Antwerpen

antwerpen

I tillegg til å huse EU-hovedstaden Brussel, har Belgia flere vakre og interessante byer. Dette landet ved Nordsjøen er et ungt og stolt monarki. Det har hele 3 offisielle språk og en rik og spennende historie. I Belgia finner vi også den utrolig fascinerende byen Antwerpen.

Antwerpen har Europas nest største havn, men er kanskje mest kjent for diamanthandelen. Hele 85 prosent av verdens uslepne diamanter passerer gjennom Antwerpens berømte diamantdistrikt. Byen er også kjent for sin arkitektur og da spesielt bydelen Zurenborg med sine vakre Art Nouveau bygninger.

Tre anbefalte hotell i Antwerpen

Det er mange gode hoteller i gamlebyen av Antwerpen, men her er det også mest mennesker, også kveldstid. Sint-Andries distriktet er sentralt og passer godt for familier. For par og yngre ferierende anbefaler vi det trendy Het Zuid distriktet.

 

Hotelltips i Antwerpen

annonselenker

NH Collection Antwerp Centre

NH Collection Antwerp Centre er et lekkert 4-stjerner hotell med sentral plassering i sentrum av Antwerpen. Her har dere sentralstasjonen på andre siden av gaten, og dere bor i gangavstand til Antwerpen Zoo.

Hotellet er dessuten fint og moderne og får gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

BESTILL ROM HER

 

Maison Nationale

Maison Nationale er et fint leilighetshotell med praktisk plassering i Sint-Andries i Antwerpen.

Her får dere god standard, samtidig som dere er i gangavstand til populære severdigheter som Vår Frues Katedral og Grote Markt.

 

BESTILL ROM HER

 

Hotel Indigo Antwerp City Centre

Fint og moderne hotell i Statiekwartier i Antwerpen. Her får dere god valuta for pengene.

 

BESTILL ROM HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Antwerpen

annonse

Slik kommer du deg til Antwerpen

Antwerpen er en viktig handelsby og har egen, internasjonal flyplass. Reiser vi via travle knutepunkter som London går turen derfor ganske raskt. Turen inn til sentrum går på cirka 25 minutter med busslinjene 51, 52 og 53.  Vi kan også fly til Brussel og ta toget videre. Turen tar kun cirka 45 minutter og togene går veldig ofte.

 

Antwerpens historie

Antwerpen ble en del av det nylig selvstendige Belgia i 1830. Men allerede fra det 2. århundret har det vært bosetninger her. Med sin gunstige beliggenhet ved elven Scheldt er den knyttet til Nordsjøen. Derfor har det, opp gjennom århundrene, vært mange som har begjært en bit av denne byen.

På 1600-tallet vokste Antwerpen seg stor og mektig. Med store banker og egen børs hadde byen blitt en av Europas sentrale handelssentre. Hundrevis av skip trafikkerte havnen daglig og alle verdens språk kunne høres i dens gater. Med økt rikdom kom også viktige institusjoner og imponerende arkitektur.

antwerpen i belgia

Fra 1950-tallet ble den store havnen modernisert og ekspanderte ytterligere. Med det vokste byen i størrelse og inkluderte stadig flere distrikter. Fra 1990-tallet satset Antwerpen på å etablere seg som et internasjonalt mote-sentrum. I dette foretaket ble det lagt stor vekt på nyskapning og Avant-garde.

 

En by for kunst og kultur

Antwerpens store sønn er den verdenskjente maleren Peter Paul Rubens. I dag kan vi besøke hans kjente villa i byens sentrum. Her bodde og arbeidet han sammen med sine assistenter og studenter. Rubens anla også sin egen, private barokk-hage bak huset.

 

Gammelt og nytt hånd i hånd

Antwerpen har en rekke imponerende, gamle bygninger og torg. Spesielt interessant er det berømte rådhuset fra 1565. Byen har også banebrytende, ny arkitektur. Verdt å nevne er det enorme MAS-museet samt byens nye tinghus. En av byens mest kjente attraksjoner er dyrehagen, som er en av verdens eldste.

reise til antwerpen

 

Severdigheter og attraksjoner i Antwerpen

 

Antwerpen Zoo

antwerpen zoo - dyrehagen i antwerpenEtablert i 1843 er Antwerpen Zoo en av verdens eldste dyrehager. Flere av de vakre bygningene fra slutten av 1800-tallet står her enda. Inngangspartiet og det egyptiske tempelet er spesielt kjente. Dyrehagen ligger sentralt i byen og har over 1 million besøkende årlig. I denne oasen får vi oppleve eksotiske dyr som elefant, sebra, giraf, sibirsk tiger og gorilla. Området huser også en vinterhage fra 1897 samt et tropisk drivhus. I dag opererer Antwerpen Zoo som en enhet sammen med søsterparken Planckendael. Tilsammen har de over 7000 dyr fordelt på hele 950 arter.

Rubenshuis

Rubenshuis i antwerpenDen store maleren Peter Paul Rubens bodde og arbeidet i Antwerpen fra 1609 til 1621. Rubens kjøpte sin store by-villa i 1610 og designet selv en stor rekonstruksjon og utvidelse av bygget. I dag er bygningen et fascinerende museum som viser Rubens arbeider samt mange av hans samtidige malere. Bygningen er også i høy grad en del av opplevelsen. Rubens rekonstruerte det inspirert av de italienske renessanse palassene. Bak huset anla han sin egen, barokke hage. I det store ateliéet jobbet ivrige assistenter på oppdrag fra kunder over hele Europa. Rubens kontrollerte oppbyggingen av maleriene og la selv siste hånd på verkene.

