Bologna

inneholder annonselenker

bologna

Et besøk til kulturbyen Bologna er hva vi kaller en ekte storbyferie. Ekte fordi Bologna både er stor, gammel og flott. Her sitter historien i husveggene langs de trange gatene i sentrum, mens kultur og tradisjoner svever som tunge dufter over torgene og under de mange søylegangene.

Bologna vokste frem der hvor de to elvedalene Savena og Reno møtes. Nordover strekker den fruktbare Po-sletten seg og i sør ligger Appenninene. Stedet var med andre ord et naturlig møtepunkt hvor mennesker møttes og utvekslet handelsvarer, tanker og idéer. Fast bosetting er registrert her allerede 900 år før Kristus.

Bologna er hovedstaden i Emilia-Romagna som grenser til Toscana i sør. Den har etruskisk opprinnelse og har vært et viktig senter i århundrer. Etruskerne var derimot Romas første fiender. Roma gikk av med seieren etter mange, lange konflikter og i 196 før Kristus ble Bologna en romersk koloni.

ferie i bologna

Denne delen av dagens Italia bestod i århundrer av selvstendige bystater som til stadighet skiftet allianser. På 1500-tallet var Bologna en by i full utvikling, men 300 år senere hadde politiske forhold, samt handelsruter, forandret seg og Bologna stagnerte. I 1860 ble byen en del av kongeriket Italia og økonomien tok seg gradvis opp igjen.

 

Tre anbefalte hotell i Bologna

 

Tips til hotell i Bologna

Grand Hotel Majestic già Baglioni

Ønsker dere førsteklasses luksus når dere besøker Bologna er dette 5-stjerners hotellet et sikkert valg.

En natt her kan ikke sies å være spesielt billig, men så er til gjengjeld standarden høy, omgivelsene fantastiske og servicen utmerket.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Phi Hotel Bologna

Phi Hotel Bologna er et nydelig 4.5 stjerners hotell i gamlebyen av Bologna. Her bor dere sentralt, kun 2 minutter gange unna Piazza Maggiore.

Til tross for sin sentrale beliggenhet så ligger hotellet i et stille område.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Aemilia Hotel Bologna

Veldig fint 4 stjerners hotell som ligger forholdsvis sentralt i Bologna. Det er ca. 20 minutter å gå til Piazza Maggiore.

Hotellet får gode tilbakemeldinger fra norske gjester og er dessuten en god del billigere en de to andre hotellene vi har anbefalt i Bologna.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 anbefalte ting å gjøre i Bologna

Velg hotell i rett bydel i Bologna

Bologna er en stor by med cirka 1 million innbyggere. Det historiske sentrum er relativt stort og vi anbefaler å finne et hotell her. Den sentrale plassen er Piazza Maggiore og de aller fleste av byens severdigheter ligger i gå-avstand fra dette torget. Gatene i dette strøket innbyr også til vakre og romantiske kveldsturer.

 

Slik reiser du til Bologna

Bologna har internasjonal flyplass, men det er ingen direkte ruter mellom Oslo og Bologna per i dag. Med litt planlegging tar det likevel ikke mer enn mellom 5 og 6 timer med flybytte. Flyplassen i Bologna ligger veldig sentralt. Bussen til sentrum tar cirka 20 minutter og en taxi koster ikke mer enn cirka 20 Euro.

 

Den lærde

Et av Bolognas mange kallenavn er «den lærde». Dette henviser selvfølgelig til byens universitet som er rangert som verdens eldste. Universitetet ble grunnlagt allerede i 1088 og har i dag over 80 000 studenter fra hele verden. Dette gir byen et ungt og progressivt preg med et rikt og variert kulturliv.

 

Den fete

«Den fete» er et annet kallenavn som henviser til byens tradisjonelle kjøkken. I Bologna er de nemlig glade i fett kjøtt, rike sauser, melkeprodukter og tunge oster. Vi kan spise veldig godt på Bolognas mange serveringssteder, men det kan lønne seg å holde et øye med kaloriinntaket.

mat i bologna

Den røde

Byen er også kjent som «Den Røde». I utgangspunktet refererte dette til fargen på bygningene i det historiske sentrumet. Men i moderne tid har dette kallenavnet også henvist til byens svakhet for kommunismen. Bologna var for eksempel en av de første byene som utforsket mulighetene for gratis, offentlig transport.

bologna arkitektur

Severdigheter og attraksjoner i Bologna

Bologna er en oase for historiske og kulturelle opplevelser, men også et lite mekka for de matglade. Byen passer perfekt til en langhelg og det meste av interesse er å finne rundt i det historiske sentrum. Bologna er glimrende for par, samt for familier med barn som orker å bruke beina litt.

 

Piazza Maggiore

piazza maggiore bolognaPiazza Maggiore er Bolognas hjerte og et perfekt sted å begynne ferien. Dette vakre torget er blant Italias eldste og omgitt av imponerende, historiske bygninger. Torgets grunnplan er fra 1500-tallet og domineres av den elegante Basilica di San Petronio. Piazza Maggiore, Stortorget på norsk, er hvor byens innbyggere møtes både til hverdags og til fest. På varme dager er det svalt under de mange søylegangene og på kveldene skaper den enkle belysningen en magisk atmosfære. Dette er det ideelle stedet for å begynne utforskningen av Bolognas gamleby.

