Amsterdam

inneholder annonselenker

Amsterdam Nederland

Det er mulig å ha en kjedelig weekend, men slettes ikke i Amsterdam.

I den nederlandske hovedstaden får du en perfekt langhelg dersom du vil oppleve mest mulig spennende, og på kortest mulig tid. Her er guiden du trenger før du booker din neste storbyferie.

Rask reiseplanlegger for Amsterdam

  • Beste tid å reise: Våren og tidlig høst byr på behagelig temperatur og færre turister enn sommeren. April og mai er spesielt fine hvis du vil oppleve tulipanblomstringen. Vinteren kan være kald, men gir en koselig stemning langs kanalene.
  • Transport: Sentrum utforskes best til fots eller med sykkel. Trikker og busser dekker byen godt, og ferger over IJ-elven er gratis. Taxi og Uber finnes, men kan være dyre.
  • Valuta: Euro (€). Kort aksepteres de fleste steder, men kontanter kan være nyttige på markeder og i noen småbutikker.
  • Tipsing: Ikke obligatorisk, men det er vanlig å runde opp eller legge igjen rundt 5–10 % på restauranter hvis servicen er god.
  • Må oppleves: Rusle langs kanalene og utforsk de sjarmerende brosteinsgatene i Jordaan, besøk Rijksmuseum og Van Gogh-museet, og ta en båttur for å se byen fra vannet. Blomstermarkedet og en tur innom en tradisjonell brun kafé er også verdt å få med seg.
  • Sikkerhet: Amsterdam er en trygg by, men vær oppmerksom på lommetyver i travle områder. Se opp for syklister når du krysser gatene, de stopper sjelden.
  • Beste hotell: Ambassade Hotel
Kanaler og skjeve hus i Amsterdam

Kanalene og de skjeve husene er selve essensen av Amsterdam.

 

Anbefalte hotell i Amsterdam

Amsterdam er delt opp i åtte distrikter eller bydeler (stadsdelen), som igjen er delt inn i nabolag. Alle bydelene har sin egen stil og sjarm, men de fleste turister som besøker byen velger å bo på hotell i det gamle sentrum av Amsterdam. Velger du et hotell her, så bor du midt i smørøyet, med kort vei til det meste. 

For å hjelpe deg litt på vei har vi her plukket ut tre meget gode hotellvalg i Amsterdam. Felles for de alle er at de scorer høyt på kundetilfredshet, og er sentralt plassert.

 

Ambassade Hotel

Ambassade Hotel strekker seg over totalt 11 kanalhus, og er strålende innredet med original kunst og antikviteter. Hotellet er en favoritt blant forfattere, noe som kommer til syne med alle de signerte bøkene hotellet inneholder.

Rommene kommer i alle størrelser og fasonger, alle tilpasset med passende møbler og kunstverk. Selv standardrommene er forholdsvis romslige, med høy standard.

Hotellet er veldig sentralt plassert på en rolig strekning av en av Amsterdams største kanaler, Herengracht. Fra hotellet er du bare en liten spasertur unna Amsterdams beste severdigheter.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel The Craftsmen

Vakkert beliggende ved kanalsiden i en bygning fra 1600-tallet, finner du Hotel The Craftsmen. Designet er genialt og elegant utført, og nesten alle rommene har utsikt mot kanalen. 

Rommene er et kapittel for seg selv, med egne temaer og fantastiske detaljer. Her er høvelbenker omgjort til vasker, og gulvene malt i Jackson Pollock-stil. Rett og slett utrolig kult!

Dette er en perle av et lite hotell, med rom som er morsomme å være i. Her får du familiedrevet service, i et skikkelig sjarmerende hotell.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Okura Amsterdam

Hotel Okura Amsterdam byr på avslappet og diskre luksus, med elegant japansk design. Selv om det er et stort hotell med 23 etasjer, så går det fint an å slappe av her. Rommene er moderne og romslige, og de fleste har en nydelig utsikt over Amsterdam.

