Gøteborg

inneholder annonselenker

gøteborg

Å dra til Sveriges nest største by er en av de enkleste storbyferien du kan unne deg.

Selv om turen kanskje ikke er av det mest eksotiske slaget, er besøket vel verdt det. Gøteborg har mye å by på når det gjelder opplevelser, severdigheter, kultur og uteliv.

 

En trivelig by i skjærgården

Gøteborg er den nest største byen i Sverige, etter Stockholm, og den femte største i Norden. Innbyggertallet er cirka 650 000, men regner vi med tettstedene rundt er tallet nesten en million. Om du vil på storbyferie utenfor Norge, er dette byen som ligger nærmest vår egen hovedstad.

ferie i gøteborg

Mye av arkitekturen i sentrum er flott å se på, noe som skyldes at byen ble godt planlagt allerede på 1600-tallet. Den har også et maritimt preg, både på grunn av elven Göta som renner gjennom sentrum, og det at byen ligger rett ved elvens munning mot havet. Selve sentrum deles opp her og der av kanaler, og du finner mange flotte parker og kvartaler i den eldste delen av byen. Gøteborgs skjærgård er vakker, og enkel å nå med både trikk, buss og båter.

reise til gøteborg

Du finner også gode shoppingmuligheter, mange spennende museer, gode restauranter og hyggelig uteliv i Gøteborg. Det er heller ikke feil å ta med familiens yngste hit, blant annet fordi den velkjente fornøyelsesparken Liseberg ligger her.

 

Anbefalte hotell i Gøteborg

Gøteborg er den nest største byen i Sverige, og har således et stort utvalg av hoteller i forskjellige prisklasser. Her kan du bo på alt fra koselige og intime boutique hoteller, til store og moderne luksushoteller. 

De fleste som besøker Gøteborg velger å bo på hotell i sentrum av byen. For å hjelpe deg litt på vei har vi her plukket to tre fantastiske hotell som alle ligger sentralt plassert i Gøteborg.

 

Dorsia Hotel & Restaurant

Er du på utkikk etter en hotellopplevelse litt utenom det vanlige, bør du ta en titt på Dorsia Hotel & Restaurant. Dette er et femstjerners hotell med en unik atmosfære som garantert vil imponere deg.

På dette hotellet er alt gjennomført og gjennomtenkt. Den særegne stilen går igjen på alt fra hotellets fasade, til interiøret på rommene som er utrolig stilig innredet.

Hotellet ligger dessuten sentralt plassert, midt i hjertet av Gøteborg. Dorsia er rett og slett et hotell i særklasse!

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Pigalle

Hotel Pigalle er et utrolig lekkert 4-stjerners boutique hotell i sentrum av Gøteborg. Hotellet har en særegen og sjarmerende stil som gir hotellet en magisk stemning.

Rommene er sjarmerende innredet, og fasilitetene holder en høy standard. Er du ute etter noe annet enn de vanlige moderne hotellene, så faller dette hotellet garantert i smak.

Hotellet ligger dessuten sentralt plassert, i sentrum av Gøteborg. Et fantastisk hotell som får massevis av gode tilbakemeldinger fra gjester som har bodd der tidligere.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Upper House

Ønsker du å oppleve noe av det beste Gøteborg har å by på på hotellfronten, så er Upper House et glimrende valg. Dette er et moderne og stilig femstjerners hotell med et vell av fasiliteter.

Her kan du ta spa med full service, bade i hotellets innendørs eller utendørs badebasseng, trene i helsestudioet, eller bare slappe av med en drink på en av hotellets barer.

Rommene er store og romslige, og utsikten er fantastisk. En natt her koster litt, men så får du til gjengjeld en fantastisk opplevelse i retur.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Gøteborg

Slik kommer du deg til Gøteborg

Du kan fly flere ganger om dagen direkte fra Oslo til Gøteborg med Widerøe. Flytiden er temmelig nøyaktig 1 time. Widerøe har også direktefly fra Bergen til Gøteborg. Per i dag betjenes denne ruta én gang per dag, med en flytid på 1 time og 10 minutter.

