Bordeaux

Bordeaux

Bordeaux beskrives gjerne som minst like vakker som Paris, men med en mer rolig atmosfære.

Byen er også kjent for sine mange fantastiske restauranter, gode shoppingmuligheter, og selvsagt de lange vintradisjonene. Du kommer deg på storbyferie til Bordeaux både raskt og billig, og du vil neppe angre på valget av destinasjon.

 

Bordeaux – verdens vinhovedstad

Det finnes bevis for at det bodde folk i Bordeaux-området omtrent 600 år før vår tidsregning. Byen har vært et strategisk viktig punkt opp gjennom tidene, også da Romerriket inkluderte denne delen av Europa. Selv om Bordeaux ligger en times kjøretur fra Atlanterhavet, har elven Garonne gitt byen enkel tilgang til skipsfart, og Bordeaux regnes derfor som en havneby.

Saint Emilion vingård utenfor bordeaux

I dag bor det omtrent 250 000 mennesker i sentrum av Bordeaux, og cirka 1,2 millioner innenfor byens administrative område. Den er Frankrikes sjette største by, og hovedstad i regionen Nouvelle-Aquitaine. Selv om det ikke produseres vin innenfor byens grenser, er Bordeaux av mange regnet som verdens vinhovedstad. I dette området har vin vært den kanskje viktigste handelsvaren i over 1200 år.

Anbefalte hotell i Bordeaux

annonselenker

Hotel Burdigala

 

BESTILL ROM HER

 

Hôtel de Sèze

 

BESTILL ROM HER

 

Le Boutique Hotel

 

BESTILL ROM HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Bordeaux

annonse

Her bør hotellet ligge i Bordeaux

Bordeaux er en ganske stor by i utstrekning, selv om innbyggertallet er relativt lavt. Vil du ha kort avstand til severdigheter, restauranter, uteliv og shopping, gjelder det å finne et hotell i riktig område. Her er bydelene vi anbefaler.

 

  • Saint Pierre og Saint Paul – Dette er byens historiske sentrum, og der de fleste velger å bo på hotell. Selv om de flotte byggene står tett, får du ikke en innestengt følelse i denne delen av byen. De brosteinsbelagte gatene for det meste bilfrie, og du kan enkelt rusle rundt blant severdigheter, gode restauranter, kaféer og utesteder. Du finner også flere av de beste shoppinggatene i Saint Pierre og Saint Paul.

 

  • Triangle d’Or og Quinconces – Like nord for det historiske senteret finner du et distrikt som er tradisjonelt sett mer eksklusivt. I Triangle d’Or og Quinconces er gatene bredere, bygningene mer monumentale, og mange av hotellene mer luksuriøse. Du bor fortsatt meget sentralt, du får flere flotte severdigheter i nærheten, i tillegg til mer eksklusive restauranter og butikker.

 

  • Victoire, Saint Michel og Saint Croix – Disse tre bydelene ligger rett sør for det historiske sentrum, og anses som mer prisvennlige. Her finner du en god miks av severdigheter, rimelige familie restauranter, kule kaféer og barer, og en mer ung og internasjonal atmosfære.

 

  • Bacalan – Dette er kanskje det mest annerledes området i Bordeaux sentrum, og for mange det mest interessante. Bygningene er mer industrielle, der gamle lagerbygninger er omgjorte til shoppingsentre, kultursentre, gallerier, hotell og restauranter. Det er også flere flotte parkområder ned mot elven, og du finner La Cité du Vin i Bacalan.

 

  • La Bastide – Denne bydelen ligger på motsatt side av Garonne sett fra byens historiske sentrum. Her er det mer avslappet og rolig, med flere flotte parker rett i nærheten. I de senere årene har det poppet opp mange trendy barer, restauranter og kaféer i La Bastide, og du bor fortsatt svært sentralt om du finner et hotell her.

