Bath

bath england

Bath i Somerset, England, er mest kjent for sine flotte, romerske bad. Med sin unike, Georgianske arkitektur og vakre omgivelser, har Bath lenge tiltrukket seg storheter. Her bodde blant andre Jane Austen og Frederick William Herschel. I dag er Bath en vakker by med cirka 90 000 innbyggere og nesten 4 millioner besøkende årlig.

 

Bath – opprinnelig et naturfenomen

De varme kildene i Avon-dalen var selvfølgelig kjent lenge før romernes ankomst. En steinalder-borg med utsyn over dalen er funnet her. Men det var romerne som, på 60-tallet etter Kristus, utviklet kildene. De kalte stedet Aquae Sulis og bygde opp en luksuriøs badeby i løpet av de følgende 300 årene.

Etter Romerrikets sammenbrudd gikk badeanstalten deres i glemmeboken. Et kloster ble bygd her på 700-tallet og stedet ble et religiøst senter. Ikke før på 1700-tallet nevnes kildenes helbredende virkning og igjen blir Bath en kjent badeby. På folkemunne blir den kjent som Akemanchester, de lidende menns by.

romersk bad i bath england

Bath tiltrekker seg stadig badende gjester fra hele verden. Besøkende kan beundre antikkens romerbad og selv kose seg i det topp moderne Thermae Bath Spa. Men Bath er også en opplevelse selv om vi ikke hopper i vannet. Byen har et stort antall restauranter, museer og gallerier. Ulike festivaler, teatre og konserter er på programmet året rundt.

 

Hotell i Bath

Bath har stor variasjon i overnattingstilbudet. Her kan vi velge et koselig Bed and breakfast, en familievennlig hotellkjede eller et femstjerners luksushotell. Det finnes nok av muligheter sentralt i byen, men undersøk også den vakre landsbygden rundt. For eksempel et koselig, gammelt landsbyhus?

Tre anbefalte hotell i Bath

 

Hotelltips i Bath

annonselenker

Apex City of Bath Hotel

Dette er et nydelig hotell med 4 stjerner i sentrum av Bath. Hotellet har flotte fasiliteter som innendørs badebasseng, treningssenter og egen restaurant/bar.

Fra dette hotellet har du kort vei til det meste av severdighetene i Bath. Hotellet får veldig gode tilbakemeldinger på hotels.com fra norske gjester som har bodd her tidligere.

 

BESTILL ROM HER

 

The Ayrlington

The Ayrlington i Bath er et elegant 5-stjerner gjestehus i koselig britisk stil.

Gjestehuset har 19 rom, med høy standard, og ligger landlig og stille til i hjertet av Bath.

 

BESTILL ROM HER

 

Abbey Hotel Bath

Dette 4-stjerner hotellet ligger plassert midt i hjertet av Bath, med kort vei til det aller meste. Den perfekte plasseringen for de som ønsker å utforske Bath til fots.

Abbey Hotel er også forholdsvis rimelig, samtidig som det får gode tilbakemeldinger fra gjester.

 

BESTILL ROM HER

 

10 anbefalte ting å gjøre i Bath

annonse

Slik reiser du til Bath

Norske turister besøker i de fleste tilfeller Bath som del av en rundtur i Sør-England. Den enkleste måten å reise til Bath er å ta fly til Bristol og tog videre. Flyturen tar cirka 5 timer avhengig av flybytte. Heldigvis tar den påfølgende togturen til Bath kun 15 minutter.

På UNESCOs verdensarvliste

I 1987 ble Bath plassert på UNESCOs verdensarvliste. Dette var på høy tid. I løpet av 1970-tallet ble det nemlig avslørt store mangler i vedlikeholdet av de mange, historiske bygningene. De siste 20 årene har byen gjennomgått en stor utvikling som både moderne badeby og forretningssenter.

reise til bath

Bath er en perle i et spennende kulturlandskap

Bath ligger i Somerset, en region kjent for sin kultur, musikk og folkedans. Mange kjente engelske forfattere har levd her og regionen er også knyttet til selveste Kong Arthur. Men også moderne kultur har gjort sitt inntog. Best kjent er kanskje den store, årlige Glastonbury-festivalen.

 

Fra Stonehenge, via romerne til Georgiansk arkitektur

I Bath og dets omegn kan vi oppleve våre forfedres byggevirksomhet helt fra neolittisk tid. Vi kan beundre det mystiske Stonehenge, drikke te i gamle landsbyer og drømme oss bort i Georgianske palasser. Vi kan sågar overnatte i koselige landsbyhus, hvis vi ikke heller foretrekker et trendy loft midt i byen så klart.

 

Severdigheter i og rundt Bath

 

Thermae Bath Spa

Thermae Bath Spa - varme kilder bad i bath englandBath har Englands eneste varme kilder og det beste stedet å nyte det er Thermae Bath Spa. Dette moderne komplekset består av to spektakulære bad, en wellness suite og en restaurant. I wellness suiten kan vi dampes, kjøles og masseres i følge ulike behandlingsprogrammer. På taket ligger Thermaes perle, et stort basseng under åpen himmel. Her kan vi svømme under stjernene i det naturlig varme, mineralrike vannet. Fra bassenget har vi utsikt over den flotte byen samt åsene som omgir den. I restauranten serveres alt fra snacks og småretter til lekre hovedretter med dessert.

