Fontana di Trevi

inneholder annonselenker

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi er den mest kjente fontenen i verden og en av severdighetene du er nødt til å få med deg når du besøker Roma.

Trevifontenen er i likhet med Spansketrappen og Pantheon en av de mest ikoniske og mest besøkte attraksjonene i Roma.

Den ligger sentralt plassert i Romas historiske sentrum ved torget Piazza di Trevi, og markerer utløpet til den historiske akvedukten Acqua Vergine.

Nydelig hotell like ved Fontana di Trevi

Singer Palace Hotel

Hotell ved Fontana di Trevi

Singer Palace Hotel er et fantastisk hotell med en perfekt beliggenhet, midt i hjertet av Roma. Her bor du bare noen få minutter unna Fontana di Trevi og andre kjente severdigheter. Hotellet har også en spektakulær takbar med nydelig utsikt over Roma.

LES MER & BESTILL HER

annonse

Det er helt gratis å besøke Fontana di Trevi, om du da ikke velger å følge tradisjonen med å kaste en mynt over skulderen ned i fontenen.

Myntkastet er så populært blant turister at rundt 3000 euro havner i vannet foran fontenen hver eneste dag. Disse pengene samles så inn av myndighetene og doneres til veldedige formål.

Trevifontenen er en av de mest populære severdighetene i Roma, så her er det trangt om plassen! Et lurt tips er å besøke fontenen tidlig om morgenen eller sent på kvelden for å unngå de største folkemengdene.

Les vår reiseguide til Roma

 

Historien bak Fontana di Trevi

Planleggingen av Trevifontenen startet allerede i 1629, når pave Urban VIII ønsket å lage en ny fontene ved utløpet til den gamle romerske akvedukten Acqua Vergine.

Oppdraget gikk til den verdenskjente arkitekten og billedhuggeren Gian Lorenzo Bernini, men prosjektet ble skrinlagt når paven døde i 1644.

Trevifontenen i Roma

I år 1730 blåste derimot pave Klemens XII nytt liv i tanken på en grandios fontene ved utløpet av akvedukten. På denne tiden var det populært med designkonkurranser, og i 1730 arrangerte paven en konkurranse for å finne et nytt og passende design.

Konkurransen av ble vunnet av arkitekten Nicola Salvi og byggingen startet opp i 1732. Konstruksjonen var en lang og tidkrevende prosess, og det skulle gå 30 år før fontenen endelig stod ferdig.

Fontana di Trevi i Roma

Fontana di Trevi ble offisielt åpnet av pave Klemens XII søndag 22. mai i 1762. Designeren Nicola Salvi døde i 1751, og fikk dessverre aldri se sitt mesterverk ferdigstilt. Etter Salvis død var det arkitekten Giuseppe Pannini som fikk ansvaret for å fullføre byggingen av fontenen.

Ta en guidet tur til Trevifontenen:

annonse

 

Trevifontenens størrelse og symbolikk

Fontana di Trevi ligger på sørsiden av palasset Palazzo Poli, og er et av de mest imponerende monumentene fra barokken. Med en lengde på 49 meter, og en høyde på 26 meter er Trevifontenen et mektig skue.

Trevifontenen

I midten av fontenen troner en stor statue av gudeskikkelsen Okeanos, som på hver sin side har statuer av kvinner som symboliserer sunnhet og fruktbarhet.

Symbolikken i utsmykkingen av fontenen har fokus på vann, og viktigheten vannet har for livet på jorden.

Statuen av Okeanos på Fontana di Trevi

Dette er grunnen til at det er nettopp Okeanos som er senterpunktet i Trevifontenen. I gresk og romersk mytologi var Okeanos symbolet på havstrømmen som gikk rundt hele jorden. Han dras av to havhester, en vilter og en som er rolig. Disse to hestene symboliserer havets skiftende strømninger.

 

Hvorfor kaster man mynter i Trevifontenen?

Besøker du Fontana di Trevi så legger du fort merke til at vannbassenget foran fontenen er proppfullt av mynter i alle valører.

Mynter i Trevifontenen

Tradisjonen sier nemlig at hvis man kaster en mynt med høyre hånd over venstre skulder ned i fontenen, så er man sikret å vende tilbake til Roma i løpet av livet. Kaster du to mynter ned i fontenen så skal dette gi deg ny kjærlighet, mens tre mynter fører til ekteskap. Er du på søken etter kjærligheten er det med andre ord bare å reise til Roma med det samme!

Skulle det mot formodning ikke fungere, så har du like vel gjort en god gjerning. Alle myntene som havner i fontenen doneres som nevnt innledningsvis til veldedige formål.

Kaste mynt i Trevifontenen

Skikken med å kaste en mynt i Trevifontenen er eldgammel og har sin opprinnelse helt tilbake til antikken. På denne tiden var det vanlig blant romerne å kaste mynter i elver, innsjøer og bassenger som et offer til vanngudene for trygg passasje.

Tradisjonen med myntkastet har også blitt festet til film i det romantiske dramaet «Three Coins in the Fountain» fra 1954. Filmen handler om tre kvinner som søker kjærligheten og kaster mynter i Trevifontenen for å få sine ønsker oppfylt.