Aix-en-Provence

Aix-en-Provence

Det finnes mange gode grunner til å dra på storbyferie til. Byen er en av de eldste og vakreste i Frankrike, og et foretrukket sted blant mange av verdens viktigste kunstnere. I tillegg til masse spennende severdigheter, har Aix et topp uteliv, gode shoppingmuligheter, og fantastiske mattradisjoner å by på.

 

Aix-en-Provence – høykultur og yrende uteliv

Aix ble grunnlagt 123 år før vår tidsregning, av den romerske konsulen Sextius Calvinus. Provence var litt kasteball mellom ulike småkonger og hærførere i tiden etter at romerne ble jaget tilbake til Italia, frem til Middelalderen. Siden 1487 har Provence vært underlagt Frankrike.

Den vakre provencalske byen omtales ofte som Marseille sin høflige og dannede lillebror. Byene ligger svært nære hverandre, men byr på enorme kontraster. Aix er tradisjonelt sett et litt snobbete sted, med lange tradisjoner for høykultur.

Hit kan du reise på storbyferie og få et fortreffelig opphold, uansett om du er historieinteressert pensjonist, eller student og glad i uteliv. Aix har noe spesielt å by på for alle.

Tre anbefalte hotell i Aix-en-Provence

 

Tips til hotell i Aix-en-Provence

 

annonselenker

Hotel Le Pigonnet

 

BESTILL ROM HER

 

Villa Gallici

 

BESTILL ROM HER

 

Aquabella Hôtel & Spa

 

BESTILL ROM HER

 

10 spennende ting å gjøre i Aix-en-Provence

annonse

Slik reiser du til Aix-en-Provence

Aix har riktignok sin egen lille flyplass, men det er nesten ingen relevante flyruter dit. De fleste velger å fly via Brussel, Paris, eller Frankfurt, og derfra videre til Marseille. I beste fall vil turen da ta omtrent 4 timer og 45 minutter. Den internasjonale flyplassen i Marseille er kun 27 kilometer unna sentrum av Aix. Det går busser hver halvtime, og disse bruker normalt 30 minutter.

Et annet alternativ er å fly til Nice, og deretter komme deg videre til Aix. Fordelen er at det går direktefly til Nice fra Oslo, mens ulempen er at du må bruke tid på transporten videre. Fra Nice til Aix tar det i beste fall omtrent 1 time og 45 minutter med bil, cirka 3 timer med buss, og rundt 3,5 timer med tog.

reise til Aix-en-Provence

Det er fullt mulig å kombinere en tur til Paris med Aix når du er på storbyferie, og kanskje med Nice i tillegg. TGV, Frankrikes hurtigtog, bruker ikke mer enn omtrent 3 timer og 20 minutter fra hovedstaden og til Aix, og til Paris har du mange direktefly å velge blant. Deretter kan du reise hjem fra Marseille, eller få med deg et opphold i Nice, og ta direktefly hjem derfra.

 

Studentby med topp restaurant- og uteliv

I Aix får du et meget bra uteliv, dersom natterangling står på planen når du er på storbyferie. Byens mange studenter gjør sitt til at utvalget av barer, kaféer, puber og nattklubber er høyt, og også variert. Mange av utestedene byr på live musikk, og du finner flere gode jazzklubber her.

Du trenger heller ikke bekymre deg for å gå sulten i Aix. Byen har et høyt antall spisesteder, og du kan velge mellom alt fra billige kaféer til restauranter med stjerne i Michelin-guiden. Det provencalske kjøkken er også en garantist for at du kommer til å få servert fortreffelige retter, nesten uansett hvilket spisested du velger.

restaurant i Aix-en-Provence

Meget gode shoppingmuligheter

Aix kalles ofte for det tjueførste distriktet i Paris, fordi shoppingmulighetene er så gode. Du kan se på innbyggerne at de vet å kle seg pent, nesten uansett hvilket samfunnslag de tilhører. Du finner alle slags utsalgssteder her, fra store varemagasin til små og elegante designbutikker.

