Bern

inneholder annonselenker

bern

Den sveitsiske hovedstaden tilbyr sine gjester en storbyferie som inneholder alt. En fantastisk gamleby med rik kulturhistorie, banebrytende sveitsisk høyteknologi samt et utrolig utvalg spennende uteaktiviteter. Bern er en av få byer som er attraktiv for turister gjennom alle årets sesonger. 

 

Store, lille Bern

Opprinnelig ble Bern bygd på en halvøy skapt av elven Aare. Denne halvøya utgjør i dag Berns gamleby som i 1983 ble plassert på UNESCOs verdensarvliste. Terrenget i gamlebyen er kupert og gir byens historiske sentrum et utrolig sjarmerende preg. 

reise til bern

Bern har cirka 140 000 innbyggere og utstråler en både intim og kosmopolitisk atmosfære. Endeløse arkader løper under gamlebyens vakre, historiske bygninger og som det meste i Sveits, oser også Bern av rikdom og kvalitet.

Anbefalte hotell i Bern

Berns gamleby er vakker og har en eksklusiv atmosfære. Her ligger mange serveringssteder av høy kvalitet og strøket er fullt av severdigheter. Prisnivået er deretter, hotellene er mange, men også ganske dyre. Sveits er tross alt et land med et prisnivå som er sammenlignbart med Norge.

Kirchenfeld ligger over elven Aare rett sør for gamlebyen. Her er det rolig og behagelig og strøket har mange museer og gallerier. Gangavstand til gamlebyen gjør denne bydelen veldig attraktiv for besøkende. Familier vil dessuten glede seg stort over sjarmerende Thun som ligger ved Thun-sjøen, kun 30 minutter med tog fra Bern.

 

Hotelltips i Bern

Bellevue Palace Hotel

Ønsker dere å bo fasjonabelt når dere besøker Bern bør dere ta en titt på dette 5-stjerner hotellet. Det er rett og slett utrolig flott med en fantastisk plassering i gamlebyen av Bern.

En natt på dette hotellet kan ikke på noen måte sies å være billig, men så er til gjengjeld standarden enestående.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Savoy Bern

Hotel Savoy er et lekkert hotell med 4 stjerner som ligger sentralt plassert i gamlebyen i Bern. Fra dette hotellet har dere kort vei til en rekke av byens fremste severdigheter.

Hotel Savoy har et moderne og elegant utseende, noe som får gode tilbakemeldinger fra gjester som har bodd her tidligere.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Swissôtel Kursaal Bern

Swissôtel Kursaal ligger like i utkanten av selve bysentrum av Bern, men bussen stopper retter foran hotellet, så transport er ikke noe problem.

Hotellet har fine fasiliteter, med egne restauranter og barer, samt et eget kasino.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Bern

Slik reiser du til Bern

Med fly til Bern fra Oslo må vi beregne mellomlanding. Bern har direkte ruter til storbyer som blant annet Berlin, Wien og London, total flytid vil ligge på 5 til 8 timer. Et like godt alternativ er å fly til Genève eller Zürich og ta toget videre til Bern. Turen tar cirka 1 time fra begge byene med avganger hele dagen.

 

Språk og kantoner

Sveits er et sammensatt land på mange måter. Det er komponert av 26 nærmest selvstendige kantoner og krydret med hele 4 offisielle språk. Vi kan rettmessig lure på hvordan dette landet i det hele tatt har endt opp som én, samlet nasjon.

Bern er både landets, og kantonen Berns, hovedstad. Byens offisielle språk er tysk, men behersker vi fransk eller italiensk kommer vi også langt da de fleste sveitsere er flerspråklige. Vi blir likevel mottatt med både smil og varme selv om engelsk skulle være vårt eneste fremmedspråk.

 

Bern hele året

Bern ligger cirka 550 meter over havet, noe som gir deilige varme somre og friske hvite vintre. Byen har sjeldent den trykkende sommer heten vi ofte finner i innlands Europa. Av den grunn er Bern og omegn glimrende for sportslige aktiviteter som sykling, fotturer og badeliv.

Kantonen Bern tilbyr også fantastiske skianlegg med milevis av velpreparerte nedfarter. Disse befinner seg naturlig nok i de vakre alpene som skyter opp cirka 10 mil sør for byen. Hit kommer vi lett med tog, eller vi kan velge arrangerte bussturer direkte til skianleggene.

 

Tid er relativt i Bern

Bern er kjent som en rolig og fredelig by. Innbyggerne her liker å ta seg god tid og helst ikke gjøre noe forhastet. Til og med et enkelt spørsmål til en lokal kvinne eller mann, kan føre til et svar som ber om en kopp kaffe, eller et glass vin. Mat og drikke inntas også alltid i bedagelig ro og mak.

