Luxembourg

inneholder annonselenker

Luxembourg

Luxembourg City er en noe uoppdaget destinasjon for storbyferie, sett med norske øyne.

Slik burde det ikke være. Den multikulturelle hovedstaden i Luxembourg byr på helt spesielle opplevelser, og et besøk hit blir fort en uforglemmelig opplevelse. Her får du all informasjon du trenger når du skal planlegge turen.

 

Storhertugdømmet Luxembourg og Luxembourg City

Luxembourg er det lille landet alle har hørt om, men som ikke så veldig mange har besøkt. Totalt snakker vi om et areal på 2586 kvadratkilometer, noe som gjør landet omtrent like stort (eller lite) som Tromsø kommune. Luxembourg City er hovedstaden med et innbyggertall på cirka 116 000.

Stedet der Luxembourg City ligger var et veiskille tilbake i Romerrikets tid, med noen få befestede tårn som sørget for at reisende kunne ferdes trygt i området. Dette ballet på seg i 960-årene da Siegfried I, en slektning av den franske kongen Louis II, fikk kjøpe området som nå utgjør det lille landet. Siegfried bygde seg et slott sin han kalte Lucilinburhuc, noe som altså senere har blitt til Luxembourg.

I dag er Luxembourg et konstitusjonelt monarki, med en økonomi som er tett knyttet til bankvirksomhet og stålproduksjon. Dette er tidvis verdens rikeste land målt i brutto nasjonalprodukt per innbygger, i skarp konkurranse med andre rike og små stater som Qatar og Singapore. Luxembourg City fungerer for øvrig som en av EUs tre administrative hovedsteder, sammen med Strasbourg og Brussel.

 

Anbefalte hotell i Luxembourg

Når man besøker Luxembourg for første gang, anbefales det å bo i sentrum for enkel tilgang til byens historiske severdigheter, som Grand Ducal Palace og Notre-Dame katedralen. Den gamle bydelen, Grund, er spesielt sjarmerende og gir en autentisk opplevelse av byens rike historie.

Clausen og Kirchberg er også populære områder, med førstnevnte kjent for sitt natteliv og sistnevnte som et moderne forretningsdistrikt. Velg et hotell nær en av byens mange grønne parker for en avslappende atmosfære midt i byen.

 

Sofitel Luxembourg Europe

Sofitel Luxembourg Europe ligger i Kirchberg-distriktet, en moderne del av byen kjent for sine forretningsbygg og EU-institusjoner. Med sin femstjerners status tilbyr hotellet luksuriøse fasiliteter og toppmoderne bekvemmeligheter for sine gjester.

Beliggenheten er ideell for forretningsreisende, med kort avstand til flere viktige kontorbygg og konferansesentre. Gjester kan også nyte hotellets raffinerte restauranter og den elegante baren etter en dag med møter eller sightseeing.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Melia Luxembourg

Melia Luxembourg ligger i hjertet av Kirchberg-distriktet, som er kjent for sitt forretningsområde og nærliggende EU-institusjoner. Dette firestjerners hotellet kombinerer moderne design med komfort, og er en yndet destinasjon for både forretningsreisende og turister.

Med en fantastisk utsikt over Place de l’Europe, gir det gjestene en førsteklasses opplevelse av byen. Hotellets fasiliteter inkluderer også en gourmetrestaurant og et treningsstudio for de som ønsker å holde seg aktive under oppholdet.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Le Royal Hotels & Resorts

Le Royal Hotels & Resorts i Luxembourg er et femstjerners hotell som ligger strategisk til i hjertet av byen, kun en kort spasertur fra de mest kjente turistattraksjonene og shoppingområdene. Med sin elegante og sofistikerte atmosfære, tilbyr hotellet luksuriøs overnatting og førsteklasses service.

Gjestene kan forvente rom og suiter av høy standard, samt en rekke toppmoderne fasiliteter. I tillegg har Le Royal en velværeavdeling og flere kvalitetsrestauranter som gir en eksklusiv opplevelse for sine besøkende.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Luxembourg

Beste reisemåte til Luxembourg City

For tiden er det dessverre ingen flyselskap som flyr direkte fra Norge til Luxembourg Airport. En av de enkleste løsningene er å fly med SAS eller Norwegian til København, for så å ta Luxair sitt direkteflyet mellom København og Luxembourg. Flytiden er cirka 1 time og 50 minutter, og Luxair flyr flere ganger om dagen på denne strekningen. Blant de kurante alternativene er å fly via Amsterdam, Brussels og Frankfurt. Derfra kan du fly videre med Luxair, eller med henholdsvis KLM, Brussels Airlines eller Lufthansa.