 

Slik kommer du deg til Bordeaux

For tiden kan du fly direkte fra Oslo til Bordeaux med Norwegian to ganger i uken. Flytiden er da 2 timer og 50 minutter. Med mellomlanding kan reisetiden i beste fall komme ned i 4 timer og 30 minutter.

reise til bordeaux

 

Hvis du vil oppleve Bordeaux samtidig som du besøker Paris, er hurtigtoget TGV et godt alternativ. Strekningen er på nesten 600 kilometer, men enkelte av avgangene tar deg frem mellom de to byene på cirka 2 timer og 10 minutter. Togene går også svært ofte, og er normalt både raskere og rimeligere totalt sett enn om du flyr fra Paris til Bordeaux.

 

Byens vinkultur

Innbyggerne i Bordeaux mener selv at byen er verdens vinhovedstad, men det samme påstås nok også andre steder i verden. Uansett er det ikke til å komme bort i fra at vinkulturen er et særdeles sentralt element i byens historie. Vekstvilkårene for vindruer er ypperlige i Aquitaine-regionen, og elven Garonne har sørget for at vinene har blitt eksportert over hele verden i flere hundre år.

Overalt i Bordeaux finner du små og koselige vinbarer som er hyggelige å slå seg ned på, eller du kan gå innom et av de mange markedene hvor de både selger og serverer de edle dråpene.

Du finner også en rekke selskap som arrangerer vinsmaking, kurs, turer til vingårdene i området, samt flere spennende museer som tar for seg vinens historie. Om ikke annet bør du i det minste dra innom La Cité du Vin, et eget senter som feirer vinkulturen i Bordeaux. Dette kan du lese mer om blant de foreslåtte severdighetene lenger ned i artikkelen.

 

Bordeaux om sommeren

Om du er på storbyferie i Bordeaux om sommeren, og bylivet blir litt hett og svett, bør du unne deg en tur ut til Atlanterhavet. Ta for eksempel bussen, eller lei deg en bil, og dra til Dune du Pilat like ved Arcachon. Dette er Europas største sanddyne, og en fortreffelig strand å slå seg ned på. To andre gode alternativer (i samme retning) er Lacanau og Lège-Cap-Ferret.

bordeaux om sommeren

Du har milevis med kritthvit strand å boltre deg på, fra Garonnes innløp i nord, til du kommer helt ned til Biarritz. De beste stedene er imidlertid i nærheten av de små byene vi har nevnt, fordi du da har tilgang til toaletter, butikker, kaféer og restauranter.

 

Shopping i Bordeaux

Shoppingmulighetene i Bordeaux er å anse som svært gode. Det mest åpenbare stedet å starte handlerunden på er ved Grand Théâtre på Place de la Comédie. Derfra starter gågata Sainte Catherine som er omtrent 1,2 kilometer lang, og som er fullspekket med butikker av alle sorter. På motefronten finner du både de rimelige, og de mer eksklusive merkene i Sainte Catherine. Du finner også et Galeries Lafayette her, Frankrikes mest kjente varehuskjede.

Vil du kun ta for deg luksusmerkene, er området Triangle d’Or det du må peile deg inn på. Da kan du også starte på Place de la Comédie, og bevege deg oppover mot Place Gambetta, og da fortrinnsvis i gata Cours de l’Intendance. I en av sidegatene finner du det store varemagasinet Grands Hommes.

shopping i bordeaux

Om du er på jakt etter vin og delikatesser er Quai des Chartrons, promenaden som går langs Garonne, et godt alternativ. Da får du også spasert litt langs elva i fine omgivelser. Start for eksempel ved Place des Quinconces, og beveg deg oppover til du kommer til Pont Jacques Chaban-Delmas.

Det største markedet for mat og vin i Bordeaux heter Marche des Capucins, og du finner det i bydelen Saint-Michel, syd for det historiske sentrum. Du kan komme deg dit om du følger Sainte Catherine frem til Place de la Victoire, og deretter vende nedover i retning elven langs gata Cours de la Marne.

 

Severdigheter i Bordeaux

Bordeaux er en svært vakker og gammel by, og har derfor naturligvis mer enn nok av severdigheter. De viktigste og flotteste er konsentrert i den eldste delen av byen, og du når de fleste til fots. Her er noen forslag om hvor du bør starte sightseeingen.

