Graz

inneholder annonselenker

Graz

I Graz finner du et meget godt kulturtilbud, spennende mattradisjoner, pulserende uteliv og hyggelige innbyggere.

Alt dette er innrammet av velbevarte historiske bygninger og vakre parker. Byen er utvilsomt en av Europas flotteste, og du blir neppe å angre om du drar innom på storbyferie.

 

Graz – en intim og vakker by

Graz er hovedstaden i delstaten Steinmark, og den nest største byen i Østerrike, etter Wien. Innbyggertallet er cirka 290 000, men teller vi med de som bor i drabantene rundt Graz, dobles antallet seg. De som besøker byen vil oppleve at den er intim og enkel å komme seg rundt i. Selve sentrum er ikke så stort, og det aller meste du vil oppleve er konsentrert her.

Graz Østerrike

Det er ikke feil å beskrive Graz som vakker. I sentrum får du følelsen av å være i en annen tidsalder, omgitt av imponerende arkitektur og brosteinsbelagte gater.

Graz sentrum

Byens historiske sentrum (Altstadt von Graz), og palasset Eggenberg, står på UNESCOs liste over verdensarv.

 

Anbefalte hotell i Graz

Når du besøker Graz kan det være ideelt å bo i eller nær byens historiske sentrum, hvor mange av de viktigste attraksjonene ligger. Området rundt Hauptplatz og Herrengasse gir deg umiddelbar tilgang til imponerende severdigheter som Klockturm og Schlossberg.

Jakomini-distriktet er også et populært sted, med en blanding av shopping, spisesteder og kultur. For de som ønsker en mer moderne atmosfære, tilbyr Lend-distriktet trendy kafeer, gallerier, og butikker, mens det fortsatt er i gangavstand til byens hovedattraksjoner.

 

Parkhotel Graz

Parkhotel Graz er et tradisjonelt 4-stjerners hotell som ligger i et rolig område nær byparken og kun en kort spasertur fra Graz’ historiske sentrum. Dette elegante hotellet tilbyr en unik kombinasjon av gammeldags sjarm og moderne bekvemmeligheter, omgitt av sin egen hage, som gir et fredelig tilfluktssted fra byens liv og røre.

Gjestene kan nyte kulinariske delikatesser i hotellets restaurant eller slappe av i spa-området. Beliggenheten gjør det enkelt å utforske viktige severdigheter som Landeszeughaus og Graz Operahus, og er ideelt for reisende som søker en kombinasjon av kultur, komfort og stil.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Schlossberghotel Das Kunsthotel

Schlossberghotel – Das Kunsthotel i Graz er unikt plassert ved foten av Schlossberg-høyden, med enestående utsikt over byen og nærhet til mange av byens historiske severdigheter. Dette 4-stjerners hotellet er kjent for sin samling av moderne kunst, og hver etasje og rom har blitt nøye designet med kunstverk og unike innredningsdetaljer.

Beliggenheten gir enkel tilgang til både Schlossberg taubanen og de sjarmerende gatene i Graz’ gamleby. Schlossberghotel er et utmerket valg for kunstelskere og de som ønsker å utforske Graz fra et sentralt, men likevel rolig og naturskjønt sted.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

NH Graz City

NH Graz City er et moderne 4-stjerners hotell som ligger i hjertet av Graz, bare noen minutters gange fra byens historiske gamleby. Med en førsteklasses beliggenhet gir hotellet enkel tilgang til mange av byens hovedattraksjoner, inkludert Schlossberg og Hauptplatz.

