Liechtenstein

inneholder annonselenker

Liechtenstein

Strengt tatt kan vi ikke kalle en tur innom Liechtenstein for en storbyferie, men det lille landet er så absolutt verdt et besøk.

Du kan også kombinere med de større byene som ligger rett i nærheten, for eksempel Zürich. I Liechtenstein finner du en romantisk og avslappet atmosfære, mange flotte naturopplevelser, og landsbyer der tiden ser ut til å stå stille.

 

Liechtenstein – inneklemt og eksotisk fyrstedømme

Liechtenstein er et fyrstedømme på kun 160 kvadratkilometer som ligger klemt mellom Østerrike og Sveits. Miniputtlandet har egentlig ingen storbyer, men fyrstedømmet er samtidig ikke større enn at det kan anses som en by i seg selv. For sette det i perspektiv så ligger hovedstaden Vaduz, med kun 5500 innbyggere, kun 3 kilometer i luftlinje fra Schaan. Med sine 5980 innbyggere er Schaan Liechtensteins største by.

Det meste av økonomien i Liechtenstein dreier seg om banksektoren og penger. Landet er kjent for å være et skatteparadis, og der rikinger gjemmer bort formuene sine. Det er faktisk flere registrerte selskap i Liechtenstein, enn det er innbyggere. I de siste årene har også turisme blitt en viktig næring i landet. Det er eksotisk å reise innom Liechtenstein, men du trenger ikke så lang tid her for å få med deg det viktigste.

Mange tilreisende til Liechtenstein er egentlig på storbyferie i byer som Zürich og München. Å kombinere disse byene med Liechtenstein er enkelt, og du bruker ikke lange tiden på transport. Fra spesielt Zürich er det fullt mulig å ta en dagstur til det lille fyrstedømmet, selv om du nok vil ha mer utbytte av turen om du tar en overnatting eller to.

 

Tre anbefalte hotell i Vaduz i Liechtenstein

Når man besøker Liechtenstein for første gang, er det lurt å vurdere å bo i Vaduz, landets hovedstad. Vaduz ligger i hjertet av fyrstedømmet og er hjemsted for mange av landets viktigste kulturelle og historiske severdigheter, inkludert Vaduz slott.

Hoteller i Vaduz tilbyr lett tilgang til museer, kunstgallerier og shoppingmuligheter. Å bo sentralt i Vaduz gir en flott base for å utforske både urban sjarm og det naturskjønne landskapet som Liechtenstein er kjent for.

 

Residence Hotel

Residence Hotel er plassert midt i gågata i Vaduz, noe som gir en perfekt beliggenhet for de som ønsker å oppleve byens pulserende liv. Hotellets sentrale plassering gir enkel tilgang til butikker, kafeer og kulturelle attraksjoner, inkludert det ikoniske Vaduz slott.

Som et luksushotell tilbyr Residence Hotel både komfort og eleganse, noe som gjør det til et førsteklasses valg for de som vil ha en autentisk Liechtenstein-opplevelse. Dets posisjon i byens hjerte gir gjester en unik mulighet til å utforske alt Vaduz har å by på rett utenfor dørstokken.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Parkhotel Sonnenhof

Parkhotel Sonnenhof i Vaduz er et luksushotell som ligger i en rolig, idyllisk setting med panoramautsikt over Alpene og Vaduz slott. Hotellet tilbyr en unik kombinasjon av natur og nærhet til hovedstadens sentrum, som er lett tilgjengelig for gjestene.

Med sin eksklusive atmosfære og elegante design, er Sonnenhof kjent for sin førsteklasses service og gourmetrestaurant. For de som søker en avslappende flukt med en touch av luksus, er Parkhotel Sonnenhof det ideelle valget i Liechtensteins hovedstad.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Vaduzerhof

Hotel Vaduzerhof er et sjarmerende boutique-hotell som ligger i hjertet av Vaduz, rett i sentrum av byens gågate. Med sin sentrale beliggenhet, er hotellet et steinkast unna byens viktigste severdigheter, butikker og restauranter.

