Når vi planlegger ferie i eget land, bør Ålesund ligge høyt på listen over reisemål. Med sine 52 000 innbyggere har Ålesund alt man kan forvente på en byferie, den fantastiske naturen rundt får vi som bonus. Ta gjerne med hele familien på tur til Ålesund, her finnes nok å gjøre for alle.
Anbefalte hotell i Ålesund
Ålesund er en gjestfri by med mange gode hoteller sentralt plassert. I regionen kan vi dessuten velge å vrake i ulike overnattingstilbud. Fra små hytter ved sjøen eller i fjellet, til campingplasser ved fjorden. Eller hva med å overnatte i et gammelt fyr i havna? Hotellene i Ålesund holder jevnt over meget god standard, her har vi valgt ut tre sikre hotellvalg i hjertet av Ålesund.
Hotel Brosundet
På Hotel Brosundet bor du bokstavelig talt ved vannkanten midt i hjertet av den vakreste delen av Ålesund. Hotellet består av to bygg i nydelig jugendstil, hvor det ene var et tidligere pakkhus i fiskeindustrien. Begge byggene er nydelig oppusset og har en lun og hjemlig atmosfære.
Innredningen preges av vakre detaljer, hvor nytt møter gammelt i rustikk eleganse. Legg også merke til det fantastiske ildstedet med tilhørende bar og lounge. Her sørger gjestene selv for at fyren går i den vakre peisen som står som et monument i rommet.
Hotel Brosundet kan også skilte med en egen restaurant med god mat basert på kortreiste råvarer. Du kan dessuten forvente deg meget god service og renhold, samt gjennomført høy standard. Det er ikke uten grunn at Hotel Brosundet har blitt kåret til det beste hotellet i Ålesund av Tripadvisor sine brukere.
Hotel 1904
Ærverdige Hotel 1904 finner du på hjørnet av Løvenvoldgata, midt i sentrum av Ålesund. Som navnet tilsier så ble dette nydelige bygget i jugendstil reist etter bybrannen i 1904, og fasaden er med sine lekre ornamenter i dag et vakkert skue i bybildet.
Hotellet har 80 gjesterom, alle med sin særegne og stilrene utforming. 1904 er rett og slett et gjennomført lekkert hotell som kan by sine gjester på ekte «ålesundsstemning».
Som gjest på Hotel 1904 har du også kort vei til det meste av hva Ålesund har å by på. Du bor blant annet bare noen få minutters gange unna trappene opp til Fjellstua. Hotellet har også et eget parkeringshus i kjelleren med heis rett opp i resepsjonen, perfekt for de som besøker Ålesund med bil.
Quality Hotel Waterfront
Quality Hotel Waterfront er en herlig smeltedigel av et hotell hvor nytt og moderne møter det tradisjonelle ålesundske. Hotellet består nemlig av tre forskjellige bygg, hvor to av byggene er tradisjonelle jugendstilbygg, mens det tredje sjøvendte Signaturbygget gir det hele et moderne preg.
Hotellet har en egen restaurant og bar, hvor du kan nyte både mat og drikke ved vannkanten, med utsikt til båtlivet på Borgundfjorden og de vakre fjellene i Sunnmørsalpene. Med bare 200 meter å gå til Brosundet har hotellet dessuten en sentral beliggenhet i sentrum av Ålesund.
Quality Hotel Waterfront er også et konferansehotell med en rekke møterom, en egen plenumsal med plass til opp til 280 personer og moderne utstyr til disposisjon. Noe som gjør det til et populært hotell for forretningsreisende.
Derfor bør du besøke Ålesund
Ålesund har med årene blitt en svært populær turistby og turister strømmer til både fra nært og fjernt. Hvert år legger utallige cruiseskip til i Jugendbyen med tusener av passasjerer fra alle verdenshjørner ombord. Ålesund er derimot ikke bare en turistdestinasjon for bemidlede utlendinger, den har så absolutt mye å by på for nordmenn som ønsker å feriere i eget land også.