Quadrilatero

Quadrilatero distriktet i bolognaNabolaget Quadrilatero har en middelaldersk gateplan og er blant byens mest pittoreske strøk. Opprinnelig var dette et strøk hvor det foregikk handel og håndverk. Små verksteder hvor det ble arbeidet i lær, metall og tekstiler lå vegg i vegg med utsalg av ulike landbruksprodukter. Quadrilatero er fortsatt godt kjent for sine ulike utsalg. I dag er det forøvrig luksusmarkedet som i stor grad har tatt over. Men vi finner også bugnende frukt- og grønnsaksboder samt et rikt utvalg av lokale, gastronomiske produkter og restauranter.

Lille Venezia

kanal i bolognaDet er ikke så mange som tenker på Venezia når vi nevner Bologna. Men sannheten er at Bologna en gang hadde et utbredt nettverk av kanaler. Disse ble brukt både til å drive møller og som transport årer. Vannet ble blant annet avledet fra elven Reno som kommer ned fra Appenninene rett vest for byen. De fleste kanalene forsvant under gatenivå i løpet av 1900-tallet, men noen av de er fortsatt oppe i dagen. Canale delle Moline er en de, og vi kan se den gjennom små vinduer i gatene Piella, Oberdan og Malcontenti.

Palazzo dei Banchi

Palazzo dei BanchiBankpalasset er et av de dominerende byggene på Piazza Maggiore. I de trange gatene bak dagens palass florerte det med handel og kommers. Butikkeierne satt her opp sine «banchi» i portrommene for å kontrollere sine handler. En «banchi» var kun en treplate hvor penger ble telt og utvekslet. I 1565 gikk så byen og handelsstanden sammen om å bygge denne flotte finansinstitusjonen. To store portaler fører gjennom bygget og inn i smågatene på baksiden. Her arrangeres ofte store markeder som tilbyr lokale produkter. I dette strøket finner vi også byens arkeologimuseum.

San Pietro Katedralen

san pietro katedralen i bolognaI 1582 fikk Bolognas biskop status som erkebiskop. Dette medførte at den opprinnelige kirken som stod på katedralens tomt måtte rekonstrueres. Etter en lang og komplisert prosess stod den nye katedralen, i barokk stil, ferdig i 1747. Det rikt dekorerte interiøret tar pusten fra de besøkende. Vakre, detaljerte mosaikker, dramatiske skulpturer og imponerende malerier skaper en overveldende atmosfære. I klokketårnet henger den berømte La Nonna-klokken som veier over 3 tonn! Det er gratis inngang, men vi anbefaler å besøke katedralen under Gudstjeneste.

De To Tårnene

de to tårnene i bolognaDe to tårnene er Bolognas symbol og er å finne i sentrum på det stedet romerveien Via Emilia nådde byen. I slutten av 1100-tallet var det minst 100 tårn som preget Bolognas silhuett, i dag gjenstår bare 20 av disse. Garisenda-tårnet har i dag 48 meter mens naboen, Asinelli-tårnet strekker seg hele 97,2 meter i været. På 1600-tallet ble Asinelli-tårnet brukt av datidens vitenskapsmenn for å studere blant annet jordas rotasjon. Orker vi de 498 trappetrinnene på innsiden, får vi oppleve en fantastisk utsikt over Bologna og dens omgivelser. Tårnene er oppkalt etter familiene som bygde de.

Dozza

landsbyen dozza utenfor bolognaNår vi besøker Bologna er det vel verdt å også ta en kikk i nabolaget. En kort buss- eller togtur sør-øst for byen finner vi middelalder-landsbyen Dozza. Dozza er ansett som en av Italias vakreste landsbyer, her har nesten ingenting forandret seg de siste 600 årene. Festningen som dominerer landsbyen har et museum som dokumenterer Dozzas historie. Nede i festningens fangehull finner vi i dag regionens kjente vinkjeller. Hvert andre år arrangeres en unik kunstutstilling hvor veggmalerier forandrer landsbyen til et stort, utendørs galleri.

Teatro Comunale di Bologna

Teatro Comunale di BolognaI 1745 brant det opprinnelige teatret ned og byen bestemte seg for å bygge nytt. Den kjente teaterarkitekten Antonio Galli Bibiena fikk jobben og i 1763 var det klart for første forestilling. Den grandiose salen har loger i 4 etasjer og kan ta over 1000 tilskuere. Her har vi sjansen til å få med oss en ekte, italiensk operaforestilling. På programmet står mange av de mest kjente verkene av komponister som Verdi, Rossini og Puccini. Det arrangeres også omvisninger med guide i denne fascinerende kulturinstitusjonen.

MAMbo

mambo museum bolognaModerne kunst tilbys selvfølgelig også i Bologna og MAMbo er det beste stedet. Dette museet er delt inn i 9 avdelinger og er det mest besøkte i Emilia-Romagna. I tillegg til den faste utstillingen av moderne og samtidskunst, arrangeres også store, internasjonale utstillinger. De 9 avdelingene er lagt opp som ruter vi kan følge. Hver rute har sin egen tematikk som strekker seg fra modernismen og frem til i dag. Bygningen var en gang et bakeri og etter endt kunstopplevelse kan vi nyte kaffe og god mat i restauranten Ex-Formo, som betyr Tidligere Bakeri.

Piazza Santa Stefano

Piazza Santa Stefano bolognaAv Italias mange torg er Santa Stefano ofte nevnt som det mest fascinerende. Torget er omkranset av hele 7 unike kirker. Disse kirkene er faktisk alle underavdelinger av Santo Stefano-basilikaen og torget representerer Bolognas historiske utvikling. Bygningsmassen på torget fremstår som en noe brokete samling og gir stedet dets pittoreske sjarm. En tur gjennom dette komplekset er en spennende og unik opplevelse. Vi får se ulike arkitektoniske stilarter og, med litt hell, får vi smake på Benediktiner-munkenes egen likør.