De fleste forbinder nok Kypros med sommerferie og badeliv, men en storbyferie til Nikosia er også noe å vurdere.
Byen har en spennende historikk, den er svært trygg, restauranttilbudet er meget bra, og det er mer enn nok å finne på. Det beste er kanskje det at været i Nikosia er behagelig, nesten uansett når du er der.
Nikosia – behagelig destinasjon hele året
Nikosia er en av de eldste byene vi omtaler her på DinStorbyFerie. Det finnes bevis for at det bodde folk der for over 4500 år siden. Byen har vært styrt av blant annet akadiske konger i oldtiden, romerne, assyrerne, arabere og grekere, og den var sentral da europeiske korsfarere forsøkte å erobre det som i dag er Israel og Palestina.
I dag er Nikosia en moderne by med omtrent 120 000 innbyggere i sentrum, og i overkant av 300 000 innbyggere innenfor byens administrative grenser. Levestandarden er høy, og det merkes at økonomien på øya går godt. Foruten landbruk og finansielle tjenester, er turisme øya og byens viktigste næringsveier.
Nikosia er en fin destinasjon for de som vil på en solfylt storbyferie, og spesielt når det er kaldt hjemme i Norge. Bylivet kan fint kombineres med en strandferie. Det er ikke lengre fra Nikosia til for eksempel strendene i Larnaca (cirka 5 mil), enn at du kan ta deg dagsturer dit.
Anbefalte hotell i Nikosia
The Landmark Nicosia
The 3 Rooms Boutique Hotel
Central Park Residence
10 anbefalte ting å gjøre i Nikosia
Slik reiser du til Nikosia
Det er fire internasjonale flyplasser på Kypros. Larnaca, Paphos, Ercan og Nikosia. Hvilken flyplass du bør velge kommer helt an på om du bare skal på storbyferie til Nikosia, eller om du skal ta for deg andre deler av øya. Nikosia International Airport har vært mer eller mindre stengt siden den tyrkiske invasjonen i 1974, og Larnaca har derfor overtatt det meste av trafikken, både vanlige rutefly og charterflyene.
For tiden har både SAS og Norwegian direktefly fra Oslo til Larnaca i høysesong. Flytiden er omtrent 4 timer og 30 minutter. SAS har i tillegg fly fra Bergen, Kristiansand og Trondheim i perioder.
Hvis du velger en rute som inkluderer flybytte, må du regne med fra 6 timer og oppover totalt. Du finner også mange gunstige pakketurer til Kypros, men da fortrinnsvis med hotell i en av badebyene.
Transport fra Larnaca til Nikosia
Fra Larnaca til Nikosia må du enten ta taxi, bruke leiebil, eller ta buss. Kjøretiden med bil er ikke mer enn omtrent 30 minutter, mens rutebussen kan ta inntil 1 time. Det går også ekspressbusser som bruker cirka like lang tid som bil. Mange av hotellene i Nikosia har egne minibusser som de bruker til å frakte gjestene sine med.
Prisen på en taxi ligger på omtrent 45 Euro hver vei, mens rutebussen koster fortiden 16 Euro.
En delt hovedstad i et delt land
Nikosia er den eneste hovedstaden i verden som er delt mellom to stater. Den nordlige delen av både byen og øya er kontrollert av Tyrkia, og anser seg selv som en selvstendig republikk (Nord Kypros). Inndelingen er fortrinnsvis mellom de som anser seg som tyrkisk-kypriotisk, og de som anser seg som gresk-kypriotisk. Slik har det vært siden det ble forsøkt et statskupp på øya i 1975. Turister merker ikke så veldig mye til delingen, annet enn at du kan komme til å måtte vise legitimasjon når du krysser grensen.
Klima på Kypros
Været på Kypros er å anse som meget behagelig nesten hele året rundt. Det er ikke feil å reise hit på vinteren om du vil varme kroppen, og på sommeren får du en riktig fin sommertemperatur. Antallet soltimer i året er i gjennomsnitt over 2700. Det regner lite på øya, og da mest i månedene mellom november og mars. For det meste er det tørt og ganske varmt på det meste av Kypros, med unntak av oppe i fjellene. Selv i januar kan gradestokken komme opp i 18-19 grader. Sommermånedene juni, juli og august kan få temperaturer på over 30 grader.
Sikkerhet og helse på Kypros
Nikosia anses som en svært trygg by å oppholde seg i for turister, med lite ran og vold. Det skjer en del lommetyverier og små kjeltringstreker, som taxisvindel, men dette er ikke verre enn i andre sammenlignbare storbyer. Det du bør være oppmerksom på er at det er ikke smart å krysse grensene mellom den greske og tyrkiske delen utenom de offisielle kontrollpostene og grenseovergangene. Det er ulovlig, og kan føre til temmelig streng straff. Pass også på hvor du fotograferer, da det eksisterer fotoforbud flere steder. Husk å ta med pass om du reiser til Kypros, og ha dette med deg om du vil krysse grensen.
