Bremen

Bremen

Bremen er i ferd med å seile opp som en av Tysklands mest spennende destinasjoner for storbyferie.

Til tross for byens industrielle historie, er den en av regionens vakreste og eldste. Byen ligger ganske nært Norge, og er på mange måter perfekt for en weekendtur.

 

Vakker havneby som ligger innenlands

Bremen har vært en viktig handelsby siden Middelalderen, og den var et sentralt medlem i Hansaforbundet. Selv om byen ligger innenlands, er det primært handelen som har foregått til sjøs som har gjort Bremen til et knutepunkt i Europa. Byen er forbundet med Nordsjøen via elven Weser, der det tradisjonelt gikk småbåter i handelssammenheng.

I takt med at skipene ble større, ble landsbyen Bremerhaven grunnlagt i 1827, ved utløpet til Weser ved Nordsjøen. Dette blant annet for å fungere som havn og forsvarsverk for Bremen. Det lå allerede da flere landsbyer her, med Geestemünde som den største og nærmeste naboen. Bremerhaven regnes i dag som verdens sjette største havn, målt i forhold til mengden gods som skipes herfra.

reise til bremen

Selv om Bremen er en viktig by for tysk industri, er den egentlig ganske liten i utstrekning. Sentrum er veldig konsentrert, der store deler av bebyggelsen er gammel og vakker. Byen har også en viktig posisjon i Nord-Tyskland både kulturelt og forretningsmessig.

Befolkningen har et internasjonalt tilsnitt, da det ligger en rekke multinasjonale selskaper her. Alt dette bidrar til at Bremen kan skilte med et spennende og variert ute- og restaurantliv, i tillegg til mange gallerier, museer, monumenter og andre severdigheter.

 

Anbefalte hotell i Bremen

annonselenker

ATLANTIC Grand Hotel Bremen

Sentralt og meget pent hotell i Alstadt i hjertet av Bremen. Særdeles gode tilbakemeldinger fra norske gjester.

 

BESTILL ROM HER

 

Radisson Blu Hotel Bremen

 

BESTILL ROM HER

 

Hotel Munte am Stadtwald Ringhotel

 

BESTILL ROM HER

 

1o spennende ting å gjøre i Bremen

annonse

Her bør hotellet ligge i Bremen

  • Altstadt – Gamlebyen er utvilsomt Bremens beste og mest sentrale område å bo i. Det historiske sentrum, som også kalles Mitte, er der de fleste severdighetene ligger, mange av de beste hotellene, og der du er omgitt av den flotteste arkitekturen. Du får gangavstand til shopping, restauranter og uteliv, og trenger sannsynligvis ikke bruke verken taxi eller kollektivtransport. Skal du likevel forflytte deg langt, er Mitte og Altstadt knutepunkt for byens trikker og busser, samt du får hovedbanegården rett i nærheten.

 

  • Neustadt – Navnet på denne bydelen betyr selvsagt ”Nybyen”, men det betyr nødvendigvis ikke at bebyggelsen er spesielt moderne her. Området ligger på motsatt side av Weser, sett fra Mitte og Altsadt, og den delen som ligger nærmest elven, heter faktisk Alte Neustadt. Her er atmosfæren litt mer industriell, men samtidig med et ganske gammelt preg på bygningene. Utelivet betegnes som svært spennende og kreativt på denne siden av Bremen, og du finner en rekke rimelige hotell her.

 

  • Schwachhausen – Dette distriktet ligger på siden av Bürgerpark, og er et av Bremens mest fornemme. Her er bebyggelsen en god miks av flotte villaer og moderne forretningsbygg, med en avslappet og stille atmosfære. Noen av byens mest luksuriøse hotell ligger i Schwachhausen. Vil du ha det ekstra stille om natten, eller dersom du reiser med familie, kan dette være et svært bra område å bo i. Det er heller ikke lenger unna Altstadt enn at du kan spasere, eller ta trikken som bruker kun noen minutter.