Hotellet ligger i bydelen De Pijp, sør i Amsterdam. Fra hotellet tar det cirka 15-20 minutter å gå inn til hjertet av Amsterdam, eller du kan velge å ta trikk eller buss like ved.

Her kan du boltre deg i et vell av fasiliteter, som flotte innendørs badebassenger, spa og et eget treningssenter. I topp-etasjen av hotellet finner du dessuten den fantastiske michelinstjerne-restauranten Ciel Bleu. Totalt er det fire flotte restauranter i bygget.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Amsterdam

 

Amsterdam – mye mer enn coffeeshops

Den nederlandske hovedstaden Amsterdam er et populært turistmål for mange europeere, og et attraktivt reisemål spesielt for unge mennesker. Landets kontroversielle lover rundt hasj og byens mange «coffeeshops» – og ikke minst det berømte Red Light District og de aktivitetene som foregår der – er blant de assosiasjonene nordmenn oftest har til storbyen.

Amsterdam byr imidlertid på så mye mer, og er tross byens noe lurvete rykte, en by du absolutt vil trives og føle deg trygg i.

 

Liten storby – perfekt for en langhelg

Amsterdam har nesten 800 000 innbyggere, og er således en av de mindre hovedstedene i Europa. Byen har en ærverdig historie og en gammeldags stil, der moderne høybygg ligger tett med trange og intime gågater. Amsterdam befinner seg dessuten meget sentralt i forhold til Norge, og er et yndet reisemål for en langhelg. Og du er neppe den eneste som planlegger en reise dit, for årlig besøker over 11 millioner mennesker den nederlandske hovedstaden!

 

Reise til Amsterdam fra Norge

Reisen til Amsterdam tar i underkant av to timer med fly fra Oslo Lufthavn. Du kan fly direkte med KLM, SAS og Norwegian.

KLM har også direktefly fra Stavanger , Bergen, Trondheim og Kristiansand. Flytiden er en smule lenger fra Trondheim, men kortere fra Kristiansand, Bergen og Stavanger.

Det er naturligvis best og billigst å fly direkte, men tidsbruken med mellomlanding er ikke så verst. Du kan komme deg til Amsterdam på godt under 4 timer om du må skifte fly, med mindre du er uheldig med tidspunktene.

Med tog til Amsterdam fra Oslo vil turen normalt gå via København, Hamburg og Bremen, og tar da i overkant av 20 timer.

 

Flyplassen Amsterdam Schipol

Amsterdam Schipol ligger kun 22 kilometer fra sentrum. Ligger hotellet ditt nært sentralbanestasjonen, er toget det beste alternativet. Det går hvert tiende minutt fra plattform 1 og 2 i toghallen på Schipol, og du rekker knapt sette deg ned før du er fremme (turen tar mellom 10 og 15minutter).

Merk at det lønner seg å kjøpe togbilletten på forhånd. Alternativet er automatene i ankomsthallen og på togstasjonen, og der er det ofte lange køer. Det lønner seg også prismessig å kjøpe tur-retur-billett mellom flyplassen og sentralbanestasjonen. Du får da tilsendt en epost med billetten, og må fremvise denne om bord i toget. Print ut billetten, eller ta med eposten på smarttelefonen din.

Taxi fra Schipol går også raskt (cirka 25 minutter), men koster betydelig mer. Regn med å betale et sted mellom 40 og 60 Euro hver vei. Taxiene som står parkert utenfor ankomsthallen har lisens og er trygge valg. Si nei takk til tilbud om taxi fra personer inne i ankomsthallen. Dette kan være luringer som kjører deg til byen for mangedobbel pris.

Du kan også booke taxi på forhånd, inkludert fra Uber. Dette er normalt noe rimeligere, men så må du også sørge for å få kontakt med sjåføren når du ankommer.

