Innsbruck

inneholder annonselenker

Innsbruck

I vår reiseguide til Innsbruck kan du lese om hva du bør se, gjøre og oppleve i byen. Vi gir deg også tips til hvilket hotell du bør velge i Innsbruck.

Vi kjenner alle Innsbruck som et av Europas store vintersportssteder. Byen har arrangert en rekke VM, og dessuten vinter-OL to ganger.

Innsbruck er derimot mye mer enn bare vintersport. Innsbruck har 131 000 innbyggere og er hovedstaden i delstaten Tirol i Østerrike. Byen har i århundrer vært sete for både grever og hertuger. Omkranset av majestetiske fjell og med spektakulær gotisk, renessanse og barokk arkitektur, er Innsbruck et populært reisemål året rundt.

 

Anbefalte hotell i Innsbruck

Innsbruck er en svært populær ferieby og har naturlig nok et høyt antall overnattingssteder. Selv om enkelte hoteller, hytter og pensjonater er sesongorienterte, er tilbudet stort og variert hele året.

Fordelen med Innsbruck er at vi kan bo sentralt, men likevel være meget nære natur, fjell og daler. Likeledes kan vi fint bo landlig og enkelt besøke sentrum på kveldene.

 

Her er tre gode hotell sentralt i Innsbruck

 

Hotel Leipziger Hof

Hotel Leipziger Hof er et solid, 4 stjerners byhotell med sentral beliggenhet i Innsbruck. Vegg i vegg ligger byparken Rapoldi og det finnes gode serveringstilbud og shoppingmuligheter i umiddelbar nærhet. Fellesarealene i Leipziger Hof har et raffinert, men likevel lun og hjemmekoselig design som er lett å trives i.

Visuelt er ikke rommene veldig spennende, men de er delikate og godt utstyrt. Vi har klimaanlegg, kaffetrakter / tekoker og strykejern / brett. Blendingsgardiner er også på plass og vi har TV, gratis Wi-fi, gratis avis og safe. Muligheten for firemannsrom er perfekt for småbarnsfamilier.

Hotel Leipziger Hof serverer en god frokost mot tillegg og har egen restaurant, bar og kaffebar. Hotellet har også møterom, men med sine 50 rom egner det seg best for mindre grupper. For de som kommer med bil er parkering tilgjengelig, også med ladestasjon for elbiler. Dette koselige hotellet har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester og egner seg godt for par, forretningsreisende og familier.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

AC Hotel by Marriot Innsbruck

Marriot Innsbruck ligger i hjertet av byen, har 4 stjerner og 187 rom over 14 etasjer. Vi anbefaler å bestille rom litt oppover i etasjene, for utsikten over byen og alpene er nærmest overveldende. Shopping, servering og severdigheter er i kort gå-avstand, likeså den kjente Bergisel hoppbakken.

Interiøret i rom og fellesområder er moderne, lyst og stilrent, om ikke alt for spennende. Rommene er godt utstyrt, med klimaanlegg, kaffetrakter / tekoker og strykejern / brett. Videre har vi stor TV, skrivebord, safe og kjøleskap. Wi-fi derimot koster ekstra. AC Hotel by Marriot serverer en lekker frokostbuffé mot tillegg og har egen restaurant og bar.

Her finnes også konferanselokaler og hotellet er meget godt tilpasset funksjonshemmede og rullestolbrukere helt fra parkeringen og inn på rom og bad, samt i møtelokaler og treningsfasiliteter. Hotellet tilbyr barnepass og det er tillatt med kjæledyr. For bilferierende er det parkering, også med ladestasjon for elbiler. Dette hotellet er et bra overnattingsted for par, familier og grupper og har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

The Penz Hotel

Det moderne, 4 stjerners hotellet The Penz ligger midt i smørøyet i Innsbruck. Hotellet har 92 rom over 5 etasjer og kort gå-avstand til alt av servering og shopping i sentrum. Mange attraksjoner og severdigheter kan også nås til fots, likeså den vakre Innsbrucker Hofgarten.