 

Slik kommer du deg til Bremen

Hvis du skal fly helt frem til Bremen Airport, må du mellomlande og bytte fly underveis. Problemet er at du ikke har så mange kurante reiseruter å velge blant. Det beste er som regel å mellomlande på Schiphol utenfor Amsterdam, da KLM er et av de få flyselskapene som har forbindelser til Bremen, og fordi omveien blir begrenset (alternativet er blant annet Zürich og Paris). Via Schiphol kan reisetiden komme ned i omtrent 3 timer og 30 minutter.

Flyplassen i Bremen ligger bare 3,5 kilometer utenfor byen, og du bruker kun 10 til 15 minutter med trikk, buss eller taxi til sentrum.

Det er også greit å fly til Hamburg når du skal til Bremen. SAS og Norwegian flyr daglig direkte til Hamburg Airport, og i tillegg har RyanAir tre til fire direktefly i uka. Flytiden er da som regel under 1 time og 30 minutter.

severdigheter i bremen

Derfra kan du ta buss, undergrunn eller taxi til jernbanestasjonen i sentrum av Hamburg, og ekspresstoget videre til Bremen. Reisetiden, så fremt du slipper å vente, blir da totalt ikke mer enn omtrent 1 time og 10 minutter.

Om du leier bil eller tar taxi, er kjøretiden fra flyplassen til Bremen sentrum omtrent 1 time og 20 minutter. Det går også buss, men den stopper flere steder, og får dermed en reisetid på over 2 timer og 30 minutter.

 

Få også med deg Bremerhaven

Om du først skal oppleve Bremen, og lære litt om denne delen av Tyskland, er det ingen dum idé å stikke innom den viktige havna som tilhører byen. Bremerhaven ligger omtrent 40 minutter unna med buss eller bil, og det går også hyggelige båtturer dit på elven Weser.

 

Bremerhaven

 

I Bremerhaven og Geestemünde finner du mange gode restauranter som spesialiserer seg på lekker sjømat, hyggelige puber og kneiper, samt noen severdigheter som bør tiltalte de fleste. Her er noen av de:

 

  • Klimahaus Bremerhaven 8° Ost – Dette er et slags museum som tar deg med på en reise rundt hele jorden, langs den samme breddegraden som Bremerhaven ligger på. Du passerer gjennom alle klimasonene, og lærer mye om hvordan folk lever på ulike steder, og hvordan klimaendringene påvirker oss.

 

  • Deutsches Auswandererhaus – Dette senteret tar for seg historien til de 7 millioner tyskerne som utvandret i årene mellom 1830 og 1974, de fleste til USA.

 

  • Deutsches Schifffahrtsmuseum – Sjøfartsmuseet i Bremerhaven er imponerende, og inkluderer mange skip som ligger langs kaien utenfor. Her kan du blant annet gå om bord i en u-båt av klassen Seehund fra 1945, og en u-båt av klassen Type XXI som også ble bygget under Den andre verdenskrigen.

 

  • Historisches Museum Bremerhaven – På det historiske museet i Bremerhaven er samlingene konsentrert rundt kulturen og den eldre historien til det nordlige Tyskland. Her kan du blant annet få med deg replikaer av byens gamle skipsverft, bosteder, kneipen som tilhørte havnen, og mye mer.

 

Severdigheter i Bremen

Mange av Bremens viktigste severdigheter ligger i Altstad. Her når du de fleste til fots i bilfrie gater. Kulturen i byen er til dels preget av at Bremen tilhørte Hansaforbundet, og det at byen har vært (og er) et knutepunkt for handel, både i Europa og mellom verdensdelene. Her er noen av de mange severdighetene i Bremen som er verdt å få med seg.

