Bucuresti

bucuresti

Bucuresti er i ferd med å bli en av de beste byene å dra på storbyferie til i Europa.

Her har det skjedd veldig mye positivt, spesielt i det siste tiåret. Romanias hovedstad er en historisk smeltedigel, med en kultur påvirket av orienten, Balkan og det vestlige Europa.

 

Derfor bør du oppleve Bucuresti

Bucuresti kalles ofte ”Lille Paris”, blant annet fordi utelivet er spennende, og fordi deler av sentrum har en arkitektur som kan minne om den franske hovedstaden. På mange vis vil du oppleve store kontraster i sentrum. Her ser du flotte bygg i Art Nouveau-stil og neoklassisk stil, side-om-side med trauste murhus fra kommunisttiden.

Det finnes penere byer å dra på storbyferie til, men ikke så mange som er like vennlige og spennende. Utelivet er svært bra, med mange hippe og moderne barer, nattklubber, kaféer og restauranter. Prisnivået, også på hotell, er betydelig lavere enn det du er vant med hjemmefra. I Bucuresti kan du flotte deg på alle vis, selv på et stramt reisebudsjett.

triumfbuen i bucuresti

Byen er også kjent for å være glad i å få besøk. Folk er vennlige og imøtekommende, og spesielt den yngre garden er som regel stødige i engelsk. Det er lett å bli kjent med folk du treffer, og du får hjelp, tips og råd når du trenger det.

Anbefalte hotell i Bucuresti

annonselenker

Epoque Hotel Relais & Chateaux

 

BESTILL ROM HER

 

Athina Suites Hotel

 

BESTILL ROM HER

 

The Mansion Boutique Hotel

 

BESTILL ROM HER

 

10 spennende ting å gjøre i Bucuresti

annonse

Bo sentralt i Bucuresti

Bucuresti er en stor by i utstrekning, og trafikken kan være temmelig tett, også på undergrunnen. Det kan ta ganske lang tid å forflytte seg, både med taxi og med offentlig transport. Samtidig er det slik at det aller meste du vil få med deg ligger sentralt.

Om du vil ha en mest mulig behagelig storbyferie, anbefales det at du finner hotell nært byens paradegate Bulevardul Unirii. Aller best er det om hotellet ligger i området mellom Parcul Unirii, gamlebyen Centru Vechi, eller derfra opp mot Parcul Cismigiu. Bor du her, får du kort avstand til det aller meste av restauranter, uteliv, shopping og severdigheter.

 

By med sterk økonomi

Hovedstaden i Romania er ikke blant de eldste storbyene i Europa. Byen ble hovedstad først i 1862, mens den eldste nedtegnelsen der Bucuresti er nevnt, er fra 1459. Innbyggertallet er omtrent 2 millioner, noe som gjør Bucuresti til den sjette største blant EU-landene.

severdigheter i bucuresti

Selv om levestandarden i Romania er noe lav sammenlignet med vestlige land i Europa, er det motsatte ofte tilfellet når det gjelder Bucuresti. Her er økonomien relativt sterk, og den gjennomsnittlige levestandarden anses som høyere enn i for eksempel Roma, Lisboa og Budapest.

Etter at Romania ble medlem av EU i 2007, er det blitt investert mye penger i oppussing og utbygging. Dette merkes spesielt i byens historiske sentrum.

 

Slik kommer du deg til Bucuresti

I perioder går det direktefly mellom Oslo og Bucuresti, men da kun noen få ganger i uken. Direkteflyvningene er som regel med lavprisselskaper som Wizz Air og Blue Air. Flytiden direkte er temmelig nøyaktig 3 timer.

Med mellomlanding kan turen komme ned i 4 timer og 30 minutter. Dette avhenger veldig av hvilke selskaper du flyr med, og hvor du bytter fly. En av de enkleste og raskeste måtene å komme seg frem på, er å først fly til København, og deretter direkte derfra til Bucuresti.

Prisene på fly mellom Norge og Romania er ofte svært lave, og du kan ofte finner tur-retur-billetter godt under 2000 kroner.

 

Transport til og fra flyplassene

Den største flyplassen i Bucuresti er Henri Coandă International Airport, også kalt Otopeni Airport. Her lander de fleste store flyselskap. Avstanden fra sentrum er knapt 16 kilometer, og du kommer deg til og fra flyplassen raskt med tog, buss eller taxi.

Den andre flyplassen er Aurel Vlaicu International Airport, også kalt Băneasa Airport. Denne passerer du på vei til hovedflyplassen, omtrent midtveis fra Bucuresti sentrum. Du kan komme til å lande her dersom du reiser med charterfly, eller med lavprisselskaper som Wizz Air.

 

Sikkerhet i Bucuresti

Bucuresti anses som en av Europas tryggeste hovedsteder når det gjelder alvorlig kriminalitet rettet mot turister. Ran og vold tilhører sjeldenhetene. Politi er godt synlig i gatene, og de er selvsagt behjelpelige dersom du trenger assistanse.

