Heidelberg

inneholder annonselenker

heidelberg

Pittoresk og romantisk, Heidelberg er en av Tysklands perler. Byen med Europas eldste universitet ligger ved elven Neckar i den sørvestlige delen av landet. Med sin keltiske bakgrunn og rike middelalderhistorie, er Heidelberg et fantastisk mål for en romantisk langhelg.

Hadde han fortsatt vært i live, ville han vært nesten 600 000 år gammel! I Heidelberg har de nemlig funnet det første spor av mennesker i Europa. I dette området ligger også rester av keltiske bosetninger som stammer fra cirka 500 år før Kristus.

Fra år 40 etter Kristus slo romerne seg ned ved elven Neckar. Her bygde de permanente fort for å beskytte sine bosetninger. Romerne bygde tårn og broer samt anla administrasjonsbyen Lopodunum. Vi snakker med andre ord om en region med en enormt rik historie.

 

Anbefalte hotell i Heidelberg

Gamlebyen i Heidelberg, eller Altstadt på tysk, er vakker og romantisk, men også det dyreste stedet å bo på hotell. For par anbefaler vi det livlige og trendy Bergheim og for familier den roligere bydelen Neuenheim som ligger rett over broen fra gamlebyen.

 

3 glimrende hotell i Heidelberg

Hotel Europäischer Hof Heidelberg

Ønsker dere å unne dere litt luksus når dere er på ferie i Heidelberg bør dere ta en titt på dette fantastiske hotellet.

Hotel Europäischer Hof kan med sine 5-stjerner by på meget høy standard, på alt fra fra rommene, til fasiliteter, uteområde og service.

Hotellet har også et eget spa hvor de tilbyr full service, og de har også et innendørs badebasseng. Rett og slett et av de beste hotellene i Heidelberg.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Goldener Falke

Goldener Falke er et koselig lite 3 stjerner hotell som ligger perfekt plassert i gamlebyen i Heidelberg. Her bor du sentralt plassert,  i nærheten av alt hva Heidelberg har å by på.

Hotellet har 22 koselige gjesterom, som alle er fint innredet og med god plass.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Qube Heidelberg

Qube Heidelberg er et fint og moderne 4-stjerner hotell som ligger i Bergheim i Heidelberg.

Hotellet har jevnt over veldig god standard med gode fasiliteter. De har også en egen ubetjent parkering for de som kommer hit med bil.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Heidelberg

Slik reiser du til Heidelberg

Den raskeste ruten til Heidelberg går via Mannheim. Denne flyturen tar kun i overkant av 2 timer fra Oslo. Videre til Heidelberg anbefaler vi tog som kun tar cirka 16 minutter og har hyppige avganger.

 

Historien til Heidelberg

Dagens Heidelberg ble grunnlagt i 1196. Snart var det Hohenstaufen-familien som ble ledende i byen og denne slekten hadde ambisjoner. De slo seg opp og fikk stadig nye titler og rettigheter.

I 1386 var det så Rupert I av huset Hohenstaufen som i Heidelberg grunnla Europas første universitet.

Universitetet i Heidelberg

 

Heidelberg – en eventyrby i et eventyrlig landskap

Heidelbergs historiske sentrum er unikt i Tyskland. Da byen hverken var et industrisenter eller trafikknutepunkt, unngikk den de alliertes bombing. Heidelberg er også blant Tysklands varmeste regioner. I de naturskjønne omgivelsene finner vi derfor eksotiske vekster som mandeltre, fiken og vinranker.

reise til heidelberg

 

Et senter for Romantikken

At Romantikkens diktere og malere ble tiltrukket av Heidelberg er ikke rart. Disse kunstnerne dyrket folkekunsten, naturen og middelalderen. Alt dette fant de mer enn nok av i og rundt Heidelberg. Dagens besøkende blir også slått av den romantiske skjønnheten som preger regionen.

reise til heidelberg

Utdannelse og høyteknologi

Heidelberg er hjem til noen av Tysklands mest anerkjente forskningsinstitusjoner. Med sine lange tradisjoner innen utdannelse, har byen tiltrukket seg et stort, akademisk miljø. Det anerkjente Max Planck Instituttet har hele 4 avdelinger i Heidelberg.

 

Vakre og interessante severdigheter i Heidelberg

 

Studentenkarzer

Studentenkarzer i heidelbergStudentenkarzer er en av Heidelbergs morsomme kuriositeter. Men den gangen dette lille rommet var i bruk var det nok ikke fullt så festlig. Det dreier seg nemlig om et studentfengsel. Her fikk uskikkelige unge menn muligheten til å tenke grundig gjennom sine synder. Fra 1770-tallet og opp til 1. Verdenskrig var det en annen kustus på universitetet enn vi er vant med i dag. Fyll og moro både kunne, og ble, straffet. Den uheldige studenten fikk delta på forelesninger, men resten av tiden var han innelåst. Veggene er fulle av artige skriblerier fra universitetets sorte får.

Altstadt

gamlebyen i heidelbergHeidelbergs vakre gamleby, Altstadt, er preget av barokk arkitektur. Trange gater avløses av torg, markedsplasser, kirker og administrasjonsbygg. Den folkerike Hauptstrasse strekker seg gjennom hele strøket med sine butikker og serveringssteder. I gamlebyen ligger mange av byens kjente severdigheter. Her kan vi vandre rundt i ro og mak og ta inn de mange imponerende bygningene. Over Altstadt troner de eventyrlige ruinene av Heidelberg slott og herfra leder også den flotte, gamle steinbroen over Neckar.

