Leipzig

inneholder annonselenker

leipzig

Leipzig er en av de vakreste byene i Tyskland, og her kan du få en storbyferie i en unik atmosfære.

Byen er kanskje mest kjent som fødested og bosted til noen av verdens største komponister, men den appellerer også til de som er mer moderne anlagte. Leipzig har tilnavnet ”Lille Berlin”, og det er ikke uten grunn.

 

Leipzig – gammel og ny kultur

Om du leser videre i artikkelen, og får med deg hvilke severdigheter vi har anbefalt, skjønner du at Leipzig byr på massevis av gammel og ærverdig kultur. Men, dette danner bare halve bildet av byen. Leipzig anses i dag som en av Tysklands mest spennende når det gjelder utdanning, forretningsliv, kultur og uteliv. Hit flytter mange av landets mest kreative sjeler, og setter sitt preg på restaurantene, barene, kaféene, kunst- og musikklivet.

Du finner dermed topp tilbud på for eksempel kammerkonserter, der musikken er skrevet av byens egne komponister (Wagner, Bach, Mahler og andre). Samtidig arrangeres de hippeste festivalene og konsertene i samme by, og på samme tid, for gothere, hip-hopere, rockere og jazzfrelste. Leipzig er rett og slett en meget spennende destinasjon for storbyferie.

 

Anbefalte hotell i Leipzig

 

Steigenberger Grandhotel Handelshof Leipzig

Førsteklasses 5-stjerners hotell midt i sentrum av Leipzig. Hotellet har gode fasiliteter med egne restauranter og eget spa. Gode tilbakemeldinger og forholdsvis rimelig for å være fem stjerner.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Adina Apartment Hotel Leipzig

Fint og forholdsvis rimelig hotell i sentrum av Leipzig. Sentral plassering med kort vei til en rekke severdigheter. Hotellet har dessuten innendørs basseng, treningssenter og andre gode fasiliteter.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

TOWNHOUSE Leipzig

Fint 4-stjerners hotell i sentrum av Leipzig.  Her har dere kort vei til kjente severdigheter som Thomaskirken og markedsplassen.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

1o anbefalte ting å gjøre i Leipzig

Reise til Leipzig

Per i dag går det ingen direktefly til Leipzig fra flyplasser i Norge. Det tar imidlertid ikke så veldig mye mer tid med en mellomlanding, og de beste rutene frakter deg frem fra Oslo på under fire timer. Både SAS og Norwegian kan kombineres med ulike samarbeidspartnere, eller du kan fly med noen av de større europeiske selskapene som Lufthansa.

Leipzig ligger ikke mer enn i overkant av et par timer med bil fra storbyene Berlin og Praha. Vil du oppleve flere viktige europeiske byer i samme slengen som Leipzig, er begge disse to gode kandidater. Fra Berlin går det tog direkte til Leipzig, mens fra Praha må du skifte i Dresden.

 

Fra flyplassen til sentrum av Leipzig

Flyplassen i Leipzig heter Flughafen Leipzig/Halle. Den ligger ikke mer en 20 minutter unna sentrum med bil. Mange velger å ta taxi, eller shuttlebuss som settes opp av spesifikke hotell.

Det rimeligste alternativet er definitivt å ta toget. Det er i mange tilfeller det aller raskeste og enkleste også. Du kan velge mellom Intercity-toget, S-Bahn, eller flytoget (Flugh), og de går relativt ofte. Tiden du bruker med toget er vanligvis et par minutter mindre enn om du tar taxi.

Togene stopper på Hauptbahnhof (hovedbanestasjonen), som ligger midt i Leipzig sentrum. Derfra har du sannsynligvis gangavstand til hotellet, dersom du valgte rett bosted.

 