Kanskje var det nettopp av den grunn at Albert Einstein grublet over tidens mystikk nettopp her i Bern? Uansett, han kom frem til at tid er relativt mens han jobbet i Berns patentkontor, og det sies at det var den berømte klokken på byport-tårnet som satt han på tanken.

bern i sveits

Landsbygd og innsjøer

Bern kanton er en region som er verdt og utforske. Kantonen byr på meget variert natur med fjell i sør og lavland i nord. Rett nordvest for Bern ligger det kjente Seeland som består av de tre innsjøene Biel, Neuchâtel og Murtien. Den historiske byen Neuchâtel er spesielt verdt et besøk.

Er vi på besøk med bil, eller benytter oss av leiebil, bør vi absolutt ta en tur på landsbygden. Rundt Bern ligger mange, sjarmerende landsbyer og mindre steder. Her finner vi lokale produkter som for eksempel fantastiske oster, samt Sveits’ høyeste konsentrasjon av ølbryggerier.

 

Fondue for alle

Vi kan ikke besøke Sveits uten å spise ostefondue. Denne herlige osteretten ble opphevet til Sveits’ nasjonalrett på 1930-tallet og har bredt seg rundt til hele verden. Men det er i Sveits vi får den beste varianten og på en tur til Bern er en fonduekveld ikke til å unngå.

Fondue har dessuten fått mange avarter opp gjennom tidene, og spiser vi ikke ost finnes det heldigvis redning. En populær variant er en fonduegryte med varm olje som vi freser kjøtt- og grønnsaksbiter i, eller hva med en gryte med smeltet sjokolade hvor vi dypper ferske bær!

ostefondue i bern

Festivaltid

Et steinkast fra byen ligger fjelltoppen Gurten. En tur hit er en perfekt utflukt i det fri for både lokale og besøkende. En kabelbane tar oss til toppen på 858 meter over havet og dette landskapet er som skapt for spaserturer og piknik. Men i Juli bør vi unngå Gurten, med mindre vi liker musikk!

Gurten festivalen tiltrekker seg opp mot 100 000 musikkelskere hver Juli og her står store navn på plakaten. På tross av sin størrelse preges denne festivalen av en varm og intim atmosfære. På programmet for 2020 står blant annet The Chemical Brothers og Black Eyed Peas.

 

Severdigheter og attraksjoner i Bern

Enten vi vil ha litt av alt, eller mye av noe spesielt, er Bern en givende by for en storbyferie. Bern kanton har en stor variasjon av sports- og uteaktiviteter, mens selve byen har et rikt og interessant utvalg historiske og kunstneriske severdigheter. Her følger noe gode tips til Sveits’ pittoreske hovedstad.

 

Zytglogge

Zytglogge tårnet i bernPå slutten av 1100-tallet bygde Bern et flott tårn over byens vestre byport. Senere, nærmere bestemt i 1530, ble en helt eksepsjonell klokke installert i tårnet og klokken finnes der den dag i dag. Dette er en av Berns ikoniske severdigheter og har også gjort seg bemerket i moderne tid som inspirasjon for Einsteins relativitetsteori. Under den fantastiske klokken befinner det seg et like fantastisk astrologisk ur som hver time spiller en liten forestilling for de fremmøtte. Vi kan også komme på innsiden av tårnet og se den utrolige mekanikken som styrer dette mekaniske underet.

Gamlebyen

gamlebyen i bernDer hvor elven Aare gjør en skarp u-sving og former en halvøy, vokste byen Bern frem på 1100-tallet. Denne halvøya er fremdeles Berns sentrum og den tiltrekker seg besøkende fra fjernt og nær. Gamlebyen preges av elegante gater med lange rekker av arkader som skjuler et vell av forretninger og serveringssteder. Spesielt kjent er gamlebyens 11 renessanse-fontener. Disse fontenene stammer alle fra 1500-tallet og hver og en bærer en statue.  Disse representerer enten en allegorisk personifisering, eller også en kjent personlighet fra byens historie.

Bjørneparken

bjørneparken i bernEt artig besøk for de små er den kjente bjørneparken. Parken ligger rett over Aare fra gamlebyen og er bebodd av 3 populære brunbjørner. Bjørnene har bli gitt masse plass, de ser sunne og friske ut og det er tydelig at de liker seg. Bjørnen er nemlig viktig for Bern. En myte sier faktisk at dette store og sterke dyret har gitt byen sitt navn, men her er ikke ekspertene helt enige. En bjørn er likevel representert i Berns våpenskjold og befolkningen har tatt sine bjørner til sine hjerter.

