Historiske Bergamo, Nord-Italias skjulte perle

inneholder annonselenker

Bergamo

Bergamo ligger flott plassert mellom Milano, Lago di Como og Lago d’Iseo, og ved foten av alpene. Dette er definitivt blant de mest populære destinasjonene i Lombardia-regionen i det nordlige Italia, og ikke uten grunn.

Byen er smellvakker, med et hav av imponerende arkitektur og severdigheter. I tillegg er det enkelt reise hit uansett hvor i Europa du kommer fra, inkludert fra Norge. 

Porten til gamlebyen i Bergamo

Porta San Giacomo er den historiske inngangsporten til Bergamo for de som kom fra fra Milano.

 

Kjekt å vite om Bergamo!

  • Bergamo anses som en av Italias vakreste byer, og har omtrent 120 000 innbyggere. Avstanden til motehovedstaden Milano er ikke mer enn 40 kilometer, noe som bidrar til at Bergamo også er blant Italias mest populære destinasjoner.
  • Kunst og kultur er nok blant de mest brukte stikkordene om Bergamo. De som har besøkt byen blir derfor neppe overrasket av at Bergamo (sammen med Brescia) ble utpekt som Italias kulturhovedstad for året 2023.
  • Sentrum av Bergamo er delt i to, med Città Alta øverst på høyden og Città Bassa i bunnen. Città Alta er som navnet tilsier gamlebyen, og der du finner de fleste velkjente severdighetene.
  • Gamlebyen er forøvrig omgitt av en bymur fra 1500-tallet, bygget av bystaten Venezia, og som i dag står på UNESCOs liste over verdensarv. Dette er én av de i alt 11 oppføringene på verdensarvlisten som du finner i Lombardia.
  • Vi kunne listet opp hundrevis av gode grunner til å reise innom denne perlen av en by. Men hvis vi skal velge kun én, og da noe litt utenom det vanlige, så blir det denne: Det var i Bergamo at iskremvarianten stracciatella ble oppfunnet. Og den iskremen er så god at den alene gjør turen til Bergamo verdt hver en krone! 

 

Her bør du bo i Bergamo

Città Alta er det åpenbare valget hvis du vil bo sentralt og flott når du besøker Bergamo. I gamlebyen har du alt du kan ønske deg innen gangavstand, og i tillegg er de fleste hotellene svært så innbydende på alle vis.

Gamlebyen i Bergamo

Velger du et hotell i Bergamos gamleby Città Alta bor du i gangavstand til det meste.

 Å velge et pent lite hotell i San Vigilio er også et supert valg. Da bor du riktignok ikke i gamlebyen, men du har ypperlig utsikt ned til Città Alta, og dessuten kan du farte mellom hotellet og gamlebyen med den hyggelige taubanen. Eller rusle, for langt å gå er det slettes ikke.

Città Bassa Bergamo

Città Bassa i Bergamo er en moderne og livlig bydel som står kontrast til historiske Città Alta. Hotellene her er gjerne litt rimeligere enn i gamlebyen.

Selv om vi fremhevet gamlebyen, så er det ikke slik at Città Bassa er annenrangs når det gjelder beste bosted i Bergamo. Langt ifra, for store deler av Città Bassa kan også by på historisk arkitektur i intime og hyggelige smågater. I tillegg er det her du finner de fleste av Bergamos gallerier og muséer, så for kunstinteresserte er Città Bassa absolutt et godt valg. Det er også gjennomgående rimeligere å bo på hotell her sammenlignet med gamlebyen.

 

Palazzo Santo Spirito

Anbefalt hotell Bergamo

Palazzo Santo Spirito i Bergamo er et nydelig hotell som skiller seg ut ved sin blanding av moderne bekvemmeligheter og en følelse av historisk sjarm.

Det er strategisk plassert i Città Bassa, den lavere delen av byen, som er kjent for sin pulserende atmosfære, elegante butikker, og restauranter. Hotellet har et deilig spa med flere badstuer og et lite basseng man kan benytte seg av, i tillegg til en nydelig bakgård.  

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Bergamo

Mange av Bergamos flotteste severdigheter ligger naturligvis i gamlebyen, men det er også mer enn nok imponerende å oppleve nede i Città Bassa. Her er noen forslag til hva du minimum bør få med deg når du er der, samt noen anbefalinger til opplevelser i området rundt byen.

 

Powered by GetYourGuide

 

Spaser på bymuren

Spasere på bymuren i Bergamo

Muren rundt Cittá Alta ble bygget på 1500-tallet av bystaten Venezia som regjerte her på den tiden. De største truslene den gangen var forsøkene på erobring som bystaten Milano stelte i stand, samt ett og annet felttog fra franske styrker. En god start på utforskingen av denne vakre byen er å ta hele turen rundt gamlebyen til fots. Det gjør du best på bymuren, og hele runden er på cirka 6 kilometer. Da får du god oversikt og kan ta avstikkere til andre severdighetene i gamlebyen.