Hotellet kombinerer tradisjonell Liechtenstein-arkitektur med moderne fasiliteter for å tilby en koselig og komfortabel atmosfære for sine gjester. For de som søker en autentisk opplevelse i Vaduz, kombinert med komfort og bekvemmelighet, er Vaduzerhof et ideelt valg.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Slik kommer du deg til Liechtenstein

Zürich Airport er den internasjonale flyplassen som ligger nærmest Liechtenstein, og den de fleste flyr til for å komme seg dit. Videre fra Zürich kan man ta buss, tog eller kjøre med leiebil. Du kan korte ned behovet for buss eller tog ved å ta et innenlandsfly til flyplassen i St. Gallen, men du sparer neppe noe særlig med tid.   

reise til Liechtenstein

 

Toget fra Zürich går til Sargans, en sveitsisk landsby som ligger på grensen til Liechtenstein. Derfra er det cirka 13 kilometer videre til Vaduz, og det går ofte busser. Total reisetid er omtrent 1 time og 40 minutter. Du kan også ta tog fra Sargans til Buchs, en annen sveitsisk landsby, og som ligger rett i nærheten av Schaan og Vaduz.

Dersom du velger å leie bil i Zürich får du en kjøretur på omtrent 1 time og 10 minutter til Vaduz. Distansen er cirka 110 kilometer.

 

Vintersportbyer i og nært Liechtenstein

Om du reiser på skiferie i alpene, eller er der om sommeren for å gå til fots i fjellene, kan turen fint kombineres med en titt innom Liechtenstein. Det er mange kjente fjellandsbyer og skidestinasjoner rett i nærheten, og som har greie buss- eller togforbindelser med fyrstedømmet. Du finner også et meget bra skisted inne i miniputtlandet. Her er noen få av de mange mulighetene du kan velge blant.

 

  • Malbun – Malun er Liechtensteins desidert beste og mest populære skidestinasjon. Landsbyen ligger 1600 meter over havet, og har som regel gode snøforhold gjennom hele vinteren. Her finner du nesten 25 nedfarter i alle vanskelighetsgrader, og 7 skiheiser som tar deg opp til herlighetene. Malbun beskrives som familievennlig, og er også et bra sted for de som liker toppturer og langrenn.

 

  • St. Gallen – St. Gallen er navnet på både byen og kantonen som ligger øst i Sveits, og rett i nærheten av Liechtenstein. I denne dalen finnes det mange skiresorts som er meget gode. Flumserberg, Pizol og Toggenburg anses som blant de beste. Totalt finner du flere hundre kilometer med løyper i St. Gallen, og anleggene har nesten 100 skiheiser til sammen.

 

  • St. Anton am Arlberg – St. Anton er velkjent for mange nordmenn, spesielt for de som liker afterski, fest og moro. Tradisjonelt er dette stedet nordmenn og svensker reiser til i alpene for å kombinere skikjøring og party. Skiforholdene er ypperlige, og det er hele 140 nedfarter her, men det kan bli folksomt og ”livlig” i St. Anton. Vil du ha en mer rolig skiferie er det mange andre destinasjoner som er å foretrekke.

 

  • Ischgl – Ischgl ligger i Tyrol, og i nabodalen rett sør for St. Anton. Som St. Anton er også Ischgl kjent for høy partyfaktor. Skiforholdene er ypperlige, og de fleste nedfartene ligger over 2000 meter over havet. Den lengste nedfarten er på hele 11 kilometer, og totalt har Ischgl nesten 240 kilometer med løyper.

 

  • Davos – Området som Davos ligger i byr på mange ulike steder som er perfekte for skiinteresserte. Selve Davos er livlig, mens for eksempel Klosters som ligger litt lenger nord, har en mer avslappende atmosfære. Klosters er en av favorittdestinasjonene til kjendiser og kongelige. Totalt er det over 300 kilometer med løyper i Davos-området, der den lengste nedfarten er på hele 12 kilometer.

 

Severdigheter i Liechtenstein

Den største severdigheten i Liechtenstein er fyrstedømmets vakre landskap, fjellene, i tillegg til de mange landsbyene. På flere steder kan du få følelsen av å være i en helt annen tidsalder. Det lille landet har i tillegg et lite knippe slott som kan være verdt å få med seg, samt flere spennende museer. Her er noen forslag til gjøremål for de som reiser innom det lille landet.

