Belfast

belfast

Ved elven Lagan ligger Nord-Irlands stolte hovedstad Belfast. Tradisjonelt delt mellom en katolsk og en protestantisk befolkning, har byen fått sitt egenartede særpreg. Belfast er i aller høyeste grad en kulturby, med en rik og dramatisk historie det er vel verdt å bli kjent med.

 

Belfast – tidlig bosetning

Det var bosetning ved munningene til elvene Lagan og Farset allerede i bronsealderen. Her, på Nord-Irlands østkyst, kan restene etter jernalder-fort sees den dag i dag. Men det skulle ta tid før menneskene i Belfast begynte å gjøre seg bemerket ute i verden.

På begynnelsen av 1600-tallet ble det satt i gang organisert kolonisering av Nord-Irland. De fleste som kom var skotske migranter og byen vokste med sine nye, protestantiske medborgere. På 1700-tallet fikk Belfast bystatus. I 1791 ble det katolske Society of United Irishmen etablert. Dermed var grunnen beredt for både kulturelt mangfold og konflikt.

reise til belfast

På 1700- og 1800-tallet blomstret Belfast som industriby. Med havn ble det også skipsbygging og handel. The Harland and Wolff shipyards ansatte hele 35 000 arbeidere på det meste, og i en periode var Belfast faktisk større en Dublin. Men i 1886 ble det voldelige opprør etter krav om selvstyre, byen var og ble delt.

 

Finn et hotell i Belfast

For både weekend og lengre opphold anbefaler vi å bo i det sentrale Cathedral Quarter. Herfra er det gåavstand til det meste Belfast har å tilby. Queens Quarter er også populært med sin livlige kunst- og kulturscene samt gode shoppingmuligheter.

Tre anbefalte hotell i Belfast

annonselenker

The Fitzwilliam Hotel Belfast

Kjempefint og luksuriøst 5-stjerners hotell som ikke koster skjorta. Sentral og fin plassering i sentrum av Belfast, hyggelig betjening og gode fasiliteter gjør at du garantert trives på dette hotellet når du besøker Belfast.

 

BESTILL ROM HER

 

Holiday Inn Belfast City Centre

Flott og rimelig 4-stjerner hotell som ligger fint plassert i sentrum av Belfast. Hotellet får gode tilbakemeldinger fra gjester og er et sikkert hotellvalg i Belfast.

 

BESTILL ROM HER

 

Ten Square Hotel

Elegant 4-stjerner hotell med sentral plassering i sentrum av Belfast. Hotellet har fine fasiliteter med egne restauranter og barer, samt en flott takterrasse. Rommene er også moderne og fine.

 

BESTILL ROM HER

10 spennende ting å gjøre i Belfast

annonse

Slik reiser vi til Belfast

Det finnes i skrivende stund ingen direkte flyruter mellom Oslo og Belfast. Men med mellomlanding tar ikke turen mer enn cirka 5 timer. Belfast har internasjonal flyplass og det er hyppige flygninger til og fra London.

 

Belfast, byen som bygde Titanic

Belfast er i dag en travel havneby. Moderne havneanlegg ligger side om side med gamle industrianlegg. The Harland and Wolff shipyards ligger her enda, her ble det legendariske skipet RMS Titanic bygd. Firmaet har i dag to av Europas største tørrdokker og et vitne om deres makt er de enorme kranene Samson og Goliath.

titanic i belfast

Byens innbydende arkitektur

At det er to tidligere banker som har byens flotteste arkitektur er ikke rart. Det var industri og handel som gjorde Belfast stort, og til det trengs mektige banker. Ellers er byen preget av Viktoriansk og Edwardiansk stil. Utsøkte eksempler på førstnevnte er Lanyon Building ved Queen’ University samt Linenhall Library.

 

Belfast har et blomstrende kulturliv

Siden begynnelsen av 1980-tallet har Belfast utviklet en stor og variert klubbscene. Byen har også et vell av festivaler gjennom året. Her kan vi oppleve film, musikk, dans og litteratur. Anerkjent er også byens Ulster Orchestra, Nord-Irlands eneste symfoniorkester.

 

Bli kjent med Belfasts mange severdigheter

 

Titanic Belfast

titanic museum belfastTitanic Belfast er et fantastisk museum som vil ta pusten fra både barn og voksne. Ved hjelp av hele 9 interaktive gallerier følger vi det korte livet til det legendariske skipet. Ikke mange museer klarer det kunststykke å engasjere hele familien. Titanic Belfast er et herlig unntak. I fullskala rekonstruksjoner kan vi spasere på dekk og i lugarer. Sittende i en vogn blir vi tatt med på hele reisen, fra konstruksjon til den tragiske slutten. Vi opplever skipsverftets travle hverdag og blir med ned til havets mørke bunn. Avslutt gjerne det hele med et måltid ved den berømte Grand Staircase!

W5 at Odyssey

W5 at Odyssey i belfastW5 er et prisvinnende vitenskaps- og oppdagelsessenter. Et paradis for nysgjerrige barn i alle aldre, med både utfordringer og moro. I tillegg til den faste utstillingen er kalenderen full av sesongbetonte aktiviteter. Spennende vitenskapseksperimenter blir fremført daglig. Climbit er som en enorm skulptur av teknologi og utforskning. Her kan barna klatre rundt i en labyrint over flere etasjer! Møt roboten Thespian og ta selv kontrollen over dens utrolige ferdigheter. Lær om menneskekroppen i MED-Lab og utforsk fantastiske verdener i VR Zone.

