Kyiv

inneholder annonselenker

kiev

Det er nok ikke så mange som tenker på Kyiv når de planlegger storbyferie, men akkurat det er i ferd med å endre seg. Nå er det mange reisemagasin som utroper Ukrainas hovedstad til en av de mest spennende byene å besøke. Her kan du få deg et unikt opphold, uten å måtte spare i lang tid før du bestiller.

 

Kyiv – en rimelig og ærverdig storby

Kyiv er hovedstaden i Ukraina, og den syvende største byen i Europa, med et innbyggertall på omtrent 2,9 millioner. Byen er tradisjonelt en av de viktigste og mest sentrale i Øst-Europa, både kulturelt, utdanningsmessig og i forhold til handel.

Siden 2005 har det ikke vært visumplikt for innbyggere fra land innenfor EU og EØS (inkluderer Norge) som besøker Ukraina. Landet har derav fått et kraftig oppsving når det gjelder turisme, og Kyiv anses i dag som en av de mest spennende byene å dra på storbyferie til.

hotell i kiev

De som kanskje vil ha mest utbytte av et besøk hit, er folk som verdsetter gammel og ærverdig kultur. Byen er et imponerende skue når det gjelder severdigheter og imponerende bygninger, samtidig som det skjer veldig mye der på kulturfronten. Det er også svært rimelig å feriere i Ukraina. Her kan du unne deg komfort og luksus, til en pris du ikke finner mange andre steder i vår verdensdel.

Tre anbefalte hotell i Kyiv

  • Senator Maidan  – Lekkert 4-stjerner hotell med svært sentral plassering i sentrum av Kyiv, rett ved den kjente Maidan-plassen. Hotellet får gode tilbakemeldinger fra nordmenn som har bodd her tidligere og er et sikkert hotellvalg i Kyiv.

 

  • CITYHOTEL  – Elegant og lekkert 4-stjerner hotell i sentrum av Kyiv. Hotellet har fine og romslige rom, god service og gode fasiliteter som spatjenester, restaurant og treningssenter.

 

  • Aloft Kyiv – Forholdsvis nytt og moderne hotell i Kyiv med 4 stjerner. Hotellet er gjennomført stilfullt og trendy.

 

annonselenker

Ting å gjøre i Kyiv

annonse

Slik reiser du til Kyiv

Fra slutten av oktober 2019 setter SAS opp direktefly mellom Oslo og Kyiv, med en flytid på cirka 2 timer og 40 minutter. Utenom denne ruta er du avhengig av en mellomlanding for å komme deg til Ukrainas hovedstad. Antallet selskap du da har å velge blant er høyt, og prisene er ofte meget lave. Med god klaff i forbindelse med flybytte, kan du komme deg frem på under 5 timer med én mellomlanding.

De aller fleste passasjerfly lander på Boryspil International Airport, mens den andre flyplassen som betjener byen, Zhuliany, brukes fortrinnsvis av transportfly og privatfly. Fra Boryspil og inn til sentrum av Kyiv er det cirka 34 kilometer, og du kommer deg vanligvis raskest frem (40 minutter) med toget som går hver halvtime. Denne toglinjen er ny, og ble åpnet i september 2018.

reise til kiev

Flybussene går hvert 15. minutt, og bruker cirka 1 time inn til sentrum. Merk deg at bussene stopper på metrostasjonen Kharkivska på sørsiden av byen. Dersom hotellet ditt ligger langs denne metrolinjen, kan det være en god idé å hoppe av der, og så ta metroen videre.

Det er mer enn nok av drosjer som venter utenfor ankomsthallen, men prisene her kan variere veldig. Uber er et godt alternativ i Kyiv, om du vil unngå å havne i krangling om prisen på turen.

 

Transport i sentrum

Det er meget enkelt å komme seg rundt i sentrum. Om du ikke vil rusle blant de flotte trærne som er plantet overalt, kan du ta buss, taxi eller metro. Undergrunnen har tre linjer som krysser hverandre, og er den beste og raskeste måten å forflytte seg langt på. Vognsettene går omtrent hvert andre minutt på dagtid, og omtrent hvert 5 minutt på kveldene.

