Haag

haag

Nederlands administrasjonssentrum Haag har cirka 1 million innbyggere og ligger vakkert til ved Nordsjøen. Som mål for en storbyferie egner den seg utmerket for både par, grupper og småbarnsfamilier. Her finner vi et flott, innbydende sentrum og fantastiske strender bokstavelig talt rett utenfor stuedøren.

Haag, eller Gravenhage som den også kalles, har en ganske ukjent fortid. Lite er dokumentert og opplysninger som eksisterer er av usikker karakter. Uansett, i 1242 blir en landsby her nevnt som Die Haghe og på 1400-tallet opptrer den som des Graven hage som vi kan oversette som Jaktområde.

I 1588 har byen vokst seg til og blir hovedsetet i De Forente Hollandske Stater. På grunn av politiske forhold fikk derimot ikke Haag bystatus, men hadde likevel privilegier som på den tiden kun ble tildelt byer. Etter Napoleons-krigene alternerte Brussel og Amsterdam som hovedstad i Kongeriket Nederland, men regjeringen satt i Haag.

Haag opplevde store ødeleggelser under krigen. Nazistene la et stort område i grus som en del av sin beskyttelse-strategi mot alliert invasjon. I 1945 ble byen også feilaktig bombet av Royal Air Force. Målet for aksjonen var en rakett-installasjon, men feil navigering gjorde at bombene falt over Haags historiske Bezuidenhout-kvarter.

reise til haag

Anbefalte hotell i Haag

Haags sentrum kalles enkelt og greit Centrum og er et ypperlig sted å bo på hotell. Området er veldig fotgjengervennlig, mange trikkelinjer går her og strøket er krydret med mange severdigheter. For barnefamilier anbefaler vi Schevingen. Her er det et fantastisk strandliv, barer og restauranter og trikkeforbindelse med byen.

 

Her har vi plukket ut 3 gode hotell i Haag

annonselenker

The Collector Hotel

 

BESTILL ROM HER

 

Hotel Indigo The Hague

 

BESTILL ROM HER

 

Staybridge Suites The Hague

 

BESTILL ROM HER

 

10 populære ting å gjøre i Haag

annonse

Slik reiser du til Haag

Det er kun 20 kilometer mellom Haag og Rotterdam og de deler flyplass. Hit kan vi reise direkte fra Oslo og turen tar kun snaue 2 timer. Flyplassen er godt trafikkert, mye på grunn av Haags rolle som administrasjonsby samt som vertsby for den internasjonale domstolen.

 

Hovedstad, eller?

Det er en utbredt misforståelse at Haag er Nederlands hovedstad. Her ligger både landets regjering og høyesterett, og Kong Willem-Alexander residerer og arbeider her. I Haag ligger også de fleste utenlandske ambassader, men den konstitusjonelle hovedstaden er faktisk Amsterdam.

haag i nederland

Som hovedstad i Holland i middelalderen hadde Haag etablerte institusjoner. På denne tiden var Amsterdam en voksende handelsby, men Nederland var ikke en statsdannelse før på 1500-tallet. Amsterdam vokste seg økonomisk sterkere enn Haag og ble hovedstad i 1814.

 

Haag – en multikulturell by

Haag er en multikulturell by hvor europeiske og ikke-europeiske innvandrere utgjør cirka 50 prosent av innbyggerne. Byen har et rikt og variert kulturliv og er kjent som et senter for mange store, internasjonale firmaer. Industri har derimot aldri vært en stor del av byens økonomi.

 

Severdigheter og attraksjoner i Haag

Haag, samt byens omgivelser, er en spennende feriedestinasjon. Sammen med Rotterdam har regionen rundt 3 millioner innbyggere og tilbud av alle slag, og for alle aldre. Her ser vi nærmere på noe av det Haag kan lokke med.

 

Binnenhof

Binnenhof i haagDet sies at Haag startet ved Binnenhof, men vi er ikke så sikre på hvordan Binnenhof selv startet. Antageligvis var det kun et lite bruk ved Hofvijver-sjøen, men det vokste på 1200-tallet da William II bygde sin riddersal her. I 1584 ble riddersalen det politiske møtestedet for den nylig opprettede Nederlandske Republikk. Binnenhof ekspanderte så gradvis frem til slutten av 1700-tallet. Anlegget var hjemmet til representantenes hus frem til 1992. Dette er et flott anlegg og vel verdt et besøk. Ridderhalen, som er en av Europas største, ikke-religiøse gotiske bygg, blir fortsatt brukt årlig når kongen åpner parlamentet.

Fredspalasset

fredspalasset i haagMidt i byen ligger det kjente Fredspalasset som blant annet inneholder Den internasjonale domstolen. Bygget ble offisielt åpnet i 1913 og ble bygd for å huse Den faste voldgiftsdomstolen. Denne ble opprettet i 1899 som et resultat av den første fredskonferansen i Haag. Bygget har et imponerende interiør som kan oppleves på en guidet tur. Vi får også se de kjente institusjonene som har sitt tilhold her. Anlegget er i ny-renessanse stil med korridorer og haller prydet av kunstverk som er skjenket i gave fra en rekke, ulike byer.