The Penz Hotel har et friskt, stilsikkert og luftig interiør i både rom og fellesarealer. Spesielt vil vi nevne den flotte takterrassen med palmer og panoramautsikt over byen og fjellene. Rommene er delikate, innbydende og funksjonelle. Vi har klimaanlegg og minibar, samt TV, gratis Wi-fi, skrivebord og safe. En fullverdig frokostbuffé serveres mot tillegg og hotellet har en flott bar, men ikke egen restaurant.

The Penz har et møterom som passer for mindre grupper, men ellers ingen egne fasiliteter. Hotellet er godt tilpasset funksjonshemmede, har parkering og arrangerer flyplasstransport døgnet rundt. Kjæledyr er ikke tillatt. The Penz Hotel passer godt for par, familier med større barn, forretningsreisende og mindre grupper. Tidligere gjester har gitt gode tilbakemeldinger.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Innsbruck

 

Slik reiser vi til Innsbruck

Innsbruck Airport ligger kun 4 kilometer fra byens sentrum og har markert økt trafikk vinterstid. I skisesongen går det fly direkte fra Oslo, samt charterfly fra flere norske byer.

Innsbruck sentrum

Resten av året må vi belage oss på flybytte og det går hyppige avganger fra de fleste europeiske storbyer og hovedsteder. Reiser vi via London skulle turen kunne gå unna på mellom 5 og 6 timer. Flyr vi til München kan vi ta tog eller buss videre og turen vil sammenlagt ikke ta lengre tid enn å fly med flybytte.

 

Vinterstedet Innsbruck

Innsbruck er bokstavelig talt et Eldorado for alpinsport og mange av de store anleggene ligger så og si på dørterskelen. Ulike skitrekk, stolheiser, gondolbaner og kabelbaner løfter oss opp mot 3000 meter over havet hvor utsikten tar pusten fra de fleste.

vinterstedet innsbruck

Nedfartene har ulike vanskelighetsgrader, og det finnes flere skiskoler og kurs for barn og nybegynnere. Varm rødvin og en pulserende afterski-scene skorter det selvfølgelig heller ikke på!

 

Besøke Innsbruck om sommeren

Innsbruck er like spennende for sport- og friluftsmennesker på sommeren som på vinteren. De fantastiske utsiktene er de samme som på vinteren, men nå med frodige enger og daler mens fjelltoppene fortsatt er hvite og glitrende.

besøke innsbruck om sommeren - grønne fjell over byen

Krevende klatring eller bedagelige spaserturer med pauser på tradisjonelle fjellhytter, sykling langs glassklare fjellvann eller blendende vakre opplevelser fra hesteryggen. Alt er mulig! Fjell-heiser og gondolbaner går selvfølgelig året rundt.

 

Kulturbyen Innsbruck

Innsbruck er på ingen måte kun sport og friluftsaktiviteter. Byen har en aktiv og variert kulturkalender med arrangementer året rundt. Det årlige julemarkedet trekker tusenvis av besøkende og samtidig går lysfestivalen Lumagica av stabelen i den flotte Hofgarten.

Julemarkedet i Innsbruck

En orgelkonsert i St. Jakobskirken bør vi også ha på programmet. Byens mange gallerier og museer inviterer dessuten til spennende separatutstillinger gjennom hele året.

 

Dette bør du smake på når du besøker Innsbruck

Alperegionen er viden kjent for sine landbruksprodukter, fra frukt, korn og grønnsaker til ost, bakst og spekemat. Her gresser kuer og sauer i et rent og friskt landskap, noe som setter sitt tydelige preg på regionens tradisjonelle matvarer.

For et ekte Innsbruck-måltid anbefaler vi Tiroler Speckknödel, fleskeraspeballer med surkål, servert med en duggfrisk Kaiser øl. Til kaffen tar vi så et stykke av den smakfulle ostekaken Bergisel kake, og lener oss så tilbake med et euforisk smil om munnen.