Det er ingen spesielle forhåndsregler som må tas når det gjelder det helsemessige, annet enn at du bør vurdere å beskytte deg mot myggstikk (ifølge UD det har vært forekomster av Vestnilfeber på øya). Vannet i springen kan trygt drikkes, men de fleste foretrekker flaskevann av smaksmessige hensyn.
Om du trenger legehjelp vil du få god behandling, og de fleste leger og sykepleiere snakker godt engelsk. Medisinsk hjelp er relativt rimelig, men du bør i alle tilfeller ha reiseforsikring.
Komme seg rundt inne i Nikosia
Nikosia er en stor by, spesielt i geografisk utstrekning. Inne i sentrum og gamlebyen vil du nok klare deg med å bruke føttene, men skal du se og oppleve andre steder, er du avhengig av transport.
Det er buss som gjelder om du vil reise kollektivt. Det brukes en del ressurser på å forbedre busstilbudet, men byen har fortsatt en del forbedringspotensial på denne fronten. Bussene er dessverre ofte ikke i rute, og de fleste mangler aircondition. På plussiden kan det nevnes at det er svært rimelig å ta buss på Kypros.
Drosjer finner du overalt, men de er ikke alltid like lett å skille fra øvrige biler i gatene. Det er ingen uniform farge på drosjene, og mange har ikke skilt på taket som forteller at de er taxi. Drosjene har imidlertid gule nummerskilt, fremfor hvite, og dette er det du må se etter. Merk deg at selv om drosjeturen i utgangspunktet er rimelig på Kypros, er småsvindel ganske vanlig. Påse at taksameteret er påslått, eller be om fast pris på forhånd.
Severdigheter i Nikosia
De fleste severdighetene i Nikosia finner du i og rundt gamlebyen. Byen har mye spennende å by på, og spesielt for de som er interessert i gammel historie og arkeologi. Merk deg at det kan bli ganske varmt i Nikosia, særlig om sommeren, og i tillegg stenger mange av severdighetene relativt tidlig. Det lønner seg derfor å ta utforskingen tidlig på dagen. Nedenfor finner du noen av de viktigste severdighetene og attraksjonene.
Ledragaten og gamlebyen
Både selve øya Kypros, og hovedstaden Nikosia, er inndelt i en tyrkisk og gresk del. Den greske delen av gamlebyen er noe mer moderne, mens den tyrkiske delen inkluderer det meste av det som kan sies å romme hovedstadens eldste historie. Hele området befinner seg innenfor de gamle bymurene, og her finner du de fleste monumentene, kirkene, moskeene og arkitektoniske severdighetene. Ledra er gamlebyens viktigste gate, også når det gjelder shopping. Den ligger i både den greske og tyrkiske delen av byen. Et noe snodig fenomen er at det er en buffersone i gaten, kontrollert av FN, og en grensepost der du må legitimere deg for å krysse mellom de to sonene. Når du skal utforske Nikosia, er det en god idé å starte med Shacolas-tårnet som ligger i Ledra-gaten. Tårnet har et observatorium i 11. etasje, der du får meget god oversikt over sentrum.
Selimiye-moskéen
Denne moskéen er en tidligere romersk-katolsk katedral, og før det bysantinsk kirke, som ble konvertert til moské etter at tyrkerne erobret Kypros i 1570. Bygningen er den eldste på Kypros som er bygget i gotisk stil, og deler av kirken er inspirert av blant annet Notre Dame i Paris. Bygningsmassen som du ser i dag ble påbegynt i 1209, og det tok nesten 80 år å få kirken ferdig. Etter den osmanske erobringen ble de fleste kristne symbolene fjernet, mens minaretene ble påbygget som en del av den opprinnelige strukturen. Resultatet er et av de mest merkverdige kirkebyggene i Europa. Selimiye-moskéen er også det største landemerket i Nikosia, og lett synlig nesten uansett hvor du befinner deg i byen.
Buyuk Han
Buyuk Han betyr på norsk noe slikt som ”det store gjestgiveriet”. Det ble bygget av osmanerne i 1572 som et herberge for karavanene med handelsreisende som kom innom Kypros. De 68 ”hotellrommene”, samt flere salgsboder, er bygget som en festning som omslutter et torg. I midten står det en flott liten moské (mesjid). Senere, da England koloniserte Kypros, ble Buyuk Han delvis bygget om og brukt som fengsel. I dag er Buyuk Han et populært kunstsenter, med flere gallerier, håndverksbutikker, suvenirbutikker og kaféer. Det er ofte live konserter og oppvisninger her, i tillegg til at det arrangeres festivaler, bryllup og andre sammenkomster.
Machairas-klosteret
Machairas-klosteret ligger oppe i fjellene på 900 meters høyde, omtrent 4 mil sør for Nikosia. Det ble bygget på 1100-tallet, angivelig etter at ikon av jomfru Maria, malt av apostelen Lukas, ble funnet i en grotte like i nærheten. En av de to som fant ikonet overtalte den bysantinske keiseren Manuel I av Komnenos til å finansiere klosteret, med det som formål å sørge for at ikonet kunne oppbevares trygt. Bygningsmassen har blitt ødelagt to ganger av brann, men begge gangene ble det restaurert og gjenoppbygget i den bysantinske stilen. I dag bor det 20-30 munker her, som lever av mat de dyrker selv i åkrene utenfor klosteret. Du kan besøke Machairas-klosteret på egenhånd, eller delta på en av de mange guidede turene som tilbys inne i Nikosia.