 

Burg Gutenberg

Gutenberg-slottet i LiechtensteinGutenberg-slottet er nok det fineste og mest eventyraktige av de fem borgene du finner i Liechtenstein. Det står på en liten høyde på 70 meter, og våker over den lille landsbyen Balzers, kun noen få kilometer sør for Vaduz. Opprinnelig lå det en kirke og kirkegård på høyden, før de første murene rundt kirken ble bygget på 1100-tallet. Etter hvert som århundrene gikk ble festningsverket og bygningsmassen utvidet. Da slottet mistet sin militære verdi en gang på 1700-tallet ble det etter hvert brukt som bolig for kongefamilien. Siden 1979 har Liechtensteins fyrstefamilie eid slottet, og drevet det som et museum.

Kathedrale St. Florin

Kathedrale St. FlorinDet antas at det var en religiøs bygning en gang på 800- eller 900-tallet, på samme sted som der Katedralen i Vaduz når står. Denne ble senere bygget om til en større kirke i 1375, med påfølgende utvidelser de neste omtrent 500 årene. Dagens katedral har sitt utseende og neogotiske stil fra en større ombygging i 1874. St. Florin-katedralen er fyrstedømmets flotteste kirkebygg, og der flere av fyrstedømmets adelige døpes, vies, og begraves. De fleste på kirkegården som ligger ved siden av, mens prinsen Franz Joseph II og hans kone Georgina von Wilczek ble lagt til hvile inne i katedralen. Med sine omtrent 45 meter på det høyeste, er Kathedrale St. Florin det mest iøynefallende landemerket i Vaduz.

Schloss Vaduz

SSchloss Vaduzlottet som ligger i fjellsiden og troner 120 meter over Vaduz, er den offisielle boligen til fyrstefamilien. Opprinnelig var det en grevefamilie som bygde og eide slottet, før prinsen av Liechtenstein kjøpte det i 1712. Den eldste delen av festningsverket er tårnet, som antas å ha blitt bygget på 1100-tallet, mens det meste av slottets øvrige bygningsmasse kom til på 1500-tallet. Det er dessverre ikke mulig å få sett slottet fra innsiden, i og med at fyrstefamilien bor her. Det er likevel verdt turen opp bakken for de som vil ta en titt fra utsiden. Du kommer deg dit med bil, eller ved å gå opp langs den merkede stien (se etter skiltet som sier ”Schlossweg”)som starter fra hovedgata i Vaduz. Til fots tar turen opp omtrent 20 minutter.

Liechtensteinisches Landesmuseum

Nasjonalmuseet i LiechtensteinNasjonalmuseet i Liechtenstein ligger flott plassert rett nedenfor Schloss Vaduz. Museet er fordelt på tre sammenhengende bygninger, der det eldste er et vakkert lite hus fra 1438. Opprinnelig ble den eldste bygningen brukt som både vertshus, tollstasjon, bolig og rådhus, før det ble gjort om til museum i 2003. Samlingene viser regionens historie, helt fra neolittisk tid og frem til i dag. Her kan du blant annet se våpen fra middelalderen, religiøs kunst, førhistorisk verktøy, og mange arkeologiske funn. Den største attraksjonen på museet er en imponerende modell av fyrstedømmet i skala 1:10,000. Du finner for øvrig byens postmuseum og kunstmuseum like bortenfor.

Falknerei Galina

Falknerei GalinaFalkoneri er en gammel jaktform der man bruker trente rovfugler, som ørner, hauker, ugler og falker, til å fange småvilt og småfugler. Jaktformen har lange tradisjoner i denne regionen, og i vintersportsstedet Malbun finner du et eget falkoneri. Falkonerei Galina er tilknyttet et hotell med samme navn, og i dag er dette mer en turistattraksjon, selv om det hender at rovfuglene deres faktisk fanger noe. Her arrangeres det guidede fotturer opp i fjellsiden, der du kan oppleve de praktfulle rovfuglene i sitt rette element. Ørner og falker stuper med en fart på over 150 kilometer i timen, rett over hodene til tilskuerne, før de kalles inn og lander elegant på falkonérens armer. Du kan også se fuglene på egne show som arrangeres på hotellets utearealer.  

