Córdoba

cordoba

Ved elven Guadalquivir i Andalusia i Spania, ligger den pittoreske byen Córdoba.

Hele byens sentrum ligger på UNESCOs verdensarvliste, i tillegg ligger byen ved foten av de vakre Sierra Morena fjellene. 

Et besøk til Córdoba er en eventyrlig reise i tid. Byens store, historiske sentrum er Europas nest største gamleby, og inneholder et mylder av arkitektoniske perler fra alle tider. Her ligger vakre moskeer, et romersk tempel, en storslått katedral og mye mye mer.

Å vandre rundt i disse gatene er nesten ubeskrivelig. Det tar ikke lang tid før vi ikke vet hvor vi er hverken i tid elle rom. Men det er en fantastisk følelse som ikke forlater oss før vi igjen sitter på flyet hjem, på reise tilbake til nåtiden og med kroppen full av eksotiske minner.

 

Anbefalte hotell i Córdoba

Córdobas gamleby utgjør nesten en tredjedel av byen og her finnes det et stort utvalg overnattingssteder. Små og store hoteller, eller lekre loft og studioer. Offentlig transport i byen er forøvrig meget god, så bor vi litt utenfor gamlebyen kommer vi oss fint rundt.

Den jødiske bydelen ligger ved elvebredden og mange synes dette er byens mest sjarmerende strøk. Prisene her ligger over gjennomsnittet i byen. I strøket rundt Plaza Tendillas er bebyggelsen fra slutten av 1800-tallet, restaurantene mange og shoppingmulighetene store.

Litt rimeligere er det i Via Norte. Her er det mer moderne, roligere og veldig bra for familier, med parker og botaniske hager. Undersøk også skråningen opp mot fjellene hvor det er fantastiske utsikter, men fortsatt ikke langt til byen.

 

3 flotte hotell i Córdoba

annonselenker

Las Casas de la Juderia Hotel

Las Casas de la Juderia ligger perfekt plassert, like ved det jødiske kvarteret i Córdoba. Her bor du omtrent så sentralt som det er mulig i Córdoba.

Når du går ut på den brosteinsbelagte gaten ved hotellet, bruker du bare noen få minutter på å gå til kjente severdigheter som Mezquita og Den romerske broen. Hotellet klarer kunststykket å være supersentralt, samtidig som det er stille og rolig.

Hotellet har et særegent og gammelt andalusisk preg, med nydelige fellesområder. Rommene følger samme standard, og er elegant innredet med detaljer som er typiske for området.

 

BESTILL ROM HER

Hotel Hospes Palacio del Bailio

Ønsker du luksus, og maksimal avslapping når du er på tur, så kan vi varmt anbefale Hotel Hospes Palacio del Bailio. Dette femstjerners luksushotellet er bygd oppå ruinene til en gammel romersk villa, med ruiner som fortsatt er synlige!

Her er det gjennomført kjempekoselig, med en utrolig flott hage og et deilig basseng. De har også et nydelig spa, som setter en ekstra spiss på det hele.

Hotellets restaurant ligger på toppen av de romerske ruinene, og du kan studere de gjennom en glassplate i gulvet. Her er det også en koselig bar som serverer god drikke. 

 

BESTILL ROM HER

Eurostars Azahar Hotel

På dette firestjerners hotellet kombineres tradisjonell Córdoba-arkitektur med moderne og stilfulle linjer. 

Eurostars Azahar Hotel ligger like utkanten av byens historiske sentrum, og du er bare en 15-minutters spasertur unna de mest kjente severdighetene.

Rommene er moderne innredet, med duse og behagelige farger. Azahar Hotel er et sjarmerende og fint hotell i en rolig gate i sentrum av Córdoba.

 

BESTILL ROM HER

 

10 populære ting å gjøre i Córdoba

annonse

Slik reiser du til Córdoba

Córdoba har en liten flyplass, men dessverre ingen direkteruter til Oslo. Heller ikke fra den mye større flyplassen i Sevilla går det direkte fly til Oslo, men hit kan vi komme fra mange andre steder, som Paris og London. På den måten kan vi reise med lavkostselskaper hele veien.

Fra Sevilla er det enkelt å komme seg til Córdoba. Byene ligger i det samme dalføret og togturen tar kun 45 minutter. Det går dessuten gjennomsnittlig 25 tog daglig. Vil vi unngå mellomlanding, er det best å fly til Madrid. Her går det tog til Córdoba fra flyplassen og turen tar mellom 2,5 og 3 timer.

 

Córdobas rikholdige historie

Fra å være en romersk bosetting hele 200 før Kristus, vokste Córdoba til å bli Europas nest største by på 900-tallet. I løpet av disse århundrene hadde byen vært underlagt romere, gotere og ulike muslimske kalifater.