Det du bør være oppmerksom på er lommetyver. De opererer der lommetyver ellers gjør det, det vil si på steder der folk samles i stor mengder. Vær også oppmerksom på at trafikken er mer aggressiv enn vi er vant med hjemmefra. En annen ting du også kan ha på minnet er at svindel eller overprising i taxi er ganske vanlig. Skal du ta drosje, bør du vurdere Uber eller Taxify. De er rimelige, bilene er overalt, og du unngår som regel surr med betalingen.

ting å gjøre i bucuresti

 

Helsemessige forhold

Du kan trygt drikke vannet fra springen, men det forekommer at vannet ikke smaker særlig godt. Det inneholder ofte mye klor, og derfor foretrekker de fleste å kjøpe vann på flaske.

Norske statsborgere har krav på medisinsk hjelp i alle EU-land dersom det blir nødvendig (ta med Europeisk helsetrygdkort som du får fra NAV). Offentlige sykehus og helsetjenester holder imidlertid lavere standard enn vi er vant med i Norge. Det anbefales å ha god reiseforsikring, og at du primært da benytter deg av private klinikker dersom du trenger medisinsk hjelp.

 

Severdigheter i Bucuresti

Bucuresti er en stor by som har mye å vise frem. Heldigvis er de fleste severdighetene konsentrert rundt det historiske sentrum, og du trenger derfor ikke bruke mye tid på transport. Her er et utvalg av de viktigste.

 

Centru Vechi – Gamlebyen i Bucuresti

gamlebyen i bucuresti

Gamlebyen ligger der Bucuresti ble etablert en gang på 1400-tallet. Den vakre bydelen var i ganske dårlig forfatning, men etter omfattende restaurering har Centru Vechi fått tilbake sin gamle prakt. Naturligvis finner du mange severdigheter i gamlebyen. Restene av palasset Curtea Veche er blant de viktigste og eldste. Herfra regjerte blant annet den brutale Vlad Tepes, herskeren som Bram Stoker baserte romanfiguren Drakula på. Tepes betyr ”spidderen” på rumensk, mens det egentlige navnet var Vlad III Dracul. Det står en ganske fryktinngydende statue av mannen utenfor Curtea Veche som du bør få med deg. Bebyggelsen i resten av gamlebyen er dominert av kirker, banker og administrative bygg, der de fleste er fra 1800-tallet. Området er også kjent for sine mange gode spisesteder, kaféer, barer og nattklubber.

Ateneul Român – Konserthus

Ateneul Român konserthuset i bucuresti

Mange mener at Ateneul Român er den vakreste bygningen i Bucuresti. Det sirkelformede konserthuset stod ferdig i 1988. Opprinnelig var Ateneul Român dedikert ulike kunstformer og vitenskap, men er i dag scenen til George Enescu filharmoniske orkester. Byggestilen er neoklassisk, men designet er sterkt inspirert av gamle greske templer. Den imponerende velkomsthallen er laget i marmor, mens selve konsertsalen sies å være blant de beste i Europa, med fortreffelig akustikk. Er du i Bucuresti og er musikkinteressert, bør du unne deg en tur innom.

Palatul Parlamentului – Parlamentspalasset

Palatul Parlamentului - Parlamentspalasset i bucuresti

Parlamentet i Bucuresti er virkelig for et palass å regne. Etter pentagon i USA, var dette verdens største administrative bygning da den ble bygget i 1980-årene. Kostnadene var enorme, og etter sigende gikk hele 30% av statsbudsjettet med i dragsuget. I tillegg ble store deler av byens historiske bygninger revet for å gi plass til parlamentet. Det totale arealet er på over 365 000 kvadratmeter. Av palassets omtrent 1100 rom, er det kun cirka 400 som faktisk ble ferdigbygd. Det sier litt om størrelsen at det er hele 8 etasjer som ligger under bakkenivå, der den nederste er et atomsikkert bomberom. Du kan besøke parlamentspalasset hver dag, med eller uten guidet omvisning, men husk å ta med gyldig legitimasjon.

Piața Revoluției – Revolusjonsplassen

revolusjonsplassen i bucuresti

Revolusjonsplassen het tidligere Piața Palatului, palassplassen, men skiftet navn etter de rumenske revolusjonen i 1989, da diktatoren Nicolae Ceaușescu ble styrtet. Det var også herfra Ceaușescu og kona Elena rømte i helikopter, før de ble arrestert og henrettet noen dager senere. Blant de mest fremtredende bygningene på Piața Revoluției finner du Victoria-palasset, det tidligere hovedkvarteret til den kommunistiske sentralkomiteen, som nå er Romanias regjeringsbygg. Konserthuset Ateneul Român ligger også her, i tillegg til kunstmuseet, det naturhistoriske museet, og biblioteket til Bucurestis universitet.