Butikkene er godt spredt rundt omkring i sentrum, men det er likevel noen gater som utmerker seg som bedre på shopping, blant annet Rue Marius Reynard, Rue Clemenceau, Rue Aude, Rue Méjanes, og Les Allées Provencales. Hovedgata Cours Mirabeau er faktisk ikke en spesielt god handlegate, men tar igjen på å være best på hyggelige kaféer og restauranter. Er du på jakt etter noe unikt, er de små butikkene inne i gamlebyen et godt sted å starte. Mange av disse er utsalg for lokale designere, kunstnere og håndverkere.

shopping i aix

Om du vil ha en alt-i-ett-løsning, er det nye og store shoppingsenteret Les Terrasses du Port stedet du bør peile deg inn på.

Det selges også alle slags moteklær, sko, antikviteter og håndverk på flere av de mange markedene i Aix, men som regel kun på utvalgte dager. Markedet på Cours Mirabeau arrangeres annenhver dag, og på tirsdager og torsdager er det vanlig at moteselgerne dukker opp her.

 

Fontenene i Aix

Aix-en-Provence kalles ofte for ”De tusen fonteners by”, selv om antallet neppe stemmer helt. Uansett så har Aix et svært høyt antall å vise frem, og de fleste er både gamle og vakre. Fontenene forteller også som regel en historie, eller er symboler på byens utvikling gjennom over 2000 år.

 

  • Å gå på fontene-safari er en fin måte å bli kjent med den vakre Provence-byen på. Her er et utvalg du kan starte med:

 

  • Fontaine des Quatre Dauphins – Bygget i 1667 og anses som den eldste av byens offentlige fontener.

 

  • Fontaine de la Rotonde – Bygget på midten av 1800-tallet, og står på den flotte plassen i enden av Cours Mirabeau. Fontenen med de fire delfinene finner du i bydelen Mazarin.

 

Fontain de la Rotonde i aix

 

  • Fontaine d’Eau Chaude – Dette er den første fontenene som ble bygget på Cours Mirabeau, datert til midten av 1600-tallet. Kalles også Fontaine Moussue på grunn av mosen som vokser på den.

 

  • Fontaine des Neufs Canons – Bygget i 1691, da med navnet Fontaine Saint Lazare. Navnet ble endret i 1761. Denne står også på Cours Mirabeau.

 

  • Fontaine du roi René – Bygget i 1822 og har en statue av Kong René av Anjou i midten. Fontenen står i motsatt ende på Cours Mirabeau om du kommer fra Fontaine de la Rotonde.

 

  • Fontaine Sanglier – Villsvinfontenen står på Place Richelme, hvor du finner et av byens permanente markeder.

 

  • Fontaine de l’Hôtel de Ville – Denne fontenen er fra midten av 1700-tallet, og står som navnet tilsier utenfor byens rådhus.

 

  • Fontaine Bellegarda – Fontenen kalles også Fontaine Granet, fordi bysten på toppen er av maleren med samme navn. Denne finner du på Place Bellegarda.

 

Severdigheter i Aix-en-Provence

Det er mye fint å se og oppleve i Provence, og spesielt i regionens kanskje vakreste by Aix. Naturligvis dreier mange av severdighetene seg om byens store sønn, den verdensberømte maleren Paul Cézanne. Siden Aix er mer enn 2000 år gammel, og fordi franskmennene kan dette med estetikk, er det også et hav av flotte monumenter og bygninger i byen. Her er et utvalg av de beste severdighetene.

 

Vieil Aix

gamlebyen i aix en provenceGamlebyen i Aix har bygninger fra en rekke epoker, fra romertiden og frem til det 19. århundre. Her kan du for eksempel se rester av det som av et termisk bad bygget av romerne, en katedral fra Middelalderen, mange vakre kirker, og flotte bygninger som dateres til renessansen. Noen av byens eldste og mest imponerende statuer, fontener og torgplasser er også å finne blant de trange og snirklete gatene i gamlebyen. I dette området er det hyggelig å spasere blant gode kaféer, restauranter, gallerier og severdigheter. Du finner også en rekke spennende håndverkbutikker og designforretninger i Vieil Aix. Om du skulle gå deg bort i de labyrintlignende gatene, er det bare å ta peiling nedover. Da ender du nesten alltid opp i Le Cours Mirabeau.