Storslått natur på alle kanter
I Ålesund får du en særegen nærhet til havet og naturen som er helt spesiell. Ålesund er dessuten et perfekt utgangspunkt både for de som er glad i fjellvandring med en rekke kjente turmål ikke langt unna. Flotte fjellturer som Sukkertoppen og byfjellet Aksla ligger dessuten begge innenfor bygrensa og byr på spektakulær utsikt over byen.
Ønsker du deg større utfordringer så ligger de verdenskjente Sunnmørsalpene bare en kort bil- eller båttur unna, med kjente fjelltopper som Slogen, Jønshornet, Kolåstinden og Dalegubben for å nevne noen. På sommerstid går det båtturer fra Ålesund sentrum inn Hjørundfjorden til både Trandal og Urke. Begge stedende er perfekte utgangspunkt for en rekke flotte toppturer. Du kan også ta sightseeing-turer om du ønsker å oppleve de spektakulære fjellene og naturen fra sjøen uten å måtte snøre på deg fjellskoene.
Vakker arkitektur
Vi kommer heller ikke unna å nevne den fantastiske arkitekturen i Ålesund. Etter bybrannen i 1904 ble byen gjenreist i jugendstil, og Ålesund kalles gjerne derfor for «jugendbyen». Her er det en opplevelse i seg selv å bare vandre gatelangs og nyte synet av alle de flotte bygningene. Jugendstilen preges av luftige tårn, fargerike fasader, samt intrikate og detaljerte ornamenter. Det lønner seg derfor å løfte blikket og suge til seg alle de små detaljene som definerer byggene.
Det er også mulighet for å bli med på organiserte byvandringer hvor du får en spennende innføring i Ålesunds historie, arkitekturen og bybrannen som preget byen av en lokal guide. På denne måten kan du få med deg alt det vakre Ålesund har å by på, samtidig som du lærer litt om historien også.
Sjømat i toppklasse
Kystbyen, og ikke minst fiskebyen Ålesund, kan dessuten by på sjømat i toppklassen. Her er det kort vei til havets beste råvarer og det vet restaurantene i byen å utnytte. Byen er særlig kjent for sin klippfiskeksport til Portugal og Spania og eksporterer hvert år tusenvis av tonn av denne edle varen. Klippfisk brukes blant annet i den populære matretten bacalao, og ønsker du å smake denne retten bør du avlegge restaurantene XL Diner eller Sjøbua et besøk. Her får du bacalao og annen sjømat av ypperste klasse.
Ålesund har også flere moderne restauranter med god standard. På restauranten Zuuma i Skansegata 20 kan du nyte førsteklasses sushi og japanske grillretter i lekre lokaler, med utsikt rett ut i havgapet. Det hender også at restauranten får inn helt ferskt makrellstørje (tunfisk) fisket i havet utenfor byen. Er dere glade i sushi så er dette stedet å besøke.
Spennende og variert kulturliv
Fra å tidligere være en litt grå og kjedelig by har Ålesund med årene fått et rikt kultur og uteliv. Byen har nå en egen konsertscene som heter Terminalen, hvor det er ukentlige konserter med artister fra fjern og nær. Her har en rekke kjente artister holdt konsert, og sjansen er stor for at det er en konsert her nettopp når du besøker byen. Ta en titt på programmet til Terminalen her.
Besøker du byen på sommerstid så kan du også delta på noen av Ålesunds mange festivaler som Sommerfesten på Giske, Jugendfest og Båtfestivalen. Jugendfest arrangeres hvert eneste år på Color Line Stadion og drar årlig godt over 10 000 tilskuere daglig. Byen har også et vidt spekter av serveringssteder, fra klassiske puber med livemusikk, til vinbarer og lekre uteserveringer.
Ting å gjøre i Ålesund
annonse
Slik reiser du til Ålesund
Vigra flyplass har vært i drift fra 1958. Hit kan vi reise flere ganger daglig fra Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Dette er raskt og praktisk, men du kan også gjøre litt mer ut av reisen. Prøv tog til Åndalsnes og buss videre til Ålesund. Det er dessuten mulig å besøke byen ved hjelp av Hurtigruta som har jevnlige ankomster i byen.