Kunstmuseum Liechtenstein

Kunstmuseum LiechtensteinDen moderne bygningen som huser Kunstmuseet i Vaduz er tegnet av tre sveitsiske arkitekter, og stod ferdig i år 2000. Samlingen bestod i utgangspunktet av internasjonal samtidskunst, samt den nasjonale samlingen som tilhører fyrstedømmet. I 2015 ble det oppført et tilbygg til Kunstmuseum som rommer en privat samling med enda mer klassisk kunst og samtidskunst. En av retningslinjene til ledelsen for museet er at det skal fortrinnsvis vises frem verker fra de siste to århundrene. Det er spesielt mange spennende skulpturer og installasjoner å finne i galleriene. Du finner bygningen i hovedgata Städtle, like ved siden av de andre viktigste museene i Vaduz.

Sesselbahn Sareis

Sesselbahn SareisStolheisen i vintersportsstedet Malbun tar deg opp til toppen av fjellet Sareisjoch, og dermed omtrent 2000 meter over havet. Selv om toppen ikke ligger mer enn 400 høydemeter over landsbyen, får du definitivt fjellfølelsen der oppe, og ikke minst en fantastisk utsikt ut over dalen nedenfor. Besøker du Liechtenstein om vinteren er dette rett sted å dra innom for å stå på ski eller snowboard. Heisen går også om sommeren, og frakter da opp folks som vil ta en fottur eller sykkeltur i fjellet. Om du er mer bedagelig anlagt kan du slå deg ned på restauranten på toppen, og nyte panoramautsikten derfra.

Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein

Hofkellerei des Fürsten von LiechtensteinHvis du er glad i vin bør du ta turen innom prinsens egen vingård og vinkjeller når du er i Vaduz. Vingården heter Herawingert, og har vært i drift i over 400 år. Arealet som det dyrkes vindruer på er cirka 4 hektar stort. Vekstforholdene anses som et av de beste i Rhindalen, med mineralrik jord og mildt klima. På gården kan du rusle rundt blant vinrankene i vakre omgivelser, før du tar turen innom vinmuseet og vinkjelleren. Der får du smake på produktene, mens dyktige guider forteller om både vinene og gårdens historie. Som regel varer vinsmakingen cirka en time, og du trenger vanligvis ikke booke på forhånd.

Walser Museum

Walser MuseumDette er et folkemuseum som ligger i den vakre fjellandsbyen Triesenberg, cirka 5 kilometer fra Vaduz. Selve landsbyen har en gammel historie, og innbyggerne er kjente for sin særegne dialekt. Historien om de som først slo seg ned her, noe som antas å ha skjedd på 1200-tallet, fortelles i landsbyens eget folkemuseum. Museet ble etablert i 1961 av presten i bygda, men ble senere flyttet til sentrum av landsbyen (1980). Bygningen som huser museet er datert til 1628, og er i så godt som perfekt stand, nesten uten endringer siden den gangen. Utstillingen i huset fokuserer på møbler, verktøy og mye annet som er tatt vare på opp gjennom århundrene, i tillegg til en permanent utstilling av treskulpturer laget av en lokal kunstner.

Nendeln

Nendeln er en liten, vakker landsby som ligger nord for Vaduz. Landsbyen har røtter helt tilbake til romertiden, og gamle romerske villaer er funnet her i arkeologiske utgravninger. Nendeln er også kjent for pottemakeriet Schädler. Det ble grunnlagt i 1836 og er fortsatt i full sving. Du kan få omvisning på pottemakeriet, og se hvordan de lager sine vakre produkter. I tillegg til ruinene fra de romerske villaene, er det flere vakre og gamle bygninger å få med seg i Nendeln. Blant annet Pfrundhaus fra 1300-tallet, som i dag brukes om galleri for lokale kunstnere, og et vakkert gammelt kapell fra samme epoke. Nendeln er også et populært utgangspunkt for folk som tar seg en fottur i fjellene som landsbyen ligger ved.