Det er også enkelt og billig å forflytte seg med taxi, men vær oppmerksom på at det kan være mye kø og tett trafikk på dagtid i ukedagene. Vær også oppmerksom på at drosjene som står klare der turistene samles (severdigheter, togstasjoner, utenfor de største hotellene) er flinke til å skru opp prisene. Det kan lønne seg å avtale pris på forhånd, før du setter deg inn i bilen.

 

Sikkerhet og helse i Kyiv

Selv om det er uroligheter i det østre Ukraina, og landets innbyggere har lavere levestandard enn det vi er vant med, anses Kyiv som en trygg by for turister. Kriminalitet rettet mot besøkende er uvanlig, bortsett fra lommetyveri og drosjesvindel, noe som er på nivå med de fleste andre europeiske storbyer. Innbyggerne er for det meste høflige og vennlige, men engelskkunnskapene kan være dårlige.

kiev i ukraina

Om du skulle trenge medisinsk hjelp i Kyiv anbefales det  at du henvender deg til private klinikker som har engelsktalende personale. På offentlige sykehus er språkkunnskapene ofte dårlige. Ukraina har dårligere vaksinedekning enn det meste av det øvrige Europa, og du bør sørge for at du er vaksinert i henhold til anbefalingene fra Folkehelseinstituttet.

Vannet i springen bør ikke drikkes i Kyiv. På hotellene og restaurantene vil du få rent og godt vann, og du bør ellers velge flaskevann der dette er å få kjøpt.  

 

Severdigheter i Kyiv

Kyiv er et eldorado for de som er interessert i historie og arkitektur. Den gamle byen er spekket med flotte kirker, imponerende bygårder og administrasjonsbygninger, og ikke minst, palasser og festningsverk. Kyiv er også en meget grønn by, med kastanjetrær plantet overalt. Å rusle fra den ene severdigheten til den andre er derfor en fin måte å oppleve byen på. Her er et utvalg av de beste attraksjonene du bør få med deg.  

 

Maidan-plassen

maidan-plassen kievMaidan Nezalezhnosti betyr frihetsplassen, og er stedet du kanskje så på TV eller i avisene under den oransje revolusjonen i 2003, eller Euromaidan i 2013 og 2014. I tillegg til å være et samlingspunkt for revolusjoner, protester og politiske folkemøter, er ”Maidan” byens viktigste torgplass. Herfra går også byens hovedgate, Khreshchatyk. Det aller meste av Maidan Nezalezhnosti ble ødelagt under Den andre verdenskrigen, og deretter bygget opp igjen i en ganske sovjetisk stil. Plassen er likevel svært vakker, omringet av flotte bygninger, og med et par imponerende landemerker. Den viktigste av disse er det 61 meter høye uavhengighetsmonumentet. Statuen på toppen av marmorsøylen er gudinnen Berehynia, fra slavisk mytologi. I mytologien er Berehynia assosiert med elver og elvebredder, i tillegg til at denne gudinnen anses som ”landsmoderen” og beskytteren av landet.

Kyiv Fort

festningen i kievFortet i Kyiv regnes som det største i Europa, og nest største i verden. Det ble bygget over flere perioder i årene mellom 1655 og cirka 1870. Hele komplekset består egentlig av forskjellige festningsverk, men som samlet sett anses som Kyivs festning. Noen av bygningene er omgjorte til museer, mens andre brukes til militære eller kommersielle formål. Den delen som er best bevart er fortet på høyden Cherepanova Hora, der det tidligere lasarettet (sykehus) lå. Denne delen er i dag byens historiske og arkeologiske museum, i tillegg til at det fortsatt er et militært sykehus her. Like i nærheten finner du Kosyie Caponier, også kalt Kyiv Schlisselburg. Denne delen var lenge et fengsel for politiske fanger, og også rettersted.  