Fem ting du må få med deg i Ålesund
Det er mye å finne på i Møre og Romsdal, spesielt om du er interessert i uslåelige naturopplevelser. Om du har tid og lyst gir utflukter til for eksempel Geiranger, Trollstigen, Romsdalstrappen (Rampestreken) ved Åndalsnes, og den vakre bygda Øye unike opplevelser. Det er også mange spennende severdigheter i Ålesund sentrum. Her anbefaler vi fem ting du definitivt bør vurdere å ta for deg når du er i byen:
Byparken og Aksla
Du har ikke vært ordentlig i Ålesund før du har tatt turen gjennom Byparken, og opp de 418 trappetrinnene til Fjellstua på toppen av Byfjellet Aksla. Få med deg statuene av keiser Wilhelm II og vikingen Gange-Rolv som står i parken. På toppen får du sett hvorfor Ålesund ofte beskrives som den vakreste byen i landet.
Ta en tur på havet
Det er flere selskaper som arrangerer turer ut på havet og til fjordene utenfor Ålesund. For eksempel går det fjordcruise til blant annet Geirangerfjorden og Hjørundfjorden, du kan dra på fuglesafari, hvalsafari, fisketur og du kan få brukt musklene i en havkajakk. En båttur er den kanskje beste måten å få sett det vakreste regionen har å by på. På vinteren er det også mulighet for å bli med ut å fiske torsk under det tradisjonsrike Borgundfjordfisket. Det er flere båter som leier ut plass til gjestefiskere, du trenger med andre ord ikke egen båt for å prøve fiskelykken. Hvert eneste år så fiskes det torsker over 20 kilo bare noen hundre meter fra kaikanten i Ålesund-sentrum. Alle båtene som ligger tett i tett på Aspevågen er også et skue i seg selv.
Atlanterhavsparken
Dette akvarium-anlegget er blant de største i Europa, og ligger kun 3 kilometer utenfor sentrum av byen. Her får du sett på nært hold dyrelivet som finnes langs Norskekysten og i vår nordlige del av verden. Du kommer deg til Atlanterhavsparken med senterets buss, bil, eller du kan ta beina fatt. Fra Brosundet tar turen cirka 35 minutter om du spaserer, eller 10 minutter om du låner deg en sykkel (flere av de anbefalte hotellene låner ut sykler i resepsjonen).
Jugendstilsenteret og kunstmuseet Kube
Dette senteret ligger i det som kanskje er det vakreste eksempelet på byens jugendarkitektur, den gamle apotekergården fra 1907. Her får du innblikk i bybrannen, gjenoppbyggingen av Ålesund, du kan lære om Art Noveau-stilen, og du kan se en imponerende samling av objekter fra landets viktigste jugendstilkunstnere.
Byvandring i Ålesund
Å rusle over Brosundet, langs kaiene, gjennom Kongens gate, fordi jugendstilbygningene, og med en tur innom de hyggelige kaféene eller barene på veien, er den beste måten å bli kjent med Ålesund på. Du kan spasere på egenhånd på måfå, eller booke deg en guidet tur med en lokalpatriot som los.
Ålesunds historie
Da isen trakk seg tilbake etter forrige istid, trakk dyrene etter. Menneskene fulgte så dyrene, helt ut i havgapet. Men hver gang vi krysser fjordene oppetter vestlandskysten slår det oss, hvordan klarte de å overleve her? Kanskje svaret egentlig er veldig enkelt; det er så vakkert.
Ålesund som stedsnavn blir ikke nevnt i historien før på 1700-tallet. Men hos blant annet Snorre leser vi til stadighet om folkene på Sunnmøre. Olav Haraldsson (senere den Hellige) skal ha vært på besøk i traktene i år 1029 og Borgund var en kjent handelsplass i regionen.
Lenge var Ålesund et annekssogn under Borgund, men i 1848 fikk den bystatus. Nå begynte byen å ta form med gater og kvartaler og ved århundreskiftet hadde Ålesund nesten 12 000 innbyggere. Det var blant annet det gode fisket som gjorde folket her ute bofaste.