Alte Brücke

den gamle broen i heidelbergMange broer har blitt bygd over Neckar opp gjennom tidene. Men naturens krefter har tatt den ene etter den andre. Dagens Alte Brücke har derimot stått stødig siden 1788. Entrer vi broen fra gamlebysiden, passerer vi under to tårn som var en del av middelalderens bymur. Broen forbinder gamlebyen med Neuenheim og er blant Heidelbergs mest kjente severdigheter. På broen sitter en moderne skulptur av en apekatt som holder et speil. Originalen fra 1620, som har forsvunnet, skulle blant annet oppfordre studentene i byen til kritisk selvrefleksjon.

Schloss Heidelberg

heidelberg slottI åssiden over gamlebyen ligger Heidelberg slott, ofte omtalt som verdens vakreste ruin. Opprinnelig en festning fra 1200-tallet, var det i konstant utvikling de følgende århundrene. Men etter tredveårskrigens herjinger var slottet stygt skadet og delvis rekonstruksjon kom først i gang på slutten av 1800-tallet. Slottskomplekset består av en rekke bygninger. Den mest kjente er Ottheinrich-bygningen med sin imponerende fasade. I kjelleren her finner vi også det tyske apotekmuseum samt flotte saler som i dag brukes til ulike utstillinger.

Deutsches Apotheken-Museum

Deutsches Apotheken-Museum i heidelbergDet tyske apotekmuseum ligger i Heidelberg slott. Denne utrolige samlingen består av hele 2000 års medisinhistorie! Museet er ikke stort, men vi anbefaler å sette av god tid for her blir de fleste raskt oppslukt. Hele 20 000 forskjellige gjenstander er nemlig utstilt. Litt overaskende kanskje, men dette er virkelig et sted for hele familien. I et eget rom lærer vi om apotekernes arbeid med urter. Her kan barna også lage sin egen urtemedisin. Et mer avansert laboratorium er også gjenskapt, samt et fantastisk apotek i Biedermeier stil.

Philosophenweg

utsikt over heidelberg fra Philosophenweg Philosophenweg kan oversettes med Filosofstien. Denne pittoreske turstien strekker seg langs åssiden til Heiligenberg på Neckars nordside. Herfra er det billedskjønne utsikter over gamlebyen og Heidelberg slott. Hit trakk filosofer og professorer for å spasere og samtale. Heiligenberg har flere severdigheter i tillegg til den flotte utsikten. Her ligger klosterruiner samt restene etter et 2500 år gammelt, keltisk fort. En litt mer spesiell kuriositet er et stort, nazistisk amfiteater. Her kunne nazistene samle hele 30 000 tilskuere til forestillinger og politiske møter.

Kurpfälzisches Museum

Kurpfälzisches MuseumDette fascinerende museet har en stor og variert samling. Her kan vi studere arkeologi, malerier og grafisk kunst, skulptur og kunsthåndverk. Kurpfälzisches Museum ble grunnlagt på slutten av 1870-tallet og er å finne i Morass-palasset. I samlingen inngår arbeider av kjente kunstnere fra middelalderen frem til 1900-tallet. Lucas Cranach den eldre, Anselm Feuerbach og Marc Chagall er bare noen av storhetene her. Fire rom viser møbel- og interiørkunst fra 1700- og 1800-tallet, rikt detaljert med porselen, mynter, glass og kostymer.

Heiliggeistkirche

Heiliggeistkirche i heidelbergMidt på markedsplassen i Heidelbergs gamleby står den berømte Heiliggeistkirche. Kirken er først nevnt i 1239, men grunnlaget for dagens kirke i sengotisk stil ble lagt i 1398. Det tok imidlertid hele 150 år før kirken, i 1544, endelig stod ferdig. Opp gjennom historien har Heiliggeistkirche blitt brukt av både katolikker og protestanter, tidvis også samtidig. I 1706 ble nemlig kirkerommet fysisk delt slik at to gudstjenester kunne holdes samtidig uten å forstyrre hverandre.

Königstuhl

KönigstuhlKönigstuhl, eller Kongesetet, er et 568 meter høyt berg i Heidelberg. Navnet har det fått fordi Heidelberg slott ligger i dets skråning. Opp hit kommer vi med kabelbane som går rett fra gamlebyens kornmarked. På vei opp kan vi hoppe av ved slottet eller ved Molkenkur restaurant og hotell. På toppen venter det oss nok en restaurant, en underholdningspark for barna og et astronomisk observatorium. Vi kan også velge blant mange, flotte naturstier. En dagsutflukt til Königstuhl er en flott og interessant opplevelse for hele familien.

Heidelberg Thingstätte

Heidelberg ThingstätteHeidelberg Thingstätte er en litt annerledes opplevelse fra nyere historie. Det dreier seg om Thingstätte-bevegelsen, opprettet av nazistene i begynnelsen av 1930-tallet. Her skulle den tyske nasjonalarven dyrkes med store og pompøse forestillinger. Det er enorme amfiteateret kunne ta i mot 10 000 sittende gjester, samt ytterligere 20 000 på ståplass. Anlegget stod ferdig i 1935 og Joseph Goebbels talte på åpningskvelden. En viktig del av planen med amfiteateret vår å presentere Nazi-kulturen for utenlandske gjester.

Haus zum Ritter

Haus zum RitterRidderhuset i Heidelbergs gamleby er unikt i byens historie. Det er nemlig et av få hus som overlevde den brutale arvefølgekrigen (1688-1697). Huset er å finne rett overfor Heiliggeistkirche ved markedsplassen. Bygd i senrenessanse-stil er bygningen et flott skue. Navnet har det fått etter en byste av ridderen St. Georg som står på toppen. I dag huser bygget et hotell, men ble opprinnelig oppført i 1592 som privatbolig for kjøpmannsfamilien Belier.