Nürnberg

inneholder annonselenker

Nürnberg

Nürnberg har en av de vakreste gamlebyene i Europa, og byens sentrum oser av historikk og romantikk.

Dette er nok ikke den mest innlysende destinasjonen å dra innom på storbyferie, men om du gjør det blir du neppe skuffet.

 

Nürnberg – leketøyets hovedstad

Med omtrent 500 000 innbyggere er Nürnberg den nest største byen i delstaten Bayern, etter München. Sannsynligvis ble byen etablert i omtrent år 1000. De neste fem hundre årene utviklet byen seg raskt, og ble et viktig knutepunkt for handel for regionen. Den var i lang tid et administrativt sentrum i Det tysk-romerske riket, og ble referert til som rikets uoffisielle hovedstad.

severdigheter i nürnberg

Ved siden av handel, har Nürnberg også vært et sentrum for utdanning, kultur og teknologi. Det har tradisjonelt kommet mange oppfinnelser herfra, innenfor såpass varierte områder som medisin, energi, automasjon og leketøy. Leker har hatt en spesiell posisjon i byens historie, og Nürnberg er vertskap for verdens største leketøysmesse, i tillegg til at byen har et av verdens flotteste leketøysmuseum.

I Nürnberg finner du mange spennende severdigheter, både de som er eldgamle og de som er fra mer moderne tider. Byen er trygg og hyggelig, med et relativt behagelig klima, og proppfull av gode spisesteder og kneiper.

 

Anbefalte hotell i Nürnberg

Når man besøker Nürnberg for første gang, anbefales det å bo i eller nær byens historiske sentrum, kjent som Altstadt. Dette området er hjem til mange av byens mest kjente landemerker, inkludert Nürnberger slott og hovedmarkedsplassen.

Hoteller i denne delen gir enkel tilgang til både historiske severdigheter og moderne bekvemmeligheter. Med sin sjarmerende gamle verden-arkitektur og brosteinsbelagte gater, gir Altstadt en autentisk opplevelse av denne historiske tyske byen.

 

Hotel Victoria

Hotel Victoria er et sjarmerende og velrenommert hotell som ligger i hjertet av Nürnberg, rett ved hovedinngangen til den historiske gamlebyen. Dette sentrale stedet gjør det enkelt for gjester å utforske byens mest kjente landemerker, som Nürnberger slott og Hauptmarkt.

Hotellet selv er kjent for sin varme, innbydende atmosfære, og tilbyr moderne komfort i en tradisjonell setting. Hotel Victoria er et perfekt valg for de som ønsker å oppleve både historien og kulturen i Nürnberg.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Melter Hotel & Apartments

Melter Hotel & Apartments ligger strategisk plassert i hjertet av Nürnbergs bysentrum, kun en kort spasertur fra byens mest populære attraksjoner. Den sentrale beliggenheten gir enkel tilgang til shoppingområder, restauranter og kulturelle landemerker.

Med både hotellrom og fullt utstyrte leiligheter tilbyr Melter en fleksibel løsning for både korte og lengre opphold. Moderne design kombinert med hjemmekoselige fasiliteter gjør det til et utmerket valg for både forretningsreisende og turister.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Park Plaza Nuremberg

Park Plaza Nürnberg er beleilig plassert i hjertet av Nürnberg, rett ved byens hovedtogstasjon. Hotellets arkitektur og design er inspirert av byens rike historie, spesielt den tyske renessansen.

Rommene er moderne, med alle de fasiliteter man forventer fra et hotell av denne klassen. Med sin sentrale beliggenhet er det en ideell base for å utforske byens attraksjoner, shoppingområder og kulturelle landemerker.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Nürnberg

Her bør du bo i Nürnberg

  • Mitte og Altstadt – Dette er definitivt området du vil bo i om du vil ha kortest mulig avstand til det beste Nürnberg har å by på. Gamlebyen er relativt stor, og deles av elven Pegnitz, med Sebalder Altstad nord for elven, og Lorenzer Altstadt i sør. Ligger hotellet innenfor den gamle bymuren har du gangavstand til det aller meste.

 

  • Oststadt – I Oststadt, som ligger øst for gamlebyen, ligger det flere familievennlige hotell, spesielt i den delen som ligger nærmest Altstadt.

 

  • Marienvorstadt – Dette er en liten bydel som ligger klemt mellom Altstadt, Oststadt og hovedbanegården. Området er fint å bo i om du vil ha det litt mer stille om natten, og om du vil bo nært noen av de viktigste museene i byen.

 

  • Steinbühl – Denne bydelen ligger sør for gamlebyen, og på motsatt side av hovedbanegården. Her i strøket finner du mange rimelige hotell, samt kneiper og restauranter der prisnivået er lavere enn i Mitte.