Mauritshuis

The Mauritshuis i haagDet tidligere hjemmet til Greve Johan Maurits van Nassau-Siegen er i dag en perle av et museum. Her møter vi verdenskjente kunstnere som Vermeer, Rembrandt og Jan Steen. Mange av oss har sett den kjente filmen basert på Vermeers mesterverk Girl with a Pearl Earring. I Mauritshuis kan vi se originalen, og tro oss, den er bedre enn filmen. Rembrandt er representert med kjente verker som Anatomiklassen og Saul og David. Å stå foran disse arbeidene er en underlig og overveldende opplevelse som ingen trykk kan gjengi. Museet arrangerer også tegneklasser for barn og har du lyst kan du også feire bursdagen din her!

En tur på stranden

Schevingen strandMan kan ikke besøke Haag uten å ta en tur på stranden og i denne byen her de hele 11 kilometer. Her kan vi bruke formiddagen i sentrum, deretter hoppe på trikken og ta resten av dagen i myk sand og deilig vann. Spesielt barna vil elske Haag. For et aktivt strandliv er Schevingen best. Her har de blant annet bungee-jump og et stort pariserhjul. Shoppingsenter med kaféer, barer og restauranter finnes også. Kijkduin er roligere, men har også servering, myk sand og langgrunne strender.

Haagse Markt

de haagse marktFor oss som elsker markedsplasser, har Haag en virkelig perle å tilby. Haagse Markt er Europas største utendørsmarked og reflekterer byens multikulturelle befolkning. Her finner vi eksotisk mat fra hele verden, men også mange andre typer varer. Det har vært marked her i århundrer og Haagse Markt befinner seg mellom to av byens mest multikulturelle bydeler. Markedet har åpent fire dager i uken, med stengt i helgen og på tirsdager. Vanlig åpningstid er fra 09:00 til 17:00.

Noordeinde

NoordeindeSpør du en lokal innbygger hvilken av Haags gater som er den vakreste, vil svaret ofte være Noordeinde. Denne gaten kan skilte med mange historiske bygninger, spesielt i Art Deco, og her er det også superb shopping i eksklusive butikker. Er du ute etter original, nederlandsk design bør du undersøke Noordeinde. Vi finner også spennende bokbutikker, kaféer og vinutsalg med veldig godt utvalg. Det beste av alt er at rusler vi ned denne deilige gaten, havner vi til slutt på stranden!

Museum Voorlinden

Museum VoorlindenI Wassenaar, et steinkast fra byen, ligger et utrolig, moderne museum. Voorlinden er privat drevet og viser moderne og samtidskunst av høyeste kvalitet. Forretningsmannen Joop van Caldenborgh står bak herligheten, han bygde nemlig det hele for å huse sin egen kunstsamling! Noen av kunstinstallasjonene her er lagd spesielt for museet. Vi får oppleve spektakulær kunst i alle varianter og vi anbefaler på det varmeste og også ta med barn og unge hit. Wassenaar er i tillegg et fascinerende område med sanddyner som strekker seg mot stranden og havet.

Madurodam

MadurodamMadurodam er et aldri så lite eventyr for både barn og voksne. Her viser Haag frem byen og landet sitt i form av spektakulære modeller og aktiviteter. Barna får selv ta del i ulike prosesser, som for eksempel å forandre vann til land, stedet har også virkelig flotte lekeplasser. Madurodam ble anlagt som et monument til krigshelten George Maduro. Overskuddet herfra har siden 1952 gått til ulike hjelpeorganisasjoner for barn. Og dette anlegget er i sannhet også et paradis for nettopp barna. Husk å beregne god tid, for her blir dere lenge.

De Uithof

aktiviteter i haagI utkanten av Haag ligger et paradis for barn i alle aldre, De Uithof. Her er det sport og moro det handler om og stedet passer perfekt for de av oss som liker utfordringer. Her er det blant annet skøytebane, go-cart kjøring og innendørs slalåm bakke. De Uithof legger opp til aktiviteter som passer for alle, uansett ferdigheter. Uansett om dere liker ballspill eller klatrevegg, litt røffe tak eller bare moro, dere finner det her. Etter endt økt er det populært å samles til after-ski for mat, drikke og sosialt samvær.

Sykkeltur blant landsbyer og vindmøller

vindmøller i nederlandLei sykler og ta turen ut på landsbygda, den ligger bare cirka 20 minutter fra byen. I Molendriegang i Leidschendam ligger de 3 ikoniske vindmøllene vi ofte ser på postkort fra Haag. Her finner vi også sjarmerende, historiske landsbyer hvor vi kan slappe av på koselige kaféer med lokalt øl og god mat. I Haag benytter vi oss av det glimrende sykkeltilbudet Haagse Stadtfiets. Med over 20 stasjoner rundt i byen plukker vi lett opp en sykkel og legger på tur. Det er glimrende å sykle med barna i Nederland, her finnes jo som kjent ingen motbakker.