går du på pene stier blant eksotiske planter, sommerfugler, fiskedammer og regnskog. Den botaniske hagen er åpent hele året og døgnet rundt, mens veksthusene er åpne frem til klokken 16.00.

Steno Museet

Steno Museet aarhusSteno Museet er ett av de tre vitenskapsmuseene i Aarhus, der de andre to er den Botaniske Have og Ole Rømer-observatoriet. På Steno tar de for seg vitenskapens historie, med spesielt fokus på naturfagene og legevitenskapen. Museet har en egen medisinsk urtehage, anatomiske samlinger som består av tusenvis av kroppsdeler, utstillinger som tar for seg alt fra atomlæren til genetikken, og mye  annet lærerikt og spennende. I planetariet kan du se stjernehimmelen, stjernebilder, fjerne galakser, meteoritter og kometer, mens museets guider forklarer og forteller. Der er det spesielt interessant å stikke innom dersom det er fullmåne. Steno Museet ligger i Aarhus Universitetspark, like nord for byens sentrum. Fra Midtbyen tar det ikke mer enn 10 minutter å gå.

Havnebadet

Havnebadet i aarhusOm du ikke orker å dra på en av de vakre strendene utenfor Aarhus, kan du ta deg et bad midt i sentrum i stedet. På Aarhus Ø, det som kan sies å være byens Aker Brygge, finner du det arkitekttegnede Havnebadet. Anlegget består av et stort basseng med plass til 350 badende, et stupebasseng, et barnebasseng, og et basseng for ungdommer. Vannet er rent og pent, selv om bassengene ligger i havneområdet. Det pumpes nemlig opp fra 4 meters dyp, og dermed unngås det at uhumskheter kommer med. Det er også omkledningsrom for herrer og damer, samt eget badstueanlegg. Badstuen er kjekk å ha, siden Havnebadet er åpent også om vinteren, men da kun i helgene.

Besættelsesmuseet

Besættelsesmuseet aarhusMotstandsmuseet i Aarhus forteller om hvordan livet var under Den andre verdenskrigen, da Danmark var okkupert av Tyskland. Bygningen som huser Besættelsesmuseet er Aarhus sitt tidligere rådhus, hvor du også finner Kvindemuseet. Dette bygget fungerte som hovedkvarter under okkupasjonen for Gestapo, tyskernes brutale sikkerhetspoliti. Byens historie fra årene mellom 1940 og 1945 er ganske dramatisk. Den danske motstandsbevegelsen gjennomførte flere sabotasjeaksjoner i Aarhus, og Gestapos opprinnelige hovedkvarter (i Aarhus Universitet) ble bombet. Derfor flyttet sikkerhetspolitiet inn i det gamle rådhuset.