 

Innsbrucks historie

Fra begynnelsen av 1200-tallet gjorde Innsbruck seg rik på trafikken som gikk over Brennerpasset. Med rikdom kom status og fra 1400-tallet residerte mange erkehertuger av Habsburg slekten her.

Innsbruck gamleby

Enkelte keisere foretrakk også Innsbruck fremfor Wien og dagens besøkende møtes fortsatt av en umiskjennelig, aristokratisk atmosfære. Imponerende borger, slott, kirker og offentlige bygninger inviterer gjerne på omvisning og forteller om sin historikk og spektakulære interiører.

 

Full pakke med Innsbruck Card

Vil vi oppleve alt Innsbruck har å by på, fra palasser og museer til fjell og daler, bør vi se nærmere på Innsbruck Card. Med dette kortet kommer mange fordeler, fra gratis inngang til museer, severdigheter og attraksjoner, til fjelltur med heis og kabelbane. Kortet vil også kunne dekke tidsbegrensede arrangementer som måtte foregå i løpet av vårt besøk, som for eksempel lysfestivalen Lumagica.

 

Severdigheter og attraksjoner i Innsbruck

Innsbruck har ikke bare vakker og majestetisk natur på alle kanter, den er en svært vakker by i seg selv. Byen preges av vakre hus og bygninger på alle kanter, og i fjellene over byen ligger det dessuten en spennende dyrehage.

Her er noen av de mest populære severdighetene i Innsbruck.

 

Bergiselbakken

Bergiselbakken i InnsbruckFor hopp-interesserte nordmenn er nok Bergiselbakken et velkjent navn. Her arrangeres det hopprenn hver eneste vinter, ofte med nordmenn på tribunen. 

Selve hoppbakken ligger på kollen Bergisel, like sør for Innsbruck. Den ble åpnet i 1927, men har blitt utvidet og opprustet en rekke ganger siden den gang.

Besøker du Innsbruck og er interessert i sport bør du absolutt avlegge bakken et besøk. Det er mulig å kjøpe billett, slik at du kan besøke toppen av bakken. 

Innsbrucker Nordkettenbahnen

Innsbrucker NordkettenbahnenSelv om vi besøker Innsbruck uten planer om skigåing eller fjellvandring, bør vi absolutt ta en tur med Nordkettenbahnen. Denne gondolbanen tar oss fra byens sentrum og opp til Hafelekar, 2269 meter over havet, på cirka 20 minutter. Utsikten herfra er mildt sagt spektakulær og kan oppleves året rundt.

Nordkettenbahnen har flere stopp underveis og et av de mest populære er den flotte Alpedyrehagen. Nordketten er en del av Østerikets største naturreservat og tilbyr blendende vakre spaserturer. Her ligger også verdenskjente klatreruter for de som tør begi seg ut på den slags. Vi andre kan ta oss en kopp kaffe og bare nyte sceneriet.

Hofburg

Hofburg InnsbruckDet keiserlige palasset Hofburg ligger i hjertet av Innsbruck og er vel verdt et besøk. Palasset stammer fra midten av 1400-tallet og var i Habsburgernes eie i over 450 år. Hele anlegget består av en rekke bygninger som blant annet huset et kapell, en kirke og et teologisk universitet.

I dag består Hofburg av fem museer med ulike temaer. Vi får se keiserlige interiører fra 1800-tallet, samt en stor samling unike møbler. I portrettgalleriet blir vi kjent med en rekke personligheter fra Habsburg klanen og hele komplekset gir et spennende og grundig innblikk i denne familiens politiske og kulturelle historie.

Gamlebyen i Innsbruck

Gamlebyen i InnsbruckInnsbrucks gamleby er en fryd å vandre rundt i. Over alt møter vi imponerende arkitektur som minner oss om Habsburgernes forkjærlighet for denne oasen i den østeriske fjellheimen. Det storslagne keiserpalasset ligger her, likeså kirken Schwarzmanderkirche hvor Keiser Maximilian I ligger gravlagt.

