Beograd

inneholder annonselenker

beograd

Beograd regnes som en av de billigste byene i Europa å reise på storbyferie til. Her finner du et svært spenstig uteliv, kule og kreative restauranter, barer og kaféer, i gjestfrie og hyggelige omgivelser. Byen har i tillegg en eldgammel og spennende historie, med severdigheter som appellerer til alle slags besøkende.

 

Beograd – byen som fornyer seg til stadighet

Hovedstaden i dagens Serbia sies å ha blitt bombet sønder og sammen 44 ganger, og involvert i totalt 115 forskjellige kriger og opptøyer. Byen er blant de eldste i Europa, med spor etter bosetninger for mer enn 7000 år siden. Derfor er også kulturen, og ikke minst bebyggelsen, svært variert, med innslag og påvirkning fra en rekke kanter. Til tider har Beograd vært kasteball mellom ulike folkeslag, imperier og riker, blant annet okkupert av keltere, hunere, Romerriket, Det osmanske riket, og Habsburgerne.

 

Anbefalte hotell i Beograd

 

Square Nine Hotel Belgrade

Eksklusivt 5-stjerners hotell med høy standard i sentrum av Beograd. Meget gode fasiliteter med eget spa, innendørs badebasseng, helsestudio, takterrasse og flere restauranter. Sentral plassering med kort vei til en rekke severdigheter.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Dominic & Smart Luxury Suites Republic Square

Utmerket og forholdsvis rimelig 4-stjerners hotell i hjertet av Beograd. Her er du i gangavstand til «alt». Gode skussmål fra tidligere gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Radisson Collection Hotel Old Mill Belgrade

Moderne og elegant hotell med gode fasiliteter. Hotellet får mye skryt og gode tilbakemeldinger.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Beograd

Reise til Beograd

Norwegian flyr direkte fra Oslo til Beograd tre til fire ganger i uken, når det er høysesong. I de mindre travle periodene av året, har selskapet direktefly til Serbias hovedstad kun én gang i uken. Prisene på en tur-retur-billett kan komme godt under 2000 kroner om du bestiller i rett tid. Flytiden er heller ikke all verden, og turen tar omlag 2 timer og 45 minutter.

Med Norwegian, SAS og andre flyselskap, kommer du deg til Beograd med kun én mellomlanding, om du vil reise på dager der Norwegian ikke flyr direkte. Blant de enkleste og raskeste rutene er å fly innom Stockholm, München, Wien, eller Warszawa. Har du klaff vil reisen da ta omtrent 4 timer og 30 minutter.

Avstanden fra Nikola Tesla Airport og inn til sentrum er ikke mer enn 20 kilometer. Turen inn til byen tar omtrent 20 minutter med taxi, eller 45 minutter med buss.

 

Dagens Beograd

Det bor omtrent 1,3 millioner mennesker i bykjernen til Beograd, og cirka 1,7 millioner innenfor byens administrative område. Byen anses som et spennende sted for kulturinteresserte å besøke. Det arrangere mange festivaler og konserter her, utelivet er unikt og pulserende, og innbyggerne er glade i å gå ut for å treffe folk. Dette gjelder spesielt om våren og sommeren, når store flåter med restauranter og nattklubber legges ut på elvene Sava og Danube.

Vil du på en storbyferie som ikke er som alle andre, kan Beograd anbefales på det varmeste. Om du vil ha noe å sammenligne med før du bestemmer deg, kan vi nevne at Beograd med rette kalles for lille-Berlin. Disse to hovedstedene har mye til felles.

 

Innreise, sikkerhet og helsemessige forhold

  • Innreise – Du trenger ikke visum for å besøke Beograd, og som turist kan du oppholde deg i Serbia i inntil 3 måneder. Det anbefales imidlertid at du har reisedokumentene i orden. Ha kopier av flybillett og hotellbooking tilgjengelig, samt ta med passet ditt (det er kun pass som godkjennes som ID for norske besøkende).
  • Helse – Det er noen få helsemessige ting du bør tenke på om du reiser til Serbia og Beograd. Vaksinedekningen er ikke like god her som i Norge, og du bør påse at du har fulgt Folkehelseinstituttets anbefalinger for vaksiner (utbrudd av meslinger har forekommet i Beograd). Det anbefales også at du bruker beskyttelse mot mygg om sommeren, da Vestnilviruset er påvist her flere ganger (ikke spesielt farlig, men ubehagelig). I Serbia kan det også være hunder med rabies, og du bør unngå å komme i kontakt med løshunder. Ha reiseforsikringen i orden. Vann kan drikkes fra springen, men de fleste turister foretrekker vann fra flaske.
  • Sikkerhet – Beograd er en gjennomgående trygg by, med lite kriminalitet sammenlignet med mange andre europeiske storbyer. Vær likevel oppmerksom på lommetyver og veskenappere, spesielt i områder med mange turister.