Mezquita i cordoba

Og det var muslimene som gjorde byen stor og mektig. I den muslimske perioden ble Córdoba utviklet til et ledende senter for utdanning, og det var ikke før i 1236 at makten igjen falt i hendene på kristne herskere.  yen har fortsatt mange severdigheter fra den muslimske perioden, i tillegg til romersk, barokk og andre stilarter helt opp til i dag.

interiøret i Mezquita

De romerske murene rundt byen er for det meste borte, men mange flotte inngangsporter står her fortsatt. Hver av disse portene har sin egen historie, og det er både morsomt og interessant å høre i alle fall noen av dem.

severdigheter i cordoba

I Calle Cairuán ligger fortsatt et godt stykke av bymuren, her bygd oppå de gamle romerske murene. Dagens mur er et resultat av moderne rekonstruering, men gir et eventyrlig innblikk i fortidens møte for reisende til denne utrolige byen.

 

Elvebyen Córdoba

Córdoba ligger ved elven Guadalquivir som renner ned dalen, gjennom Sevilla og ut i Atlanterhavet. Langs elven ligger mange vannmøller og disse er blant Córdobas kjente severdigheter. Her finnes sågar et eget museum dedikert en vannmølle.

vannmøller i cordoba

Enkelte vannmøller stammer helt fra 1200-tallet og de har en rekke, ulike funksjoner. Noen brakte vann inn i palasset, andre malte korn, og atter andre skapte kraft for industri. En av vannmøllene er til og med å finne i Córdobas våpenskjold.

 

Byen som tar var på seg selv

Gjestfriheten i Córdoba er viden kjent. Dette er en by som er glad i både seg selv og sine besøkende. Vi legger fort merke til hvor rent og ryddig der er over alt, og det er sjeldent vi ser et surt ansikt. Ikke så rart kanskje, i denne vakre byen fins det all grunn til å smile.

reise til cordoba

Byen har mange patioer, et naturlig arkitektonisk trekk i varme strøk. Men hvor ellers kan man finne en egen festival kun dedikert til patioer? Under denne festivalen er alle patioer åpne og pyntet på de mest utrolige måter, aller helst med en overflod av vakre blomster.

 

Omgitt av fantastisk natur

Córdoba ligger ved foten av Sierra Morena fjellene. Disse er ikke blant Spanias høyeste, men er utrolig vakre og har mange naturparker og reservater. Dyrelivet her er rikt og variert, med blant annet villsvin, hjort, ulv og ørn.

sierra morena fjellene i spania

En spesielt populær aktivitet i disse fjellene er fuglekikking. Her sirkler den majestetiske, spanske kongeørnen over de steinete knausene. Fotturer gjennom eksotiske parker og reservater er også en fantastisk opplevelse i disse traktene.

 

Severdigheter og attraksjoner i Córdoba

Córdoba har mer enn nok for opptil flere turer, dette er en by mange kommer tilbake til med glede. Men med sine drøyt 300 000 innbyggere er det ikke en uoverkommelig by, og Córdoba har en utrolig intim og varm atmosfære. Her følger noen tips til førstegangsreisende.

 

Mezquita, den store moskeen

Mezquita, den store moskeen i cordobaDen store moskeen er blant Córdobas mest kjente landemerker. Den er regnet som en av 4 undere i middelalderens muslimske verden. Moskeen stod ferdig i 786, men ble senere utvidet av flere mektige kalifer. Da de kristne igjen hadde tatt makten i byen, ble det bygd en katedral i midten av komplekset. Interiøret er et eventyr av ornamenter og søyleganger. I tillegg til de arabiske strukturene, finnes også gotiske, renessanse og barokke stilarter. Det hele er et sammensurium av former, relieffer og kunstskatter som tar pusten fra absolutt alle.

Den romerske broen

den romerske broen i cordobaNok en av Córdobas mest kjente severdigheter, den romerske broen er hele 250 meter lang og har hele 16 buer. Den strekker seg over Guadalquivir og var i nesten 2000 år den eneste broen over elven! Broen har riktig nok blir modernisert opp gjennom tidene, men det er likevel lett å føle seg som en romer når man krysser den. På tross av sin relativt enkle form, har den et absolutt storslagent preg. Utsikten fra broen mot Córdobas gamleby, og den store moskeen, er helt magisk. Ta en tur her i solnedgangen og bli forført, og forelsket, i omgivelsene.

Torre de la Calahorra

Torre de la Calahorra festningen i cordobaEtter å ha krysset den romerske broen mot sørsiden, bør vi ta en kikk på Torre de la Calahorra. Tårnet stammer fra 1200-tallet og ble bygd som et forsvarsverk. Også denne bygningen har blitt modernisert og tilpasset de ulike behovene opp gjennom tidene. På innsiden av tårnet ligger det veldig interessante Al-Andalus museet. Dette museet er unikt i det at det feirer noe helt spesielt i europeisk historie. Nemlig epoken da både Jøder, Kristne og Muslimer levde fredelig sammen i Córdoba.