 

Klatre opp trappene på Torre Del Gombito

Klatre opp trappene på Torre Del Gombito

En annen severdighet som gir super oversikt over gamlebyen, er det 52 meter høy tårnet Torre Del Gombito som ligger midt i gamlebyen. Det ble bygget på tidlig 1200-tallet som et symbol på byens makt, og som en del av byens forsvarsverk mot både indre og ytre fiender. Du kommer deg opp i toppen av tårnet hvis du har kondis til å tåle de 263 trappetrinnene du må gi deg ut på. Fra toppen får du flott utsikt i alle himmelretninger, og på skyfrie dager kan du se både Milano og Bergamo-alpene herfra.

 

Opplev magien på Vecchia-plassen

Piazza Vecchia Bergamo

Piazza Vecchia er hjertet av gamlebyen i Bergamo, og der både innbyggerne og besøkende ofte samles. Selve plassen er bygget på det som en gang var et romersk forum, men arkitekturen du ser i dag er fra middelalderen, og spesielt fra den tide bystaten Venezia regjerte her. Blant de viktigste severdighetene er palassene Palazzo Della Ragione fra slutten av 1100-tallet og Palazzo Nuovo, kirkebyggene Basilica di Santa Maria Maggiore og Cattedrale di Sant’Alessandro Martire, den nydelige Contarini-fontenen og klokketårnet Torre Civica. Noen av byens beste kaféer ligger også på Vecchia-plassen, så her har du mange gode grunner til å stikke innom.

 

Besøk Cappella Colleoni

Cappella Colleoni Bergamo

Dette nydelige kapellet er tilknyttet den nevnte Basilica di Santa Maria Maggiore, og ble tegnet av den italienske arkitekten og kunstneren Giovanni Antonio Amadeo på 1460-tallet. Kirkebygget har en unik fasade som er dekorert av blant annet hvit, rød og sort marmor. Et nydelig skue av et bygg, og med en spennende historie bak seg. Stikk innom når du er på Vecchia-plassen – du vil neppe angre!

 

Få utsikt fra borgen Rocca di Bergamo

Borgen Rocca di Bergamo

Denne borgen fra 1300-tallet ligger på det høyeste punktet i gamlebyen, og gir deg super panoramautsikt over både Bergamo og området rundt. På godværsdager kan du blant annet se helt til høyhusene i Milano. Naturligvis har Rocca di Bergamo en spennende historie, noe du kan få innblikk i hvis du tar turen innom museet som ligger her. Festningsverket du ser i dag ble bygget av Kongeriket Böhmen, men det antas at det allerede lå en romersk festning på samme grunn.

 

Ta taubanen til Castello Di San Vigilio

Taubanen i Bergamo

San Vigilio er navnet på åsen som ligger rett ovenfor gamlebyen, og også navnet på borgen som troner på toppen. I flere hundre år holdt Bergamos herskere til her, med god utsikt ned mot byen, og enda bedre muligheter til å forsvare seg mot angrep fra konkurrerende makter. Å besøke Castello Di San Vigilio er absolutt anbefalt hvis du vil lære litt om Bergamos historie, og ikke minst dersom du vil ha utmerket utsikt til vakre Cittá Alta. Det er enkelt å komme seg dit – bare ta taubanen som går fra Sant’Alessandro-porten i gamlebyens nordvestlige hjørne.

 

Nyt kunstverkene i Accademia Carrara

Accademia Carrara Bergamo

I Accademia Carrara finner du byens viktigste kunstsamling. Her henger det blant annet flere hundre malerier, av kjente navn som Bellini, Raphael, Mantegna og Botticelli, som alle hadde opphav i denne delen av Italia. Museet ligger i Città Bassa, like i nærheten av den hyggelige parken Parco Suardi. For de som ikke har fått nok av vakre kunstmalerier etter å ha besøkt Accademia Carrara, anbefaler vi Accademia di Belle Arti og Gamec som ligger i samme området.

 

Unn deg herlige smaksopplevelser

ravioli i bergamo

En av de beste måtene å lære om italienske byer og regioner er å ta et lite dykk i de lokale mattradisjonene. Mat og drikke er noe italienerne kan til gangs, og Bergamo og Lombardia er intet unntak. Blant typiske retter for området finner du deilig kjøttfylt ravioli, ulike retter av vilt og selvsagt også pizza. Byens nærhet til innsjøene, og spesielt Lago d’Iseo, sørger for tilgang til fersk fisk og enkelte krepsdyr, og derav er også fiskemat blant regionens spesialiteter. Ta et kokkekurs som varer en ettermiddag, eller hiv deg med på en av de guidede turene som går innom byens beste familierestauranter.

