Amiens

inneholder annonselenker

amiens

Amiens er en ekte, fransk perle beliggende ved elven Somme i den nordlige regionen Hauts-de-France.

Amiens har 135 000 innbyggere og ligger nydelig til langs elven Somme, nord i Frankrike. Byen fikk store ødeleggelser under begge verdenskrigene, men har siden den gang blitt elegant gjenreist.

Her kan vi nyte dagene i pittoreske gater mens vi smaker oss gjennom byens gastronomiske lekkerbiskener. I Amiens får vi oppleve Frankrikes største og vakreste katedral, samt besøke huset til selveste Jules Verne.

 

Anbefalte hotell i Amiens

Amiens har lenge vært et populært feriested, spesielt for storbymennesker fra Paris og Brussel. Byen har derfor et rikt utvalg overnattingssteder, enten vi vil bo sentralt eller foretrekker roligere omgivelser på landsbygda.

Langs Somme ligger dessuten mange, koselige familiedrevne B&Bs og oppe ved Den engelske kanal finner vi en rekke overnattingssteder med endeløse strender rett utenfor døra.

 

3 flotte hotell sentralt i Amiens

 

Mercure Amiens Cathedrale

Som navnet indikerer ligger Mercure Amiens Cathedrale kun et steinkast fra byens flotte, gotiske katedral. Hotellet har 4 stjerner og 102 rom fordelt på 4 etasjer.

Rommene har klimaanlegg, preges av moderne og fargerik design og er godt utstyrt. På Mercure Amiens Cathedrale befinner vi oss midt i byen og har et stort antall attraksjoner og severdigheter i gå-avstand.

Hotellet er godt tilpasset funksjonshemmede og passer glimrende for par, grupper og familier med større barn.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hôtel Le Saint Louis

Hôtel Le Saint Louis er et trendy og intimt hotell som ligger i hjertet av Amiens. Hotellet har 3 stjerner og 24 rom, og er omgitt av koselige gater med mange serverings- og handlemuligheter.

Her bor du dessuten kun noen minutter til fots fra både togstasjonen og mange av byens historiske severdigheter. Rommene på Hôtel Le Saint Louis er lyse og friske og vi har kaffetrakter/tekoker, gratis Wi-fi og skrivebord.

Hotellet har rom og bad tilpasset funksjonshemmede og passer godt for par, mindre grupper og familier med større barn.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

La Chambre d’Amiens

Foretrekker vi å bo sentralt, men i litt roligere omgivelser, er La Chambre d’Amiens et godt alternativ. Herfra spaserer vi inn til sentrum på et drøyt kvarter og det ligger restauranter og handlemuligheter i umiddelbar nærhet.

Hotell La Chambre d’Amiens er lyst og trivelig i både fellesarealer og rom og har gratis parkering for de av oss på bilferie.

Rommene er lydisolerte og har god standard, rom og bad tilpasset funksjonshemmede er også tilgjengelig. Et bra sted, spesielt for barnefamilier på bilferie i Amiens.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Slik reiser du til Amiens

Den enkleste ruten vi kan velge til Amiens går med fly til enten Paris eller Brussel, og deretter videre med tog. Togturen fra Paris tar oss cirka 1,5 time fra Gare du Nord, mens fra Brussel må vi beregne litt mer tid, cirka 3,5 time.

Bilferie i Nord-Frankrike er dessuten også å anbefale, og Amiens ligger praktisk plassert tilknyttet landets motorvei-nettverk.

 

6 spennende ting å gjøre i Amiens

Amiens er en vakker by, med mange spennende ting å se og gjøre. Her kan du blant annet besøke den største gotiske katedralen i Frankrike, og landets første skyskraper. Byen er også et perfekt utgangspunkt for å utforske den frodige Somme-dalen.

Her har vi plukket ut noe av det du kan gjøre når du besøker Amiens.

 

Besøk den fantastiske Amienskatedralen

Katedralen i Amiens

I dag valfarter turister til Amiens først og fremst for å se den imponerende Amienskatedralen fra 1200-tallet.

Katedralen er et imponerende skue, og den er faktisk den største gotiske katedralen i Frankrike. Amienskatedralen ruver godt i bybildet og et besøk hit er et «must» når du reiser til Amiens.

 

Gå langs kanalene i Saint-Leu

Saint-Leu distriktet i Amiens

Amiens har derimot mer å by på enn store kirker. Ved foten av den imponerende katedralen ligger bydelen Saint-Leu.

Her innbyr restauranter og serveringssteder til lokale smaksopplevelser langs de pittoreske kanalene. Det er også muligheter for å ta en båttur på elven fra dette området.

 

Klatre til toppen av klokketårnet i Amiens

klokketårnet i Amiens

Et annet høydepunkt i Amiens er det noe spesielle klokketårnet Beffroi d’Amiens. Det massive klokketårnet ble originalt bygget mellom år 1406 og 1410.

På 1700-tallet ble det derimot reist et påbygg som gjør at tårnet nå ruver 52 meter over bakken.