St. Sofia-katedralen

St. Sofia-katedralen i kievDet er mange praktfulle kirkebygninger i Kyiv, og ikke lett å velge hvilken du bør se når du er på storbyferie i byen. En av de absolutt flotteste er St. Sofia-katedralen, Sobor Sviatoyi Sofiyi blant lokalbefolkningen. Denne var også byens første bygning som havnet på UNESCOs liste over verdensarv. Det antas at katedralen ble først startet bygget i 1011, men det tok omtrent 20 år før den stod ferdig. Byggestilen er bysantinsk, og kjennetegnes best av hele 13 kupler i ulike størrelser. På grunn av mye krangel mellom de ulike trosretningene som har gjort hevd på katedralen, ble det i 1995 bestemt at den skulle fungere som et sekulært museum over Ukrainas kristne historie. Ta turen opp i klokketårnet om du besøker katedralen. Derfra får du flott utsikt over sentrum av Kyiv.

Kyiv Pechersk Lavra

Kiev Pechersk LavraKyiv Pechersk Lavra er navnet på et unikt grottekloster som ligger ved bredden av elven Dnepr, midt i byens sentrum. Dette er i samme området som mange av Kyivs viktigste monumenter og severdigheter. Klosteret ble grunnlagt i 1051, og regnes som en av de viktigste sentrene for den ortodokse kirken. Hele komplekset består av mange unike bygninger, blant annet flere kirker og katedraler, klokketårn, festningsverk, og selve grottene. I grottene lå det flere små kapeller, en kirke, gravsteder, og boligkvarter for munkene som tjenestegjorde her. I dag er Kyiv Pechersk Lavra et av byens største museer. I tillegg til selve klosterkomplekset, kan du se samlinger av ulike religiøse ikoner, arkeologiske objekter, malerier, fresker, tekstiler og mye mer som er tatt vare på opp gjennom tidene.

Rodina Mat

moderlandsmonumentet i kievRodina Mat er moderlandsmonumentet som du ser nesten uansett hvor i Kyiv du befinner deg. Den 102 meter høye (selve statuen er 62 meter), og 560 tonn tunge kolossen er lett gjenkjennelig. I den ene hånden holder kvinnestatuen et sverd som er hele 16 meter langt, mens i den andre hånden er det et skjold med statsemblemet til den tidligere Sovjetunionen. Som en del av oppgjøret med kommunisttiden ble det i 2015 bestemt at emblemet skulle fjernes, men dette er ikke gjennomført enda. Rodina Mat er en del av Nasjonalmuseet for historien om Ukraina i Den andre verdenskrig. Hovedbygningen til museet ligger like bortenfor det enorme monumentet, og bør absolutt også besøkes når du er der.

Andriyivsky Uzviz

Andriyivsky Uzviz gaten i kievDirekte oversatt betyr Andriyivskyi uzviz noe slikt som Andriyivs nedfart eller nedstigning. Dette er en bratt brosteinsbelagt gate som går fra bydelen Podil, Kyivs tradisjonelle finans- og forretningsområde, og opp til byens historiske sentrum. Gaten er kjent som Kyivs Montmarte, blant annet på grunn av alle kunsthandlerne og galleriene du finner her. Det arrangeres også ofte festivaler og konserter i Andriyivskyi uzviz, du finner mange av byens beste restauranter her, og du kan få med deg flere av Kyivs viktigste severdigheter i dette området. Den viktigste av severdighetene er Andriyivska Tserkva (Andreas-kirken), en av Kyivs flotteste religiøse bygninger.  

Mariyinsky palasset

Mariyinsky palasset i kievMarinskij-palasset er den offisielle residensen til Ukrainas president. Det barokke palasset er bygget i såkalt neo-klassisk stil, og stod ferdig i 1752. Opprinnelig skulle palasset være ferieboligen til den russiske keiserinnen Elisabeth, datteren til Peter Den Store, men hun døde før byggingen ble ferdig. Keiserinne Katarina II ble den som i stedet fikk nyte det vakre palasset under statsbesøkene, før Mariyinskyi Palats ble den offisielle boligen for Kyivs guvernører. Palasset har både blitt totalskadet i brann, og bombet under Den andre verdenskrig, men er i dag gjenoppbygget slik det så ut opprinnelig. Palasset ligger for øvrig rett ved siden av Verkhovna Rada, Ukrainas parlament. Når det ukrainske flagget vaier på toppen av Mariyinskyi Palats, betyr det at presidenten har statsbesøk.