 

Historische Altstadt

Altstadt i bremen

Gamlebyen i Bremen kalles også Mitte, og består av den ovale delen som er avgrenset av elven Weser på den ene siden, og gamle vollgraver på den andre, om du ser på kartet. I Middelalderen var hele området beskyttet av bymurer. Innenfor Altstadt finner du mange av byens viktigste severdigheter, samt naturlig nok den eldste bebyggelsen. Samtidig er ikke alle hus i Altstad gamle, fordi store deler av Bremen ble bombet under Den andre verdenskrig. De kanskje viktigste monumentene og bygningene slapp heldigvis unna, blant annet det gamle rådhuset og katedralen som står på Marktplatz, samt middelalderstrøket som kalles Schnoor eller Schnoorviertel.

Schnoorviertel – Middelalderstrøket

Schnoorviertel bremen

I det sørøstlige hjørnet av Altstad, ned mot elven Weser, ligger strøket som kalle Schnoorviertel. Navnet betyr rett og slett ”snor” på norsk, som i ”hyssing”. Dette kommer av at det bodde og arbeidet håndverkere som produserte alle slags tau og kabler i dette strøket tilbake i riktig gamle dager. Bebyggelsen unnslapp de alliertes bombing under krigen, og mange er så godt som uendrede siden de ble oppførte mellom 1600- og 1700-tallet. De eldste husene er imidlertid enda eldre, og sannsynligvis fra 1400-tallet. Schnoor er et fantastisk sted å ta seg en spasertur i. Langs de brosteinsbelagte smågatene finner du mange hyggelige kaféer og spisesteder, små butikker med håndverk, en gotisk kirke fra 1225, og flere interessante museer.

Marktplatz

Marktplatz bremen

Den store markedsplassen i Altstadt er en severdighet i seg selv, og også der du finner noen av byens viktigste kulturminner. Byens vakre rådhus står her, rett ved siden av Bremen Dom og kirken Unser Lieben Frauen. Rett ovenfor står byens parlament, en bygning som mange mener er til skjemsel (det ble bygget på 1960-tallet), men som i det minste gir en noe pussig kontrast til alt det gamle. Det er også en del barokke hus og bygninger på Marktplatz, og i plassens sidegater. Midt på Marktplatz står Bremens berømte statue av ridderen Roland (Bremer Roland). Den autentiske Roland var en greve, og basert på denne greven utviklet det seg en sagnfigur med samme navn. Du finner Roland-statuer i mange tyske byer, og også noen andre europeiske stater.

Katedralen i Bremen

katedralen i bremen

Katedralen i Bremen, også kalt Bremer Dom, er viet Sankt Peter, og tilhører den evangeliske kirketradisjonen. Som alle andre gamle kirkebygg er den påbygget og endret opp gjennom årene. Opprinnelig stod det flere ulike religiøse bygninger på stedet. De eldste delene av katedralen som du ser i dag er fra 1000-tallet, mens mesteparten er i gotisk stil og bygget i Middelalderen. De to vestvendte tårnene kom til på slutten av 1800-tallet, i en periode da mange kirker og katedraler ble restaurerte i Tyskland. Bremer Dom er unik på mange måter, og blant annet i det at du finner hele fem pipeorgler i forskjellige rom i bygningen. Du finner også 8 mumier i katedralens kjeller, liggende i kister med glasslokk, slik at besøkende kan få ta en titt.

Böttcherstrasse

Böttcherstrasse

Den 110 meter lange gaten Böttcherstrasse ligger i gamlebyen, i en sidegate som springer ut fra Marktplatz, og er kjent for sin merkverdige arkitektur. De fleste husene ble bygget i perioden mellom 1922 og 1931, av kaffeimportæren Ludwig Roselius, i samarbeid med kunstneren Bernhard Hoetger. Husene ble utsmykket med ekspresjonistisk kunst, og var faktisk delvis mens som en hyllest til Hitler og nazismen. Imidlertid likte ikke den tyske diktatoren denne typen kunst, og Roselius fikk aldri medlemsskapet i nazistpartiet som han ønsket seg. I dag er Böttcherstrasse regnet som et monument, og et slags kulturelt senter. Her finner du blant annet flere kaféer, museer, gallerier, håndverksbutikker, kunstnerverksteder, samt et berømt klokkespill.