 

Place de la Bourse

Place de la Bourse i bordeauxPlace de la Bourse (også kalt Place Royale) er kanskje den vakreste plassen du noensinne vil sette øynene dine på. Den vender mot elven Garonne og var designet og planlagt av Ludvig XV sin hoffarkitekt, Jacques Gabriel. Han var også en av hovedarkitektene som tegnet slottet i Versailles. Sønnen hans (ange-Jacques Gabriel) var også arkitekt, og fullførte en del av bygningene på plassen, men er mer kjent for å ha stått bak designet til blant annet Place de la Concorde i Paris. Utformingen av Place de la Bourse tok sikte på å skape den perfekte rammen rundt en statue av kongen som stod midt på plassen, men denne statuen ble ødelagt under den franske revolusjonen. Den ble senere først erstattet med en statue av Napoleon, og deretter av statuen du ser i dag, Les Trois Grâces. Dette er en av de mest fotograferte monumentene i verden. Bygningene som rammer inn plassen er Hôtel des Fermes og datidens børs (derav navnebyttet), samt paviljongen i midten.

Mirroir d’Eau

Mirroir d'Eau - speilfontenen i bordeauxVannspeilet i Bordeuax hører på sett og vis med til Place de la Bourse, selv om det ble anlagt så sent som i 2006. Designet er laget av landskapsarkitekten og kunstneren Michel Corajoud. Dette er verdens største vannspeil, og det dekker hele 3450 kvadratmeter. Fundamentet er granitt, der cirka 2 centimeter med vann flyter oppå. Hele Place de la Bourse speiles om du står på Garonne-siden vendt mot de vakre bygningene. Hvert femtende minutt sørger vanningssystemet for at det dannes tåke på plassen, noe som gir det hele en magisk effekt. Både Place de la Bourse og Mirroir d’Eau står på UNESCOs liste over verdensarv.

Grand Théâtre de Bordeaux

Grand Théâtre de BordeauxDenne teaterbygningen er et av byens mest kjente severdigheter. Teateret ble designet av arkitekten Victor Louis i 1780, med en fasade i neoklassisk stil. De 12 statuene som står over søylene rundt inngangspartiet representerer de 9 musene, og de tre gudinnene Venus, Minerva og Juno. Dekorasjonene på innsiden er utført i de kongelige fargene hvitt, blått og gull. I dag er Grand Théâtre de Bordeaux hovedscenen til den nasjonale operaen, men det settes også opp konserter, ballett og teater her. Om du er i byen bør du unne deg en tur innom for å se  en oppsetting. Artistene som opptrer her er i verdensklasse, og du får garantert en minnerik opplevelse.

Palais Gallien

Palais GallienPalais Gallien er et romersk amfiteater som ligger ganske sentralt i Bordeuax sentrum, like i nærheten av den flotte parken Jardin Public. Teateret ble sannsynligvis bygget en gang rundt år 250 etter vår tidsregning, da keiser Gallineus regjerte i Romerriket. Det som i dag er Bordeaux var på romertiden hovedstaden i provinsen Aquitaine. Teateret hadde en kapasitet på omtrent 20 000 tilskuere. Her kjempet gladiatorer mot både ville dyr og hverandre, og nesten alltid med en dødelig utgang på showet. I inngangen kan du se en tredimensjonal modell av hvordan Palais Gallien så ut opprinnelig.

Cathédrale Saint-André

Cathédrale Saint-André - katedralen i bordeauxDet er mange kirkebygg i Bordeuax, og denne er nok den vakreste. Katedralen dedikert apostelen Andreas ble påstartet i år 1096, da på grunnen til en tidligere romersk bygning. Rester av muren fra denne kan fortsatt ses. Arkitekturstilen er gotisk, der et stort blyglassvindu dominerer over hovedinngangen. Det mest bemerkelsesverdige med katedralen er at klokketårnet, Tour Pey Berland, er oppført ved siden av hovedbygningen. Dette kom til en gang på slutten av 1400-tallet, og er oppkalt etter erkebiskopen i byen på den tiden. Cathédrale Saint-André står selvsagt på UNESCOs liste over verdensarv. Den ligger i hjertet av byen, like ved rådhuset (Hôtel de Ville).