Rommene er stilfullt innredet med en samtidsdesign, og tilbyr en komfortabel og funksjonell base for både forretnings- og fritidsreisende. Hotellets fasiliteter inkluderer et treningsstudio og en restaurant som serverer lokale og internasjonale retter. NH Graz City er et utmerket valg for de som ønsker en sentral beliggenhet kombinert med moderne komfort i Graz.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 populære ting å gjøre i Graz

 

Slik kommer du deg til Graz

Hvis du skal komme deg til Graz med fly, må du per i dag inkludere en mellomlanding og flybytte. Reisen kan likevel gå temmelig radig unna. Flyr du for eksempel Med SAS, Norwegian, Austrian, eller Lufthansa, til byer som Wien eller München, kan du potensielt komme frem til Graz på under 3,5 timer. Vær litt forsiktig når du booker. Risikoen for å miste flyforbindelsen øker desto kortere den totale reisetiden er.

reise til graz

Den normale tidsbruken med mellomlanding er mellom 4 og 5 timer. I og med at det går mange fly til Graz hver dag fra blant annet München og Wien, er det klønete å få en reisetid på over 6 timer.

 

10 interessante fakta om Graz

  • Graz er kjent for fantastisk arkitektur, kunst og design, og ble derfor kåret til Europas kulturhovedstad i 2003. I 2009 ble byen kåret til Europas designhovedstad.
  • Sykehuset i Graz er det største komplekset i verden som er bygget i Art Noveau-stilen. Totalt finner du over 1000 arkitektoniske stilarter i sentrum av byen.
  • Mattradisjonene i delstaten Steinmark er sterkt påvirket av regionens gode vekstforhold for frukt, bær og grønnsaker. Du finner mange særdeles gode restauranter i byen, der fokus settes på lokale og ferske råvarer.
  • Midt i sentrum av Graz kan du se folk som surfer på elven Mur, et fenomen du neppe finner mange andre steder i verden.
  • Napoleon Bonaparte og hæren hans, hadde i 1809 hele 8 forsøk på å innta Schlossberg-festningen, uten å lykkes. Angrepene opphørte da franskmennene inntok Wien.
  • Universitetet i Graz er et av de eldste i Europa, og det nest største i Østerrike. Per i dag er det omtrent 50 000 studenter på universitets 6 fakulteter, samt to tekniske høyskoler. Herfra har det kommet en rekke kjente forskere som har vunnet Nobelprisen.
  • Dette er en av de få byene i Europa hvor pavekirken hadde mindre makt enn kjøpmenn og krøsuser. Det er sannsynligvis derfor du ikke finner en dominerende kirke på byens hovedtorg.
  • I bakken under Schlossberg er det over 6 kilometer med tunneller. De ble gravd ut under Den første verdenskrigen, for å gi ly for innbyggerne når Graz ble angrepet av bombefly.
  • Trondheim er en av Graz sine 11 søsterbyer. De øvrige 10 er Maribor, Zadar, Pula, Dubrovnik, Pecs, Trieste, Groningen, Darmstadt, Coventry, og Monclair.
  • Graz er hjembyen til Arnold Schwarzenegger. Huset han vokste opp i er i dag et museum til ære kroppsbyggeren som ble guvernør i California.

 

Severdigheter i Graz

Til å være en relativt liten storby, har Graz særdeles mange flotte severdigheter. De aller fleste er konsentrert rundt og i sentrum. Du rekker å få med deg mye, selv om oppholdet skulle være kortvarig. Her er noen forslag til hvor du kan begynne.

 

Altstadt von Graz – Gamlebyen i Graz

gamlebyen i graz

Gamlebyen i Graz står på UNESCOs liste over verdensarv, og er omgitt av flotte bygninger med historisk arkitektur. Sentrum av Altstadt er den trekantede torgplassen som heter Hauptplatz, med statuen av erkebiskop Johann Brunnen i midten. Graz sitt flotte rådhus, bygget i 1893, er det dominerende bygget på plassen. Altstadt von Graz er slik gamlebyer skal være; historisk, med gamle hus og trange, brosteinsbelagte gater, mange koselige småbutikker, kaféer og restauranter, og massevis med severdigheter. Nordsiden av Altstadt grenser mot Schlossberg, mens hele vestsiden grenser til en vakker park (Stadtpark).

