Mostar

inneholder annonselenker

Mostar

Denne vakre byen har befunnet seg i konfliktsonen mellom ulike imperier i århundrer. Men nettopp det har også gjort Mostar, og regionen rundt, helt unik. Med sin spennende og varierte arkitektur, er Mostar i dag en av Bosnia og Herzegovinas mest besøkte byer.

Mostar vokste frem der hvor den gamle veien opp fra Adriaterhavet krysser elven Neretva. Her tok en blandet befolkning etterhvert form. Muslimer, Kristne og Jøder satt alle sitt preg på byen med sine egne stilarter og idealer. Og i flere århundrer kunne de berike hverandre i relativ fred og ro.

At en by som vokser frem rundt en bro får sitt navn etter broen er ikke uvanlig. Mostar betyr derimot ikke bro, men bropassere. Navnet Mostar er først nevnt i 1474 og den originale steinbroen ble ferdigstilt i 1567. Broen var et mesterverk utført av osmanske byggherrer.

reise til mostar

Den gamle, berømte broen over Nereta-elven, ble ødelagt under 90-tallets konflikter. I dag er den renovert og symboliserer regionens multikulturelle befolkning. Bildene gikk verden over da broen ble gjenåpnet og ga Mostars beboere nytt håp om et liv i fred og sameksistens.

Tre anbefalte hotell i Mostar

Mostar er en relativt liten by omgitt av vakker natur. Det beste strøket å bo på hotell i byen er rundt den gamle basaren Kujundziluk. Her er vi sentralt plassert og får samtidig en spennende smak av det lokale livet.

 

Tips til hotell i Mostar

Villa Cardak

Villa Cardak er et kjempeflott, lite og intimt hotell med en flott plassering i gamlebyen av Mostar. Her bor du bare 100 meter fra den gamle broen i Mostar.

Betjeningen på hotell gir deg topp service og hotellet blir lovprist av norske gjester som har bodd her tidligere.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Pansion Nur

Nydelig lite hotell i Mostar gamleby. Vennlig og veldig hyggelig vertskap, samt vakker utsikt fra hotellrommene.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

 Bosnian National Monument Muslibegovic House

Ærverdig hotell som samtidig er et museum. Hotellet får veldig gode skussmål fra tidligere gjester.

Du kan også lese mer om dette hotellet under «severdigheter» lengre ned i denne artikkelen.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 populære ting å gjøre i Mostar

Reise til Mostar

Det finnes, i skrivende stund, ingen direkte flyvninger mellom Oslo og Mostar. Men via Paris, London, Amsterdam eller København er det en grei tur. Mostar er en by på cirka 100 000 innbyggere og har internasjonal flyplass. Denne ligger kun 10 kilometer fra byen og betjenes med buss eller taxi.

 

Flotte severdigheter i Mostar og omegn

 

Stari Most

stari most broen i mostarStari Most, Den Gamle Broen, er et mesterverk i ingeniørkunst. Den er også Mostars største severdighet og stolthet. Broen er reist hele 24 meter over elven Neretva og er 30 meter lang. Den stod ferdig i 1567 og det er fortsatt et mysterium hvordan de Ottomanske byggherrene klarte dette mesterstykket. Som kjent er det en kopi som står der i dag. Den opprinnelige broen ble ødelagt under 90-tallets krigsherjinger. Men det er en tro kopi og et besøk hit er en utrolig opplevelse. Tårn er plassert på hver side av broen og disse blir kalt Brovokterne, Mostari.

Kajtaz House

Kajtaz House mostar museumKajtaz House er et originalt, tyrkisk hus fra 1600-tallet. Bak høye murer kan vi oppleve hvordan dagliglivet utspant seg her for opptil 400 år siden. Huset har et rikt interiør av Ottomansk opprinnelse og er omgitt av en vakker hage med fontene og eksotiske planter. Kajtaz House ble opprinnelig bygd av en tyrkisk dommer og er fortsatt i den samme familiens eie. I følge tradisjonell byggeskikk er huset den dag i dag inndelt i to deler, en for menn og en for kvinner. Ta en guidet tur i denne vakre boligen som faktisk også er beskyttet av UNESCO.