Noen hotell har egne minibusser, og du kan også booke minibusser som kjører deg til det spesifikke hotellet du har valgt.

Offentlige busser går fra utsiden av Schipol Plaza, og inkluderer ekspressbuss. Ekspressbussen bruker omtrent 27 minutter fra flyplassen til hovedgata Damrak, og koster 4,5 Euro.

 

Hotell i Amsterdam

Det er svært mange turister som besøker Amsterdam i forhold til byens innbyggertall. Du kan derfor oppleve at mange hoteller er fullbooket i lengre perioder. Vi anbefaler at du er tidlig ute med bookingen dersom du vil bo i et spesielt område.

Byen er delt i 8 distrikter, og hver har sin egen sjarm. Her er noen forslag til områder å bo i, alt ettersom hva du vil oppleve, eller ha nærhet til. Husk imidlertid at Amsterdam er ikke blant de største byene. Det er enkelt å komme seg rundt i sentrum, og således er ikke hotellplasseringen like viktig som i andre storbyer.

 

  • Det gamle sentrum – Om du ser på kartet så er Amsterdam som en russisk matryoshka-dukke, med flere lag utenpå hverandre. Lagene skilles av kanalene, og sentrum av disse er byens opprinnelsessted. Bor du innenfor her har du alltid kort vei til alle severdigheter, det er flest restauranter, utesteder og kaféer her, du har flest shoppingmuligheter, og antallet hotell er høyest. I midten av sentrum ligger hovedgata Damrak, med Damplassen i ene enden. Damrak og sidegatene er der du vil at hotellet skal ligge om du vil bo i det absolutte sentrum.

 

  • Museumsdistriktet – De viktigste museene i Amsterdam ligger nært hverandre. Disse er Rijksmuseum (nasjonalmuseet), Stedelijk Museum (moderne- og samtidskunst) og Van Gogh-museet. Dette er et meget bra område å bo i, og ikke bare for de som planlegger å besøke museene. Gatene rundt er stille om natten, du får kort vei til Vondelpark om du vil ta en tur i det grønne, og distriktet byr på mange flotte kaféer og gode restauranter. Shoppingen her er også bra, samt du er kun en kort spasertur unna Gamlebyen.

 

  • Jordaan – Denne bydelen ligger vest for Det gamle sentrum, og mellom de to siste av de sentrale kanalene. Jordaan er ikke overfylt av turister, og har et meget lokalt preg. Atmosfæren er innbydende, husene vakre, og hotellene gjennomgående hyggelige. Du har fortsatt gangavstand til sentrum, men slipper det verste larmet om nettene. Samtidig vil du ikke mangle alternativer når det gjelder spisesteder, barer og kaféer. Fordelen på den fronten i Jordaan er at serveringsstedene er der Amsterdams innbyggere går selv, og du slipper å bekymre deg for turistfeller. Pass bare på at hotellet du velger ikke ligger for nær den sterkt trafikkerte hovedgata Rozengracht.

 

  • De Pijp – Dette området er perfekt om du vil bo der det er mest hipt og kult. I De Pijp bugner det av trendy utesteder, barer, puber og spennende restauranter. I midten av De Pijp ligger det en kilometer lange markedet Albert Cuyp, og i de koselige og trange sidegatene ligger små og koselige butikker, spisesteder, barer og kaféer tett-i-tett. I ”pipa” finner du også noen av byens morsomste hotell, for eksempel Arcade Hotel som utstyrer alle rom med retro TV-spill.

 

  • Plantage – Mange mener at Plantage er det beste området å bo i om du reiser til Amsterdam med familien på slep. Her er det stille og rolig i gatene, og husene er flotte og ærverdige. Du har severdigheter, museer og grøntarealer i nabolaget, og ikke minst Artis Royal Zoo. Samtidig bor du ganske så sentralt, med kun 15 minutter til Det gamle sentrum om du bruker beina. Om du ikke vil traske kan du ta metroen som bringer deg til sentrum på et par minutter.

