Lausanne

inneholder annonselenker

Lausanne

Den sportsfokuserte byen Lausanne ligger i den fransktalende delen av Sveits, på nordsiden av Genèvesjøen. Med sine 150 000 innbyggere er det den fjerde største byen i Sveits, men den nest største byen som ligger i direkte tilknytning til Genèvesjøen.

Lausanne er typisk en by man enten besøker i et par dager når man er på en lengre tur i Alpene, eller hvis man bare har lyst til å kose seg i en typisk sveitsisk fjellby i noen dager. Den mellomstore størrelsen på byen sørger for at det ikke blir en typisk turistby med folkemylder overalt, samtidig som den er stor nok til at man har et greit utvalg av hoteller, attraksjoner og butikker i byen.

Byen ligger omtrent en times kjøretur unna storbyen Genève, så det er også et godt utgangspunkt for personer som ønsker å tilbringe en del tid i Genève uten å måtte bo midt inne i storbyen under oppholdet sitt. Overnatting er naturligvis litt billigere her enn midt inne i Genève sentrum.

 

Anbefalte hotell i Lausanne

 

Royal Savoy Lausanne

Stilfullt og flott hotell i sentrum av Lausanne. Hotellet har 5-stjerner, så her kan du forvente deg topp standard og gode fasiliteter.

Royal Savoy kan by sine gjester på spa med full service, både innendørs og utendørs badebasseng, egen bar og restaurant, samt takterrasse og treningssenter.

Et av de beste hotellene i Lausanne om man baserer seg på tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Lausanne Palace

Fantastisk 5-stjerners hotell i Lausanne sentrum.

Her er alt på stell fra check-in til check-out. Meget gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Best Western Plus Hotel Mirabeau

Et noe rimeligere alternativ enn de to andre hotellene vi har valgt ut.

Hotellet har fire stjerner og sentral plassering i Lausanne sentrum. 

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 anbefalte ting å gjøre i Lausanne

Reise til Lausanne

Når man reiser til Lausanne bruker man Genève flyplass, og det er mulig å ta direktefly fra Norge til denne. Flyturen tar omtrent to og en halv time, og man får tur-retur-billetter til under et par tusenlapper per person. Fra flyplassen i Genève tar man enkelt nok tog, leiebil eller buss til Lausanne.

I Lausanne bruker man sveitsiske franc til å betale med, hvor hver franc er omtrent 8-9 kroner. Prisnivået i Lausanne og Sveits generelt er velig høyt, og man må regne med å betale omtrent det samme som her hjemme i Norge for ting som middager på restauranter, klær, og alle vanlige ting. Noen ting er dessuten enda dyrere enn Norge, så det er lurt å sette av godt med penger når man skal reise til Sveits.

storbyferie til lausanne i sveits

Lausanne er naturlignok en veldig ulik by på sommer-, og vintertid. På sommeren er det en koselig by hvor man kan vandre langs de smale gatene i gamlebyen med en iskrem, etterfulgt av et bad i Genèvesjøen. På vinteren er det derimot ganske så kaldt og mye snø i byen, og mange bor i Lausanne som et utgangspunkt for en skiferie i Alpene.

Dersom man er ute etter shopping, så er ikke Lausanne den beste destinasjonen, men det er naturligvis et greit utvalg med butikker og selges klær og sko, samt mindre butikker som selger typiske turistgjenstander. Om man er ute etter å bruke timevis på å shoppe bør man nok heller ta toget inn til Genève, da denne byen har et mye større utvalg i alle prisklasser.

 

Sportsbyen Lausanne

Lausanne har veldig lange tradisjoner med sport, og byen er kjent for å være hovedsetet til Den internasjonale olympiske komité. Byen har også Olympiamuseet, noe som regnes som byens største attraksjon. Hvert år reiser over 250 000 turister innom byen for å se noen av de 10 000 olympiske objektene som museet eier.

Selv om Lausanne er hovedstaden for OL, er det også lange tradisjoner med annen sport i byen. Blant annet har byen flere ganger vært brukt til sykkelrittet Tour de Romandie, og årlig arrangeres verdenskjente Prix de Lausanne hvor unge ballettdansere prøver å slå gjennom.