 

Besøk San Pellegrino Terme

San Pellegrino Terme

San Pellegrino Terme er en historisk og berømt spaby som ligger ved elven Brembo, mellom alpene, og kun 25 kilometer nord for Bergamo. Navnet har du nok hørt også i en annen sammenheng, nemlig det italienske mineralvannet San Pellegrino. Hit har adelige, filmstjerner og andre prominente valfartet for å nyte naturen, og ikke minst kildevannet som angivelig kan kurere alskens gruff. Om det siste stemmer tør vi ikke si noe om, men at det er vakkert og avslappende i San Pellegrino Terme, det er det ingen tvil om. Ta en dagstur og unn deg litt spabehandling, eller book deg inn for en natt på et av de hyggelige hotellene som er der.

 

Gå i Karl den stores fotspor

Il Cammino di Carlo Magno er oppkalt etter kongen som vi på norsk kaller Karl den store (742 – 814). Han erobret mange land og byer, og ble følgelig konge av frankerne, tysk-romersk keiser og konge av langobardene, altså regionen vi nå kaller Lombardia. I dag går det en 160 kilometer lang rute langs landeveien Karl angivelig tok da han erobret regionen, delt opp i 8 etapper. Den er populær å begi seg ut på, for ruta går forbi en rekke flotte landsbyer, gjennom vakre daler, langs elver og innsjøer. Du kan rusle på egen hånd, eller delta på et turlag med guide. Il Cammino starter på Duomo-plassen i Bergamos gamleby, så er det opp til deg hvor langt du orker å gå!

 

 

Beste tid på året å dra til Nord-Italia

Denne delen av Italia er vakker og spennende, uansett når du reiser. Det kan riktignok bli litt kaldt om vinteren i Lombardia, men absolutt ikke verre enn det vi er vant med her hjemme i Norge. Vi synes selv våren og høsten er best, for da unngås den største tilstrømningen av andre turister. Mindre folk i kø på severdighetene og samtidig er det sjelden for varmt.

Lombardias alper er for øvrig et ypperlig sted å dra på skiferie om vinteren, og det er fullt mulig å ha gamlebyen i Bergamo som base. Bare i provinsen med samme navn som byen, finner du mer enn 150 kilometer med preparerte alpinbakker, og over 60 skiheiser som tar deg opp til toppene. De nærmeste ski-landsbyene ligger ikke mer enn 15-20 minutter unna med bil eller buss. Ski på dagen – kultur og restauranter om kvelden! 

 

Transport i Bergamo og regionen rundt

Du kan enkelt utforske det meste av Bergamo til fots eller på en leid tohjuling. Gamlebyen og deler av Citta Bassa er uansett ikke spesielt fremkommelig med bil, så drosje er noe du neppe kommer til å praie så ofte. Men, de finnes selvsagt dersom du trenger en. I sentrum har du også to taubaner som er både artige og praktiske. Den ene går som nevnt mellom Città Alta og Città Bassa, mens den andre går fra Città Alta og opp til San Vigilio.

For turer i området rundt Bergamo er tog ofte et praktisk og rimelig alternativ. En annen populær måte å oppleve småbyene og innsjøene i nærheten er å bli med på guidede bussturer, noe du finner mange tilbud på i Bergamo.

 

Enkleste reisemåte fra Norge til Bergamo

Flyplassen som ligger rett utenfor sentrum av Bergamo kalles Milan Bergamo (offisielt navn er Orio al Serio International Airport), men du er altså ikke i Milano når du lander her. Dette er den tredje største flyplassen i Italia målt i trafikk, fordi det er hit alle lavprisselskapene flyr med folk som skal til det nordlige Italia. De dyrere flyselskapene lander som regel på Milano Malpensa.

Fra Oslo går det vanligvis direktefly til Bergamo året rundt, og da med lavprisselskap som Ryan Air. I tillegg flyr Norwegian direkte dit fra Oslo og tidvis andre byer i Norge, men for tiden kun i deler av året. Du kan også fly til de to andre flyplassene som er tilknyttet Milano, henholdsvis Milano Malepensa og Milano Linate, eller til byer som Bologna og Verona.

Cirka reisetid fra flyplassen og til sentrum av Bergamo med buss eller taxi:

  • Milan Bergamo – 15 minutter
  • Milan Linate – 1 time
  • Milan Malpensa – 1 time og 20 minutter
  • Bologna – 2 timer og 45 minutter
  • Verona – 1 time og 40 minutter