Noen fakta om Leipzig

 • Leipzig er den største byen i delstaten Sachsen i Tyskland, med cirka 582 000 innbyggere i sentrum.
 • Innenfor bygrensene bor det i overkant av 1,1 millioner mennesker.
 • Leipzig var en viktig handelsby allerede under Romertiden.
 • Byen var en av de viktigste i det tidligere DDR (Øst-Tyskland), før gjenforeningen i 1990.
 • Leipzig har arrangert verdens eldste handelsmesse i over 500 år.
 • Komponister som Bach, Wagner, Mahler og Mendelssohn var enten født og oppvokste i Leipzig, eller bosatte seg i byen.
 • Till Lindemann, vokalisten i Rammstein, kommer også fra Leipzig.
 • Det var i Leipzig Martin Luther ertet på seg Pavekirken i 1519, en hendelse som deretter førte til den såkalte reformasjonen.
 • Universitetet i Leipzig er et av Europas eldste, grunnlagt i 1406.
 • Europas eldste kaffehus ligger i Leipzig (Zum Arabischen Coffe Baum, fra 1720).
 • Verdens første avis ble trykket i Leipzig i året 1650.
 • Byen ligger der tre elver møtes, og har derfor 427 broer innenfor bykjernen.
 • Leipzig Hauptbahnhof er Europas største togstasjon.
 • Leipzigs zoologiske hage regnes som en av verdens eldste og flotteste.
 • I Leipzig kan du se verdens største julekalender om du besøker byen i desember.
 • Leipzig er en meget grønn by, og cirka 35% av byens areal er dekket med skoger og parker.
 • Leipzig er flere ganger kåret til Tysklands beste by å bo i.

 

Severdigheter i Leipzig

Leipzig har vært en sentral by i Europas historie i flere hundre år, både når det gjelder kriger og makt, kunst og kultur, og som handelssenter. Severdighetene er svært mange, til tross for at dette ikke er den største av Europas storbyer. Du kan lett bruke ukesvis om du virkelig vil utforske alt Leipzig har å by på, men et sted må du starte. Det kan du gjøre med følgende forslag.

 

Der Markt

markt leipzig

Byens sentrum er der Der Markt ligger, hovedtorget i Leipzig. Torgplassen er ganske stor, med et areal på nærmere en hektar. Byens rådhus, bygget på 1500-tallet, er den dominerende bygningen, blant mange andre som er vakre å se på. På Der Markt finner du mange av de hyggeligste kaféene og restaurantene, folkeliv og underholdning. Det arrangeres ofte markedsdager her, der lokale gårdbrukere, kunstnere og håndverkere byr på sine produkter, samt konserter og festivaler. Stikk innom Bach-festivalen om du reiser til Leipzig i juni, eller det flotte julemarkedet dersom du reiser dit i førjulstiden.

Sankt Thomaskirken

Sankt Thomaskirken i leipzig

Det er flere praktfulle kirker i Leipzig, og vi kunne anbefalte de fleste. Sankt Thomaskirken er ansett som en av de flotteste. Kirken, som selveste Martin Luther har holdt preken i, ble ferdig bygget i 1212, og var den gangen et abbed for et gjeng munker av Augustinerordenen. Bygget har naturligvis blitt endret og oppusset en rekke ganger i løpet av de over 800 årene. Siste runde var etter gjenforeningen mellom Øst- og Vest-Tyskland i 1990. I forbindelse med Johan Sebastian Bachs 250-årsjubileum ti år senere (2000), fikk Sankt Thomas-kirken en total renovering, og det ble samtidig installert et Bach-orgel i det flotte kirkebygget. Tårnet er det som de fleste besøkende fortrinnsvis peiler seg inn på, i tillegg til de mange konsertene som arrangeres i kirken.

Völkerschlachtdenkmal

Folkeslagminnesmerket i leipzig

Folkeslagminnesmerket er et monument til minne om det store slaget som fant sted utenfor Leipzig den 19. oktober 1813. Dette var under frigjøringskrigen mot den franske hærføreren Napoleon Bonaparte, som gikk på et avgjørende nederlag mot en koalisjon som bestod av seks nasjoner. Napoleon ble i utgangspunktet hjulpet av den saksiske armé (Leipzig ligger i Sachsen), men denne arméen skiftet side, i det som var det blodigste slaget i Europa før Første verdenskrig. Nøyaktig 100 år etter folkeslaget fant sted, ble det enorme minnesmerket oppført. Det står på stedet der kampene pågikk, og du ser det fra nærmest hvor som helst i Leipzig.

Bach-museet

Bach-Museum Leipzig

Johann Sebastian Bach ble født i Eisenach, men levde mange år av sitt voksenliv i Leipzig. Han flyttet til byen i 1723, og levde der til sin død i 1750. O Leipzig jobbet Bach som kantor ved St. Thomas-skolen, og komponerte musikk for byens kirker. Bach-museet i Leipzig er et bra sted å stikke innom om du er interessert i historien til en av verdens ypperste komponister. Museet ligger rett ved huset Bach bodde i (revet siden den gangen), og med Sankt Thomaskirken på motsatt side av gaten. Samlingen inkluderer mange av Bachs håndskrevne komposisjoner, forskjellige musikkinstrumenter, et av Bachs orgler, fiolinen hans, og mye mer.

