Skottland er i ferd med å virkelig befeste seg som et land å dra på storbyferie til. Edinburgh er nok fortsatt mest populær, men Glasgow gjør sitt ytterste for å gi nabobyen hard konkurranse. Skottenes største metropol byr på et pulserende uteliv, meget gode restauranter, og er en av Europas desidert beste byer for liker å gå på museum.
Glasgow – en vakker og grønn by
Navnet Glasgow betyr noe slikt som ”vakkert grønt sted” på gælisk, og det passer ganske så bra i dag. Men, Glasgow var likevel inntil nylig befengt med et litt tvilsomt rykte. Byen var veldig preget av industrialisering, med en noe urovekkende kriminalstatistikk. Imidlertid har alle pilene på den biten pekt kraftig nedover de siste årene, og spesielt siden 2013.
Glasgow er definitivt ikke lenger en klassisk industriby, med alt det medfører seg. Den regnes nå som en av de mest spennende metropolene på de britiske øyene, med et blomstrende kulturliv. Byen har et svært høyt antall museer og kunstgallerier, det arrangeres mange spennende festivaler her, det kryr av gode restauranter og kule barer, og shoppingmulighetene er meget gode. I tillegg er Glasgow naturligvis svært grønn, slik navnet tilsier, med sine 70 parker og offentlige hager.
Anbefalte hotell i Glasgow
Dakota Glasgow
Flott og forholdsvis rimelig 4-stjerners hotell i sentrum av Glasgow. Fine rom og god service er noen av tilbakemeldingene som går igjen fra tidligere gjester.
Ibis Styles Glasgow Centre West
Stilig og rimelig hotell i hjertet av Glasgow. Gode tilbakemeldinger.
Hampton by Hilton Glasgow Central
Fint og populært hotell i hjertet av Glasgow. Her bor du sentralt til med kort vei til det meste.
Topp 10 ting å gjøre i Glasgow
Reise til Glasgow
Dessverre går det ikke direktefly til Glasgow fra Norge når dette skrives. Men, du kan fly direkte til Edinburgh fra Oslo. Flytiden er på omtrent 1 time og 50 minutter. Avstanden mellom Edinburgh og Glasgow er såpass kort at du vil neppe anse det som en omvei. Hurtigtoget bruker nemlig ikke mer enn 44 på distansen. Denne reiseruta gir deg en glimrende mulighet til å se de to flotte storbyene på samme tur.
Vil du likevel peile deg inn på flyplassen i Glasgow, må det en mellomlanding til. De raskeste forbindelsene går som regel via Amsterdam Schiphol, eller London Heathrow. Her kan du kombinere SAS eller Norwegian, med British Airways, KLM Cityhopper, og en rekke små flyselskaper. Regn med at du må bruke rundt fem timer eller mer med mellomlanding.
Å fly til Edinburgh er ofte svært rimelig om du booker på rett tidspunkt. Med mellomlanding til Glasgow koster det normalt noe mer, men det er fullt mulig å få en tur-retur-billett på godt under tre tusen kroner.
Her bør du bo på hotell i Glasgow
Selv om Glasgow er Skottlands største by, er den ganske enkel å komme seg rundt i. Byen er også fin å rusle i for de som liker å forflytte seg i ro og mak. Severdighetene er fordelt ganske jevnt ut over hele sentrum, så hvor du bor spiller ikke den helt avgjørende rollen. Likevel mener vi det er tre områder som utpeker seg som de beste for den som er på storbyferie.
- Glasgow City Centre – Sentrum av byen er naturligvis et godt sted å slå camp i. Her finner du flest hotell i alle prisklasser, flest spisesteder, puber, barer, kaféer, og mange av severdighetene. Shoppingen i City Centre er også svært bra, spesielt om du vil besøke de store kjedebutikkene, og butikkene til de mest kjente motehusene.
- West End – I Glasgows West End får du en blanding av det som er gammelt og ærverdig, og det unge og hippe. Universitetet ligger her, og derav bor det mange studenter i West End. Det viser seg på utelivet, shoppingmulighetene og livet i gatene.
- Finnieston – Dette er Glasgows hippeste og mest moderne område. Finnieston ligger klemt mellom City Centre, West End, og elva Clyde, med den imponerende arenaen The Hydro som det mest kjente landemerket. Her ligger det mange, store kjedehotell, samt hyggelige boutique-hotell med konkurransedyktige priser.