Mykola Syadristy-museet

mikrogalleri i kievDette er kanskje det mest spennende museet du går innom i Kyiv, selv om det er kjemisk fritt for tradisjonell kunst. Mykola Syadristy var en berømt ukrainsk artist som spesialiserte seg på å lage miniatyrfigurer. Opprinnelig var mannen agronom og ingeniør, og også en kjent idrettsutøver, men han er i dag mest kjent for hobbyvirksomheten sin. Miniatyrene er så små at de fikk sin egen unike betegnelse, microminiatyr, bare så det er klart for alle at her snakker vi om virkelig små størrelser. Du må se alle objektene gjennom spesialdesignede forstørrelsesglass. Som et eksempel inkluderer samlingen en micro-mygg i gull, med en lengde på 6,5 millimeter. På brodden til myggen sitter det en bitteliten jente, med paraply i hånda. En annen fantastisk kreasjon er en elektrisk motor som er omtrent en tyvendedel av en millimeter lang, og som faktisk virker. Museet finner du på samme sted som det berømte Lavra-klosteret, og du har kunstsenteret Mystetskyi Arsenal i samme området.

Den gylne porten

den gylne porten i kievDen gylne porten i Kyiv er hovedinngangen i det som var bymurene på 1000-tallet. Navnet kommer av at designet på porten er inspirert av den gylne porten i bymuren rundt Konstantinopel (i dag Istanbul). Porten i Kyiv forfalt, spesielt i Middelalderen, men ble gjenoppbygget i 1982. Gjenoppbyggingen var en smule kontroversiell, da det var temmelig uklart om hvordan porten egentlig så ut opprinnelig. Uansett anses Den gylne porten som en viktig del av Kyivs historie, og den står i dag på UNESCOs liste over verdensarv. Inne i porten er det et museum som viser både byens og portens historie, og i området rundt kan du fortsatt se rester av den originale bymuren.

Feofaniya-parken

Feofaniya parken i kievKyiv er en ganske grønn storby, med mange fine parker og grøntarealer. Den kanskje fineste av parkene er Feofaniya som ligger litt utenfor sentrum, i sørlig retning, og like forbi den enorme Holosiivskyi-parken. Feofaniya var en gang et område der det lå et kloster, og under sovjettiden, etter 1919, lå det et gårdsbruk her drevet av staten. I 1972 ble det bestemt at området igjen skulle bli park for byen innbyggere, og Feofaniya ble rekonstruert slik den en gang så ut. Foruten å være et fantastisk sted å slappe av i, finner du mange spennende attraksjoner og severdigheter i parken, blant annet klosteret St. Penteleimon. Det ukrainske vitenskapsakademiet har flere institusjoner i nærheten, og angivelig var det her i Feofaniya at Europas første datamaskin ble bygget i 1951.

Tsjernobyl-museet

severdigheter i kievDette museet er dedikert den velkjente kjernekraftulykken som fant sted i Tsjernobyl i 1986. Ulykken er fortsatt ansett som den mest alvorlige av sitt slag i verden, etter at en av de fire reaktorene i kjernekraftverket eksploderte. I museet fremstilles selve ulykken, og katastrofens konsekvenser. Samlingen inkluderer modeller av kjernekraftverket, filmer, objekter fra Tsjernobyl, samt fremstillinger av hvordan ulykke skjedde. Her kan du oppleve hvordan det var på ulykkesstedet, men uten å utsette deg for den farlige strålningen. Dette er en av Ukrainas kanskje viktigste museer, og som er blitt spesielt aktuell etter at den kjente TV-serien om ulykken ble laget.