Flamenco

flamenco i cordobaIngenting sier Andalusia mer enn Flamenco. Denne energiske og sensuelle danseformen kommer nettopp herfra, og Córdoba er det rette stedet å oppleve den. Byens innbyggere elsker Flamenco, og kan tilby sine besøkende de aller beste utøverne av denne kunsten. I Córdobas gamleby finnes det et rikt og variert utvalg flamencosteder. Et av de mest kjente heter Tablao Cardenal og her legger de vekt på en spesielt rendyrket form for Flamenco. Prøv også mindre klubber som La Caseta og La Garrocha, og nyt vin og tapas til dansen.

Den jødiske bydelen

det jødiske kvarteret i cordobaDenne bydelen er som en liten oase, og ofte beskrevet som Córdobas mest sjarmerende bydel. De smale, snirklete gatene med de hvitvaskede husene og små torgene, gir en fortryllende atmosfære som er herlig å bevege seg rundt i. Her ligger også interessante, jødiske monumenter. Vi bør absolutt stikke innom Casa de Sefarad, et museum dedikert tradisjonene og kulturen til de spanske jødene. Mat og drikke finnes det også nok av her i strøket, et perfekt sted for en deilig lunsj.

Concurso de Patio

blomster i cordobaTenk om flere byer i denne verden hadde tatt så godt vare på seg selv som Córdoba? Hver Mai blomstrer ikke bare naturen, men hele byen. Det er nemlig tid for årets patio-konkurranse! Første prisen er på hele 1000 Euro, og her kjempes det ikke med nebb og klør, men med de vakreste blomster og dekorasjoner. Hele byen kommer ut i denne perioden, og turistene strømmer til. Gatene fylles av musikk og dans, det drikkes vin og spises utrolige mengder av den mest delikate tapas. Dette er en fest uten like, og vil vi se de aller vakreste, historiske patioene tar vi en tur i Palacio de Viana.

Jardín de Botánico de Córdoba

Jardín de Botánico de CórdobaDenne vakre botaniske hagen ligger i hjertet av byen. Hit er det godt å ta en pust i bakken, spesielt på varme dager. Her finner vi et utrolig rikt utvalg av planter som er typiske for Middelhavslandene, stedet dufter av rosmarin og er som balsam for både øyet og sjelen. I drivhuset finner vi planter som er å finne på de spanske øyene, som Kanariøyene og Balearene, men også spesielle arter fra Andalusia. Et annet området fokuserer på tradisjonelle, medisinske urter, ulike grønnsaker og frukttrær.

Shopping på Gran Capitán

Shopping på Gran CapitánGran Capitán boulevard er en flott, storslagen og elegant gågate som sender tankene til de flotte boulevardene i Paris. Etter å ha vandret rundt i gamlebyens trangere strøk, er det en befrielse å komme hit, sette seg i skyggen av trærne og bare kikke på livet. Og shoppe. Her ligger en rekke butikker og kjøpesentre med alt fra kjente merkeklær, til for oss ukjente og spennende designere. Langs fortauene ligger også barer og restauranter, både med lokale varianter og en mer internasjonal meny.

Galería de la inquisición

Galería de la inquisiciónDette museet over den spanske inkvisisjonen er å finne i den vakre, jødiske bydelen. Men her er det på ingen måte en vakker historie vi får høre. Det er på mange måter et tortur-museum og anbefales ikke for sarte sjeler. En viktig del av historien er det likevel, så stig in og la det stå til. Her finner vi en stor variasjon av utspekulerte torturinstrumenter som både forbløffer og forferder. Ofte var det ikke store ugjerningen som skulle til for å havne i torturkjelleren, og mange av metodene lar seg nærmest ikke forklare. Tusenvis av mennesker opplevde de mest groteske lidelser underlagt inkvisisjonens, og de sekulære domstolenes, makt. Det er godt vi lever i andre tider.

Museo Hidráulico Molino de Martos

vannmølle i cordobaDette museet ligger i en av Córdobas mange, historiske vannmøller, Molino de Martos. Etter et besøk hit anbefaler vi å også ta en kikk på noen av de andre møllene, flere av de har en utrolig spennende og interessant historie. Molino de Martos stammer fra 1100-tallet, men gikk gjennom utbygginger og teknisk utvikling på både 1400- og 1600-tallet. Dette var hoved møllen for korn i mange år, men her malte de også ulike planter som ble brukt til å farge lær og tekstiler.