Med en mellomlanding er det mulig å komme seg til Luxembourg på i underkant av 4 timer. Prisen varierer veldig i forhold til datoer og flyselskap, men det er ikke sjelden at prisene kan komme helt ned i mellom 1 500 og 2 000 kroner for en tur-retur-billett. Flyplassen i Luxembourg er ikke mer enn 10 kilometer fra sentrum.

 

Bo i Luxembourg City

Ville Haute District er det historiske sentrum av byen. Her er gatene ofte trange, bilfrie og koselige. For besøkende på storbyferie er dette kanskje det beste området å bo i. Du får gangavstand til mange av de viktigste severdighetene, og kan velge blant mange vakre hotell med gotisk arkitektur. Distriktet er også der det skjer på restaurant-, kafé- og utelivsfronten.

Området rundt togstasjonen, Gare District, er et fullgodt alternativ om budsjettet er noe strammere. Her ligger det flere hotell fra de store kjedene, slik som Radisson og Ibis. Normalt bør man unngå togstasjonene når man er på storbyferie, men den huskeregelen kan vi se bort i fra i Luxembourg City. Her er det faktisk ganske stille og rolig, med lite larm og leven fra togene. Området rundt togstasjonen er også trygt, noe som ofte ikke er tilfelle i de større europeiske byene.

Distriktet Kirchberg er der mange forretningsfolk ofte overnatter, mest på grunn av nærheten til de viktige EU-institusjonene som ligger her. Det samme gjelder Gronn District, men da har den forretningsreisende som regel andre ærend. I Gronn ligger mange av de store bankene, og kontorene til internasjonale selskaper.

 

7 ting du bør vite om Luxembourg

Luxembourg er en smeltedigel når det gjelder befolkningen og forretningslivet, som sammen med det historiske aspektet gir miniputtlandet en merkverdig kultur. Det er mye vi kunne hentet frem som beskriver dette, men vi nøyer oss med de følgende 7 punktene:

  • Nesten halvparten av landets innbyggere er utlendinger. Av de omtrent 530 000 innbyggerne, er 44% personer som har en annen nasjonalitet. Dette er for det meste folk som pendler til Luxembourg i forbindelse med jobb. Totalt bor det folk fra cirka 170 forskjellige nasjoner i Luxembourg.
  • I Luxembourg er det tre offisielle språk. Disse er fransk, tysk og luxembourgsk. Den siste her er en Mosel-frankisk dialekt som tilhører den germanske språkfamilien. Språket snakkes også i avsidesliggende kriker og kroker i Belgia, Tyskland og Frankrike.
  • Ingen land i verden har like mange biler som Luxembourgerne. Her er prosentandelen bileiere i forhold til total befolkning på hele 65%, det vil si 650 biler per 1000 innbyggere. En betydelig faktor er det høye antallet innbyggere som pendler fra nabolandene.
  • Totalt er det over 17 kilometer med tunneler under Luxembourg City som er tilgjengelige i dag. Tunnelene ble laget på midten av 1600-tallet i forbindelse med byggingen av festningen, og utgjorde opprinnelig 23 kilometer i lengde. Du kan titte på dette om du vil, men da må du ta en guidet tur.
  • I Luxembourg City finner du restauranten med verdens største vinkart. På Chiggeri kan du velge mellom 1750 forskjellige flasker vin, noe som har plassert restauranten i rekordboka til Guinness.
  • Luxembourg er det eneste landet i verden som fortsatt har en storhertug som regent. Storhertugen er nok i tillegg blant de med flest fornavn i verden. Han heter nemlig Henri Albert Gabriel Félix Marie Guillaume vu Lëtzebuerg.
  • Folket i Luxembourg tar borgerplikten sin alvorlig. Her tropper det nemlig opp over 90% av de stemmeberettigede når det er valg. De er også blant de mest liberale i Europa, og 83% av innbyggerne stemte ja til ekteskap for personer med samme kjønn.