Mănăstirea Stavropoleos – Stavropoleos-klosteret

Stavropoleos-klosteret i bucuresti

Det er svært mange kirker og klostre i Bucuresti som fortjener et besøk, men om du er på en kort storbyferie, rekker du neppe å få sett alle. Skal du velge ett av de, bør du vurdere å prioritere Mănăstirea Stavropoleos. Dette er et kloster som ble bygget i 1724 av den greske munken Pogoniani, som selv ligger begravet i kirkebygget. Kirkebygget er også det eneste som står igjen av kloster-komplekset, etter at en storbrann i 1847 ødela store deler av det som regnes som gamlebyen. Arkitektonisk sett regnes kirken som et mesterverk. Det er dekorert med steinutskjæringer og fresker, og rommer blant annet et imponerende bibliotek.

Muzeul Naţional al Satului – Folkemuseum

folkemuseum i bucuresti

I Kong Michael-parken (Parcul Regele Mihai I) finner du det rumenske folkemuseet Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti. Det lange navnet til tross, dette er verdt et besøk om du er innom Bucuresti. Selve museet er en samling på 272 originale hus, fordelt på et område på over 100 000 kvadratmeter, som viser hvordan folk levde i Romania i gamle dager. Samlingen inkluderer også mer enn 360 monumenter, 60 000 objekter, og 250 000 arkiverte dokumenter. I Kong Michael-parken finner du en rekke andre severdigheter også, blant annet en japansk hage og Elisabeta-palasset, i tillegg til flere restauranter, minigolf, kino, og utendørs konsertscene. Triumfbuen i Bucuresti står for øvrig rett utenfor parken.

Palatul CEC – Bankpalasset

Palatul CEC

CEC-palasset ble bygget i 1900, og ligger rett ovenfor Det historiske museet i hovedgata Calea Victoriei. Det fungerer som hovedkontoret til den eldste banken i Romania, Casa de Economii şi Consemnaţiuni. Palassets arkitektonisk stil er Beaux Arts, og ble tegnet av franskmannen Paul Gottereu. Franskmannen tegnet også Cotroceni-palasset og universitetsbiblioteket i Bucuresti, samt den første versjonen av byens kongepalass. Dette siste brant imidlertid ned i 1926, før det ble gjenoppbygget i 1937. Selv om du ikke får sett Palatul CEC på innsiden enda (banken har solgt bygget til den rumenske staten, og vil bli omgjort til museum), er det verdt å dra innom dersom du er interessert i arkitektur.

Castelul Bran – Draculas slott

Castelul Bran

Mange turister som besøker Bucuresti, tar seg en dagstur til Transylvania for å se slottet som forbindes med Vlad III Dracula, eller ”Vlad spidderen” som han helst ble kalt. Klengenavnet skyldtes at hærføreren og fyrsten angivelig skal ha spiddet mange tusen tyrkiske soldater levende, da den gangens fyrstedømme Valakia ble angrepet av Det osmanske riket. Selv om Bram Stokers blodsugende romankarakter forbindes med slottet i Bran, skal visstnok Vlad aldri ha tilbrakt tid der. Det er likevel en opplevelse å reise innom Bran, både for å se slottet, og landsbyen det ligger i.

Therme Bucuresti

Therme Bucuresti

Therme Bucuresti sies å være Europas største spa- og badeanlegg. Det ligger ikke mer enn ti minutter med bil eller buss utenfor den rumenske hovedstaden, og er et perfekt sted å slappe av på når du er på storbyferie i Bucuresti. Komplekset ble bygget i 2016, med et unikt design. Innenfor de enorme glassveggene, finner du mange forskjellige basseng som holder 33 grader, der vannet hentes opp fra de geotermiske kildene som ligger under bakken. Det totale arealet er over 34 000 kvadratmeter, hvorav 18 000 kvadratmeter er beplantet. Du finner en hel skog av palmetrær der (1500 palmer), samt en botanisk hage med mer enn 800 000 planter. Det er heller ikke bare de som vil slappe av som kan dra nytte av Therme Bucuresti. Du finner flere barer og restauranter på anlegget, utendørs svømmebasseng med kunstig strand, og totalt hele 1,5 kilometer med vannsklier.

Parcul Cișmigiu

Cismigiu parken i bucuresti

Cișmigiu-parken anses som den vakreste og flotteste i Bucuresti. Den ble anlagt i 1847, og er dermed også den eldste parken i byen. Den domineres av to store, og noen mindre dammer, der du kan få deg en tur i robåt om du vil, eller en tur på skøyter om du besøker Bucuresti på vinteren. Parken er velfrisert, med mange vakre blomsterhager, flotte trær, og spennende monumenter og statuer. Det rusler en og annen påfugl rundt i Parcul Cișmigiu, du finner små fossefall der, og det er flere hyggelige steder å ta en kaffe på. Parken er svært populær blant byens innbyggere. Her treffer du på barnefamilier, folk som spiller sjakk, joggere, par på romantiske spaserturer, og gatekunstnere av forskjellig art.