Siden åpningen av det verdensberømte Burj Al Arab, har begrepet «7-stjerners hotell» blitt like populært som Rolex-klokker i Dubai.
Begrepet oppstod som en del av en markedsføringsstrategi for å skille mellom ordinære femstjerners hoteller og de som tilbyr ekstraordinære tjenester, fasiliteter, komfort og design.
Hotellklassifiseringer i ulike land varierer vanligvis fra én til fem stjerner. Det finnes noen unntak, som for eksempel en halv stjerne i Australia, eller en 5-stjerners vurdering med en S innenfor EU, der S-en står for «Superior».
Når det gjelder hotellvurderinger over 5 stjerner, er dette hovedsakelig en del av en markedsføringskampanje for å fremheve hotellets overlegenhet i forhold til andre femstjerners etablissementer.
Fem spektakulære 7-stjerners hotell
Hvordan kan så et hotell oppnå en syvstjerners vurdering? Les videre, så presenterer vi fem hotell som hevder å ha denne prestisjefylte tittelen.
Galleria Vik Milano, Milano
Tidligere kjent som Milan’s TownHouse Galleria og Seven Stars Galleria, gir det siste navnet en pekepinn om hva dette hotellet dreier seg om.
Hotellet er plassert i byens berømte kjøpesenter, det historiske bygget Galleria Vittorio Emanuele II. Galleriet er kjent for å inneholde noen av Milanos eldste butikker og restauranter. Galleri Vik Milano er det eneste hotellet som befinner seg inne i dette nasjonale monumentet.
Galleria Vik regnes som verdens første syvstjerners hotell, men før du protesterer og påpeker at «Burj Al Arab var først», så bør du vite følgende: Det berømte hotellet i Dubai fikk aldri noen offisiell sertifisering, og tittelen er basert på journalisters begrunnelse av et foreldet vurderingssystem.
Den italienske hotelleieren Alessandro Rosso hadde imidlertid en annen innovativ idé. Han engasjerte et sveitsisk selskap, SGS, som er spesialister på ledelsessystemer, revisjon og sertifiseringer, for å utvikle et helt nytt vurderingssystem.
Dette gjorde at hans nye hotell kunne få en høyere vurdering enn de fleste andre hoteller. Slik ble det første syvstjerners hotellet en realitet i 2007.
Burj Al Arab, Dubai
Historien sier at en journalist, etter å ha fått se hotellet for første gang, skrev en artikkel der han omtalte Burj Al Arab som verdens første syvstjerners hotell.
Journalistens begrunnelse var at det tradisjonelle hotellklassifiseringssystemet ikke kunne uttrykke Burj Al Arabs overlegenhet sammenlignet med vanlige femstjerners hoteller. Ledelsen ved Burj Al Arab avviser at de startet ryktet, men det er utvilsomt at det har vært til stor hjelp for markedsføringen av hotellet.
Kanskje er dette bare rykter, men det er ikke til å stikke under en stol at Burj Al Arab representerer en luksus som verden ikke hadde sett maken til.
Byggingen av hotellet tok fem år, hovedsakelig fordi de først måtte konstruere en kunstig øy som hotellet kunne ligge på. Øyen er forbundet med fastlandet i Dubai via en 340 meter lang bro. Når Burj Al Arab stod ferdig i 1999 var det med sine 321 meter verdens høyeste hotell.
Hotellet bruker de fineste og sjeldneste ærfuglfjær for å fylle sine luksuriøse dyner. Disse eksklusive dynene er sjeldne og dyre, men hvis du fortsatt ligger ukomfortabelt kan du velge blant sytten forskjellige puter på hotellet.
Her kan du også meske deg med verdens dyreste cocktail eller en boks med den fineste kaviar som veier hele 17 kg.
Er du ute etter gull, så er Burj Al Arab dekorert med 1 790 kvadratmeter av 24-karats gullblader. I tillegg har de en enorm lysekrone fra Swarovski som inneholder hele 21 000 krystaller.
