Lübeck

Lübeck

Lübeck er dronningen blant Hansabyer og et veldig populært reisemål.

Lübecks middelaldersentrum og vakre beliggenhet ved elven Trave, lokker til seg gjester året rundt. Mange Nordmenn drar på storbyferie hit i førjulstiden for å oppleve byens kjente julemarked.

 

Lübeck – Den store Hansabyen

På 1300-tallet hadde Lübeck blitt Hanseforbundets viktigste by. Keiser Karl IV var spesielt imponert av byen og kalte den en av det tysk-romerske rikets 5 undere. Dette var godt selskap da de 4 andre byene var de antikke superstjernene Roma, Firenze, Pisa og Venezia.

Under 2. Verdenskrig var Lübeck blant de første tyske byene som ble bombet av Royal Air Force. Mange historiske bygninger i sentrum ble totalskadet. I etterkrigstiden gjennomførte så Lübeck en omfattende gjenoppbygging. Belønningen for innsatsen kom i 1987 med oppføring på UNESCOs verdensarvliste.

reise til lubeck i tyskland

Anbefalte hotell i Lübeck

Lübeck har cirka 220 000 innbyggere og er et populært turistmål. Byens sentrum, og gamleby, ligger på en øy i elven Trave og her finner vi mange gode overnattingstilbud. Gamlebyen er særdeles romantisk og har både travle og roligere områder.

Nord for byen ligger både Travemünde og den flotte Scharbeutz-stranden, med mange familievennlige hoteller. Dette er stedet for barna og de som liker strandaktiviteter og vannsport. Regionen har også campingplasser og egnede parkeringer for bobiler.

 

Hotelltips i Lübeck

annonselenker

Radisson Blu Senator Hotel

Radisson Blu Senator Hotel er et kjempefint 5 stjerner hotell med nydelig beliggenhet langs elven i gamlebyen i Lübeck.

Her bor du vakre omgivelser, med kort vei til alt det Lübeck har å by på. Hotellet har dessuten flotte fasiliteter, som innendørs badebasseng, badstue og to restauranter med god mat.

Dette er et av de aller beste hotellene i Lübeck, og er sikkert hotellvalg om du besøker byen.

 

BESTILL ROM HER

 

Motel one Lübeck

Stilfult og moderne hotell med svært sentral plassering i hjertet av Lübeck.

Hotellet ligger bare noen få minutters gange unna kjente severdigheter som St. Marys kirken og Holstentor. 

 

BESTILL ROM HER

 

Park Inn by Radisson Lübeck

Flott 4-stjerner hotell med høy standard i sentrum av Lübeck. Park Inn har en perfekt plassering i sentrum av Lübeck, slik at du fint kan spasere rundt til de forskjellige severdighetene i byen.

H0tellet har også gode fasiliteter med egen restaurant og bar, parkering og konferanselokaler.

 

BESTILL ROM HER

 

10 populære ting å gjøre i Lübeck

annonse

Slik reiser du til Lübeck

Med fly er det beste alternativet Hamburg som kun ligger cirka 1 times buss- eller togtur fra Lübeck. Mange velger derimot en biltur med Kielfergen, da det kun tar en drøy time på autobanen fra Kiel til Lübeck. Dette er en glimrende løsning for en vellykket familietur.

 

By og strandliv i Lübeck

Lübeck egner seg perfekt for sommerferien. Byen er ikke langt unna for de fleste Nordmenn og har alle tilbud vi ser etter, enten vi er på familie- eller kjærestetur. Her finner vi både høykultur og festligheter, sportsaktiviteter og strandliv i byen Travemünde like utenfor Lübeck.

stranden i travemunde utenfor lubeck

For spesielt interesserte kan Lübeck blant annet tilby Nordiske Filmdager og den anerkjente Schleswig-Holstein Musikkfestival. Er vi interessert i dukketeater er byen faktisk også litt av et mekka, vi kan til og med se forestillinger under vann!

 

Museer og marsipan

Lübeck byr på mange severdigheter og har spesielt mange museer. Blant de mest populære er det europeiske hansamuseet og det unike dukketeater-museet. Men her ligger også et museum som kanskje vil overaske de fleste, nemlig marsipanmuseet.

marsipanmuseum i lubeck

Det påstås faktisk at Lübeck er marsipanens hjem, det er i alle fall sant at byen er kjent for sin marsipanproduksjon. I marsipanens eget museum får vi lære om dens historie og utvikling. Onde tunger mener derimot at marsipanen ble oppfunnet i Persia flere hundre år før den kom til Lübeck.