Kujundžiluk Basar

basar i mostarFor en ekte følelse av det Ottomanske Mostar anbefaler vi Kujundžiluk Basar. Disse trange gatene var en gang hjem til håndverkere i blant annet metaller, lær og tekstil. I dag har også små suvenirbutikker, kunstnerboder og kaféer flyttet inn. Kujundžiluk Basar er et perfekt sted å starte dagen. Her kan vi kjøpe frukt, grønnsaker og bakverk samt ekte, tyrkisk kaffe. I dette nabolaget kan vi også besøke gamle moskeer eller bare vandre rundt mellom fargerike småhus i steinlagte gater.

Partisan Memorial Cemetery

severdigheter i mostarDette unike minnesmerke har dessverre ofte vært et offer for hærverk og vandalisme. Men det er likevel et interessant sted å utforske nyere historie. Stedet ble opprettet i 1965 for å ære partisanene fra Mostar som ble drept i 2. Verdenskrig. Den kjente, serbiske arkitekten Bogdan Bogdanović fikk oppgaven å utforme minnesmerket. Resultatet ble et unikt eksempel på raffinert arkitektur og landskaps-design. Etter en rekonstruksjon i 2005, ble minnesmerket igjen utsatt for neglisjering og vandalisme.

Kravica fossefall

Kravica fossefallCirka 40 kilometer sør for Mostar ligger det berømte Kravica fossefallet. Her styrter Trebižat-elven 25 meter ned i en vakker, liten innsjø. Denne naturperlen er en populær turistdestinasjon. Det anbefales å besøke Kravica på våren da vannføringen er på sitt høyeste. I sommersesongen holder mange restauranter i området åpent. De fleste serverer grillmat og fiskeretter. Her finnes også muligheter for å campe og ved fossefallet ligger en liten kafé som har åpent året rundt. Husk å ta med badetøy for en forfriskende dukkert.

Blagaj – Buna-elven

Blagaj – Buna-elvenDrøye 10 kilometer sør for Mostar ligger en helt unik, liten oase. Ved foten av en 200 meter høy klippevegg strømmer Buna-elven frem fra sin underjordiske kilde. Stedet har en helt spesiell magi og her bygde den Ottomanske sultanen et kloster på 1500-tallet. Klosteret ble bygd for å tjene Dervisj-kulten og det holder åpent for publikum hele året. Her kan vi finne roen, drikke te eller tyrkisk kaffe, og nyte den mystiske atmosfæren. Regionen er også kjent for sin varierte flora og sitt landbruk knyttet til Middelhavs-klima.

Koski Mehmed Paša Moskeen.

Koski Mehmed Paša Moskeen i mostarIkke besøk Mostar uten å ta en kikk på denne vakre moskeen. Bygget stammer fra 1619 og er et utsøkt eksempel på Ottomansk arkitektur. Moskeen er også et eksempel på Ottomansk administrasjon, selve utformingen ble nemlig gjort av hovedkontoret for arkitektur i Istanbul. Interiøret er enkelt, elegant og harmonisk. Lette og friske dekorasjoner er malt på en lys bakgrunn og gir en nesten hjemlig atmosfære. Blant alle de flotte teppene, er også ett som ble gitt i gave til moskeen av den østerrikske monarken Franz Josef.

Muslibegović House

hotell mostarMuslibegović House er et nasjonalt minnesmerke, et museum og et hotell. Huset stammer fra andre halvdel av 1800-tallet og er ansett som et av landets viktigste eksempler på Ottomansk residens-arkitektur. Det ble i sin tid oppført av landeieren Mehmed Muslibegović. Blant museets mest kjente gjenstander er et manuskript av Koranen fra 1855. Hotelldelen av huset består av 12 soverom og ble i 2010 kåret til et av verdens beste overnattingssteder. Så nå vet vi hvor vi skal bo i Mostar!