Le Cours Mirabeau

Le Cours Mirabeau gaten i aixLe Cours Mirabeau er den viktigste og vakreste gaten i Aix. Den er omtrent 440 meter lang, 42 meter bred, og strekker seg frem til rundkjøringen og plassen med den vakre fontenen Fontaine de la Rotonde fra 1860. Cours Mirabeau har en sentral del i byens historie. Her bosatte kjøpmenn, finansbaroner og intellektuelle seg på 1600-tallet, i overdådige hus med flotte utsmykninger. Gaten er beplantet på begge sider med nydelige platan-trær, og du finner noen av byens vakreste fontener i Cours Mirabeau, blant annet Fontaine du Roi René. Gatens mest kjente restaurant er Les Deux Garçons, stamstedet til Cézanne og den verdensberømte forfatteren Emile Zola. Andre berømtheter som skal ha frekventert Les Deux Garçons inkluderer Winston Churchill, Pablo Picasso og Albert Camus.

Hotel de Caumont

severdigheter i aixNår franskmennene sier ”Hotel”, mener de ikke nødvendigvis et overnattingssted, men ofte i stedet et privat herskapshus. Hotel de Caumont er et av de mest kjente i Aix av denne typen. Det ligger i Mazarin-kvartalet, et strøk som tradisjonelt forbindes med aristokrater og kunstnere. Herskapshuset ble bygget i 1715, og var den gangen byens flotteste og største rikmannsbolig. I dag huser Hotel de Caumont byens kanskje beste kunstsenter. Selve bygningen er som et museum, med rom dekorert i rokokko-stil, og som også fungerer som restaurant, kafé og bar om kveldene. Det arrangeres forskjellige konserter på senteret, også den vakre hagen som hører til huset, du kan se film som tar for seg Paul Cézannes liv, i tillegg til at du kan se utstilte verker av noen av verdens mest kjente kunstnere.

Cathédrale Saint-Sauveur d’Aix-en-Provence

Cathédrale Saint-Sauveur d’Aix-en-Provence - katedralen i aixKatedralen i Aix ble først påbegynt en gang på 1100-tallet. Teknisk sett varte byggetiden i mer enn 700 år, i og med at siste hånd på verket ble foretatt på 1800-tallet. Det antas at grunnen katedralen står på var et religiøst sted allerede før romerne inntok denne delen av Frankrike. Deretter ble det bygget et kapell her, på ordre fra byens første biskop, Sankt Maximus av Aix. Kapellet ble dernest ødelagt da arabere i det 8. og 9. århundre, før altså byggingen av katedralen tok til. Det meste av fasaden, slik den fremstår i dag, er i gotisk stil, men du ser også spor av andre arkitektoniske stilarter. Innsiden av Cathédrale Saint-Sauveur er også verdt å få med seg. Der kan du se blant annet skulpturer og malerier fra flere epoker, et forgylt orgel fra 1750, et vakkert alter hugget i stein, og ulike fresker.

Atelier de Cézanne

Atelier de CézanneAix-en-Provence var fødebyen til den kjente maleren Paul Cézanne. Han levde også store deler av sitt liv i Aix, og både døde (1906) og ble gravlagt her. Atelier de Cézanne er studioet hvor han malte mange av mesterverkene sine de siste leveårene. Inspirasjonen hentet han fortrinnsvis fra landskapet rundt Aix, eller steder som fiskerlandsbyen Estaque, som han ofte besøkte. Atelieret er i dag et museum hvor besøkende får oppleve omgivelsene mesteren jobbet i når han la siste finpuss på maleriene sine. Møblene og verktøyene er originale, og atelieret er omtrent urørt siden Cézanne hadde sin base her. Du finner Atelier de Cézanne i gata oppkalt etter han selv, Avenue Paul Cézanne nummer 9. Avenyen går i retning av stedet der Cézanne og flere andre berømte malere ofte stod utendørs og jobbet, nemlig parken Terrain des Peintres.