Transport i Glasgow
Som nevnt er det ofte best å ta beina fatt i Glasgow. I mange av strøkene er gatene brosteinsbelagte og bilfrie, spesielt i City Centre. Et godt tips er å laste ned byens egen Glasgow Walking App. Dette er en kartapplikasjon som gir deg informasjon om severdigheter du passerer, historikk, og tips om spennende avstikkere som er verdt å få med seg.
Glasgow har undergrunnsbane om du vil forflytte deg over litt lengre distanser, og i tillegg et bra rutenett med busser som er rimelig og enkelt å benytte seg av.
Å ta taxi i Glasgow kan være en meget hyggelig opplevelse. Det sies at drosjesjåførene i byen er de mest pratesjuke og vennlige i verden. Book på forhånd, eller kapre de på gata dersom du ser at det gule lyset på taket er påslått.
Severdigheter i Glasgow
Glasgow er preget av å ha vært den viktigste havnebyen på de britiske øyer, nest etter London. Severdighetene er spredt utover hele byen, og du må regne med litt forflytting for å få med deg mange av de. Dette er en av de beste storbyene i Europa når det gjelder museer, og de fleste har gratis inngang.
George Square og Glasgow City Chambers
George-plassen ble anlagt i 1781, og regnes som det definitive sentrum av Glasgow. Midt på plassen står statuen av King George III. Rundt kongen står det ytterligere 12 andre statuer av viktige personer i Skottlands historie, blant annet oppfinneren James Watt, lyrikeren Robert Burns, forfatteren Sir Walter Scott, og dronning Victoria. Den dominerende bygningen på plassen er praktfulle Glasgow City Chambers, et nydelig eksempel på viktoriansk byggestil. Dette har vært byens rådhus siden året etter at den var ferdigbygget i 1888. City Chambers er absolutt verdt et besøk på innsiden. Du arrangeres gratis guidede omvisninger to ganger per dag, men kun på hverdager.
Glasgow Cathedral
Katedralen i Glasgow er den eldste av sitt slag i Skottland. Den ble først påbegynt på 1100-tallet, og fremstår i dag som prakteksempelet på skotsk gotisk arkitektur. Katedralen er med det det eldste bygget i byen, og kanskje det mest kjente landemerket. Det sies at katedralen står på samme tomta som St. Mungo en gang bodde, han som er Glasgows skytsengel. Arkitektonisk er bygningen mest kjent for det høye antallet vakre blyglassvinduer og glassmalerier, samt det vakre taket i The Blackadder Aisle (Blackadder var erkebiskopp, og har dessverre ingenting med Rowan Atkinsons kjente TV-figur å gjøre). Glasgow Cathedral er åpent besøkende mandag til lørdag, mellom 10.00 og 15.30 (09.30 til 17.00 fra april til september). På søndager kan du besøke den klokka 11.00 når det er gudstjeneste.
The Necropolis
Om du er lettskremt bør du kanskje passe på å dra innom Necropolis mens det er høylys dag. ”De dødes by” er Glasgows berømte kirkegård, der det er lagt flere enn 50 000 sjeler til evig hvile. Selv om det kanskje høres litt morbid ut, er kirkegården et av de mest kjente og populære landemerkene i Skottlands største by. Årsaken til populariteten er mange. Gravstøttene og de over 3500 gravkamrene er så godt som alle i gotisk stil, og gjør at den stor parken får en fascinerende og mystisk atmosfære. Dette opplever du spesielt i solnedgangen. Necropolis er derfor blitt brukt i flere filmer og TV-serier, og det er godt mulig du kommer til å kjenne igjen deler av kirkegården. Du finner Necropolis side om side med Glasgow Cathedral. Området er kontinuerlig patruljert av konstabler (Rangers), trygg, velfrisert, med nydelige blomsterenger innimellom gravplassene.
Gallery of Modern Art (GoMA)
Galleriet for moderne kunst er det mest besøkte museet i Glasgow. Bygningen GoMA ligger i er i seg selv en av byens flotteste attraksjoner. Det ligger pent plassert på Royal Exchange Square, og er et praktfullt eksempel på neoklassisk arkitektur (bygget i 1778). Besøkende blir heller ikke skuffet på innsiden. Utstillingene er ofte tankevekkende og provoserende, med verker av både lokale og internasjonalt kjente kunstnere. Museumsbygningens historie har en egen permanent utstilling. GoMA gir en fin kunstopplevelse, og i tillegg er det fint å ta en kaffepause her.
