Brandenburger Tor

inneholder annonselenker

Branderburger Tor

Byporten Brandenburger Tor et av de mest ikoniske landemerkene i Berlin og Tyskland.

Brandenburger Tor er den eneste gjenværende byporten i Berlin, og står i vestenden av gaten Unter den Linden ved Pariser Platz. 

Den er utsmykket med doriske søyler, relieffer fra gresk mytologi, og kronet av den massive bronsestatuen Quadriga.

Anbefalt hotell ved Brandenburger Tor

Hotel Adlon Kempinski

Hotell ved Brandenburger Tor

Hotel Adlon Kempinski er et av de beste hotellene i hele Berlin og har en glimrende beliggenhet langs Unter den Linden. Her ser du rett over til Brandenburger Tor i det du går ut hotellinngangen!

LES MER & BESTILL HER

annonse

Brandenburger Tor et imponerende eksempel på nyklassisistisk arkitektur og et av de mest kjente monumentene i Tyskland. Besøker du Berlin så dette en av severdighetene du absolutt bør få med deg!

Se også: vår reiseguide til Berlin

 

Byggingen av Brandenburger Tor

Brandenburger Tor ble opprinnelig bygget mellom 1788 og 1791, under ledelse av arkitekten Carl Gotthard Langhans. Langhans fikk i oppdrag å bygge porten av kong Fredrik Vilhelm II av Preussen.

Kongen ønsket at Brandenburger Tor skulle være et symbol på fred og velstand, og Langhans ble inspirert av gresk arkitektur da han designet porten.

Den nyklassisistiske stilen som Langhans brukte i designet var en motkraft til den svulstige barokk og rokokkostilen som tidligere hadde dominert. 

Branderburger Tor Berlin

Sandsteinskonstruksjonen består av 12 doriske søyler som skaper fem porter, hvor midtporten opprinnelig var reservert for kongelig bruk.

Byporten er 20 meter høy, 65 meter bred og 11 meter dyp. På hver side av porten står det to små bygninger, Haus Liebermann og Haus Sommer. Disse ble bygget på slutten av 1990-tallet av arkitekten Josef Paul Kleihues for å erstatte paviljongene som ble ødelagt under andre verdenskrig.

Quadriga statuen på Branderburger Tor

Langhans jobbet også tett med billedhuggeren Johann Gottfried Schadow. Han ble ansvarlig for å skape selve øyenstenen i Brandenburger Tor, den majestetiske Quadriga-statuten som står på toppen av monumentet.

Quadriga er en bronsestatue som viser seiersgudinnen Victoria som blir trukket av fire hester. Statuen er 6 meter høy og veier mer enn 5 tonn. Den fikk sin plass på toppen av porten i 1793.

 

Guidet omvisning til Brandenburger Tor

annonse

 

Brandenburger Tors historie: Fra Napoleons plyndring til Berlins gjenforening

I 1806 ble Brandenburger Tor plyndret av franske styrker under Napoleonskrigene. Den ikoniske Quadriga-statuen ble demontert og tatt med til Paris som krigsbytte. Etter Napoleons nederlag i 1814 ble Quadriga returnert til Berlin, og monumentet ble restaurert til sin opprinnelige prakt.

Under andre verdenskrig ble Brandenburger Tor ødelagt av allierte bomber, og monumentet lå i ruiner i flere år etter krigen. I 1956 ble Brandenburger Tor restaurert og gjenåpnet for publikum. Det var derimot fortsatt omfattende renovering som var nødvendig for å gjenopprette byporten til sin opprinnelige prakt.

Den endelige restaureringen fant sted fra 2000 til 2002. I dag fremstår Brandenburger Tor like vakker som når den ble bygget.

Branderburger Tor Tyskland

Brandenburger Tor har også spilt en rolle i noen av de mest betydningsfulle hendelsene i moderne europeisk historie. Da Berlinmuren ble reist i 1961, var Brandenburger Tor i den sovjetiske sektoren og ble stengt for publikum. Det var ikke før Berlinmuren ble revet i 1989 at Brandenburger Tor igjen ble åpnet for publikum. 

Brandenburger Tor har overlevd krig, ødeleggelse og deling, og fremstår i dag som et monument for et samlet Berlin og Tyskland.