Bratislava

inneholder annonselenker

Bratislava

Om du vil på en litt annerledes storbyferie, er Bratislava en av byene vi anbefaler. Der kan du oppleve mye for en billig penge, i trygge og vakre omgivelser. Bratislava ligger i tillegg svært godt til for den som vil få med seg flere av Europas vakreste storbyer på samme reisen, for eksempel Wien og Praha.

 

Bratislava – kasteball med spennende historie

Bratislava er en av de minste hovedstedene i Europa, med kun cirka 430 000 innbyggere. Byen bærer preg av å ha vært en slags kasteball i Europas politiske historie. For eksempel har Bratislava fungert som hovedstad for Ungarn, vært en del av det Habsburgske kongedømmet, og tilhørt det som var Tsjekkoslovakia fra 1918, frem til Fløyelsrevolusjonen i 1989. I dag er Bratislava hovedstaden i det relativt unge landet Slovakia.

 

Anbefalte hotell i Bratislava

 

Marrol’s Boutique Hotel

Marrol’s Boutique Hotel er et nydelig 5-stjerners hotell i sentrum av Bratislava. Hotellet ligger sentralt plassert, men samtidig i et rolig område. Her kan du boltre deg i luksuriøse omgivelser til en overkommelig pris, sett med norske øyne.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

LOFT Hotel Bratislava

Flott hotell med moderne og høy standard. Hotellet har sentral plassering og får meget gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Radisson Blu Carlton Hotel Bratislava

Elegant og eksklusivt 4-stjerners hotell. Sentral plassering og gode tilbakemeldinger.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 anbefalte ting å gjøre i Bratislava

Reise til Bratislava

Dessverre går det ikke direktefly fra Norge til Bratislava, men reisen trenger ikke ta lang tid likevel. Vil du sitte om bord i et fly hele veien, kan du reise via byer som København, Berlin og Praha, og kommer da frem på knappe 4-5 timer dersom avgangene klaffer med hverandre.

Mange velger å fly direkte til Wien fra Oslo (flytiden er 2 timer og 15 minutter), og tar deretter toget til Bratislava. Togturen er på knappe 60 kilometer, og du bruker normalt ikke mer enn 1 time mellom de to hovedstedene.

 

Her bør hotellet ligge i Bratislava

De fleste som tar en storbyferie i Bratislava, velger et hotell i, eller i nærheten av, gamlebyen. Der er gatene og byggene på sitt vakreste, severdighetene ligger tett, og restaurant- og uteliv best. I gamlebyen ligger det naturligvis også flest hotell og leiligheter for utleie. Mange er små og koselige familiedrevne overnattingssteder, men du finner også luksushotell som eies og drives av kjente kjeder.

Strøket som heter Palisády er et godt alternativ. Dette ligger i utkanten av gamlebyen, og er mer stille og rolig om kveldene. Perfekt om du reiser med familien, eller er redd for å ikke få sove om natten.

Bydelen Nove Mesto (Den nye byen) er også kurant. Til tross for navnet er bygningene her også historiske, og du finner mange gode hotell i dette strøket. I Nove Mesto finner du flere gode shoppingsentre, rimelige spisesteder, og du kommer deg til gamlebyen på omtrent 20 minutter med trikk.

 

Derfor bør du reise til Bratislava

Du bør reise til Bratislava om du vil oppleve en litt annerledes og intim storby med historisk sus over seg. I Bratislava finner du topp hotell, restauranter, utesteder og opplevelser for en rimelig penge. Det er relativt enkelt å komme seg dit, og byen kan med hell besøkes når som helst på året. Bratislava er kanskje vakrest på våren, tett etterfulgt av sensommeren og høsten.

reise til bratislava

 

Helse og sikkerhet når du besøker Bratislava

Helsemessig er det ikke noe spesielt å tenke på om du reiser til Bratislava. Ta med deg Europeisk helsetrygdkort, og ha reiseforsikringen i orden. Vannet er rent, og kan fint drikkes fra springen. Du får selvsagt tak i flaskevann om du foretrekker det.

Det er svært lite voldelig kriminalitet i Bratislava, og på dette området finnes det knapt en tryggere hovedstad i Europa. Politiet gjør en god jobb, og er synlige i gatebildet. I normalvarianten er lommetyveri det verste du kan bli utsatt for. Vær ekstra påpasselig når du reiser med offentlig kommunikasjon, når du oppholder deg på plasser der det ferdes mange turister, og dersom du møter på en av de få tiggerne i byen. Det hender at tiggere stikker hendene sine i vesken eller lomma til distraherte turister.