Fikardou
Dersom du tar turen til Machairas-klosteret, bør du også stikke innom fjellandsbyen Fikardou i samme slengen. Den ligger kun noen kilometer unna. Fikardou antas å være en av mange lignende landsbyer som oppstod mellom 400 og 800-tallet. Fjellene var et tilfluktssted for folk som ville unnslippe både religiøse forfølgelser, og arabiske invasjoner. Dette er også den sannsynlige årsaken til navnet på fjellene, Machairas, som kan bety ”å kjempe” på eldre gresk. Fikardou er i dag et slags museum, og med kun 3-4 faste beboere. Disse driver en hyggelig liten taverna der, som besøkende anbefales å stikke innom. Landsbyen står forøvrig på UNESCOs liste over verdensarv.
Cyprus Museum
Det er mange spennende museer på Kypros, spesielt om du er interessert i arkeologi og historie. Skal du velge deg ett museum å besøke inne i Nikosia, bør det arkeologiske museet stå høyt på lista. Dette er det eldste og største museet på øya. Den vakre bygningen er fra 1882, da Kypros var en britisk koloni. Store deler av samlingene er objekter som ble gravd fram under den såkalte svenske Kypros-ekspedisjonen i årene mellom 1927 og 1931. Dette var på den tiden et svært omfattende prosjekt, ledet av tre svenske arkeologer, som tok for seg hele øyas rike historie. Antikvitetene og de arkeologiske funnene er stilt ut i 14 ulike saler, der alt er inndelt i kronologisk rekkefølge, fra neolittisk og frem til Romertiden.
Famagusta-porten
Famagusta er navnet på en av de tre portene i de gamle bymurene. Porten ble bygget i 1567, og het den gangen Porta Guiliani, oppkalt etter Giulio Savorgnano, arkitekten som designet den. Om du har vært på Kreta, kjenner du den kanskje porten igjen. Famagusta er nemlig en eksakt kopi av Lazaretto-porten, som også ble bygget under den venetianske epoken. Innenfor den imponerende fasaden er det et stort hvelv som er bredt nok til at hestevogner kan passere hverandre. Porten var hovedinngangen til byen, og vendte mot veien som gikk til den viktigste havnebyen på Kypros. Etter at Famagusta-porten ble renovert på 1980-tallet, har den blitt brukt som et kultursenter. Her finner du flere spennende gallerier, og det arrangeres jevnlig konserter og teater på senteret.
Sarayönü-plassen og høyesterettsbygningen
Sarayönü er en nydelig torgplass i sentrum av den tyrkiske delen av Nikosia. Plassen kalles derfor også Atatürk Meydan. Her lå byens viktigste administrative bygninger i flere hundre år. Mange av bygningene er arkitektoniske perler, spesielt den som den kypriotiske høyesteretten befinner seg i den dag i dag. Rettsbygningen ble oppført i årene mellom 1900 og 1904, da Kypros var en engelsk koloni. På samme grunn stod det tidligere Lusignan-palasset, der den frankiske kongefamilien holdt til i middelalderen. På Sarayönü-plassen får du også sett den imponerende venetianske søylen. Sannsynligvis er denne laget av granitt fra oldtidsbyen Salamis på østsiden av Kypros, før den ble fraktet til Nikosia i 1550.
St. Hilarion Slott
St. Hilarion er en slottsruin som ligger på en av toppene i Kyrenia-fjellene. Fjellkjeden ligger en kort biltur (avstanden er 28 kilometer, og med bil tar turen cirka 40 minutter) fra Nikosia mot nord, og like før du kommer til byen Kyrenia og havet på denne siden av Kypros. Dette var ett av tre slott som lå på hver sin fjelltopp i området, og St. Hilarion er det som er best bevart av de tre. Slottene ble bygget på 1000-tallet av bysantinere, primært for å beskytte øya mot invasjoner fra arabiske pirater som herjet i det sør-østlige Middelhavet. I følge kypriotene var det St. Hilarion som ga Walt Disney inspirasjon til slottet i fortellingen om Snøhvit og de syv dvergene. Om det stemmer eller ei er ikke godt å si, men St Hilarion er i hvert fall svært eventyraktig. Herfra får du en fantastisk utsikt, både mot havet, og mot Nicosia.
Hamam Omerye
I Nikosia finner du naturligvis flere gode tyrkiske bad og spa-anlegg. Det kanskje beste er Hamam Omerye. Dette ble bygget så langt tilbake som i 1570, i hjertet av det som nå er Nikosia gamleby, og omtrent samtidig som bymurene ble anlagt. Store deler av det originale byggverket ble ødelagt av osmanerens artilleriangrep på byen, men det meste er gjenoppbygget i samme stil. Her kan du la kropp og sjel få pleie, i en autentisk og historisk atmosfære. Hamam Omerye er åpent for besøkende alle dager i uka, men på mandager kun etter avtale. På torsdager er det kun åpent for kvinner.