Bybrannen i Ålesund
I begynnelsen av Januar 1904 bestod Ålesund nesten bare av trebygninger. Natt til 23. Januar begynte det så å brenne i en fabrikk og allerede den følgende kvelden lå sentrum i ruiner. Cirka 850 hus hadde brent til grunnen og over 10 000 mennesker var hjemløse, de fleste hadde mistet alt de eide.
Hjelpen strømmet til fra hele landet, men særlig hjelpsom var tyskernes keiser Wilhelm II. På kun tre år var sentrum gjenoppbygd, nå med solide murhus i jugendstil. Heldigvis brukte ikke datidens byggmestre standardisert arkitektur, dermed fikk Ålesund sentrum et unikt og variert uttrykk.
Bybrannen er fortsatt en viktig del av Ålesunds identitet og den har utvilsomt gjort byen til det den er i dag. Brannen markeres fortsatt hvert eneste år med en egen bybrannvandring hvor hjertet av Ålesund forvandles til en teaterscene med lys, røyk, film, historier og bilder fra brannens herjinger.
Englandsfarten fra Ålesund under 2. Verdenskrig
Det tok tid før de tyske invasjonsstyrkene nådde Ålesund. Den lokale kystradiostasjonen ble derfor brukt av den norske overkommandoen for kommunikasjon med Storbritannia. Mange nordmenn fikk i tillegg hjelp i Ålesund til å flykte over Nordsjøen, nazistene kalte derfor byen «Lille London».
I dag kan du besøke fiskefartøyet Heland som ligger til kai ved Sunnmøre Museum. Heland hadde flere turer over til Storbritannia under andre verdenskrig og er et spennende besøksmål for historieinteresserte. På Skateflukaia kan du også se dette fine monumentet over Englandsfarten laget av Olav Stavseng.
Severdigheter i Ålesund
Vi glemmer kanskje vårt eget land som feriedestinasjon. Ålesund og Sunnmøre er en region hvor hele familien vil kose seg. La dere bergta av den vakre naturen og benytt dere av alle de spennende tilbudene i denne landsdelen. Her har vi samlet et knippe severdigheter du bør få med deg når du besøker Ålesund.
Fjellstua
Fjellstua i Ålesund er nok uten underdrivelse et av de mest populære utkikkspunktene i Norge, og besøker du byen for første gang så er en tur opp hit rett og slett et «must». Her får du en fantastisk utsikt over byen, havet og fjellene rundt. Det anbefales at du tar beina fatt og går de 418 trappetrinnene fra byparken, men det er også mulig å ta organisert transport opp til toppen.
Byrampen
Trappene opp til Fjellstua på byfjellet Aksla fikk seg en real oppgradering i 2015 og med på kjøpet fikk byen det nye og luftige utsiktspunktet «Byrampen». Tar du beina fatt opp eller ned fra Fjellstua så kan du ikke bare nyte den flotte utsikten, du får også tatt et spektakulært bilde fra #byrampen.
Brosundet
Brosundet er sundet som går gjennom selve hjertet av Ålesund, og stedet er utvilsomt et av de mest pittoreske i landet. Du kan spasere langs mesteparten av sundet fra Hellebroa, eller nyte noe godt å spise og drikke fra en av de mange uteserveringene som ligger langs vannkanten.
Molja fyr
Dette gamle fyret er både en severdighet, et utsiktpunkt, en fungerende fyrlykt og et hotellrom i ett. Fyret er over 150 år gammelt og befinner seg ytterst på moloen som overser innseilingen til Ålesund. Fra moloen får du en flott utsikt til kystbyen Ålesund, byfjellet Aksla og til øyene rundt. Hotel Brosundet har dessuten gjort det mulig å overnatte i denne ikoniske fyrlykten. Til tross for at fyret bare har en grunnflate på knappe tre meter i diameter, er det fult innredet med et bad i første etasje og seng i andre etasje. En overnatting her vil garantert være et minne for livet.