 

Opplev gamlebyen i Lausanne

Gamlebyen i Lausanne er utrolig vakker, og definitivt verdt et besøk når man er i området. Nesten hele gamlebyen er bilfri, så her kan man vandre rundt i fred og ro. I motsetning til de fleste sveitsiske byer er gamlebyen i Lausanne ganske stor, og det er mye som kan utforskes. Restauranter og små, koselige butikker ligger på rekke og rad, og det er alltid trivelig å vandre nedover brosteinsgatene for å se hva man kommer over.

Hver lørdag og onsdag gjøres gamlebyen om til et gigantisk marked hvor man får kjøpt alt mulig, som håndlaget sjokolade, unike suvenirer, håndverk, mat, og ikke minst lokale produkter som vin og grønnsaker.

 

Severdigheter i Lausanne

 

Collection de l’Art Brut

kunstmuseum i lausanneCollection de l’Art Brut er et museum i Lausanne som er dedikert til «outsider»-kunst, altså kunst som liksom ikke passer inn noen andre steder. Dette gir museet er helt spesielt særpreg, og man har garantert ikke opplevd noe lignende tidligere. Nyt en unik opplevelse, så finner man kanskje noe man liker godt i samlingen.

La Suisse Steam paddle boat

båttur på genevesjøenLa Suisse Steam paddle boat er en liten ferje som tar rundturer på Genèvesjøen, og her får man oppleve innsjøen fra sin beste side. Man bør ta denne turen en dag hvor det er fint vær slik at man kan stå ute på båten og nyte de vakre omgivelsene.

Olympiamuseet i Lausanne

olympisk museum lausannePå Olympiamuseet er det en samling med over 10 000 gjenstander som alle er knyttet til de Olympiske Lekene, og samlingens stammer helt tilbake fra de første moderne lekene i Athen i 1896. Her bør alle med interesse for OL ta en tur innom, for det er mange kule gjenstander med interessante historier på museet.

Fondation de l’Hermitage

Fondation de l'HermitageFondation de l’Hermitage er et museum like i utkanten av Leusanne. Her kan man se kunstutstillinger, men i tillegg til museet i seg selv, er hagen verdt et besøk om sommeren. Dette er nemlig en populær plass for spaserturer, og perfekt til barn som ønsker å leke litt etter museumsbesøket.

Le Port d’Ouchy

havnen i lausanneLe Port d’Ouchy er et havnedistrikt i Lausanne, og er mest kjent for å være en rolig plass hvor man kan se på båtene ute på Genèvesjøen, eller på den fantastiske utsikten i bakgrunnen. Dette er den perfekte plassen for å sette seg ned og slappe av litt, mens man ser på alt livet på innsjøen.

Katedralen i Lausanne

katedralen i lausanneCathedral of Notre Dame of Lausanne er en enorm katedral midt i Lausanne, og stammer fra 1200-tallet. Dette er trolig byens vakreste bygning, og et obligatorisk stopp for alle som er på besøk. Det er mulig å gå til toppen av katedralen for å få en helt utrolig utsikt over byen og Genèvesjøen.

Tour de Sauvabelin

Sauvabelin tårnet i lausanneTour de Sauvabelin er et stort tretårn i Lausanne, og strekker seg hele 35 meter over bakken. Også her får man en helt utrolig utsikt over både Lausanne og Genèvesjøen, og det er vel verdt et stopp når man er i nærheten.

Place de la Palud

Place de la PaludPlace de la Palud er hovedtorget i gamlebyen i Lausanne. Her kan man slappe av med bakst fra en av bakeriene i nærheten, eller ta seg en kopp kaffe mens man ser på alle folkene i området. Dette er dessuten et godt utgangspunkt for å utforske resten av gamlebyen fra.

Rolex Learning Center EPFL

rolex senteret i lausanneRolex Learning Center EPFL er et unikt arkitektbygg i Lausanne som fungerer som et bibliotek, som studiested for studentene i nærheten, men som også har noen butikker, kaféer og en restaurant. Bygget er verdt et besøk, og det er et godt sted å jobbe fra hvis man må jobbe noen timer i løpet av reisen.

Escaliers du Marche

Escaliers du MarcheEscaliers du Marche er en kjent trapp i Lausanne, og går fra Place de la Palud til Cathedral of Notre Dame of Lausanne. Trappa er mange hundre år gammel, og svært mye brukt av turister som ønsker å se byen.