Vil du fly til Gøteborg fra de andre største byene i Norge, som Stavanger, Kristiansand og Trondheim, må du mellomlande. Den raskeste ruta går da innom Oslo Lufthavn Gardermoen. I beste fall kan reisetiden da komme ned i under tre timer, med mindre turen starter i Nord-Norge.

Det går flere ekspressbusser hver dag fra Bussterminalen i Oslo til Gøteborg. Reisetiden er cirka 3 timer og 30 minutter, og dette er normalt det billigste reisealternativet.

Du kan også ta tog mange ganger i døgnet fra Oslo til Gøteborg, der det raskeste alternativet tar cirka 3 timer og 40 minutter.

Om du velger å kjøre bil fra Oslo til Gøteborg, og velger å kjøre E6, er distansen cirka 290 kilometer. Med normal trafikk på veien vil bilturen ta cirka 3 timer.

 

Transport i Gøteborg

Det er enkelt og greit å komme seg rundt inne i byen om du ikke velger å gå. Trikken går så godt som overalt i sentrum, og suppleres av mange bussruter. Om du ikke har tenkt å bruke offentlig transport hyppig, klarer du deg med enkeltbilletter. De kan du kjøpe på billettautomatene som står på stasjonene og stoppestedene, i 7-eleven-butikker, eller på kioskene til Pressbyrån. En enkeltbillett er gyldig i 90 minutter, og innenfor den tiden har du fri overgang.

transport i gøteborg

For de som skal farte mye på kryss og tvers kan det lønne seg å kjøpe 24- eller 72-timerskort. Generelt sett er offentlig transport billig i Sverige, med enda lavere priser for barn, studenter og pensjonister. Voksne som har kjøpt døgn- eller helgekort kan ta med seg inntil 3 barn gratis.

Gøteborg er for øvrig en fin by å utforske med sykkel. Her har du flere utleiefirma å velge blant. Det finnes selskap som leier ut sykler med guidede turer, eller times- og døgnleie. I tillegg har du selskapet Styr och Ställ som har sykler stående overalt i sentrum. De kan du bruke gratis de første 30 minuttene, og deretter betaler du per halvtime utover de første 30 minuttene.

 

Shopping i Gøteborg

Gøteborg er en av Nordens beste byer å shoppe i, med et bredt og variert utvalg av butikker. Noe av dette skyldes at byen har eget akademi for design, og dermed forsynes handelsstanden med kreative sjeler som designer mye kult. Som et eksempel er det kjente motemerket Nudie fra Gøteborg.

Det aller meste av shoppingen er naturligvis konsentrert i sentrum. Innenfor en svært begrenset radius har du mange hundre ulike butikker å velge mellom. Et godt utgangspunkt er å starte handleturen i Kungsportavenyen, og alle sidegatene til denne. Her finner du det aller meste av motebutikker.

shopping i gøteborg

Vasagatan, som krysser Kungsportavenyen, er kjent for å ha mange motebutikker den også, i tillegg til bra stoppesteder når du vil ha noe å spise eller drikke.

Etterpå kan du rusle over en av broene til øya og bydelen Inom Vallgraven. I området rundt Magasingatan og Vallgatan ligger det mange designbutikker, bruktbutikker og vintage-butikker.

 

Severdigheter i Gøteborg

Det er mye fint å se på i Gøteborg, og byens severdigheter er svært varierte. Her finner du en blanding av vakre og gamle bygninger, slott, historiske steder, moderne arkitektur og flotte parker og skoger. Det er også mange spennende museer i byen, både for ærverdig og gammel kunst, og for moderne teknologi. I tillegg har byen mye å by på for de som vil ha det moro. Her er et utvalg av attraksjonene du bør få med deg når du besøker byen.

 

Liseberg

liseberg

”Alle” nordmenn kjenner til Liseberg, Sveriges største turistattraksjon. Fornøyelsesparken får over 3,5 millioner besøkende hvert eneste år, og har eksistert helt siden 1923. Her kan du kjøre berg-og-dal-bane i nesten 100 kilometer i timen, skremme vettet av deg selv i skrekkhuset The Experiment og i Skogen, kjøre mange forskjellige karuseller, kjøre radiobiler, gå i kaninlandet, og mye mer. Det er flere spisesteder i parken, og benker og bord for de som vil ta med seg niste. Det arrangeres ofte show og konserter på Liseberg, med kjente artister fra både Norden og resten av verden. Liseberg ligger like utenfor sentrum av byen, og det fullt mulig å komme seg dit til fots. Det går også både buss og trikk dit som stopper rett utenfor hovedporten.