 

Tre fluer i én smekk

Selv om Bratislava er verdt et besøk i seg selv, er det ingen dum idé å få med seg flere spennende storbyer i samme slengen. Wien er nesten selvskreven, i og med at Østerrikes hovedstad ligger kun 60 kilometer unna. Dit kommer du deg enkelt med buss, tog eller leiebil. Har du tid og lyst, kan du inkludere Praha i en liten rundreise. Da får du opplevd tre av de viktigste byene, historisk sett, i denne delen av Europa.

Den enkleste og mest komfortable måten å komme seg mellom disse tre storbyene på, er med tog. Tiden du bruker er ikke all verden, og billettprisene er relativt lave.

 

Slik kommer du deg til Bratislava

  • Fly direkte fra Oslo til Wien, og bruk et par dager i den vakre byen.

 

  • Ta tog fra Wien til Bratislava – turen tar cirka 1 time.

 

  • Opplev det beste av Bratislava i et par dager.

 

  • Ta tog til Praha – turen tar cirka 4 timer.

 

  • Etter å ha sett Praha, kan du fly direkte tilbake til Oslo

 

Les også våre guider til Praha og Wien.

 

Severdigheter i Bratislava

De viktigste severdighetene i Bratislava gjenspeiler byens historie. Byen var et av flere viktige sentra i det som utgjorde keiserdømmet Østerrike-Ungarn, og sterkt påvirket av å ligge i møtepunktet mellom flere kulturer. Her er et utvalg av det du absolutt bør få med deg når du besøker Slovakias hovedstad.

 

Bratislavsky Hrad

Bratislavsky Hrad slottet i bratislava

Bratislava slott er det største i landet. Det ligger sentralt i Bratislava, vakkert plassert på en liten høyde rett ved elven Donau (Danube). Herfra får du god oversikt over byen, og er været klart kan du se til både Østerrike og Ungarn. Det finnes spor av bosetninger som dateres nesten 5000 år tilbake i tid, i området som Bratislavsky Hrad ligger på. Derfor har det vært flere festningsverk på høyden. Slottet som står der i dag er ombygget flere ganger, og siste utgave er fra året 1649. Etter en storbrann i 1811 lå slottet i ruiner helt frem til 1957, da det ble totalt gjenoppbygget.

Slavin

slavin krigsminne i bratislava

Det 52 meter høye monumentet er et krigsminnesmerke, reist til ære for de sovjetiske soldatene som ble drept da de frigjorde Bratislava fra tyskerne under Den andre verdenskrig. På steinene som omgir gressplenene, står navnene på de nesten 7000 av soldatene som er gravlagte her. Slavin står på en høyde som gir deg flott utsikt over byen, og ligger i et fornemt område, omgitt av mange ambassader og ambassadørboliger. Du kommer deg opp til minnesmerket med trikk fra Hodzove namesti, rett ved Grassalkovich-palasset.

Grassalkovich presidentpalass

presidentpalasset i bratislava

Palasset Grassalkovich kalles med rette for Slovakias ”Hvite hus”. Det ble bygget i Rokokko-stil i 1760, da som en gave fra keiserinne Maria Theresa, til greven Anton Grassalkovich. Den gang da ble mange av Bratislavas festlige sammenkomster, konserter og bryllup holdt i palasset, men i dag fungerer det som residens for Slovakias president. Derfor kan man ikke besøke palasset innvendig, men gå ikke glipp av en tur innom av den grunnen. Hagen som er tilknyttet regnes som den fineste i byen, og er et perfekt sted å ta seg en spasertur i. I blant vakre trær og blomsterbed står det flere nydelige statuer, blant annet av nevnte Maria Theresa.

St. Michaels-porten

byport bratislava

I Middelalderen var det fire porter i bymuren som beskyttet Bratislavas innbyggere. St. Michaels-porten er den eneste som gjenstår, og regnes blant de eldste bygningene i byen. Den eldste skriftlige nedtegnelsen som nevner porten er fra 1411, men man vet at porten er noe eldre enn som så. St. Michaels-porten ble renovert i barokk-stil i 1759, da blant annet domen på toppen av tårnet ble lagt til. Spiret du ser på toppen forestiller St. Michael som kjemper mot en drage. Du kommer deg opp til toppen, som er i overkant av 50 meter over bakken. Derfra får du flott utsikt over Bratislavas gamleby. I tårnet finner du også en avdeling av Bratislavas bymuseum som virkelig er verdt et besøk. Temaet for samlingen i museet er fokusert på forsvarsverkene fra Middelalderen, og inkluderer mange av datidens våpen, uniformer, og mye annet.