 

  • Dårlige valg – Det eneste området du bør vurdere å unngå å bo i er midt inne i Red Light District, og særlig om du reiser til Amsterdam med barn. Alle coffeeshops og vinduer med røde lys til side, distriktet kan være støyete om natten. Det er også her du må passe deg mest for lommetyver.

 

 

restaurant i amsterdam

 

Restauranter i Amsterdam

Er du glad i mat vil du ikke bli skuffet i Amsterdam. Her finner du topp restauranter på alle nivåer, fra de med stjerne i Michelin-guiden, til små gatekjøkken med lekre retter.

Foruten hollandske spesialiteter anbefaler vi at du prøver noen av de asiatiske restaurantene i byen. Hollenderne har lange tradisjoner innen sjøfart og handel, blant annet på det asiatiske kontinentet. De underla seg også en rekke kolonier, noe som har påvirket dagens restaurantliv i Holland i sterk grad.

 

Her er noen anbefalinger:

Småretter og snacks:

  • Spis en Stroopwafel om du er småsulten på noe søtt. Du finner de på gatekjøkkener, på kaféer, bakeriene, og på de fleste supermarkeder.
  • Prøv noen Bitterballen sammen med ølet om du går på pub.
  • Spis en Patatje Oorlog om du trenger et kraftig mellommåltid. Du finner retten på kaféer, puber, gatekjøkkener, og andre steder.
  • Få deg en Frikandel Speciaal om de er enda mer småsulten. Dette er en deilig skinnløs pølse, spekket med løk, karriketchup og majones, gjerne med tykke pommes frites ved siden av.
  • Spis noen Bossche Bol på en kafé eller et bakeri. Nydelige profiteroles med krem inni, og sjokolade utenpå.
  • Spis lakris. Hollenderne er helt tussete etter lakris. Godteriet selges overalt, og i alle varianter du kan tenke deg.
  • Spis også ost når du er i Amsterdam. Dette kan de i Holland. I Amsterdam finner du et eget ostemuseum, og byen har svært mange gode ostebutikker om du vil ta med deg noen delikatesser når du skal hjem.

Restaurantmat:

  • Spis på en indonesisk restaurant. Vi anbefaler spesielt at du prøver Rijstaffel. Dette er et hav av småretter som du sitter og mumser på i timevis (egner seg best om man er minst 2 personer).
  • Spis på en surinamsk restaurant. Prøv for eksempel Roti, en rett med surinamsk lompelignende brød, curry, poteter, egg og bønner. Noen varianter er sterkt krydret, med chilly.
  • Bestill en tallerken med sild på klassiske nederlandske restauranter. Serveres med løk, syltet agurk. Ta en schnaps ved siden av.
  • Spis Stampot på en restaurant med tradisjonell husmannskost. Stampot er pølse og potetmos, men gjort mye bedre enn de fleste tallerkener du har smakt hjemme. Finnes i mange varianter – se etter en med baconbiter.

transport i amsterdam

Komme seg rundt i Amsterdam

Det er mange som reiser på storbyferie til Amsterdam, og som ikke setter sin fot i verken biler, undergrunn, tog, busser eller taxi, utenom til og fra flyplassen. byen er ikke så stor, og den er svært vennlig mot fotgjengere og syklister. Skal du likevel reise motorisert rundt i byen, er offentlig kommunikasjon meget bra.

I sentrum er det selskapet GVB som gjelder. De driver undergrunnsbanen, trikkene og de fleste bussene. Busser fra Amsterdam og ut av sentrum drives av flere selskaper, inklusive GVB.