Roseparken

rosehagen i bernEtter et besøk hos bjørnene bør vi spasere videre til den vakre roseparken. Parken ligger på en liten høyde med en flott utsikt mot Berns gamleby. Her kan vi nyte synet av hele 223 rosevarianter, samt en rekke andre vakre blomster og planter. Denne parken er veldig populær blant Berns innbyggere. Hit drar de med familie og venner for å tilbringe noen timer i det fri. Ta gjerne med mat og drikke, slå dere ned på et pledd og ha piknik i det grønne, selvfølgelig med nyinnkjøpte sveitsiske oster!

Bern Katedral

katedralen i bernBern Katedral ligger i gamlebyen og er en av byens mest populære severdigheter. Bygningen er 100 meter høy og Sveits’ høyeste kirkebygg. Denne gotiske katedralen ble påbegynt i 1421 og er spesielt kjent for sitt vakre, dekorerte tak. Katedralen er også kjent for sitt vakre inngangsparti. Over inngangen finner vi en skulpturell fremstilling av kristendommens tro på dommedag. Hele dette partiet er unikt da skulpturene er de eneste i kirken som overlevde protestantenes opphetede billedstorming på 1500-tallet.

Einsteinhaus

Einsteinhaus i bernEn viss byråkrat som jobbet på Berns patentkontor i begynnelsen av 1900-tallet bør nevnes. I Einsteinhaus kan vi besøke leiligheten hvor dette geniet bodde mens han funderte på ting som tid, rom og gravitasjonskraften. Leiligheten er rekonstruert slik den var på Einsteins tid og i etasjen over finner vi installasjoner som fokuserer på vitenskapelige temaer. Denne utstillingen fokuserer på Einsteins teorier og viser en kronologisk utvikling av hans arbeid i Bern. For enda mer om Albert Einstein, stikk innom det imponerende Bern Historiske Museum.

Badeliv i elven

Eichholz i bernRett sør for gamlebyen ligger et område hvor det er lagt opp til bading og soling. Området heter Eichholz, vi kommer hit lett til fots og stedet passer fint for hele familien. Vannet i elven er klart og rent, men kanskje litt i friskeste laget for mange. Heldigvis er det også svømmebassenger for barn her, så alle vil kunne kose seg. Grønne plener innbyr til piknik, solbading og en deilig dag i det grønne. Herfra kan vi også ta verdens korteste kabelbane de hundre meterne opp til det storslagne Bundeshaus som er Sveits’ parlamentsbygg.

Bern dyrehage, Dählhölzli

dyrehagen i bernMed buss nummer 19 fra Bern togstasjon kommer vi enkelt til denne unike dyrehagen. Bern dyrehage satser på et sunt og riktig miljø for sine dyr og det setter mange besøkende stor pris på. Vær oppmerksomme på den populære TreffpunktTier. Hver dag vil en ansatt ved dyrehagen ta med seg besøkende på en unik tur. Her lærer vi om dyrenes hverdag i parken, hvordan de tas vare på og blir behandlet. Parken har også barnas dyrehage med blant annet ponni-riding, besøk hos geitene og ansiktsmaling.

Dagstur til Thun

thunNår vi er på storbyferie til Bern, bør vi også ta en dagstur litt sørover til den historiske byen Thun. Hit kommer vi med toget og turen tar kun en knapp halvtime. Thun ligger også ved elven Aare og cirka 1 kilometer nord for innsjøen med det samme navnet. Thun har et storslagent slott fra 1100-tallet og er preget av middelalderske gater med historisk bebyggelse. Den flotte Thun-sjøen brer seg ut og på sørsiden skyter de majestetiske alpene i været. Her får vi både historie og natur i ett.

Kunstmuseum

kunstmuseum i bernFor kunstelskere er dette museet en perle. Den enorme utstillingen består av kunstverk fra renessansen til modernismen og har verker av verdenskjente kunstnere. Her finner vi malerier av historiske mestere som blant annet Duccio og Fra Angelico. Kubisme, impresjonisme og ekspresjonisme er også representert. Se de udødelige arbeidene til storheter som Picasso, Kandinsky og Paul Klee, samt enda nyere kunstnere som for eksempel Jackson Pollock.

Paul Klee Center

Paul Klee CenterDette senteret er tegnet av arkitekten Renzo Piano og bygd som bølger i landskapet. Den tysk-sveitsiske kunstneren og kunstteoretikeren Paul Klee har her fått sitt eget senter med en enorm samling av hans arbeider og teoretiske skrifter. I samlingen finner vi mange av Klees mest berømte verker som for eksempel Dame med Parasoll og Død og Ild. Her kan også barna more seg på workshop, male ut sin kreativitet og skape sine egne mesterverk. Senteret er lett tilgjengelig i bydelen Kirchenfeld-Schlosshalde.