Det romerske badet

det romerske badet i bathBath kan skryte av et av Europas best bevarte romerske bad. I ekte romersk stil anla de også et tempel langs bassengkanten. I tempelet kunne helbredelsesgudinnen Sulis-Minerva dyrkes mens hun sørget for romernes helse. Badet er videre omgitt av vakre bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Det er også flere, mindre bassenger og garderober i anlegget. Utgravd i moderne tid er også romernes avanserte system for oppvarming av rommene. Et museum viser ulike objekter som er funnet rundt om i komplekset. Blant de mange attraksjonene finner vi over 12000 romerske mynter. Disse ble i sin tid kastet ned i den varme kilden som votivgave til Sulis-Minerva.

Bath Abbey

bath abbeyTårnende over byen står den imponerende Bath Abbey. Som mange andre gotiske katedraler har også denne vært gjennom mange byggingstrinn. Det stod et kirkebygg her helt fra 700-tallet, men bygget vi beundrer i dag stod ferdig på 1500-tallet. Spesielt interessant er det berømte viftetaket i interiøret. En annen kuriositet finner vi på utsiden. Det fortelles at biskopen av Bath fra 1495 til 1503, Oliver King, drømte om engler som klatret opp og ned fra himmelen på en stige. Og riktig nok, på vestsiden av bygget strekker stigen seg oppover langs hele fasaden. Og englene er der den dag i dag.

Herschel Museum of Astronomy

Herschel Museum of AstronomyDen kjente komponisten og vitenskapsmannen Frederick William Herschel ble født i Tyskland i 1738. Allerede som 19 åring flyttet han til England og fra 1777 bodde han i Bath. Hit flyttet også hans søster Caroline, også hun en fremdragende vitenskapskvinne med oppdagelser, og katalogiseringer, av blant annet kometer. I tillegg til sine mange musikalske komposisjoner, er Herschel kanskje mest kjent for oppdagelsen av Uranus i 1781. I dag kan besøkende oppleve dette historiske huset slik det var på Herschels tid. Interiøret er intakt, her kan vi se teleskoper og annet astronomisk utstyr. Vi finner også musikkinstrumenter, møbler, klær og kjøkkeninnredning.

Prior Park

prior park bathEt steinkast unna byen ligger den fortryllende Prior Park Landscape Garden. Parken ble anlagt på 1700-tallet av ingen ringere enn poeten Alexander Pope i samarbeid med landskapsarkitekten Capability Brown. Ikke lenge etterpå ble den såkalte engelske landskapshagen en stor hit over hele Europa. Parken er sirlig anlagt i landskapet. Den inneholder unike strukturer som en Palladiansk bro, gotisk tempel, Mrs Allens grotte og et ishus. En vakker innsjø pryder den sentrale delen og parken er selvfølgelig åpen for publikum. Dette er et sted for naturskjønnhet og meditasjon for både gjester og lokale.

Jane Austen Centre

Jane Austen Centre i bathJane Austen, en av Englands best kjente forfattere, bodde i Bath i kun 5 år. Men mange av hennes romaner henter sin handling herfra. Austen var stadig på besøk i Bath og hun observerte byens sosiale strukturer med stor presisjon. Den permanente utstillingen forteller om innflytelsen Bath hadde på Austen og hennes verker. I tidsriktige omgivelser får vi innblikk i Austens samtid og vi møter faktisk også damen selv. Riktig nok kun som en voksfigur, men hun uttrykker både myndighet og britisk sjarm.

Fashion Museum

Fashion Museum bathHva med en morsom kikk på motebildet i gamle dager? Fashion Museum i Bath har en samling i verdensklasse. Her får vi oppleve kreasjoner som strekker seg over hele 300 år! Museet tar for seg det stadig skiftende motebildet fra 1600- til 1900-tallet. De lekreste kjoler, utsøkte broderier samt utrolig håndarbeid er utstilt her. Museet blir besøkt av både turister, motespesialister, studenter og historikere. Samlingen ble skjenket byen av den kjente designeren og moteskribenten Doris Langley Moore. Moore ville at museet skulle være mer enn kun en samling. Her kan vi skisse våre favoritter og gjerne studere kostymene i større detalj.

Theatre Royal

Theatre Royal i bathI sentrum av Bath ligger det unike Theatre Royal. Bygd i 1805, er det ansett blant de viktigste eksemplene på Georgiansk teaterarkitektur. Teatret består også av en mindre sal, Ustinov Studio, samt barnesalen The Egg. På disse scenene er programmet fullt året rundt, et fantastisk sted for både store og små. To store festivaler går av stabelen hvert år, the Family Theatre Festival og Shakespeare Unplugged Festival. I tillegg blir teatret stadig besøkt av turnerende forestillinger. Planlegger dere en tur til Bath så vær sikre på å undersøke programmet under deres opphold!

Stonehenge

StonehengeEn tur til Stonehenge fra Bath er enkelt. Vi kan enten ta en buss direkte frem og tilbake, eller vi kan velge en tur gjennom pittoreske landsbyer på veien. Uansett, et besøk til Stonehenge er vel verdt turen. Dette er et magisk sted som alle burde oppleve. Bygd for mellom 5000 og 3500 år siden gir det fortsatt sine besøkende hakeslepp. Mye har blitt skrevet om Stonehenge og stadig dukker det opp nye teorier. Men sannheten er at vi fortsatt vet veldig lite om den opprinnelige funksjonen til dette mystiske monumentet. Noe vet vi likevel. For eksempel at noen av steinene ble brakt dit helt fra Wales, 250 kilometer unna!