Ubersee-Museum

ubersee museum i bremen

Ubersee-Museum i Bremen er byens naturhistoriske og etnografiske museum. Det tar for seg kontakten som har foregått over landegrenser og mellom verdensdelene, med Hansabyen Bremen som utgangspunkt. Samlingene har permanente utstillinger fra verdensdelene Amerika, Asia, Afrika og Oseania, samt en utstilling som fokuserer på globale sammenhenger. Det settes også opp spesialutstillinger av ulik art. På Ubersee-Museum kan du utforske mye av verden, uten å måtte reise langt. Museet appellerer til nysgjerrige og lærevillige i alle aldre. Du finner museet på Bahnhofplatz 13, ved siden av togstasjonen i sentrum.

Schuppen Eins

Schuppen Eins

Schuppen Eins er et museum for alle slags kjøretøy, men med hovedvekten på veteranbiler. Museet ligger i et av de gamle lagerbygningene i havna nært sentrum i Bremen, og nærmere bestemt i Konsul-Smidt-Straße 20-26. To investorer kjøpte lageret i 2007, og bygde det om til et av byens mest spennende museer. Innenfor veggene kan du se over 60 forskjellige klassikere, for eksempel gamle modeller fra Borgward. Dette var et bilmerke som hadde sin opprinnelse i Bremen, og som lagde sin første bil i byen tilbake i 1903. Blant de utstilte bilene finner du også noen som er til salgs, dersom lommeboka og feriebudsjettet ditt tåler kostnadene. På Schuppen Eins finner du også en hyggelig restaurant og kafé, samt gode shoppingmuligheter i det samme komplekset.

Universum Bremen

Universum Bremen

Dette unike vitenskapssenteret i Bremen ligger i en spektakulær bygning som ser ut som en hval, eller en musling laget av sølvskjell. Arealet på innsiden er på omtrent 4000 kvadratmeter, og tar for seg tre hovedtema, nemlig mennesket, jorda og universet. Her er det aller meste interaktivt, og de besøkende kan lære om teknologi, naturen og seg selv via mange spennende innretninger. Du kan blant annet skape lyn, komponere digital musikk, spille spill, utforske hvordan fremtidens teknologi vil endre menneskekroppen, oppleve jordskjelv og teste hvor god du er til å lyve med løgndetektoren. Senteret har en god restaurant og en hyggelig kafé å slå seg ned på innimellom alle de lærerike opplevelsene.

U-Boot Bunker Valentin

ubåtbunker i bremen

Denne bunkeren for undervannsbåter ble bygget i forstaden Rekum i de to siste årene av Den andre verdenskrigen. Her hadde tyskerne tenkt å bygge u-båter, men produksjonen kom aldri i gang på grunn av de alliertes bombinger av det forsterkede verftet. Størrelsen på komplekset er svimlende. Valentin, som var kodenavnet på anlegget, er 426 meter lang, 97 meter bred, og har vegger og tak som er omtrent 4,5 meter tykke. Alt består av armert betong. I 1983 ble det satt opp et monument her, til minne om de over 1800 krigsfangene som var tvangsarbeidere under byggingen, og som døde under elendige forhold. Siden 2010 har bunkersen hatt status som museum og krigsminne.

Bürgerpark

Bürgerpark i bremen

Bürgerpark er stedet å slappe av i når du har tatt for deg resten av Bremens spennende severdigheter i. Dette er byens viktigste og peneste grønne lunge. I den vakre parken kan du rusle, gå på museum, titte på trærne og fuglene, spille minigolf, ri på hester, ro en tur på en av dammene, eller ta en lunsj eller kaffe på en de mange kaféene. Har du med unger på storbyferie er det her dere vil finne de beste lekeplassene. Det er ofte konserter, show og utendørsteater i Bürgerpark. Navnet kommer av at det var borgerne i Bremen som selv anla parken på 1800-tallet. På den tiden var normalt parkanleggene forbeholdt fiffen og de adelige.