Som med mange andre bygninger ble klokketårnet skadet under bombingen i andre verdenskrig, men det ble siden gjenoppbygget til sin opprinnelige prakt. I dag er klokketårnet i Amiens registrert på UNESCO sin verdensarvliste under «The Belfries of Belgium and France».

 

Frankrikes første skyskraper

Perret-tårnet Amiens

Perret-tårnet er et spennende eksempel på nyere arkitektur i Amiens. Bygget ble oppført på 1950-tallet, og var med sine 110-meter i flere år den høyeste skyskraperen i Europa.

På toppen av tårnet ble det i 2005 installert en glasskube som lyser opp om natten. Bygget er derfor et glimrende punkt å navigere etter når du rusler rundt i byen.

 

Amiens flytende hager

Flytende hager amiens

I et område på over 300 hektar, mellom elvene Somme og Avre, ligger Amiens’ berømte flytende hager. Et stort nettverk av menneskeskapte kanaler har her formet et magisk landskap bestående av små, vakkert beplantede øyer.

På sommeren bringes landbruksprodukter fra disse hagene inn til byen på små, flatbunnede båter og skaper et flytende marked rett ved foten av den imponerende katedralen.

 

Utforsk Somme dalen

Gravplass fra første verdenskrig i Somme

Den frodige Somme dalen strekker seg øst for Amiens, gjennom byen og deretter nordover til den unike Somme bukta ved Den engelske kanal. Elven Somme skaper her et naturskjønt belte som innbyr til både fredfulle utflukter og ulike aktiviteter som sykling og padling.

Langs elven strekker det seg hele 120 kilometer med spaser- og sykkelstier som opprinnelig ble tråkket opp av hester som dro de ulike elvebåtene fremover.

Båtene går her fortsatt og tilbyr bedagelige elvecruise, samt muligheten til å leie egen, elektrisk båt for alt fra en time til hele dagen. Landskapet i Nord-Frankrike er relativt flatt, men i Somme dalen ligger også høydedrag som tilbyr vakre fotturer og spektakulære utsikter.

I denne regionen ligger dessuten noen av de mest berømte slagmarkene fra Første Verdenskrig. Som med sine opprevne landskap og mange gravplasser er evige påminnere om krigens grusomheter. 

 

Severdigheter og opplevelser i Amiens og omegn

Amiens er først og fremst kjent for den fantastiske Amienskatedralen som alle som besøker byen bør få med seg. Byen har derimot også mye annet spennende å by på. Her har vi plukket ut noen av de mest populære severdighetene i Amiens. 

 

Amienskatedralen

Amienskatedralen i Amiens FrankrikeDen berømte Amienskatedralen er en helt unik opplevelse. Dette er en av Europas største og mest fullkomne, gotiske katedraler, og den overlevde både 1. og 2. Verdenskrig.

Byggingen startet i 1220 og den innvendige høyden i midtskipet er hele 42 meter høyt, Notre-Dame i Paris er til sammenligning 26 meter! Amienskatedralen har vært en viktig pilgrimkirke opp gjennom tidene da det påstås at hodet til Johannes Døperen befinner seg her.

Katedralen er naturlig nok plassert på UNESCOs verdensarvliste og interiøret er rikt dekorert og inneholder et stort antall skulpturer. Ny teknologi har avslørt at katedralens eksteriør opprinnelig var malt i mange, ulike farger. Disse fargene blir hver sommer gjenskapt ved hjelp av farget lys og det spektakulære resultatet sies å skulle gi et autentisk inntrykk av hvordan katedralen fremstod i middelalderen.

 

Bydelen Saint-Leu

Bydelen Saint-Leu i AmiensBehovet for kraft til møller og verksteder førte til kanalbygging i mange Europeiske byer. I den sentrale, pittoreske bydelen Saint-Leu i Amiens kan vi i dag nyte et glass vin og en god middag ved en av de mange restaurantene som ligger langs kanalene.

I bakgrunnen tårner byens fantastiske katedral og rundt oss summer det med liv fra spaserende og handlende i dette sjarmerende strøket.

Amiens’ berømte flytende marked foregår også på disse kanalene. Flatbunnede elvebåter kommer inn fra omlandet med blomster og jordbruksprodukter og bydelen forvandler seg til et fargesprakende og velduftende marked som trekker folk fra fjernt og nær. I disse brosteinsbelagte gatene finner vi koselige kaféer og bakerier, samt gode handlemuligheter og arkitektoniske perler.

 

Kunstmuseet Musée de Picardie

Picardie Museet i AmiensPicardie-museet blir ofte kalt «Lille Louvre», både på grunn av den imponerende samlingen og fordi Paris’ Louvre var modell for denne flotte distrikts-institusjonen. Museet inneholder både arkeologi, middelalderkunst og en stor samling verker fra det 17. frem til det 21. århundret. Av kjente mestere representert i denne samlingen kan vi nevne Francis Bacon, El Greco, Pablo Picasso og Jan van Goyen.

