Du trenger ikke være ”Viggo Venneløs” for å dra på storbyferie alene. Faktisk er det både spennende og utfordrende å reise solo. Her er noen av fordelene, samt noen tips du bør legge deg på minnet.
Ingen krangel om destinasjonen
Fordelene med å reise alene starter allerede i planleggingsfasen. Du trenger ikke ta hensyn til andre når du velger hvor turen skal gå, men reiser i stedet til akkurat den byen du vil. Du reiser også når det passer deg. Ingen venting på en avklaring om hvorvidt reisefølget får fri fra jobben eller ikke.
Inspirasjon til hvor storbyferien går finner du her.
Du har full kontroll på programmet
Hva du foretar deg når du kommer frem blir helt etter din egen pipe. Nå slipper du kompromisser og kjekling om hvilke severdigheter som skal oppleves, vekketid om morgenen, og hvem sin tur det er til å ta regninga.
Valg av kaféer, restauranter og utesteder blir akkurat slik du ønsker det. Her får du også sjansen til å utfordre deg selv litt. Mange av oss føler ubehag når vi er alene på spisesteder. Vi begynner ofte å fikle med mobilen… Hva om du i stedet benytter anledningen til å bli kjent med noen fremmede?
Sjanse til å få nye venner
Det er nesten alltid enklere å komme i kontakt med andre når du reiser alene. Dette gjelder spesielt om vi sammenligner med par som er på tur. Ukjente vegrer seg for å ta henvende seg til en som ser ut som en part i et parforhold – ”hva om den andre blir sjalu?”. Det samme gjelder til en viss grad om du reiser i en gruppe med venner.
Med motsatt fortegn er vi også mer tilbøyelig til å unngå kontakt med fremmede når vi reiser i følge med noen. Reisefølget får oppmerksomheten du heller kunne rettet mot de du treffer på turen.
Om du ønsker å gjøre det enkelt for andre å henvende deg til deg kan du jukse litt. Sett deg for eksempel på en kafé og les en bok, helst på engelsk. Kanskje noen kommenterer boka, kanskje de har lest den selv, kanskje de blir nysgjerrig? Før du vet ordet av det er du midt i en bokprat med en fremmed, og muligens får du en varig venn med på kjøpet.
Du får tid for deg selv
Det er kjekt med venner og familie, men innimellom er det også godt å få tid til seg selv. Kanskje du står foran en viktig avgjørelse i en eller annen sammenheng? Da kan det være klokt å ta en tur til en spennende storby, og la tankene sortere seg der. Å komme seg bort hjemmefra noen dager kan gjøre underverker rent opplevelsesmessig, og samtidig får du uforstyrret tid til å tenke.
På alenereiser har du også bedre anledning til å ta til deg nye impulser. Du suger til deg kulturen uten å bli påvirket av en medreisende. Skjer det noe spennende og lærerikt, kan du ta turen innom et stille sted og reflektere over opplevelsen uten distraksjoner.
Du styrker selvfølelsen
Selv om storbyferien på egenhånd høyst sannsynligvis blir helt udramatisk, er det noe godt ved å bare kunne stole på seg selv. Skulle du mot formodning støte på utfordringer, styrker det selvfølelsen å ha taklet problemene alene.
Det betyr ikke at du ikke bør motta hjelp, for all del. Det å skaffe seg assistanse er også en måte å klare seg selv på. I sum kan det hende du kommer hjem med bedre selvfølelse og mer tro på dine egne evner. I tillegg har du kanskje noe morsomt og spennende å fortelle!
Du slipper i hvert fall krangel om penger
Om du havner i en pengekrangel eller budsjettkrise på turen, har du nok kun deg selv å takke. Å reise alene betyr at du ikke må ta hensyn til noen andres økonomi, på godt og vondt. Noen er sparsommelige mens hos andre brenner pengene i lomma. Du slipper å være gnukk fordi en medreisende trumfet igjennom det kjipeste restaurantvalget, eller du slipper å sløse penger du helst ville brukt til noe annet.
Noen tips om sikkerhet når du reiser alene
Det er selvsagt noen byer som innebærer mer risiko enn andre. Noen tips er allmenngyldige mens andre kan ses bort i fra om du for eksempel skal på storbyferie til Reykjavik. Om du har tenkt igjennom det sikkerhetsmessige på forhånd, er du mer forberedt, og slapper i tillegg mer av.
- Selv om det er kjekt å være utadvendt – ikke vær naiv. I noen byer er turister åpenbare mål for småsvindlere.
- Opptre smart og vær selvsikker, men unngå å tiltrekke deg for mye oppmerksomhet når situasjonen tilsier det.
- Sørg for at noen hjemme vet hvor du reiser og at de har den spesifikke adressen du bor på. Avtal gjerne faste tidspunkt for kontakt via telefon, SMS, Skype eller lignende.
- Sørg for at en du stoler på hjemme har kopi av pass, reiseforsikring, helsetrygdkort, bankkortnummer, passnummer og reisebilletter.
- Lag et eget sett kopier av det ovenfor nevnte til deg selv. Dette kan du maile til deg selv, eller lagre i skyen din, så er det tilgjengelig i en krisesituasjon.
- Sett deg inn i hvordan du kan skaffe deg nødpass i storbyen du drar til, og lag en plan for hvordan du eventuelt skal skaffe deg nødpenger raskt.
- Skaff deg informasjon om eventuelle risikoområder i storbyen du skal besøke. Hold deg til områder med mye folk.
- Unngå overstadig beruselse. Du er mer utsatt når du er alene, og spesielt om du tar et par glass vin for mye.
- Lagre nummeret til lokalt politi på mobilen din. Sørg for at mobilen er ladet til enhver tid.
- Ikke ta ut for mye kontanter av gangen. Bær kontanter på kroppen. Bruk helst betalingskort eller kredittkort når du betaler større summer, men sørg for at du har kontroll på transaksjonene (les om sikker bruk av kredittkort og debetkort).
- Vurder å skaffe deg en dørstopper til hotellrommet, alt ettersom hvor du skal.
- Gi gjerne resepsjonisten på hotellet informasjon om hvor du går. Ta med deg en lapp eller kort med hotellets adresse og telefonnummer i lomma.