 

Severdigheter i Beograd

Beograd har en turbulent historie, med mange kriger, opptøyer og skiftende politisk klima. Byen er også svært gammel, med spor av bosetning langt tilbake i tid. Variasjonen i viktige severdigheter er dermed stor. Her er et utvalg av noe du kan få med deg på storbyferien i Serbias hovedstad.

 

Kalemegdan Festning

Kalemegdan festning i beograd

Kalemegdan er navnet på hele parken som festningen i Beograd ligger i, og brukes også om selve festningskomplekset. Festningen ligger strategisk plassert på en høyde, akkurat på landtungen der elvene Donau og Sava møtes. Når vi skal skrive om severdigheter i Beograd, kunne vi enkelt latt hele teksten dreie seg om Kalemegdan. Det viktigste blir naturligvis festningen, som er inndelt i en øvre og nedre del. Det vi ser i dag ble bygget fra cirka 200 e.Kr., frem til 1700-tallet. Festningen har en enormt rik historie, noe det anbefales å lese om når du skal til Beograd. Av andre ting du kan få med deg i Kalemegdan er det flotte Victor-monumentet, Beograds planetarium, Nebojsa-tårnet, den romerske brønnen, militærmuseet med en samling på over 3000 historiske våpen, Sveta Petka-kapellet, Ruzica-kirken, klokketårnet Sahat, og mye mer. I selve parkområdet finner du i tillegg Beograds zoologiske hage, mange lekeplasser for unger, pariserhjul, utendørs sjakkspill, og mange hyggelige steder å slå seg ned.

Sankt Savakirken

Sankt Savakirken beograd

Selv om vi kaller Sankt Sava for en kirke på norsk, er dette teknisk sett et tempel. Arkitekturen er neo-bysantinsk, med en fasade bygget i hvit marmor og granitt. Tempelet regnes som største av sitt slag innenfor den ortodokse kirken, og kanskje det landemerket i Beograd som er lettest å få øye på. Det står på en liten høyde midt i byen, angivelig der Sankt Sava ble brent i 1595 av den Ottomanske storvesiren Sinan Pasha. På innsiden av den over 4000 tonn tunge domen, er det 49 klokker som ringer inn når det er gudstjeneste. Da er det plass til over 10 000 mennesker på en gang inne i tempelet. Sankt Savakirken er vakkert dekorert, og det er spesielt de mange mosaikkene som fanger oppmerksomheten når du tar turen innom. Titt også på den gamle Sankt Sava-kirken, et vakkert lite bygg som står rett ved siden av det relativt nye tempelet.

Skadarlija

Skadarlija beograd

Skadarlija er det lille distriktet som utgjør omtrent halve Beograds gamleby (Stari Grad). Navnet Skadarlija brukes også om hovedgata i bydelen, som for øvrig anses som den nest mest besøkte severdigheten i byen. Grunnen til populariteten er lett forståelig. Skadarlija er et utrolig vakkert lite distrikt, med brosteinsbelagte og bilfrie smågater, innimellom vakre bygninger som oser av gammel historikk. Her får du følelsen av å være i en slags billedskjønn landsby, og satt flere tiår tilbake i tid. Mange av byens beste restauranter ligger i Skadarlija, i tillegg til alle slags kunstgallerier, små håndverksbutikker, barer og kaféer. Mange steder stiller lokal musikere og band opp i tradisjonelle kostymer, mens de spiller alt fra folkemusikk til jazz.

Knez Mihailova

Knez Mihailova

Den vakre Knez Mihailova anses som den viktigste gaten i Beograd, med røtter tilbake til antikken. Her finner du rester etter en romersk akvedukt som fraktet vann til innbyggerne, arkitektur fra flere epoker, kultursentre, museer, gallerier, restauranter, kaféer, og den beste shoppingen i byen. Den bilfrie gaten er brosteinsbelagt, og forbinder Kalemegdan-fortet og Trg Republike, byens sentrale torgplass. Knez Mihailova er der byens innbyggere møtes, og hvor du kan ta pulsen på Beograd. Om du vil ha kortest mulig vei til det beste i byen, bør du finne et hotell i nærheten av denne gaten.

Nikola Tesla Museum

nikola tesla museum i beograd

Navnet på den elektriske bilen til Elon Musk er hentet fra en av Serbias store sønner, oppfinneren og vitenskapsmannen Nikola Tesla. Riktignok er fødestedet til Tesla i dag en del av Kroatia, og Tesla utvandret og tilbrakte det meste av voksenlivet i USA, men Serberne har uansett tatt hevd på mannen. Derfor er museet i Beograd, til ære for geniet, et av de beste i byen. Samlingen inkluderer titusenvis av dokumenter, bøker, bilder og tekniske innretninger. Her kan du prøve hvordan elektrisitet virker, med oppfinnelser designet av Tesla selv. Nikola Tesla Museum er like morsomt og spennende for voksne som for barn.