Alte Handelsbörse

den gamle børsen i leipzig

Den gamle børsen i Leipzig ligger i et av byens vakreste bygninger. Stilen er barokk, og børsen ble bygget en gang på 1600-tallet. Den ble fullstendig renovert i årene fra 1992 til 1995, og fremstår i dag vakrere enn noensinne. Hallen i børsen brukes til forskjellige tilstelninger, og for turister er konsertene her av spesiell interesse. Du finner Der Alte Handelsbörse i enden av torgplassen Naschmarkt, en av de mange flotte plassene i Leipzig. Den flotte statuen du ser på forsiden av børsbygningen, er av Tysklands store statsmann og poet, Johann Wolfgang Goethe.

Gohliser Schlösschen

Gohliser slott

Gohliser-slottet var hjemmet til rikmannen og byarkitekten i Leipzig, Herr Johann Caspar Richter. Det ble bygget i 1756, og er ansett som en av de fineste bygningene i Sachsen som er oppført i rokokkostil. Den barokke hagen som tilhører slottet er omtrent like berømt, og et fint sted å spasere i. Hele slottet ble totalrenovert i 1998, der mye av den originale arkitekturen ble hentet frem igjen. I dag er det museum her, og slottet leies ut til forskjellige tilstelninger. Følg med på konsertplakatene i Leipzig når du er i byen. Er det konsert med et av byens kammerorkestre i Gohliser Schlösschen, har du sjansen til å oppleve noe helt spesielt.

Leipzig Panometer

Leipzig Panometer

Leipzig Panometer er et spesielt galleri som er inne i byens gamle gasstank. Tanken er fra 1909, og i seg selv en artig arkitektonisk severdighet å få med seg. Inne i den runde bygningen stilles det ut panoramabilder, malerier og andre illustrasjoner. Dimensjonene på panoramabildene er opptil 105 meter lang, 30 meter høy, og de henges opp i en ring på 360 grader. Dette gjør bildene til de største i verden som finnes utstilt for offentligheten. Besøkende kan titte på bildene på en plattform i midten, med lyd- og lyseffekter som forsterker opplevelsen. I skrivende stund stilles ut et panorama av en hage, der publikum opplever hagen fra perspektivet til en bitteliten maur. De fleste utstillingene står i minst to år, før de skiftes ut med noe nytt og spennende.

Zeitgeschichtliches Forum

Zeitgeschichtliches Forum

Dette museet handler utelukkende om forholdene i Øst-Tyskland, fra 1949 og frem til gjenforeningen med Vest-Tyskland i 1990. Her kan du oppleve hvordan det var å leve i det gamle DDR under kommunismen. Samlingen er totalt på omtrent 3200 objekter, for eksempel propagandaplakater, kunst, fotografi, medaljer og militære effekter, samt dagligvarer som var noe unike for denne delen av Europa. Utstillingene har også et ganske klart fokus på motstanden og opprøret som førte til kommunismens fall, og dernest rivningen av Berlinmuren. Som en kontrast har museet også en utstilling som fokuserer på livet i dette området etter gjenforeningen.

Oper Leipzig

leipzig opera

Leipzig har en særdeles viktig posisjon i Europas musikkhistorie. Her fødtes og bodde store komponister som Johan Sebastian Bach, Gustav Mahler, Robert Schumann, Clara Schumann, Richard Wagner, og Felix Mendelssohn Bartholdy. Å gå på en klassisk konsert, eller i byens opera, er et must når du besøker Leipzig. Her finner du også den tredje eldste operaen i verden. Selve operahuset er imidlertid relativt nytt, og ble bygget i 1960. Det er likevel flott å se på, med arkitektur som var typisk for kunstbygg i gamle DDR. Kvaliteten på oppsetningene er svært høy, og det er en nytelse for musikkinteresserte å oppleve opera i de musikalske kjempenes fødeby.

Zoo Leipzig

leipzig zoo

Den zoologiske hagen i Leipzig er kjent for utvalget av eksotiske og spennende dyrearter, og de gode omgivelsene som dyrene lever i. Hagen er på over 27 hektar, og der bor de nærmere 900 forskjellige dyrearter. Blant de du sjelden får sett andre steder er den digre komodovaranen, verdens største nålevende øgle. I fangenskap kan den bli over tre meter lang, med en vekt på over 160 kilo. Leipzig Zoo har verdens største innendørs regnskog, og en vulkansk tunell der du får sett noen av de eldste artene som fortsatt eksisterer her på kloden. Selv om hagen ligger i grønne og idylliske omgivelser, tar det ikke mer enn knappe 15 minutter å rusle dit om du går fra Der Markt, midt i sentrum.