  • Metro – Undergrunnen har fire linjer, hvorav tre av de har sentralbanestasjonen som startpunkt. Metroen går fra sentrum og ut i distriktene i hver sine retninger.
  • Buss – Bussene går overalt, men er kanskje mest aktuelle når du skal til badestrender som Zandvoort eller Bloemendaal, eller til landsbyene som ligger rett utenfor Amsterdams sentrum.
  • Trikk – De blå og hvite trikkene er greie å bruke til korte transportetapper. Trikkene går meget ofte, så det er nesten ikke noe poeng å sette seg inn i rutetidene. De fleste rutene starter på sentralbanestasjonen. Derfra går de i diverse retninger gjennom sentrum, og ut i drabantbyene og distriktene rundt sentrum. De fleste severdigheter ligger nært et trikkestopp.
  • Ferge – I kanal- og elvebyen Amsterdam er ferge et naturlig tilskudd på det offentlige kommunikasjonstilbudet. Disse er ikke ment for biler, men fotgjengere, syklister og de som kjører moped eller motorsykkel. De fleste turister reiser imidlertid ikke med ferge, med mindre de skal over elven IJ, eller krysse Nordsjøkanalen.
  • Betaling – Du kjøpe enkeltbilletter, dagskort, etc. på automater på stasjonene, eller i skranken på GVBs servicekontor. Om bord på trikk og ferge kan du betale med debetkort eller kredittkort. Du sparer penger på å skaffe deg et OV-Chipkaart. Kortet kan kjøpes på automater, billettkontorer, informasjonskontorer, samt enkelt kiosker og dagligvarebutikker. OV-Chipkart er et påfyllingskort (påfylles online med kredittkort eller debetkort) som du må ta vare på, og du må for all del huske å sjekke både inn og ut av transportmiddelet når du bruker det. Du kan også bruke iAMsterdam City Card.
  • Taxi – Så fremt du ikke trenger transport til flyplassen, eller om natten etter at trikkene og metroen har sluttet å gå, blir det neppe det store behovet for å ta taxi. I Amsterdam betyr taxi på dagtid både økte kostnader, og bortkastet tid. Bilen kan komme til å bruke mye tid i den til dels tette trafikken. Tar du likevel taxi, bør du vite dette:
  • Bilen plikter å kjøre på taksameter, og du skal motta kvittering når du kommer frem til bestemmelsesstedet.
  • Sjåførene er pliktige til å akseptere korte turer.
  • Sjåføren er pliktig å velge den raskeste eller korteste ruta.
  • I vanlig bil er 4 passasjerer maksimum.
  • Taxiene har en minstepris på 2,98 Euro, samt maksimumspris på 2,19 Euro per kilometer, og 0,36 Euro per minutt.
  • Taxier kan ikke stoppe hvor som helst og plukke opp passasjerer på grunn av trafikkreglene. Det beste er å finne en ledig bil på taxiholdeplasser (de er det mange av), eller ringe og bestille.
  • Amsterdam har per i dag 8 forskjellige taxiselskap som har lisens.

 

I Amsterdam City Card

Dette kortet koster i skrivende stund fra 60 Euro (24 timer) og opp til 115 Euro (120 timer). Om du sparer penger avhenger veldig av hva du foretar deg. Skal du bare ta et par trikketurer i løpet av døgnet, vil enkeltbilletter være betydelig billigere enn et iAMsterdam City Card. Men, har du planer om å farte litt, samt få med deg noen av de tingene som er inkludert i kortet, kan investeringen absolutt lønne seg. Her er fordelene:

  • Fri transport på all offentlig kommunikasjon (undergrunn, trikk, buss, ferge)
  • Gratis kanalcruise.
  • Gratis inngang på de beste museene og flere av byens attraksjoner.
  • Rabatter på restauranter, samt utvalgte teater, konserter, diverse leie (sykkel, bil).
  • Rabatter på diverse butikker.

 

 

Beste tid å besøke Amsterdam

Byens beliggenhet langs kysten gjør at vinteren er noe våt og kjedelig, slik at vi anbefaler et besøk når blomstringen begynner i april, eller når løvet begynner å falle i september. Man vil også kunne kose seg i Amsterdam på sommerstid, da temperaturene er noe tilsvarende den norske sommeren på Østlandet.