Severdigheter i Luxembourg City

Den gode nyheten når det gjelder severdigheter i Luxembourg City er at de aller fleste ligger i gangavstand fra hverandre. Den ”dårlige” nyheten er at det er skrekkelig mye spennende å få med seg. Her er et utvalg av det viktigste du må få med deg når du besøker hovedstaden i miniputtlandet.

 

Palais Grand-Ducal

Palais-Grand-Ducal Luxembourg

Dette palasset ble oppført på 1500-tallet og fungerte som regjeringsbygg i omtrent 200 år. Deretter ble palasset bolig for Luxembourgs guvernører, frem til år 1890. Siden dette har Palais Grand-Ducal vært boligen og kontoret til Storhertugen av Luxembourg og hans familie, med unntak av perioden da Luxembourg var okkupert av nazistene. Palasset brukes til statsbesøk, offisielle banketter, mottakelser og andre offisielle arrangementer. Besøkende kan likevel komme seg en tur på innsiden om sommeren (fra midten av juli til slutten av august), men da som en del av en guidet tur.

Casemates du Bock

Casemates du Bock

Inngangen til tunellene under Luxembourg City finner du i festningen som ligger på Bock-klippen. Tunnelsystemet heter Casemates, og det snirklet seg 23 kilometer under bebyggelsen (i dag gjenstår omtrent 17 kilometer). Totalt er den underjordiske festningsdelen over 40 000 kvadratmeter. Der kunne tusenvis av soldater, hester og kanoner ligge på lur, i tillegg til at Casemates hadde egne slaktehus, lasaretter, våpensmier, kjøkken og matsaler, med mer. Du får deg guidede turer gjennom Casemates du Bock fra midten av februar, til begynnelsen av november. Resten av vinteren er tunellene dessverre stengt.

Chemin de la Corniche

Chemin de la Corniche

En av Luxembourgs forfattere har kalt Chemin de la Corniche for Europas vakreste balkong. Dette er murverket som går langs den bratte bredden til elven Alzette, midt i sentrum av Luxembourg City. Murene ble bygget av franskmenn og spanjoler på 1600-tallet, og var del av den opprinnelige festningen. Ettersom byen vokste seg inn i moderne tider, og festninger mistet nytteverdien sin, ble det anlagt vei langs hele Chemin de la Corniche. Dermed kan både innbyggere og besøkende ta seg en flott spasertur langs murene, med fenomenal utsikt over den praktfulle byen. Det beste tidspunktet å troppe opp på er rett før solen går ned. Da får du med deg både det eventyrlige lyset i solnedgangen, og det spektakulære skuet av byen når flomlysene slås på etter mørkets frembrudd.

Citadelle du St-Esprit

Citadelle du St-Esprit

Citadellet er den innerste delen av en festning. Her trakk man seg tilbake for å trette ut eventuelle angripere som hadde bitt seg hardt fast. På festningen i Luxembourg er citadellet stedet å komme seg til om du vil ha den beste utsikten over Petrusse-dalen, Alzette-elven, og Grunn-distriktet. Navnet kommer av at det ble bygget et kloster her først (i 1234), før festningsverket kom til etter hvert som munkene og hærførerne trengte bedre beskyttelse. Du kommer deg enkelt opp til citadellet om du tar den berømte Pfaffenthal-heisen. Den har glassbunn, så de med høydeskrekk bør unngå å se ned når de tar heisen opp til toppen.

Cathedrale Notre Dame

Cathedrale Notre Dame luxembourg

Katedralen i Luxembourg City ble bygget i årene mellom 1613 og 1621 av jesuittordenen. Det opprinnelige byggverket var i gotisk stil, men endringer og påbygg inkluderer arkitektur som er typisk for renessansen. De mest nevneverdige utsmykningene inkluderer to imponerende blyglassvinduer i navet og koret, flere skulpturer, og en liten statue av madonnaen og Jesusbarnet som står over alteret. Porten i bronse på katedralens nordre ende er også en av de viktigste attraksjonene. Du finner Cathedrale Notre Dame i gata med samme navn, like bortenfor Place de la Constitution i Ville Haute.