 

Schlossberg

Schlossberg i graz

Graz Schlossberg er en liten høyde og offentlig park midt i byen. På toppen av høyden står det en festning. Den opprinnelige delen av festningen dateres tilbake til 900-tallet, men den ble kraftig utvidet og påbygd på midten av 1500-tallet. Store deler av festningen ble skadet av Napoleons hær, men klokketårnet Grazer Uhrturm ble skånet etter at innbyggerne i Graz betalte løsepenger til de invaderende styrkene. Et besøk opp på den lille haugen er et must når du er i Graz. Start gjerne nede på torget som heter Schlossbergplatz, og spaser veien opp. Om du ikke gidder å gå, kan du ta Schlossbergbahn (kabelbane) eller den nyere heisen som går til toppen. Der oppe finner du flere hyggelige kaféer med uteservering, og du får fin utsikt over byen.

 

Schloss Eggenberg

Schloss Eggenberg

Dette vakre slottet ligger i åssiden cirka 3 kilometer rett vest for gamlebyen i Graz, og helt i utkanten av byens sentrum. Schloss Eggenberg ble bygget i barokk-stil i 1635, med tårn på hvert av de fire hjørnene. Det er inkludert i UNESCOs liste over verdensarv, og anses som en av de viktigste bygningene i Østerrike som har denne typen arkitektur og historie. Bygningen er omgitt av et flott parkanlegg, der du blant annet finner et såkalt lapidarium (gravsted) med steinarbeid fra romersk tid. Innsiden av Schloss Eggenberg er i dag et museum med forskjellige imponerende samlinger. Interiøret er også et flott skue, med over 600 forskjellige vegg- og takmalerier.

 

Basilika Mariatrost

Basilika Mariatrost kirken i graz

Denne basilikaen ligger på en høyde (Purberg) i bydelen Mariatrost, og er et kjent og populært mål for pilegrimsferder. Byggestilen er barokk, med to 61 meter høye tårn i fronten, på hver sin side av en dom. Bygget stod ferdig i 1724, og har vært brukt av forskjellige katolske ordener. Innsiden er meget vakkert utsmykket, med fresker, statuer, madonnaer, og en imponerende prekestol. Få også med deg statuene som står langs trappen som leder opp til basilikaen. Ta trikk nummer 1 fra sentrum om du vil titte på Basilika Mariatrost. Trikken går helt frem til trappene som leder opp til toppen, og du går av på endestasjonen Graz Mariatrost Postamt.

 

Murinsel

murinsel i graz

Mur er elven som renner gjennom Graz, og insel betyr øy. Murinsel er da naturligvis den kunstige øya og broen i Graz som går fra gamlebyens østside og over til andre siden av elven. Landemerket ble designet av amerikaneren Vito Acconci, og ble bygget i forbindelse med at Graz hadde tittelen som Europas kulturhovedstad i 2003. Murinsel er bygget i stål, og har formen til en konkylie som er snudd på hodet, med to broer som går fra øya og over til elvebreddene. På ”konkylien” er det et lite amfiteater som brukes til konserter og andre opptredener, en hyggelig kafé, samt en liten lekeplass for unger. Denne broen og øya må du få med deg om du drar til Graz, og kanskje helst på kveldstid. Da får Murinsel en flott blålig glød som lyser opp, og gir svært fine fotomuligheter.

 

Kunsthaus Graz

Kunsthaus Graz

Kunsthaus Graz er en hypermoderne og snodig museumsbygning i Graz sentrum, som ser ut som noe som kommer fra en annen planet. Det ligger rett over elva fra gamlebyen, og like ved Murinsel. Også denne bygningen ble oppført i forbindelse med at Graz var Europeisk kulturhovedstad (2003). Kunsthaus har ingen permanente utstillinger eller samlinger. I stedet stilles det ut samtidskunst av alle mulige slag (arkitektur, film, foto, internet, design, nye medier, med mer), som skiftes ut relativt hyppig. Du kan rusle rundt og titte på utstillingene på egenhånd, eller delta på guidede omvisninger (også på engelsk). Bygningen er et fantastisk skue når det er mørkt. Da lyser den opp, og ser ut som et romskip som nettopp har landet midt i den gamle byen.