Atlanterhavsparken
Dette flotte akvariumsanlegget rett utenfor Ålesund et et av de største saltvannsakvariene i Nord-Europa. Her kan dere beskue fiskene i sitt rett element, i tillegg til sel, oter og pingviner. Sørg for å være til stede klokka 15:00 for da blir selene matet. De foretrekker sild og gleden de viser over disse godbitene er både interessant og underholdende. Pingvinene inntar sitt måltid klokka 14:30 og det er også litt av et skue. Parken har et flott uteareal i vakre omgivelser og et besøk hit gir mye glede både for barn og voksne.
Ålesund Museum
Dette er Ålesunds bymuseum og ligger sentralt plassert med utsikt over byen og øyene. I dette museet får vi innblikk i Ålesunds historie gjennom utstilte gjenstander, fotografier og malerier. Husk å få en kombinert billett som også gir inngang til Fiskerimuseet. En av de mest fascinerende gjenstandene i museet er en imponerende bymodell. Modellen gjengir Ålesund slik den fremsto i 1898, altså før sentrum ble ødelagt av den store bybrannen i 1904. Fiskebruk og båter av ulike slag, er også en viktig del av utstillingen.
Jugendbyen Ålesund
Ålesund er kanskje mest kjent for sin unike arkitektur. Som et resultat av bybrannen i 1904, fikk byen det ansiktet den har i dag. Ved hjelp av blant andre keiser Wilhelm II av Tyskland, ble sentrum raskt gjenoppbygd og tidens trend i byggebransjen var jugendstil, eller Art Nouveau som den heter på fagspråket. Det som gjør det ekstra spennende å vandre rundt i Ålesunds gater er at alle husene er unike. De ble oppført som individuelle bygninger og hvert hus har sin egen karakteristikk. Fasadene prydes av lekre detaljer og strøket preges av restauranter, kaféer og butikker.
Sunnmøre museum og Borgundgavlen
Sunnmøre Museum ligger i Borgundgavlen, et flott område noen kilometer fra sentrum av Ålesund. Museet ligger i dag der hvor Borgundkaupangen en gang lå. Her var det stor handelsaktivitet så langt tilbake som i vikingtiden. Området er i dag et flott turområde samt et rikholdig folkemuseum med blant annet en stor samling av hus og båter. Borgund Dyreklubb ligger også på stedet, her kan barna møte både hester, sauer, esel og mange andre spennende dyr.
Runde fugleøy
Runde er ikke bare en kjent fugleøy, det er også en vaskeekte skatteøy! Her har det nemlig blitt funnet gull fra seilskuta Ankerendam som forliste i 1725. Men det er Rundes fugler som er den store attraksjonen, ingen andre steder i Skandinavia samler nemlig flere arter sjøfugl enn her. Runde er et fredet naturområdet og det oppfordres til å sette seg inn i besøksreglene. I hekkesesongen, fra februar til august, samles det over en halv million fugler på øya. Spesielt Lundefuglen, Nordens papegøye, er populær, men vi får også oppleve blant annet sel og havørn. Det arrangeres forskjellige typer båtturer med guide til Runde, blant annet RIB-turer fra Ålesund sentrum.
Alnes fyr
Alnes fyr er et vernet kulturminne. Fyret fra 1937, samt fyrmesterens bolig og uthus, er i dag også et kultursenter. Her er det kafé, galleri og en fast utstilling som omhandler fyrhistorien. Alnes fyr har åpent hver dag hele sommeren. Vi kan reise med båt, men også velge offentlig buss ut til Alnes. Det mektige landskapet her ute i havgapet er verdt reisen i seg selv. Her har det vært fyr siden 1853, men i 1982 ble fyret automatisert og dermed også fraflyttet.
Ålesund Kirke
Ålesund kirke er bygget i norsk marmor hentet fra Eide på Nordmøre og har glassmalerier av Martin Enevold Thømt. Som resten av byen, ble også den nye kirken bygget i jugendstil etter den store bybrannen. Av spesiell, kulturhistorisk verdi er kirkens orgel. Dette ble installert i 1945 og er regnet som unikt blant norske orgler fra 1900-tallet. Ålesund kirke er tegnet av Sverre Knudsen og er av riksantikvaren ansett som særlig verneverdig.