 

Lübeck i litteraturen

Det er spesielt én roman som har satt Lübeck på verdenskartet i nyere tid. Vi snakker selvfølgelig om Thomas Manns berømte Huset Buddenbrook fra 1901. Mange Nordmenn kjenner historien fra TV-skjermen, den har faktisk blitt filmet flere ganger.

Historien tar for seg fire generasjoner i livet til en rik kjøpmannsfamilie, og gir et fascinerende innblikk i livet til det hanseatiske borgerskapet. Lübeck har sitt eget museum tilegnet Thomas Mann og hans verdenskjente roman, og museet ligger i Mann familiens eget hus.

 

Murstein-gotikk

Lübeck er et ypperlig eksempel på såkalt murstein-gotikk. Denne stilarten utviklet seg over hele det Nordeuropeiske lavlandet som et naturlig resultat av mangelen på stein. Kunnskapen om mursteinproduksjon kom til regionen på 1100-tallet og Lübecks Maria-kirke er et kjent foregangseksempel.

mariakirken i lubeck

Lübeck for barn

Vi har allerede nevnt de flotte strendene, men Lübeck har enda mer å tilby de minste. Byen har mange lekeparker både i sentrum og ved sjøen. Det arrangeres også spesielle ekskursjoner som hele familien kan delta på og lære om både naturen og historien.

 

Kunstskandale

En ikke så flatterende, men likevel litt artig kuriositet, fant sted i Lübeck på 1950-tallet. Maria-kirkens middelalder fresker skulle restaureres og kunstneren Lothar Malskat fikk oppdraget. Malskat valgte derimot å male sine egne kunstverk over de gamle. Han presenterte så arbeidet som restaurering og lurte faktisk mange eksperter.

 

Severdigheter og attraksjoner i Lübeck

Som en unik, historisk by med kort avstand til flotte strender, har Lübeck spennende opplevelser for alle. Severdigheter fra middelalderen og oppover ligger for det meste konsentrert på øya som utgjør sentrum og byen er kjent for sin varme gjestfrihet.

 

Europäisches Hansemuseum

Europäisches HansemuseumEt dykk ned i Hanseforbundets historie er en perfekt måte å bli kjent med Lübeck på. Som en maktfaktor i hele 500 år har dette forbundet skrevet seg inn som en epokegjørende del av europeisk historie. Forbundets grener strakk seg langt og hadde stor påvirkning i hele Nord-Europa. I dette populære museet blir vi med på reisen. Vi blir kjent med både suksesser og konflikter, krig og fred. Hanseforbundets historie er på mange måter et speilbilde av Nord-Europas liv og omstillinger helt fra slutten av 1100-tallet til slutten av 1600-tallet.

Byporten Holstentor

byporten holstentor i lubeckDenne imponerende byporten symboliserer Lübecks makt og uavhengighet på 1400-tallet. Porten er byens mest kjente landemerke og et av Tysklands viktigste, historiske bygg. Interiøret er like fascinerende som eksteriøret, her finner vi en rik samling av historiske gjenstander knyttet til handel og skipstrafikk. Holstentor har derimot ikke en altfor solid historie, bokstavelig talt. En del av bygget begynte nemlig å synke og på midten av 1800-tallet fremstod det nærmest som en ruin. Et omfattende redningsarbeid ble heldigvis startet, med kun én stemmes overvekt i byrådet, og i dag fremstår bygningen i all sin glans (men fortsatt litt skakt).

Herlig sommerliv ved sjøen

travemundeLübeck er som skapt for familietur, spesielt med yngre barn. Rett nord for byen ligger nemlig de fantastiske strendene i Travemünde og Scharbeutz. Hit kommer vi lett med buss eller tog og turen tar kun en snau halvtime. Pakk sekken og ta en herlig dag på stranden. De fleste kjenner Travemünde kun som en ferjeterminal. I Thomas Manns roman Huset Buddenbrook får vi derimot beskrevet Travemünde som et sted for frihet, lykke og kjærlighet. Edvard Munch tilbrakte også tid her og fant spennende motiver i området.

Thomas Mann og Huset Buddenbrook

Buddenbrook huset i lubeckI denne vakre barokke bygården finner vi en unik opplevelse. Her bodde nemlig forfatterne Heinrich og Thomas Mann. Bygården har i dag blitt et museum dedikert den spektakulære Mann familien, samt Thomas Manns berømte mesterverk Huset Buddenbrook. Bygningen er fra 1758 og det var Lübecks arrangement Expo 2000 som skapte denne perlen. På innsiden finner vi blant annet to rom som er dekorert i følge den kjente romanen og som presenteres som «en roman man kan gå inn i».