Place des Quinconces og Monument aux Girondins

Place des Quinconces - severdighet i bordeauxDen enorme plassen Place des Quinconces ligger vendt mot Garonne, med Parc aux Angéliques og den botaniske hagen på motsatt side av elven. Plassen ble anlagt i 1820, og var opprinnelig en del av byens forsvar mot opprørere. De to statuene på Place des Quinconces som står på søyler representerer byens tradisjon innen henholdsvis handel og sjøfart/navigasjon, mens den mest kjente er monumentet til minne om Gironden. Dette var en politisk fraksjon som kjempet under den franske revolusjonen, og som ble utsatt for massiv forfølgelse og brutale henrettelser under det såkalte ”skrekkveldet” (la Terreur). I tillegg til å være en av de viktigste severdighetene i Bordeaux, arrangeres det konserter, messer, sportsbegivenheter og markeder på Place des Quinconces.

Musée des Beaux-Arts

Musée des Beaux-ArtsKunstmuseet i Bordeaux ligger like bortenfor Cathédrale Saint-André, og ble etablert i 1801 av maleren Pierre Lacour. Bygningen tilhørte opprinnelig palasset Palais Rohan, det som nå huser byens rådhus, og som ligger rett ved siden av. Palasset fra 1784 bør du også få med deg når du først er i nærheten. Det ble totalskadet under Den andre verdenskrigen, men senere gjenoppbygget helt identisk med originalen. Samlingene i Musée des Beaux-Arts er blant de største i Frankrike. Her kan du se mesterverker fra mange av Europas mest kjente kunstnere gjennom tidene, som Picasso, Matisse, Renoir, Rubens og Delacroix. I tillegg finner du spennende malerier og skulpturer kreert av lokale kunstnere.

Porte Cailhau

Porte Cailhau bordeauxPorte Cailhau står på Place du Palais og er en gotisk byport. Den ble bygget til minne om da Karl VIII av Frankrike seiret over italienerne i slaget ved Fornovo i 1494. Den gangen var porten hovedinngangen til byen, og en del av bymurene som beskyttet sentrum av Bordeaux. Porten er 35 meter høy og har to etasjer som du kan besøke. Den første er et slags museum som viser frem verktøy som ble brukt opp gjennom byens historie, mens i andre etasje får du flott utsikt over havna i Bordeaux. Derfra ser du blant annet den vakre broen Pont de Pierre. Legg merke til de tre bittesmå statuene ved døren som vender mot elven, dersom du går innom. Disse repressenterer kong Karl VIII, Saint-Jean l’Évangéliste, og le Cardinal d’Épernay, de tre herrene som var sentrale da italienerne ble overvunnet.

To broer i Bordeaux

Pont de Pierre broen i bordeauxElvebyen Bordeaux har naturligvis flere flotte broer å vise frem. Om du skal velge ut to av disse når du er i byen, anbefaler vi Pont de Pierre og Pont Jacques Chaban-Delmas. Da får du sett to mesterverk fra helt ulike epoker, og som sammen gir en flott kontrast når det gjelder byggekunst. Steinbroen Pont de Pierre ble beordret bygget av Napoleon Bonaparte, og stod ferdig i 1822. Før dette var man avhengig av ferger for å krysse Garonne, og i de neste 150 årene var Pont de Pierre byens eneste bro. Pont Jacques Chaban-Delmas ble bygget i 2013, og innviet av tidligere President François Hollande og borgermester Alain Juppé (tidligere statsminister i Frankrike). Den bemerkelsesverdige broen er den lengste i Europa som har vertikal heis. Lengden er hele 575 meter, mens broens midtre del kan løftes 77 meter opp, slik at store båter kan passere under den.

La Cité du Vin

La Cité du Vin bygningen i bordeauxLa Cité du Vin er en blanding av museum og messeplass som feirer vinkulturen og Bordeaux’s rolle som verdens vinhovedstad. Anlegget er helt nytt, og ble først åpnet i 2016. I tillegg til å oppleve vinens historie på museet, arrangeres det vinkurs, seminarer, messer, show og mye mer på La Cité du Vin. Hovedbygningen er et arkitektonisk mesterverk på 10 etasjer, som også rommer flere vinbarer, restauranter og vinutsalg. it bør du dra innom om du er interessert i denne delen av Frankrikes spennende kultur og historie. La Cité du Vin finner du ved elvebredden, like ved Pont Jacques Chaban-Delmas.