Castle Ward

castle wardCastle Ward er både en arkitektur- og naturopplevelse. Denne herregården fra 1700-tallet er en fantasifull blanding av stilarter fra gotikk til klassisisme. Vakkert beliggende med utsikt over fjorden Strangford Lough, er herregården omgitt av skjønnhet, ro og harmoni. En fottur, eller sykkeltur, i dette naturskjønne området byr på mange opplevelser. Prøv en kanotur på fjorden eller bestig de kjente klippene. Ta en kikk på Victorian Sunken Garden hvor det dufter av fargerike, subtropiske planter. Her i strøket ble dessuten mange scener til Game of Thrones spilt inn!

Rathlin Island

Rathlin IslandPå Rathlin Island finner vi Nord-Irlands største sjøfuglkoloni. Øya er berømt for sitt store antall arter og det jobbes intenst med å bevare mangfoldet. Et besøk til Rathlin Island er en unik naturopplevelse. Fra slutten av April til Juli hekker tusenvis av fugler på øyas forrevne og spektakulære klipper. Fra besøkssenteret leder trappene oss ned til observasjonsplattformen. Her venter gratis kikkerter og teleskoper, samt et fantastisk skue. Vi kan også besøke det kjente Upside down fyrtårnet og lære om dets historie og virke. Ta også en tur langs de naturskjønne stiene på øya.

CS Lewis Square

severdigheter i belfastEn av Belfasts mange, store personligheter er den berømte forfatteren C.S. Lewis. Han ga oss Legenden om Narnia, og i Belfast kan vi se forfatteren selv på vei inn i det verdensberømte klesskapet. At han har fått et torg oppkalt etter seg i hjembyen skulle bare mangle. Men vi møter ikke bare forfatteren her på torget. Hele 7 flotte bronsestatuer viser kjente og kjære skikkelser fra Lewis’ univers. Her ligger også kaffebaren Jack, Lewis’ navn blant venner og familie. Hos Jack selger de lokale produkter fra matprodusenter og håndverkere.

Prison Island Belfast

prison island belfastMøt spennende utfordringer i hele 25 forskjellige fengselsceller. Prison Island er en populær attraksjon som anbefales for alle fra 9 til 99 år. Her kreves det taktikk, intelligens og samarbeid mellom to til fire deltagere. Med andre ord perfekt for hele familien. Dere blir aldri låst inne og kan forlate cellene når som helst. Men husk at dere konkurrerer med andre lag og for vinnerne venter det premie. Sjekk inn hos fangevokteren og velg selv hvilken celle, og utfordringer, dere vil starte med. Lykke til!

Belfast City Hall

belfast city hallBli kjent med Belfasts ikoniske City Hall. Dette offentlige bygget arrangerer gratis omvisning og har mye å by på. Østvingen er dedikert Belfast by. Her kan vi reise gjennom byens dramatiske historie og oppleve blant annet koloniseringstiden og 2. Verdenskrig. Ta også en kikk rundt bygget. I de velfriserte hagene finner vi minnesmerker over byens kjente personligheter og viktige begivenheter. Her ligger også The Titanic Memorial som navngir alle de 1512 menneskene som mistet livet i forliset. På kveldstid blir City Hall badet i et vidunderlig lysshow!

Mount Stewart

mount stewartHer er vi i det utrolige hjemmet til familien Londonderry. Dette fantastiske herskapshuset, med sin vakre park, er en hyllest til mennesket og naturen. Husets store frue, Edith, skapte her en oase for sine verdenskjente gjester. Nå kan heldigvis vi også komme på besøk. Huset oser av luksus og harmoni og parken rundt er et kunstverk. Rundt den store innsjøen ligger storartede fontener, hager med forskjellig tematikk, terrasser og skulpturer. Her finnes også en kopi av Atens berømte Vindenes tårn. I 1957 skjenket familien hele anlegget til the National Trust.

Aunt Sandra’s Candy Factory

aunt sandras godterifabrikk i belfastHvor skal man ta med barna, om ikke på en ekte godterifabrikk? Fargene og duftene på dette stedet bringer både minner og forventninger. Her lages det godt gammeldags godteri og vi får være med på prosessen. Se og lær om hvordan barndommens magi trylles frem! På Aunt Sandra’s kan hele familien delta. Her arrangeres det workshop hvor det kun er fantasien som setter grenser. Til de beste gis det premier, men alle kan så klart smake. I tillegg stiller de ansatte opp i historiske kostymer og lager Candy Show. Har dere lyst å feire bursdag her så ta kontakt!

Ulster American Folk Park

Ulster American Folk ParkBli med på en reise i tid og sted. Dette utrolige utendørsmuseet tar for seg livet i både den gamle og den nye verden. Her møter vi mennesker, gater og bygninger fra en svunnen tid, men en tid som fortsatt preger samfunnene på begge sider av Atlanterhavet. Opplev livet i Nord-Irland på 1700- og 1800-tallet og lær om bakgrunnen for den store utvandringen. Spaser ned en komplett rekonstruert gate i Ulster, samt en annen tatt fra Amerika. Vi får også oppleve en fullskala versjon av utvandrerskipet the Brig Union. Besøk også de mange butikkene og nyt den levende folkemusikken.