Gamlebyen i Lübeck

gamlebyen i lubeckLübeck bør for all del nytes også fra utsiden. Å spasere rundt i den gamle bydelen byr på arkitektoniske perler på hvert gatehjørnet. Lübeck er et av de beste eksemplene på såkalt murstein-gotikk og byens mange kjøpmannsfamilier visste å la rikdommen komme til skue. Gatene myldrer av liv og det ligger kaféer og restauranter over alt. Bydelen er også et populært shopping-strøk med et rikt utvalg butikker. Lübeck turistkontor har i tillegg lagt opp flotte, barrierefrie ruter i både gamlebyen og på de gamle vollene langs elven.

Sykkeltur i vakkert landskap

spasertur i lubeckEn sykkeltur i landskapet rundt Lübeck er en god idé. Dette er på ingen måte noe kupert terreng så her kan vi ta med hele familien. Med et sykkelkart kan vi fint legge ut på egenhånd, men på byens turistkontor får vi også utdelt de rutene som lokalbefolkningen syns er finest. Har vi ikke med egne sykler finnes det mange utleier i Lübeck. Noen av sykkelutleiene tilbyr også ekstrautstyr som sidebagger. En populær tur går langs Elbe- Lübeck kanalen til Rotenhusen. Er det ikke krefter, eller tid for tilbakeveien, kan vi ta en ferge og deretter tog tilbake til byen.

Museumshavn

Museumshavn lubeckÅ lage en hel havn til et museum er ikke verst. I Lübecks gamleby har de gjort nettopp dette og her ligger de gamle seilskutene på rad og rekke. Med de pittoreske hus fasadene i bakgrunnen, får vi her bli med på en reise tilbake til en svunnen tid. Men seilskutene er ikke bare støvete museumsgjenstander, de er også i bruk. Mannskap vil de gjerne ha, så det er bare å mønstre på. Turen går opp elven Trave som renner ut i Østersjøen ved Travemünde. Travemünde ble en del av Lübeck i 1329 og er byens port mot havet.

Sankt Annes Museumskvarter

Sankt Annes Museumskvarter i lubeckDette flotte museet består av både et gammelt klosterbygg fra 1500-tallet og et hypermoderne bygg fra 2003. Kontrasten er fascinerende og skaper en dynamisk atmosfære hvor de ulike kunstverkene virkelig kommer til sin rett. Klosterbygget huser en av Tysklands mest omfattende samlinger av sakral kunst. I den moderne kunsthallen møter vi modernisme og samtidskunst av høy kvalitet. Galleriet arrangerer også kontinuerlig separatutstillinger. Med kun ett skritt kan vi i dette anlegget bevege oss fra lys, moderne arkitektur og inn i den sengotiske verdenen fra begynnelsen av 1500-tallet.

Julemarkedet i Lübeck

julemarkedet i lubeckLübeck er viden kjent for sitt julemarked. Det vil si, her er det ikke bare ett, men mange! De vakkert opplyste festlighetene foregår helt fra 23. November til over Nyttårsaften. Hit kommer besøkende fra hele Europa og folkelivet i Lübecks gater på denne tiden er et eventyr. Mot byens vakre arkitektur skapes en fortryllende atmosfære. I løpet av Desember arrangeres kunsthåndverk-marked, historisk marked, Julemarked for barn og den populære eventyrskogen ved Sankt Maria-kirken, bare for å nevne noen.

Borgklosteret og Borgporten

borgklosteret i lubeckDette klosteranlegget er det mest betydningsfulle middelalderklosteret i Nordtyskland. Det imponerende bygget ble påbegynt i 1229 og har hatt mange funksjoner opp gjennom tidene. Her har det vært både rettslokaler, fattighus og fengsel. I dag er klosteret en kulturinstitusjon som blant annet huser Hansamuseet. Borgporten, en av Lübecks byporter, er en del av byens gamle bymur. Her opplever vi hvordan det var å gjeste Lübeck i middelalderen. De fleste byene på den tiden var nemlig ganske lukket og det krevdes ofte tillatelse for å komme inn.

TheaterFigurenMuseum

TheaterFigurenMuseumDette herlige museet er et annet sted både store og små vil like seg. Her finner vi nemlig verdens største samling av teater-marionetter, rekvisitter, sceneri og plakater. Samlingen dekker hele 3 århundre og har gjenstander fra hele verden. Museet ligger i hjertet av gamlebyen og er en formidabel skattkiste som vi sent glemmer. Rett ved siden av ligger dessuten Lübeck dukketeater og en forestilling her bør vi få med oss. Teatret har et stort repertoar av stykker som passer for alle aldersgrupper, her fremføres til og med opera!