Også når det kommer til mat har Burj Al Arab ingenting å skamme seg over. To av deres toppkokker har til sammen fem Michelin-stjerner.
Signiel Seoul, Seoul
Lotte World Tower, som er Sør-Koreas høyeste bygning, huser det enestående Signiel-hotellet. Denne imponerende skyskraperen på 123 etasjer kostet hele 27 milliarder kroner å bygge. Signiel Seoul kan skilte med en høyde på 555,7 meter. Som gjest kan du nyte en panoramautsikt over byens silhuett og til tider skydekket som svever over byen.
Hva gjør dette hotellet til et syvstjerners hotell? For det første tilbyr de helikoptertransport, men for de som foretrekker å holde seg på bakken, har de også en flåte av Rolls Royce-biler til disposisjon. Den overdådige kongelige suiten på hotellets 100. etasje er Sør-Koreas mest kostbare hotellrom med en prislapp på rundt 200 000 kr per natt.
Signiel Seoul er stolt over å ha landets mest omfattende samling av champagne, og gjestene blir betjent av et stort team av profesjonelle butlere. Som om ikke det var nok, tilbyr hotellet en gastronomisk opplevelse ledet av en Michelinkokk.
Med alle disse enestående kvalitetene er det ikke rart at Signiel Seoul ikke nøyer seg med å være et vanlig femstjerners hotell.
Emirates Palace Mandarin Oriental, Abu Dhabi
Konkurransen mellom Dubai og Abu Dhabi har pågått i lang tid, og startet da utviklingen i regionen akselererte. For hver nyskapning Dubai presenterte, måtte Abu Dhabi henge med.
Da Burj Al Arab lanserte sitt 7-stjerners konsept, var Abu Dhabi nødt til å følge opp. Dette kan forklare hvorfor Emirates Palace Hotel oppsto langs de hvite sandstrendene ved den arabiske gulfen.
Emirates Palace er et imponerende byggverk med 12 utendørs og 8 innendørs fontener. Hotellet kan skilte med over 114 kupler, hvorav hovedkuppelen er hele 72,6 meter høy. Bygningen er dekorert med 22-karats gullblader og utsmykket med 13 ulike marmorfarger fra forskjellige deler av verden.
Det prisbelønte Emirates Palace Spa strekker seg over 1 500 kvadratmeter og byr på et tradisjonelt marokkansk hammam med to boblebad, oppvarmet marmorgulv, to dampbad og en isgrotte.
For de som er ekstra begeistret for gull og ønsker en luksuriøs opplevelse, tilbyr hotellet 24-karats ansiktsbehandlinger.
Taj Falaknuma Palace, Hyderabad
Falaknuma-palasset ble oppført i 1884 av en tidligere statsminister i den indiske byen Hyderabad. Etter en Europa-reise ønsket han å bygge Indias mest storslåtte palass og engasjerte den britiske arkitekten William Ward Marret til å stå for designet.
Bygget i klassisk stil med art nouveau-elementer og av italiensk marmor, ble palasset reist over en periode på ni år uten at det ble spart på utgiftene. Palasset ble raskt et yndet reisemål for kongelige, som dronning Mary, Edward VIII og tsar Nikolaj II.
Etter politiske omveltninger sto palasset tomt i flere tiår, før Taj-gruppen kjøpte det og gjennomførte en omfattende renovering.
I dag kan besøkende beundre den imponerende bygningen som er utsmykket med fresker, greske urner og alabasternymfer. Venetianske lysekroner henger fra taket, og møbler i teak og valnøtt er trukket med silke.
Hvert rom byr på en fantastisk utsikt over palassets gårdsplass og den historiske byen Hyderabad.
Gol Bungalow-terrassen gir utsikt over «perlenes by» og har vært vertskap for kongelige gjester som kong George V og dronning Mary. De gamle banantrærne og det moderne, blå svømmebassenget skaper en unik atmosfære og gjør hver svømmetur minneverdig.