Avala-tårnet

avala tårnet i beograd

Telekommunikasjonstårnet i Beograd fra 1965, ble ødelagt under krigen i Jugoslavia i 1999. Det stod ferdig gjenoppbygget i 2010, og står nå 204,7 meter over bakken, to meter lenger enn det originale tårnet. Fra observasjonsplattformen (122 meter over bakken) får du en uslåelig utsikt over hele byen, i alle himmelretninger, med sikt på inntil 100 kilometer dersom det er solskinn og klart vær. Dette er en av Beograds viktigste og mest besøkte severdigheter, og derfor er det bygget et eget turistsenter ved foten av tårnet. Derfra kan du ta heisen opp til observasjonsplattformen, restauranten, og kaffebaren, på toppen av den høyeste bygningen på Balkan.

Ada Cignalija

Ada Cignalija

Om du er i Beograd i sommerhalvåret, bør du absolutt ta turen innom Ada Cignalija. Dette er den store øya som ligger ute i elva Sava, nesten midt i byens sentrum. Hit strømmer innbyggerne så snart solen titter frem om våren. Vannet er rent og deilig å bade i, og flere steder er det anlagt strand. Det florerer av aktiviteter her , for folk i alle aldre. Du kan vindsurfe, står på vannski, leie sykkel, spille fotball, tennis, rugby, golf, eller basketball, parkere ungene på en av de mange lekeplassene, leie båt, eller slå deg ned på en av de over 70 restaurantene, barene og kaféene. Selv om det kan komme over 100 000 hit på en solfylt dag, er det ikke vanskelig å finne seg en flekk på de totalt 7 kilometer lange strendene. Ada Cignalija er trygg og god, med dusj- og toalettfasiliteter, politi, helsepersonell og badevaktet tilstede. Gå også innom den unike skogen på øya. Der finner du et rikt dyreliv, velbevarte og gamle trær, og blomsterenger å slå seg ned på.

Nasjonalmuseet i Beograd

nasjonalmuseet i beograd

Serbias nasjonale museum er det største og eldste i landet. Den vakre og monumentale bygningen står på Trg Republike (byens hovedtorg, forbundet med gaten Knez Mihailova). Museet ble gjenåpnet i 2018, etter nesten 15 år med oppussing. På innsiden er det 35 utstillinger med arkeologiske skulpturer og våpen, en omfattende samling på over 300 000 objekter av flere tusen år gamle mynter og smykker, en omfattende samling av objekter fra Middelalderen, samt over 6000 malerier, tegninger og trykk. Kunstsamlingen inkluderer mesterverk fra 1300-tallet og frem til i dag.

Parlamentet – Dom Narodne skupštine

parlamentet i beograd

Det serbiske parlamentet i Beograd er kanskje byens mest billedskjønne bygning, spesielt om kvelden når parlamentet flombelyses. Det ligger flott plassert ved Pioneer-parken (Pionirski park), omgitt av mange andre klassiske bygninger. Kong Peter I var den som bestemte både hvor parlamentet skulle bygges, hvem som fikk arkitektjobben, og som selv la ned grunnsteinen til bygningen i 1907. I 1938 stod parlamentet ferdig, og det anses i dag som Serbias mest utsøkte eksemplar av bygninger i den nybarokke stilen. De fleste nøyer seg med å beundre bygningen fra utsiden, og ta bilder. Vil du se parlamentet på innsiden, må du booke en guidet omvisning. Da får du blant annet tittet på 23 praktfulle fresker, mange statuer, malerier og annen kunst som er spredt utover byggets 13400 kvadratmeter.

Zemun

Zemun serbia

Zemun var tidligere en liten by på grensen til Østerrike, den gangen Østerrike-Ungarn var et imperium som omfattet store deler av dagens Serbia. Geografisk ligger det rett over elven Danube (Donau på norsk) sett fra byens sentrum. Det finnes spor etter bosetninger i Zemun allerede under neolittisk tid, og dette var en egen by under romertiden, den gangen under navnet Taurunum. Deler av byens festning fra den gangen er fortsatt synlig. Den øvrige bebyggelsen er svært godt ivaretatt, så her får du følelsen av å være satt langt tilbake i tid. Er du på besøk i Beograd bør du absolutt ta turen innom denne bydelen. Her finner du flere flotte severdigheter, blant annet det kjente Gardoš-tårnet, mange koselige restauranter og kaféer, og en atmosfære som du ikke finner andre steder i storbyen.