Caminito Del Rey – verdens farligste sti?

Hengebroen ved Caminito del Rey

En gang i tiden var den regnet som verdens farligste sti, i dag er Caminito del Rey en av de mest spektakulære turistattraksjonene i Spania.

Caminito del Rey er en menneskeskapt gangvei som snor seg langs en bratt og smal kløft, en liten times biltur unna Malaga. En gang i tiden ble den regnet som en av verdens farligste stier, som kostet flere mennesker livet.

I dag er stien renovert, og den regnes nå som en av Sør-Spanias mest populære turistattraksjoner. Er du på ferie i Malaga, så er en tur innom denne spektakulære attraksjonen absolutt å anbefale.

Les vår reiseguide til Malaga her

 

Historien bak gangveien Caminito del Rey

Stien ble opprinnelig bygget på begynnelsen av 1900-tallet, som en adkomstvei for arbeiderne som jobbet ved vannkraftverket i enden av juvet. Gangveien var dessuten en praktisk måte for lokalbefolkningen å komme seg frem i det bratte terrenget.

verdens farligste sti

Gangveien ble laget av betong og stålbjelker, og var litt av et skue når den stod ferdig. I 1921 besøkte kong Alfonso XIII den offisielle åpningen av den nye kraftverket, og ryktene vil ha det til at han ble spesielt betatt av den imponerende adkomstveien arbeiderne hadde konstruert.

Siden den gang har stien bare gått under navnet Caminito del Rey, eller «kongens vei» på norsk.

 

Verdens farligste sti

Selv om gangveien var solid oppført i stål og betong, så fikk den etter hvert merke tidens tann. Betongen begynte å smuldre bort, og det ble etter hvert virkelig farlig å ta seg frem langs stien.

Dessverre resulterte dette i flere dødsulykker, noe som førte til at det ble ulovlig å ta seg frem langs stien.

Totalt regner man med at minst fem mennesker har mistet livet mens de har klatret langs de bratte fjellsidene, i tillegg til en rekke andre ulykker. 

Seksjon av den originale Caminito del Rey stien

De mange ulykkene gjorde derimot ikke turen mindre populær blant klatrere og våghalser. Ved hjelp av klatreutstyr og en stor porsjon mot tok de seg fortsatt frem langs de stupbratte fjellsidene.

På Youtube kan du se en video av hvordan forholdene langs stien var den gang: El Camino del Rey – World’s Most Dangerous Hike

På flere steder er deler av den gamle gangveien fortsatt synlig, slik at du får er innblikk i hvor smal den en gang var.

 

Er Caminito del Rey farlig i dag?

I 2013 bestemte lokale myndigheter seg for å gjøre noe med den livsfarlige gangveien, og arbeidet med å sette den i stand igjen ble påbegynt.

Den nye stien stod ferdig i 2015, og er av en helt annen standard enn den opprinnelige.

Reiseguide Caminito del Rey

Nå kan personer i alle aldre gå langs stien, uten å måtte risikere livet. Noe av spenningen er naturlig nok borte, men utsikten er fortsatt spektakulær, og det suger godt i magen for de fleste av oss.

Stien regnes som helt trygg, men det gjelder fortsatt å ta sine forhåndsregler. Har du dårlig balanse eller ekstrem høydeskrekk er kanskje ikke dette turen for deg.

 

Billetter til Caminito del Rey

Du må kjøpe billett for å benytte deg av stien i dag. Du kan velge om du vil gå med guide, eller utforske stien på egenhånd.

Billettene kan ofte være utsolgt, så det er lurt å ordne billetter på forhånd. Disse kan enten kjøpes gjennom den offisielle siden caminitodelrey.info eller gjennom portalen Getyourguide.

 

Kjøp billetter her:


annonse

 

Slik kommer du deg til Caminito del Rey

Er du på ferie i Malaga så er det forholdsvis enkelt å komme seg til Caminito del Rey. Avstanden fra Malaga til Caminito del Rey er på 47 km, og du må regne med rundt en time med bil eller tog for å komme frem.

Tar du tog så går dette fra Maria Zambrano-stasjonen i Malaga til El Chorro, som ikke ligger så langt unna stiens ende. Ta så shuttlebuss fra togstasjonen og frem til El Kiosko som ligger ved stiens start. Det går ikke så mange tog hver dag, så pass på at du har kontroll på togrutene.

Et annet alternativ er å kjøpe billetter gjennom Getuyourguide som inkluderer transport fra Malaga.