Terrain des Peintres

Terrain des Peintres parken i aix en provenceNoen hundre meter lenger opp i Avenue Paul Cézanne ligger den lille parken som kalles Terrain des Peintres, eller malernes park på norsk. Parken ble omgjort til en terrassehage i forbindelse med hundreårsjubileet til Cézanne (2006). Den ligger på en liten høyde, og gir flott utsikt mot spesielt fjellet Montagne Sainte Victoire, som er å se i mange av mesterens malerier. Parken fungerer også som et slags utendørsmuseum, der reproduksjoner av noen av Cézannes verker er utstilt. Merk deg at i Aix er det en egen kunstnersti som går innom de viktigste landemerkene som forbindes med Cézanne. Den kan du følge ved å se etter  merkene som er stemplet med en stor C.

Fondation Vasarely

Fondation Vasarely museum utenfor aixFondation Vasarely er et moderne museum som ligger rett utenfor sentrum av Aix, flott plassert i en vakker liten park like utenfor sentrum. Museet er på over 5000 kvadratmeter, og er delvis designet av kunstneren Victor Vasarely selv. Hans uttrykksform var såkalt optisk kunst (Op Art), for eksempel skulpturer som inkluderer optiske illusjoner. På museet er det utstilt 42 av Vasarelys verker, som han lagde på stedet spesielt for museets formål. Disse er 6 ganger 8 meter store, og er fordelte i de syv heksagonale rommene som til sammen danner museumsbygningen. I tillegg til den permanente utstillingen, stilles det ut kunst fra andre artister på museet, i tillegg til at det avholdes konserter og andre arrangementer der.  

Musée Granet

Musée GranetMusée Granet er et klassisk kunstmuseum som åpnet allerede i 1838. Det ligger i Mazarin-distriktet, rett ved siden av Église Saint-Jean-de-Malte, en av byens vakreste kirker. Dette museet anses som det viktigste i Aix, og har en samling på over 750 verker. Blant annet kan du se originale malerier av Cézanne (naturligvis), Degas, Monet, Van Gogh, Renoir, Klee, og Picasso. Det er også arkeologiske samlinger her, i tillegg til flere statuer og skulpturer fra kjente kunstnere. Navnet på museum er tatt fra maleren François Marius Granet, som ble født i Aix i 1775. Han var en gang en av landets viktigste kunstnere, og ble slått til ridder av kong Louis Philippe. Granets malerier ble donert til den gangens bymuseum da han døde i 1849. Museet ble omdøpt i Granets navn i forbindelse med 100-års-jubileet etter hans død.

Montagne Sainte Victoire

Montagne Sainte Victoire fjellet i aix en provenceDersom du er frisk til beins, og trenger å strekke litt på deg på storbyferien, bør du vurdere å ta turen opp til toppen av Montagne Sainte Victoire. Dette fjellet er et av symbolene på Provence, og som kjent en av Cézannes viktigste inspirasjonskilder. Fjellet er 1011 meter på det høyeste, og du kommer deg relativt enkelt opp ved å følge de oppmerkede stiene. Det er flere severdigheter på veien opp, blant annet et lite kloster (Sainte-Victoire) bygget på 1600-tallet. Det arrangeres guidede turer med start i Aix som du kan melde deg på, eller ta turen på egenhånd. Det enkleste i så fall er å ta buss til Barrage de Bimont (Bimont-dammen).

Château de la Gaude

Château de la GaudeChâteau de la Gaude er en herregård med egen vinhage som ligger ti minutter utenfor sentrum av Aix. I tillegg til vinmarkene, er gården omgitt av en vakker hage, innrammet av skogen rundt. Herfra har du en fantastisk utsikt mot fjellet Montagne Sainte Victoire. Hovedbygningen ble oppført på 1700-tallet, og brukes i dag som hotell og restaurant. Om du ikke tar deg råd til å bo på Château de la Gaude, kan du besøke restauranten eller gårdens vinbutikk. Et annet alternativ er å oppleve gården i forbindelse med vinkursene som arrangeres der. Dette er et utmerket sted å oppleve det ekte Provence.