Universum

universum gøteborg

Universum er et vitenskapelig opplevelsessenter som ligger i tilknytning til Liseberg. Skal du innom den ene attraksjonen, bør du få med deg den andre også. Dette sies å være det største opplevelsessenteret i Norden. I bygningens syv etasjer kan du utforske den svenske villmarken, utføre eksperimenter, se giftige slanger, skorpioner og edderkopper, dinosaurer, ta en tur ut i verdensrommet, se de over 30 000 ulike artene i senterets akvarium, og lære masse om naturen og vitenskapen. Den kanskje mest spennende attraksjonen i Universum er senterets tropiske regnskog. Der treffer du på mange eksotiske dyrearter, blant annet sjeldne apekatter, tocotukaner, pirayaer, dovendyr og arapaima, en av verdens største ferskvannsfisker. Universum appellerer spesielt til barn og unge, men også voksne vil ha stort utbytte av å ta turen innom.

Nya Älvsborg Fästning

Nya Älvsborg Fästning

Nya Älvsborg Fästning ligger på den lille Kyrkogårdsholmen, og i munningen av Göta, elven som renner gjennom byen. Festningen ble først bygget i 1653 som en del av et større forsvarsverk som ligger i dette området. Formålet den gangen var å beskytte byen mot invasjon fra danskene. Den ble angrepet flere ganger under krigen mot danskene i årene 171 til 1719, men det var ingen som klarte å innta festningen. Du må ta båt for å komme deg ut til den imponerende Kyrkogårdsholmen. Båten går fra Lilla Bommen, havna som ligger rett bortenfor operaen i Gøteborg. Den guidede turen tar omtrent 30 minutter hver vei, og du får god innføring i festningens historie underveis.

Slottsskogen

SlottsskogenSlottsskogen ligger ikke langt fra sentrum i sørvestlig retning. Opprinnelig tilhørte området det kongelige slottet Älvsborg, og derav navnet på skogsparken. Inne i Slottsskogen ligger det 25 bygninger, hvorav mange av de er flotte severdigheter i seg selv. Dette er blant annet de naturhistoriske museet etablert i 1923, det astronomiske Slottsskogsobservatoriet, Björngårdsvillan fra 1905, Trädgårdsmästarbostaden fra 1881, Vattntornet fra 1899, og mye mer. Du finner lekeplasser, utsiktspunkt, minigolfbane, andedammer, stier, blomsterenger og mange flotte trær i skogen, i tillegg til flere gode spisesteder og kaféer. Den kanskje største attraksjonen er Sveriges eldste dyrehage, Barnens Zoo, der du kan se blant annet pingviner, seler, geiter, villsvin og andre dyrearter.

Volvo Museum

Volvo Museum gøteborg

Bilprodusenten Volvo ble etablert i 1927, som et underbruk av SKF som lagde kulelagre. Selv om det opprinnelig svenske selskapet når har kinesiske eiere, ligger hovedkvarteret fortsatt i Gøteborg. Den første bilen Volvo lagde var en modell som het ÖV 4, bokstavene og tallet står for Öppen Vagn” med 4 sylindre. Nylig bestemte selskapet at alle biler, fra og med 2019, skal ha en versjon med elektrisk motor. Dette teknologiske eventyret kan du oppleve og lære om på Volvo Museum i Gøteborg. Museet brer seg utover mer enn 8000 kvadratmeter, der samlingen inkluderer alt av personbiler, busser, lastebiler, anleggsmaskiner som selskapet har produsert opp gjennom tidene. I tillegg har museet samlinger som fokuserer på Volvo Ocean Race, den store seilekonkurransen som går på verdenshavene.