Hertugen av Wellington-statuen (Duke of Wellington)
Statuen av The Duke of Wellington fra 1844 er en klassiker i Glasgow, av flere årsaker. Statuen er praktfull i seg selv, og den står nydelig plassert rett utenfor GoMA (Gallery of Modern Art). Det som gjør den mest berømt er imidlertid en aldri så liten kuriositet. Hertugen har nemlig en oransje veikjegle til hatt det meste av året. Skøyere i Glasgow har jevnlig klatret opp og plassert ei kjegle der, noe som førte til at byens myndigheter vurderte å forhøye sokkelen til statuen med flere meter. Kostnadene for å fjerne kjeglene som til stadighet dukket opp, beløp seg til over 100 000 kroner i året. En underskriftskampanje sørget for at myndighetene skrinla byggeplanene. I dag aksepteres det at hertugen har en veikjegle til hatt, og byens historikere argumenterer med at Wellington selv sannsynligvis ville syntes det hele var morsomt.
The Riverside Museum
På The Riverside Museum får du i pose og sekk, og mer til. Selve museumsbygningen er et arkitektonisk mesterverk som har vunnet flere priser. Utstillingene på innsiden er sentrert rundt Glasgow historie, og består av over 3000 objekter. For eksempel har museet mange råtøffe veteranbiler, lokomotiv, modellbåter, trikker, og mye annet morsomt for de som er interessert i gammel teknologi. Utstillingene inkluderer en rekonstruert gate fra Glasgow anno 1938. Utenfor museet ligger det imponerende seilskipet Glenlee, som også er åpent for besøkende. Glenlee ble bygget skipsverftet Bay Yard i Glasgow, og hadde sin jomfruseilas i 1896. Dette er ett av de eneste fem skip i denne klassen som fortsatt eksisterer her i verden.
Kelvingrove Art Gallery and Museum
Kelvingrove Museum har vært byens mest kjente museum siden det stod ferdig i 1901. Stilen er veldig typisk for Glasgow, med en fasade bygget med rød sandstein fra landsbyen Locharbriggs, et stykke lenger sør i Skottland. På innsiden av Kelvingrove er det hele 22 svært forskjellige gallerier. Totalt finner du over 8000 utstilte kunstverk der, inklusive en av verdens fineste våpensamlinger. Flere av galleriene huser mesterverk fra kunstnere som Dali, Rembrandt, Renoir, Gaugin, Monet, og mange andre du sikkert har hørt om. Hovedsamlingene er gratis å titte på, mens i noen av spesialutstillingene kreves det inngangspenger.
Provand’s Lordship
Provand’s Lordship er navnet på det eldste huset i Glasgow. Det ble bygget i 1471, og ligger rett i nærheten av Glasgow Cathedral. Sannsynligvis var middelalderhuset ment som bolig for alle som jobbet i katedralen. Her bør du gå innom dersom du er historieinteressert. På innsiden er huset dekorert og utstyrt med møbler fra 1600-tallet, og på veggene henger en samling med portretter av konger og adelige. Bak huset ligger St. Nicholas Garden, en hage der det opprinnelig ble dyrket urter til medisinsk bruk. Få også med deg de såkalte Tontine Heads dersom du stikker innom. Dette er en samling masker og ansikter hugget i stein som dateres tilbake til omtrent midten av 1700-tallet.
The Lanes
The Lanes er navnet på de litt bortgjemte gatene og smugene som ligger i nærheten av byens universitet. Dette distriktet finner du i Glasgows West End. Fellestrekkene for The Lanes er at de er intime, brosteinsbelagte, omgitt av vakre småhus, og rommer mange av byens beste og mest hyggelige spisesteder, utesteder og butikker. Den viktigste på denne fronten er Ashton Lane, spesielt kjent for sine mange barer og gode restauranter. Området inkluderer også den såkalte ”The Hidden Lane”, der du finner en samling av flere enn 100 småbutikker og studioer for alle slags artister, designere, håndverkere, kunstnere, frisører, kaféer, terapeuter, og mye mer.
The Waverley
Dette nydelige dampskipet er det eneste av sitt slag i verden som fortsatt frakter passasjerer. Opprinnelig gikk PS Waverley (PS står for ”Paddle Steamer”, som betyr hjuldamper på norsk) i rute på innsjøen Loch Long, mellom byene Craigendoran og Arrochar. I dag brukes den til sightseeing, ekskursjoner, private turer, brylluper og mer. Skipet har relativt regelmessige turer som går til og fra Glasgow, blant annet til landsbyen Oban, der det berømte whisky-destilleriet ligger. Ta turen innom havna for en titt på det staselige skipet dersom The Waverley ligger til kais, eller book deg en tur ut på fjorden (se rutetabellen her).