Checkpoint Charlie i Berlin

inneholder annonselenker

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var en grenseovergang mellom Øst- og Vest-Berlin i Tyskland under den kalde krigen.

Navnet kommer fra det internasjonale fonetiske alfabetet, der bokstaven «C» står for «Charlie».

Det ble tatt i bruk av de allierte styrkene som hadde ansvar for å overvåke grenseovergangene i Berlin etter andre verdenskrig.

Anbefalt hotell ved Checkpoint Charlie

Select Hotel Berlin The Wall

Hotell ved Checkpoint Charlie i Berlin

Select Hotel Berlin The Wall er et billig og bra hotell med topp beliggenhet sentrum av Berlin. Her bor du like ved Checkpoint Charlie.

LES MER & BESTILL HER

annonse

Checkpoint Charlie ble en av de mest kjente grenseovergangene, og spilte en viktig rolle i de spente forholdene under den kalde krigen. Grenseovergangen var operativ fra 1961 til Berlinmurens fall i 1989.  

Du kan besøke Checkpoint Charlie i Friedrichstraße, i det som en gang var grenseområdet mellom Øst- og Vest-Berlin.

 

Checkpoint Charlie i dag

Den opprinnelige vaktposten som stod på Checkpoint Charlie ble revet like etter Berlinmurens fall. I dag er det derimot satt opp en kopi av grenseovergangen med en vaktbod og sandsekker på samme sted.

Checkpoint Charlie Berlin

Denne vaktposten ble satt opp som en turistattraksjon tidlig på 2000-tallet og viser hvordan grenseovergangen en gang så ut.

Tidligere var statister i militæruniformer et vanlig syn ved Checkpoint Charlie, før det ble forbudt av tyske myndigheter i 2019.

Checkpoint Charlie i dag

Selv om den opprinnelige bygningen ikke lenger står, er Checkpoint Charlie fortsatt et viktig minnesmerke og et populært turistmål i dag.

Det anbefales også å ta en tur innom museet ved Checkpoint Charlie for å lære mer om historien til Berlin under den kalde krigen.

 

Guidet omvisning av Checkpoint Charlie og Berlin

annonse

 

Checkpoint Charlie museum

I 2001 ble det reist et museum like ved Checkpoint Charlie som heter «Mauermuseum – Museum Haus am Checkpoint Charlie». Eller bare Murmuseet på norsk.

Checkpoint Charlie Museum

Checkpoint Charlie Museum har en omfattende samling av gjenstander og dokumenter som forteller historien om den kalde krigen, grenseområdet og Berlinmurens fall.

Som besøkende kan du se spennende originale gjenstander fra den kalde krigen og Berlinmuren, i tillegg til gamle fotografier og politisk kunst.

Det er også en utstilling om fluktforsøkene over grensen, som var både farlige og kreative. Noen mennesker prøvde å flykte ved å grave tunneler, mens andre lagde hjemmelagde varmluftsballonger eller gjemte seg i bilers bagasjerom.

Flere av disse historiene er utstilt på museet, og det er en utrolig opplevelse å se hva mennesker var villige til å gjøre for å komme til friheten i vest.

Skilt ved Checkpoint Charlie

Besøkende kan også se en utstilling om de allierte styrkenes nærvær i Berlin, og hvordan de bidro til å opprettholde friheten i Vest-Berlin. Det er også en del av museet som fokuserer på de forskjellige protestbevegelsene som kjempet mot muren og kommunistregimet i Øst-Tyskland.

Museet ved Checkpoint Charlie er åpent fra kl. 10.00 til kl. 20.00 hver eneste dag.

Se også: East Side Gallery i Berlin