Trädgårdsföreningen

TrädgårdsföreningenTrädgårdsföreningen er en park og botanisk hage som ligger mellom fotballstadion Gamla Ullevi og hotellet Radisson Blu. Parken ble etablert i 1842, på ordre av datidens konge i både Norge og Sverige, Karl III Johan (født Jean Baptiste Bernadotte). Anlegget anses som en av de best bevarte av sitt slag i Europa, og fremstår i dag omtrent slik den opprinnelig gjorde. Den botaniske delen inkluderer et rosarium, der du finner flere tusen roser i ulike farger, og et hus der det dyrkes sommerfugler. Det er også et palmehus der fra 1878, et nydelig bygg designet etter modell av Crystal Palace i London, med eksotiske planter fra tropene. Selve parken er et nydelig sted å rusle rundt i, eller slå seg ned på en av de mange benkene for å se på folkelivet.

Göteborgs Konstmuseum

Göteborgs KonstmuseumKunstmuseet i Gøteborg har Nordens største og viktigste samlinger av nordisk kunst, spesielt fra slutten av 1800-tallet. Museet holder til i en flott bygning fra 1923 i bydelen Lorentsberg, noen kvartaler sør for parken Trädgårdsföreningen. Der finner du en egne skulpturhall, forskjellige gallerier som tar for seg ulike kunstnere og epoker, og egne utstillinger som tar for seg utenlandske kunstnere. I tillegg til mange av de viktigste nordiske, spesielt svenske kunstnerne, har museet malerier av storheter som Rembrandt, Chagall, Monet, Gauguin, van Gogh og Picasso. Du kan besøke Göteborgs Konstmuseum alle dager i uka unntatt mandager.

Bohus Fästning

Bohus FästningOm du reiser til Gøteborg med buss eller bil, kjører du like forbi Bohus Fästning rett før du kommer til byen. Festningsruinen ligger på en liten holme der Göta og Kungelv deler seg, og på en omtrent 40 meters høyde. Den norske kongen Håkon V Magnusson var den som beordret byggingen i 1308, som en del av Norges forsvar mot Sverige i middelalderen. Angivelig skal Bohus Fästning blitt beleiret og angrepet 14 ganger, men aldri inntatt. Du kan komme deg til Bohus Fästning med buss (også guidede turer) fra Gøteborg sentrum. Avstanden fra sentrum er omtrent 18 kilometer. Festningen er åpen fra omtrent 20. april til omtrent 20. oktober hvert år, samt åpen ved spesielle tilstelninger (Halloween, julemarked, og lignende).

Aeroseum

Aeroseum gøteborgFlymuseet i Gøteborg holder til i et gammelt, og tidligere hemmelig, forsvarsanlegg omtrent 30 meter under jorden. Anlegget ble sprengt og gravd ut i fjellet under Den kalde krigen, og hvor det svenske luftforsvaret gjemte bort jagerflyene som tilhørte Göta Flygflottilj (luftskvadron). Den underjordiske hangaren er på omtrent 22000 kvadratmeter, og stiller ut blant annet jagerflyene Viggen og Draken, flere typer helikoptre, politifly, og sivile fly av ulike slag. Du finner også en del veteranfly der, samt utstillinger som tar for seg ulike aspekter ved Den kalde krigen, forsvar mot atombomber, romfart og militær etterretning. Aeroseum finner du like ved Gøteborgs flyplass Säve.

Skansen Kronan

Skansen Kronan gøteborgDu kan se det gamle forsvarsverket og tårnet Skansen Kronan nesten uansett hvor i sentrum du befinner deg. Det står på en høyde som er nesten 90 meter over havet, og tårnet selv strekker seg 33 meter til vers. Selve høyden var lenge brukt til forsvar, før tårnet ble bygget en gang på slutten av 1600-tallet. Skansen Kronan kan ikke ha vært lett å bekjempe. Veggene er mellom 4 og 5 meter tykke, bygget med granitt og gneis, og på innsiden stod det 23 kanoner som pekte i alle himmelretninger. Gøteborgs militære museum lå i tårnet fra tidlig 1900-talet og frem til 2004, da samlingene ble flyttet til Stadsmuseet. For å få kommet deg innom en tur må du delta på en guidet tur, noe som arrangeres året rundt.