St. Elizabeth-kirken

St. Elizabeth kirken i bratislava

St. Elizabeth-kirken anses som et av de vakreste Art Noveau-byggene i verden. Kirken ble bygget i årene mellom 1907 og 1913, og er lett gjenkjennelig med en fasade i lyseblått og hvitt, og blå takstein. Det går i blåtoner også på innsiden, og derfor kaller slovakene bygget for ”Modry kostolik”, den blå kirken. Mens vi er inne på det blå; deler av kirken er belagt med blå Majolica-fliser, et særegent produkt for Slovakia, og som naturligvis produseres i byen Modra (som betyr blå). Du finner St. Elizabeth-kirken i den østlige delen av gamlebyen, nærmere bestemt i gaten Bezručova.

Hrad Devin

Hrad Devin

Devin-festningen ligger 12 kilometer fra sentrum av Bratislava. Festningsverket antas å ha vært bygget første gang i bronsealderen, og ble senere en del av den eldste slaviske bosetningen i denne delen av Europa. Restene av murene som sees i dag stammer fra omtrent år 860. Det ligger vakkert til på en klippe, med utsikt ned mot der elvene Donau og Morava møtes, rett ved grensen til Østerrike. Området er et yndet sted for Bratislavas innbyggere å dra til i helgene, gjerne med en piknik-kurv. Du kommer deg enkelt til Devin med buss nummer 29 som går fra UFO-broen, eller med en av sightseeing-båtene som går fra sentrum.

Hovedtorget og rådhuset

torget i bratislavaHlavne namestie er hovedtorget i Bratislava, og ligger midt inne i gamlebyen. Torgplassen kan dateres minst tilbake til 1200-tallet. Dette regnes som sentrum av Bratislava. Bygningene som danner plassen er i Art Noveau-stil, der det gamle rådhuset er det mest kjente. Det ligger også flere flotte ambassadebygninger her. Selve plassen domineres av Roland-fontenen (også kalt Maximillian-fontenen), med en statue av ridderen Maximillian II tronende på toppen. På Hlavne namesti finner du mange komfortable benker du kan slå deg ned på, om du vil nyte den vakre plassen og folkelivet.

Primaciálny palác

Primaciálny palác

Dette palasset ligger i hjertet av gamlebyen, og rett i nærheten av det gamle rådhuset og gamlebytorget. Byggestilen er neoklassisk, med en pen fasade i rosa og hvitt. Primaciálny palác ble bygget som bolig for byens erkebiskop i årene mellom 1778 og 1781, men fungerer i dag som kontor for Bratislavas borgermester. Palassets mest kjente rom er en speilsal, der mange historiske begivenheter har funnet sted. Blant annet ble fredstraktaten mellom Østerrike og Frankrike signert i salen. Selv om Primaciálny palác brukes administrativt, er det åpent for besøkende alle ukedager unntatt mandag. Her kan du se et av Bratislavas desidert peneste bygg på innsiden, vandre i de storslåtte rommene og salene, omgitt av nydelig interiør og design fra byens glansdager.

UFO-tårnet på Novy Most

ufo tårnet i bratislava

Det kanskje beste stedet å få utsikt over Bratislava på, er fra det UFO-lignende tårnet på enden av broen Novy Most (kalles også SNP-broen, eller Most SNP på slovakisk). På toppen av det 95 meter høye tårnet er det et observatorium som gir deg panoramautsikt på minst 10 mil. Det går heis opp til observatoriet, der det også ligger en ganske bra restaurant. De som skal besøke restauranten, slipper å betale inngangspenger. Området rundt broen er for øvrig et fint sted å ta en spasertur. Den enkleste måten å komme seg til Novy Most på er å gå fra Gamlebyen, noe som tar bare noen få minutter.

Danubiana kunstmuseum

Danubiana kustmuseum i bratislava

Om du skal besøke kun ett museum når du er i Bratislava, anbefaler vi at du tar turen til Danubiana Meulensteen Art Museum. Du må riktignok forflytte deg 15 kilometer for å komme dit, men turen er verdt innsatsen. Museet ligger på en halvøy i Donau, og det går båter dit fra sentrum i Bratislava (du kan også ta buss). Utstillingene er ofte samlinger fra noen av de mest kjente kunstnerne i verden. Selve museumsbygningen er formet som en romersk gallion, og fra taket får du en vakker utsikt mot Bratislava, spesielt i solnedgangen. Bygningen ligger i en pent opparbeidet park på omtrent 8000 kvadratmeter, der du finner mange flotte skulpturer og statuer.