Musée de Picardie ble bygd som et regionalt museum i årene 1855 til 1867. Bygningen er således et av meget få historiske bygg i Frankrike tegnet og utformet med denne spesifikke funksjonen for øyet. Den arkeologiske samlingen bør ikke oversees. Her finner vi nemlig unike skatter fra både antikkens Hellas og Egypt. Museet ligger sentralt plassert i Amiens og er vel verdt et besøk.

 

Maison Jules Verne

jules verne sitt hjem i AmiensBesøk huset til den verdenskjente forfatteren Jules Verne! I 1871 slo ekteparet Verne seg ned i Amiens og Jules Verne ble med tiden sågar medlem av bystyret med hovedansvar for festivaler og lokale festiviteter.

Bøkene til Jules Verne har tatt generasjoner av lesere med på fantastiske reiser, men interiøret i denne utrolige villaen strekker fantasien vår, om mulig, enda litt lenger.

Et besøk hit tar oss med på en reise, ikke bare i Jules Vernes egen verden, men også tilbake til forfatterens egen tid. Verne lot seg inspirere av alle de teknologiske og vitenskapelige oppdagelsene i siste halvdel av det 19. århundret. Fra rom til rom blir vi møtt av over 30 000 ulike gjenstander som på hver sin måte dokumenterer den store forfatterens omgivelser og inspirasjonskilder.

 

Les Hortillonnages Amiens (De flytende hagene)

Les Hortillonnages - de flytende hagene i AmiensPå vestsiden av Amiens’ sentrum, i gå-avstand, venter en unik og vakker opplevelse. Det dreier seg om de flytende hagene, Les Hortillonnages, et omfattende kanalsystem som stammer fra middelalderen.

Sumplandet mellom elvene Somme og Avre ble her drenert og resultatet ble et stort antall øyer som ser ut til å flyte på en stor innsjø. Øyene ble deretter kultivert av gartnere (hortillons) som brakte frukt og grønnsaker på spesialbygde kanalbåter inn til sentrum av byen.

Guidede båtturer i Les Hortillonnages er tilgjengelig fra April til Oktober, og anbefales på det varmeste. Besøker vi Amiens den tredje helgen i Juni kan vi også oppleve det berømte flytende markedet. Nå kommer gartnerne i sine flatbunnede kanalbåter, og i historiske kostymer, med sine produkter inn til sentrum. Her skaper de en flott festival akkompagnert av musikk, sirkusforestillinger og poesi!

 

Cirque Jules Verne

Cirque Jules Verne i AmiensEn forestilling ved det anerkjente Cirque Jules Verne er selve høydepunktet for mange besøkende til Amiens. Byen har nemlig en lang sirkustradisjon og siden 1889 har denne kunstformen hatt sitt eget bygg som i dag går under benevnelsen Nasjonalt Senter for Sirkus og Gatekunst.

Dette unike bygget ble innviet av Jules Verne og inneholder, i tillegg til selve sirkusmanesjen, også den anerkjente sirkusskolen Ecole de Cirque.

Cirque Jules Verne har et variert program som består av blant annet sirkusforestillinger, dans, musikaler og konserter. Med 3000 seter er dette sirkuset det største av sitt slag blant Frankrikes distrikts-sirkuser, men har likevel en bemerkelsesverdig autentisk og intim atmosfære. Arkitekten bak den 16-sidete polygonale formen var Émile Ricquier, en elev av selveste Gustave Eiffel.

 

Parc Samara

Samara parken i AmiensEn kort busstur nordvest for Amiens, i den frodige Somme-elvedalen, ligger den fascinerende parken Samara. Parken har som formål å gjenskape bosetting og sivilisasjon basert på arkeologiske funn helt fra paleolittisk tid frem til romertiden.

Her finner vi rekonstruksjoner av både hus og bruksbygninger, samt ulike botaniske hager med en stor variasjon trær, planter og kultiverte landskap.

Men Arboretum de Samara er mer enn bare bygninger og hager. Gjennom hele sommer sesongen arrangeres forestillinger med autentiske fremstillinger av dagliglivet for opp til 15 000 år siden. Hvordan lagde de ild, verktøy, tekstiler og keramikk? Denne naturskjønne temaparken er et spennende og lærerikt sted som garantert vil engasjere hele familien.

 

Somme-banen, en reise tilbake i tid

somme jernbane fra amiensTog er både morsomt og romantisk, spesielt historiske tog. En tur med Somme-banen er virkelig er herlig opplevelse for både store og små. Den sceniske turen går over enger og marker, gjennom Somme utløpets sumper og langs den unike Somme bukta.

Vi blir dratt frem av små, autentiske damplokomotiver og får sitte i ekte, Belle Epoque vogner. Banen ble bygd i 1887 og er 27 kilometer lang.

En ekte damplokomotivbane har selvfølgelig sin egen, ekte dampfestival. Denne går av stabelen 2. til 4. Juli i Noyelles-sur-Mer. Hit kommer de vakreste damplokomotivene fra hele Europa for å delta på festen. På de ulike stasjonene langs ruten arrangeres en rekke, ulike begivenheter, alt knyttet til tog og togreiser i gode gamle dager. Stig på!