MAS – Museum aan de Stroom

Museum aan de Stroom i antwerpenMAS er Antwerpens største museum og bygget er en severdighet i seg selv. Formet i postmodernistisk Art Deco-stil ruver bygget hele 60 meter over elven Scheldt. I 2011 åpnet MAS-museet på tomten hvor det kjente Hanzehuis pleide å stå. I dette bygget bodde og arbeidet forretningsmenn fra hele verden, men bygget ble totalrasert i en brann i 1893. MAS fokuserer på Antwerpen og byens historiske kontakt med den store verden. Samlingen retter seg mot internasjonal handel og skipsfart, samt den kulturelle innflytelsen som følger med. Her får vi oppleve hvordan kunst og kultur fra alle kontinenter har preget den lokale, flamske kulturen opp gjennom århundrene.

Grote Markt

Grote Markt i antwerpenSentrum i Europas middelalderbyer var ofte markedsplassen. I Antwerpen heter dette torget Grote Markt og er blant byens mest gjenkjennelige severdigheter. Torget er omkranset av vakre, imponerende bygninger. Det mest kjente er byens rådhus fra 1565, bygget i italiensk-flamsk rennesansestil. Et annet, kjent monument på Grote Markt er den barokke Brabo-fontenen. Fontenen forteller om en kjent myte blant byens beboere. Ifølge legenden holdt kjempen Antigoon til ved elven Scheldt. Antigoon forlangte toll fra passerende handelsbåter og de som ikke betalte fikk en hånd revet av og kastet i elven!

Red Star Line Museum

Red Star Line MuseumDette museet er unikt. Her møter vi utvandrere fra hele Europa, på vei til hva de håpet skulle bli et bedre liv i De Forente Stater. Museet ligger sågar i de originale bygningene hvor Red Star Line opererte på slutten av 1800-tallet. Her samles ikke først og fremst objekter og ting, men snarere historier fra utvandrerne selv. I årene 1873 til 1935 brakte Red Star Line over 2 millioner utvandrere til Amerika. Med audiovisuelle hjelpemidler, og personlige dokumenter, kan besøkende ta del i migrantenes mange historier. Ta også en tur opp i observasjonstårnet og nyt utsikten over elven og byen.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Vår Frues Katedral)

Vår Frues Katedral i antwerpenPåbegynt i 1352 er Vår Frues Katedral i Antwerpen ofte kalt Belgias vakreste kirke. Bygget tårner hele 123 meter over bakken og kan romme hele 25 000 mennesker! Detaljerte glassmosaikker fyller de enorme, gotiske vinduene og kirken er full av kunst og vakre dekorasjoner. Originalarbeider av, blant andre, Peter Paul Rubens pryder interiøret. Klokketårnet står på UNESCOs verdensarvliste og den største klokken krever intet mindre enn 16 ringere for å slå! Katedralen reflekterer både Antwerpens rikdom og historie og er vel verdt et besøk.

Gatekunst i Antwerpen

gatekunst i antwerpenAntwerpen er en av Europas ledende byer for gatekunst. Byen har bevisst gjort det offentlige rommet tilgjengelig for kunstnere fra hele verden. Gatekunsten er i stadig utvikling og det arrangeres månedlige workshops for nysgjerrige kunstnere. Antwerpen skilter selvfølgelig også med sin egen gatekunst-guide. Gatekunsten i Antwerpen dekker flere av byens distrikter. Sentralt i byen bør dere likevel oppleve kreasjonene i Krugerstraat og Minckeleresstraat. Disse gatene er som levende utendørs gallerier. Rett ved ligger dessuten den kjente bydelen Zurenborg med sine vakre Art Nouveau bygninger. Ta en titt på streetartantwerp.com for å få en oversikt over de forskjellige kunstverkene.

Chocolate Nation

Chocolate NationNår man besøker Belgia må man smake sjokolade. Eller hva med å stikke innom verdens største museum dedikert Belgisk sjokoladekunst? Museet ligger i Antwerpen og her kan vi følge reisen fra kakaobønne ved ekvator til verdens beste, og meste kjente, sjokolade. Her kan vi lære hvordan man blir en ekte sjokoladekjenner. Ved hjelp av en kjempestor fantasimaskin blir vi kjent med hele prosessen. Vi lærer også om sjokoladens historie, tradisjoner og ulike produkter. Underveis får vi selvfølgelig smake også, så mye vi måtte orke. Besøk dette magiske og duftende museet med hele familien.

Middelheim Museum

Middelheim Museum i antwerpenMed sitt unike fokus på moderne og samtidig skulpturkunst har Middelheim truffet en nerve. Fra 1600-tallet var Middelheim et område hvor rike Antwerpen-familier bygde sine flotte sommerresidenser. Fra 1910 var det en offentlig park og fra 1950 har det vært en unik skulpturpark. Siden år 2000 har parken gjennomgått flere utvidelser. Flere hektar har blitt tatt i bruk og utstillingslokaler har blitt bygd. Her arrangeres en internasjonalt anerkjent skulpturbiennal og den faste samlingen er imponerende. I denne parken blir besøkende i tillegg oppfordret til å ta med sine lunsjkurver, lek og spill.

Comics Station Antwerp

severdigheter i antwerpenDet er ikke bare barna som koser seg på tegneseriemuseum. Mange av oss har vokst opp med noen av Belgias mest kjente tegneseriefigurer. Eller hva med for eksempel Smurfene og Tintin? Visste du forresten at selveste Lucky Luke også er belgisk? Beliggende sentralt i byen, rett bak en av verdens vakreste togstasjoner, kan vi oppleve barndommens verden. Her er interaktive attraksjoner samt en lekeplass som strekker seg over flere etasjer. Bli med å slåss mot Dalton-brødrene og hjelp Smurfene med å arrangere en super fest i skogen!