Tulipansesongen er slettes ikke et dårlig valg. Den starter i midten av mars, og varer frem til begynnelsen av mai. Da er byen på sitt vakreste, og det er relativt lite turister i byen.

 

Sikkerhet i Amsterdam

Amsterdam er en trygg by på alle måter. Slike ting rangeres og vurderes, og i vel ansette oversikter ligger byen blant de 10 sikreste i verden.

Mange tror at Amsterdam er litt skummel, mest på grunn av de liberale holdningene til narkotika og prostitusjon. Imidlertid er dette noe de aller færreste trenger bekymre seg for, selv i byens Red Light District.

Den største faren man blir utsatt for er lommetyveri eller svindel. Som i alle andre større byer lønner det seg å ikke være naiv, samt passe godt på verdisakene sine. Lommetyver opererer slik de alltid gjør, nemlig der turistene vanker i hopetall, og på busser, trikker og undergrunnen.

 

Helsemessige forhold

Drikkevannet i Amsterdam holder svært høy kvalitet og kan drikkes fra springen uten problemer. Det eneste du trenger tenke på når du skal besøke Holland er å ta med deg Helsetrygdkortet som du får fra NAV, og at du alltid bør ha gyldig reiseforsikring når du er på reisefot.

Helsetrygdkortet må fremvises om du mot formodning skulle trenge medisinsk hjelp. Reiseforsikringen sikrer deg refusjon av eventuelle egenandeler og medisiner, samt sørger for at du har rett til hjemtransport og slikt ved akutte situasjoner.

 

Hver fjerde turist på coffeeshop

Det er ikke til å komme utenom at en god del turister har besøk på coffeeshop som en del av reiseplanene sine når de besøker Amsterdam. Offentlig statistikk viser at 23% av turistene tar turen innom en coffeeshop.

Vårt formål med siden er ikke å oppfordre til noe som helst, men vi synes det er greit å opplyse om lover og regler på dette feltet. Her er de:

  • I henhold til norsk lov er det ikke straffbart å røyke cannabis når du er i Amsterdam. Dette ble slått fast av Riksadvokaten, etter at en stortingsrepresentant ble bøtelagt for hasjrøyking i Amsterdam i 2014.
  • Det er straffbart å innføre narkotika til Norge. Vær også oppmerksom på at du kan ha virkestoffet i blodet etter at du er kommet hjem (unngå å kjøre bil før du er sikker på at alt er ute).
  • I Nederland er du underlagt nederlandsk lovgivning. Besittelse av narkotiske stoffer er ulovlig, men politiet følger en tolerant retningslinje. Så lenge mengden er under 5 gram vil du ikke bli straffeforfulgt (stoffene kan imidlertid bli konfiskerte).

 

Lover og regler inne på Coffeeshops:

  • Du må være over 18 år for å kjøpe cannabis på coffeeshops. og må regne med å bli bedt om å vise frem gyldig legitimasjon.
  • Du får ikke besøke samme coffeeshop mer enn to ganger per døgn.
  • Du kan kjøpe maksimum 5 gram per dag.
  • Det er ikke lov å nyte alkohol, eller røyke vanlig tobakk på coffeshops. Dette betyr at det faktisk er ulovlig å blande tobakk fra sigaretter i jointen. Se etter tørkede cannabisblader (virkestoff er fjernet) som de som driver kaféen setter frem til dette formålet.
  • All bruk av andre narkotiske stoffer er strengt forbudt.

shopping i amsterdam

Shopping i Amsterdam

En av fordelene med å legge storbyferien til Amsterdam dersom shopping er viktig, er at byen er ganske liten sammenlignet med for eksempel Paris, New York og Barcelona. Du kan enkelt rekke over det aller meste i løpet av en langhelg, samtidig som du finner alt du skulle trenge. Her er de beste områdene, gatene og shoppingsentrene:

  • De Negen Straatjes – De ni trange gatene er området mellom kanalene som skiller Jordaan fra Leidenstraat. Dette er kanskje det beste strøket for shopping i Amsterdam, spesielt om du er ute etter vintage-klær, og klær fra hollandske designere.
  • Pieter Cornelisz Hoofstraat – Dette er gata du ser etter nå de eksklusive motemerkene står på handlelista. Her ligger merkebutikkene til Louis Vuitton, Chanel, Christian Louboutin, Gucci, Chopard og mange flere.
  • Kalverstraat – Ei gågate med massevis av motebutikker, kjedebutikker som Zara og H&M, skobutikker, butikker for accessories, og mer elegante og eksklusive butikker innimellom. Titt innom sidegatene til Kalverstraat.
  • Leisestraat – Handlegate med mange trendy butikker. Kanskje beste området i Amsterdam om du skal shoppe sko.
  • KNSM Island – Det er bra navnet på den kunstige øya er forkortet (Koninklijke Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij). Øya ligger i den østre delen av havneområdet, og huser masse spennende butikker i de gamle lagerbygningene. Lokal design, moderne design, håndverksbutikker, trendy kaféer,
  • Jordaan – Det hyggelige nabolaget Jordaan er kjent for sine mange second-hand-butikker med meget bra utvalg. Du finner også mange små og spennende designbutikker i det trendy området, samt kunst, håndverk og mye mer.
  • Haarlemmerdijk – Om du drar til Jordaan, er dette gata du absolutt må innom. Haarlemmerdijk byr på en endeløs rekke av trendy butikker. Der finner du second-hand, vintage, sko, klær fra mindre kjente (men trendy) merker, interiør design, samt mange gode barer, kaféer og spisemuligheter.
  • De Bijenkorf – Shoppingsenter som ligger på Damplassen. Moteklær fra kjente og eksklusive merker. Du finner mer enn nok av sko, parfymer, kosmetikk og annet her også.
  • Magna Plaza – Shoppingsenter i det gamle hovedpostkontoret i Amsterdam, et par steinkast fra Damplassen (Slottet ligger mellom Damplassen og Magna Plaza). her finner du masse motebutikker, accessories, gavebutikker, hud og hårpleie, og mye mer.
  • Spiegelkwartier – Dette koselige strøket er det du tar peiling på om du vil shoppe antikviteter, kunst og kunsthåndverk fra lokale designere.
  • Diamanter – Amsterdam har i over 400 år vært den fremste byen i verden når det gjelder diamanthandel. Om pengene sitter løst og du er ute etter en særegen gave, er kanskje en diamant noe å tenke på. Det finnes mange forhandlere som kan anbefales. Gå for eksempel innom GASSAN på Damplassen, Daniel Wellington i Runstraat 5, eller Boutique Tourbillon i Pieter Cornelisz Hoofstraat 72. Hva du enn gjør, ikke kjøp ”diamanter” på gata. Hvis du vil se noen av de største diamantene i verden, kan du stikke innom Royal Coster Diamonds i Paulus Potterstraat 2 til 8. Der får du omvisning om du vil se hvordan diamantene kuttes og finslipes.

 

Severdigheter i Amsterdam

Vi har allerede vært inne på hvilke to attraksjoner Amsterdam er mest kjent for, men byen har så mye mer enn som så. Alt fra flotte kirker og landemerker til museer og attraksjoner. her er et utvalg du kan starte med.

 

Madame Tussauds

amsterdam-madame-tussauds

Har du enda ikke besøkt en av avdelingene til voksmuseet Madame Tussauds, så har Amsterdam en flott utstilling der man kan både beskue og knipse bilder av seg selv sammen med en rekke kjendiser. Museet ligger sentralt plassert, like ved Damplassen i Amsterdam.