 

Österreichischer Skulpturenpark

Österreichischer Skulpturenpark

Denne skulpturparken ligger i distriktet Thalerhof, rett i nærheten av Flughafen Graz (flyplassen), og ved siden av innsjøen Schwarzlsee. Avstanden fra sentrum er cirka 6 kilometer, og du kommer deg dit med buss eller taxi. Parken ble åpnet i 2003 da Graz var Europeisk kulturhovedstad. Selve parkanlegget er designet av landskapsarkitekten Dieter Kienast, og inneholder blomsterdammer, labyrinter og rosehager. Utover det omtrent syv hektar store arealet står det 75 forskjellige provoserende og tankevekkende skulpturer. Kunsten er laget av kjente østerrikske og internasjonale artister, blant annet Yoko Ono. Österreichischer Skulpturenpark holder åpent for publikum fra 1. april til 31. oktober, mellom klokka 10.00 og 20.00.

 

Operahuset i Graz

operahuset i graz

Opera har blitt fremført i Graz siden en gang på 1600-tallet, og først i et ombygget bolighus som tilhørte Huset Habsburg. Deretter ble denne typen forestillinger fremført i et teater som het Thalia i noen år. Ettersom byen vokste og ble rikere, ble det behov for en mer anstendig løsning. Thalia-teateret ble dermed ombygget, og operaen stod ferdig i 1899. Oper Graz regnes i dag som en av de flotteste, og er inkludert på den såkalte Keiser-ruta for historiske scener i Europa. Selv om du ikke skulle være spesielt interessert i verken opera, ballett, eller klassiske konserter, bør du ta turen innom når du besøker Graz. Interiøret er blendende vakkert, og du vil garantert få en minneverdig opplevelse, uansett hva som foregår på scenen.

 

Glockenspiel

klokkespillet i graz

Klokkespillet i det gamle destilleriet på Glockenspielplatz er kanskje byens mest berømte severdighet, selv om dette ikke byr på en spesielt langvarig opplevelse. Spillets figurer opptrer nemlig kun tre ganger om dagen, klokken 11.00, 15.00 og 18.00, og varer bare i noen minutter. Det består av et dansende par som titter frem når de 24 klokkene slår sine tre melodier. Klokkespillet ble installert i 1905, men ble senere ramponert av nazistene, da de smeltet om selve klokkene for å skaffe råvarer til våpenproduksjon. 11 år etter slutten på Den andre verdenskrig, ble klokkene erstattet med 24 nye. Denne plassen, sentralt i gamlebyen, må du simpelthen innom. Skaff deg et bord på en av de hyggelige kaféene under Glockenspiel, bestill et glass vin, og vent på forestillingen.

 

Landeszeughaus

landeszeughaus

Landeszeughaus er byens tidligere rustkammer, og der hæren til delstaten Steiermark hadde våpnene og sprengstoffene sine lagret. I dag er rustkammeret et museum, og det regnes som det største i verden i sitt slag. Museet rommer over 32 000 våpen, verktøy, rustninger og uniformer. Våpensamlingen er nok den mest imponerende. Her kan du se over 8000 pistoler og geværer som er rene mesterverk, forskjellig artilleri, over 2000 sverd, sabler, bajonetter og andre stikkvåpen, og vaskeekte ridderrustninger. Få også med deg de imponerende rustningene som ble brukt til kavaleriets hester. Landeszeughaus er åpent hele året, og du finner det i hovedgata Herrengasse, som går tvers gjennom gamlebyen.