Gëlle Fra – minnesmerke over døde under 1 verdenskrig

gelle fra luxembourg

Den gylne damen er et minnesmerke over Luxemburgere som døde under Den første verdenskrigen. Monumentet står på Place de la Constitution, i den sørlige utkanten av Ville Haute. Bronsestatuen på toppen forestiller Nike, den greske seiersgudinnen, som holder en laurbærkrans. Damen står på en 21 meter høy granittsøyle, med en av de falne soldatene ved foten av søylen. Ved siden av den falne står en av hans sørgende medsoldater og landsmenn. Gëlle Fra ble revet ned av tyskerne da Luxembourg var okkupert under Den andre verdenskrigen. Bronsestatuen ble gjemt bort, og ble ikke funnet før i 1980, under en av tribunene på det nasjonale fotballstadionet. I 1984 ble fruen helt restaurert og satt tilbake på granittsøylen, der hun hører hjemme.

Kirchberg District

Kirchberg Distriktet i luxembourg

Om du trenger en avveksling fra alle de historiske bygningene i Luxembourg Citys gamleby, kan du med hell ta turen til Kirchberg-distriktet. Dit kommer du deg enkelt fra gamlebyen via broen Grand-Duchesse Charlotte. Kirchberg er hjem for det meste av det som har med EU å gjøre i Luxembourg. Blant annet finner du byens EU-parlament her, EU-kommisjonens kontorbygg, EU-domstolen, Den europeiske investeringsbanken, konferansesenter, Luxembourgs handelskammer og kontorbyggene til flere internasjonale selskaper. Noe er arkitektonisk spennende, og noe kan fortone seg som kjedelig. Innimellom dette finner du flere museer og andre bygg som er verdt et besøk, blant annet konsertsalen til Luxembourgs filharmoniske orkester.

Am Tunnel

kunstgalleri luxembourg

Banker har ofte god fortjeneste, spesielt om de er eid av driftige Luxembourgere. Banque et Caisse d’Epargne de l’Etat Luxembourg er intet unntak, og de har investert deler av formuen sin i samtidskunst. Samlingen står utstilt i en innredet del av byens tunnelsystem, omtrent 50 meter under gatenivå, i museet Am Tunnel. Hoveddelen av samlingen består av kunstverk skapt av cirka 100 av de mest kjente kunstnerne i landet. Hva med å ta turen innom det underjordiske museet, samtidig som du får deg en konto for hysj-hysj-pengene dine? Bankene i Luxembourg er omtrent like diskrete som de sveitsiske, det vil si underlagt EUs regler.

Minett Park Fond-de-Gras

Minett Park Fond-de-Gras

Dette er en av de to severdighetene vi har valgt å ta med som ligger utenfor Luxembourg City (Vianden er den andre). Minett Park er et levende museum som forteller om Luxembourgs historiske tilknytning til utvinning av jernmalm. Fond-de-Gras var derav det viktigste gruvesamfunnet i landet. De historiske bygningene er restaurerte og godt ivaretatt, slik som togstasjonen, landhandleriet, kraftstasjonen, togskurene og flere andre hus. Den største attraksjonen er imidlertid de to togsettene med damplokomotiv som fortsatt går i rute mellom landsbyen Pétange og Fond-de-Gras. Turen tar en halvtime, og damplokomotivene er i drift fra mai til og med september. Du kommer deg til Pétange på 15 til 20 minutter med leiebil, eller du kan ta toget. Den korteste veien er kun 23 kilometer.

Le Château de Vianden

Le Château de Vianden

Det praktfulle slottet Vianden bør oppleves, selv om det ligger 50 minutter nord for Luxembourg City (du kommer deg enkelt dit med leiebil, buss eller tog). Slottet ble bygget i perioden mellom det 11. og 14. århundre, på ruinene av en romersk festning. Vianden er fantastisk vakkert der det ligger på en høyde, med utsikt ned mot landsbyen med samme navn, og elva Our. Dette er også et av de største slottene av sitt slag i Europa, og regnes som et av de viktigste verneverdige byggverkene i vår verdensdel. Château de Vianden er åpent alle dager fra klokka 10.00, mens slottets stengetid varierer alt ettersom hvilken del av året du besøker det på.