Vincent van Gogh-museet

Vincent van Gogh museum i amsterdam

Kunstinteresserte reiser ikke til Amsterdam uten å stikke innom Van Gogh-museet. Denne bygningen huser den største samlingen av kunstverkene hans i hele verden, med over 200 malerier og 550 skisser som aldri ble ferdigstilt. I tillegg kan man se mange av brevene som kunstneren skrev, samt utvalgte kunstverk fra hans venner og kollegaer.

Anne Franks hus

anne franks hus i amsterdam

Huset til Anne Frank ligger sentralt i Amsterdam, og er åstedet for der den berømte kvinnen skrev sine beretninger i en dagbok under andre verdenskrig. Huset er svært populært for turister, og selv om det er knøtt lite overlevde Franks familie sammen med en annen her ei hele to år da de gjemte seg for nazistene. Den originale dagboken er dessuten utstilt her.

Vondelpark

severdigheter i amsterdamVondelpark er en stor og flott offentlig park i hjertet av Amsterdam med et mylder av stier. Parken er perfekt for en gåtur, eller en joggetur for de som vil trene litt når de er på tur. Her kan du få et deilig avbrekk fra storbyen med fine grøntområder, flotte dammer og fugleliv.

Jordaan

Jordaan amsterdamJordaan-strøket i Amsterdam er et fantastisk flott område med fine kanaler og vakre bygninger. Her finner du forskjellige butikker som selger alt mulig, koselige serveringssteder og restauranter. Et perfekt område å bare vandre rundt i, eller bare for å sette seg ned å nyte noe godt å drikke og se på folkelivet. Jordaan er et rolig og fredelig område og et «must see» når man er i Amasterdam.

Nemo-museet

Dette er stedet du drar dersom du reiser til Amsterdam med barn – eller store voksne. Museet er nemlig å anse som et «teknisk museum», der utstillingen utfordrer intelligensen din og samtidig byr på mye kul lærdom.

Rijksmuseum

Rijksmuseum er det mest attraktive museet i Amsterdam, og tiltrekker seg mer enn en millioner turister hvert eneste år. Det huser en vanvittig bra kolleksjon av malerier fra det 17nde århundret, som det berømte maleriet «The Night Watch» av Rembrandt og «Woman Reading a Letter» av Vermeer.

Oude Kerk

Oude Kerk amsterdamSe den eldste bygningen i Amsterdam. Oude Kerk er en romersk katolsk kirke som ligger midt inne i Red Light District. Den ble bygget tilbake på 1100-tallet, dedikert til helgenen St. Patrick. Her ligger det mer enn 10 000 folk begravet, blant annet Rembrandts kone, Saskia van Uylenburgh. På innsiden får du sett et av de mest imponerende antikke pipeorglene i denne delen av Europa. Kirken er åpen for besøkende alle dager i uka, og det er ofte utstillinger og konserter der.

Koninklijk Paleis

Koninklijk PaleisDet kongelige slottet (eller palasset) i Amsterdam har vært hovedsetet til landets monarker siden det ble bygget i 1648. Palasset er imponerende på en rekke områder, og byggeteknisk kanskje mest fordi det hviler på over tretten tusen pilarer (jordgrunnen er ikke helt stødig i Amsterdam). Du kan ikke bomme på Koninklijk Paleis, for det ligger midt i sentrum, rett ved Damplassen. Du kommer deg på innsiden så fremt det ikke arrangeres noe spesielt der.

Pathé Tuschinski

 Tuschinski Theater

I Amsterdam kan du gå på det som omtales som den flotteste kinoen i verden, Pathé Tuschinski. Kinoen ble bygget i 1921 av eiendomsmagnaten Abraham Icek Tuschinski, og er en feiring av det beste av datidens hollandske arkitektur. Bygningen er en fryd for øyet, både innvendig og utvendig. Og du kan fortsatt se film her. Bestill billetter i god tid, og møt opp tidlig. Du bør bruke tid på å nyte det praktfulle bygget før filmen starter.