Tar vi turen opp i Innsbrucks Bytårn blir vi belønnet med en fantastisk utsikt over byen og fjellene. Herfra har vi også perfekt utsikt til et av byens mest kjente severdigheter, Goldenes Dachl, eller Det Gyldne Tak oversatt til norsk. Gamlebyen er dessuten også et eldorado for servering og shopping, spesielt i hovedgaten Maria-Theresien Strasse.

Tirol Panorama og Kaiserjäger Museum

Tirol Panorama museum i insbruckRett i utkanten av byen, rett ved den kjente Bergisel-hoppbakken, ligger Tirol Panorama og Kaiserjäger Museum. Tirol Panorama er ikke et utsiktspunkt i fjellene, men en enorm, 360 graders illustrasjon som forteller historien om slaget ved Bergisel hvor tyrolske rebeller kjempet mot Napoleons hær.

Vegg i vegg ligger Kaiserjäger Museum som blant annet tar for seg Innsbrucks militærhistorie på 1700- og 1800 tallet. Dette museet tar også for seg andre temaer, for eksempel naturen i regionen, menneskene som opp gjennom århundrene har klart å lage seg et levebrød her, samt kirkehistorie.

Dom zu St. Jakob

Dom zu St. Jakob kirken i InnsbruckSankt Jakobskatedralen er en imponerende barokk kirke vi absolutt bør stikke innom. Katedralen ble reist mellom 1717 og 1724 og ligger vakkert plassert i Innsbrucks gamleby. Den har et utrolig rikt interiør og regnes blant Tyrols viktigste, barokke bygninger.

Sankt Jakobskatedralen inneholder 2 kjente skatter. Den ene er maleriet Maria Hilf av Lucas Cranach den eldre fra omlag år 1530 som henger over hoved alteret. Den andre er graven til erkehertug Maximilian III fra 1618. I tillegg har de enorme kupplene flotte fresker kjent for sine optiske effekter som skaper et slags endeløst rom.

Alpenzoo

Alpenzoo i InnsbruckEn dyrehage er kanskje ikke det vi forventer å møte på i alpenes fjellsider, men i Innsbruck har de nettopp det. I Alpenzoo har de over 150 dyrearter og de spesialiserer seg på å øke bestanden av truede lokale arter. Denne dyrehagen har dessuten verdens største ferskvanns-akvarium.

I Alpenzoo møter vi dyr som bjørner, ulver, elg og bison, men også husdyr som sauer, kuer, griser og geiter. For barna finnes det en stor lekeplass og klatrevegg og to restauranter sørger for mat og drikke. Vi kommer hit med gondolbanen Nordkettenbahnen som går fra sentrum av Innsbruck.

Swarovski Kristallwelten

Swarovski KristallweltenEt gigantisk hode formet i landskapet møter oss i Swarovski Crystal World. Ut av munnen til giganten renner et fossefall ned i en kunstig innsjø og inviterer til en bokstavelig talt glitrende opplevelse på et over 7 hektar stort område. En rekke ulike installasjoner fascinerer og forfører oss med sine magiske lysspill kreert av hundretusenvis av krystaller.

Swarovski Crystal World ligger cirka 20 kilometer øst for Innsbruck og anbefales for både barn og voksne. Et leketårn og lekelandskap vil garantert engasjere barna og i tillegg til handlemuligheter kan vi også spise og drikke godt. Egne busser sørger for transport fra Innsbruck.

Hungerburg kabelbane

Hungerburg kabelbane InnsbruckMulighetene for å komme seg opp i høyden er mange i Innsbruck. En stor del av heisene, gondolene og kabelbanene er så klart konstruert for å betjene ski turismen, men ikke alle. Hungerburgbahn tar oss med på en spennende tur fra sentrum og opp til Hungerburg distriktet med siste stopp på 857 meter over havet.

Dagens kabelbane stod ferdig i 2007 og stasjonene er designet av den kjente arkitekten Zaha Hadid. Den første delen av turen går over et relativt flatt landskap, men så blir det bratt og vi kjører både over en bro og gjennom en tunnel. Til slutt får vi en fantastisk utsikt over Innsbruck og de omliggende alpene.