 

Slik kommer du deg til Nürnberg

Selv om det må en mellomlanding til for å komme seg til Nürnberg, går det temmelig radig unna om du velger rett forbindelse. De raskeste rutene med mellomlanding bruker ikke mer enn 3 timer og 30 minutter fra Oslo. Det beste er vanligvis å fly via Amsterdam, Frankfurt, Berlin eller København. Mange av lavprisselskapene har ruter til Nürnberg fra disse byene.

reise til nurnberg

Flyplassen Albrecht Dürer Flughafen Nürnberg ligger kun noen minutter utenfor sentrum. Den raskeste og enkleste å komme seg til og fra flyplassen er ofte med metroen, såfremt hotellet ditt ligger nært en undergrunnsstasjon. Linje U2 går hvert tiende minutt fra flyplassen, og bruker knappe 13 minutter til hovedbanestasjonen i sentrum. 

Med taxi tar turen inn til sentrum omtrent 15 minutter. Mange av hotellene har egne shuttlebusser til og fra flyplassen.

 

Byen for øl, pølser og julemarked

Regionen Franken og byen Nürnberg er kjent for sine gode brygg, og kanskje spesielt det røde ølet. Det ligger flere gamle og ærverdige bryggerier i sentrum, som fortsatt koker nydelig øl som er typiske for både Tyskland og dette området.

Byen er også opphav til over 1000 år gamle tradisjoner når det gjelder å lage deilige pølser. Det fuskes ikke i dette faget, og allerede på 1400-tallet ble både pølser og pølsemakere kastet i elven Pegnitz dersom varene var av dårlig kvalitet. Akkurat den tradisjonen har nok gått tapt, men pølsemaking er fortsatt en svært viktig del av byens kulinariske og kulturelle identitet.

mat i nurnberg

Å utforske de mange kneipene, bryggeripubene og ølhagene er en av Nürnbergs mest forlokkende attraksjoner, og noe som anbefales alle som setter pris på tyskernes bidrag til det gode og glade liv.

De to kanskje beste tidspunktene å dra på storbyferie til Nürnberg er juni eller før jul, spesielt for de som liker tyske mat- og drikketradisjoner. I juni arrangeres Fränkisches Bierfest, en av de beste ølfestivalene du kan oppleve. Før jul arrangeres Christkindlesmarkt i gamlebyen, et av verdens desiderte beste julemarkeder.

Les vår blogg om Oktoberfest i Munchen.

 

Nürnberg og Den andre verdenskrig

Posisjonen Nürnberg hadde i Det tysk-romerske riket, var en av hovedårsakene til at nazistene holdt sine største folkemøter her. Etter at Hitler kom til makten, var det i Nürnberg at nazistene innførte lover som fratok statsborgerskapet fra tyske jøder, og andre som ikke ble ansett som ariske. Da Den andre verdenskrig var over, ble rettssakene mot nazistenes ledere holdt i Nürnberg (Nürnbergprosessen).

zeppelinfeltet i Nürnberg

Oppgjøret med nazismen setter fortsatt sitt preg på byen. Mange av severdighetene har en direkte forbindelse til ondskapen og terroren som nazistene stod for. Nürnbergs innbyggere og politiske ledelse er opptatte av å ivareta bevisene og dokumentasjonen, slik at galskapen ikke blir glemt, og for at kommende generasjoner skal kunne lære av historien.

 

Severdigheter i Nürnberg

Flere av severdighetene i Nürnberg har tilknytning til Den andre verdenskrigen, nazistenes grusomheter, og rettsoppgjøret etter krigens slutt. Disse er viktige for både byens og verdens historie, men byen har også mye annet å vise frem som er langt mer trivelig å tenke på. Her er et utvalg av hva du bør få med deg når du er på storbyferie i Nürnberg.

 

Altstadt

nurnberg gamleby

Gamlebyen i Nürnberg har to distrikter som deles av elven Pegnitz, Sebalder Altstad og Lorenzer Altstad. Rundt hele området ble det bygget en imponerende bymur på 1300- og 1400-tallet, og nesten hele muren er fortsatt intakt. Skal du oppleve det gamle Nürnberg, er det en god idé og ta turen rundt muren, og deretter ta for deg alle severdighetene på innsiden. Hovedgaten i Lorenzer Altstad (delen som ligger sør for elven) heter Koenigstrasse. Denne kan sies å være hjertet av gamlebyen, og du finner mange av de viktigste attraksjonene og severdighetene langs gågaten. I Koenigstrasse arrangeres også byens flotte julemarked, loppemarkeder, konserter og lignende. I den nordlige delen, Sebalder Altstad, finner du blant annet Kaiserburg og Hauptmarkt.

Hauptmarkt

hauptmarkt i Nürnberg

Nürnberg Hauptmarkt er byens viktigste torgplass, og ligger like ved elven Peignitz i den nordlige delen av Altstad. Her er det yrende folkeliv hele året, og spesielt når byens Christkindlsmarkte arrangeres i ukene før jul. På og i området rundt plassen finner du noen av byens flotteste bygninger, blant annet kirkene Frauenkirche og Sebalduskirche, samt byens gamle rådhus. På Hauptmarkts nordvestlige hjørne står den 19 meter høye brønnen og fontenen Schöner Brunnen. Dette gotiske monumentet ble bygget i 1385 til 1396 og er formet som et kirkespir. Schöner Brunnen er en så viktig del av byens historie at det ble bygget en kapsel i betong under Den andre verdenskrigen, for å hindre at monumentet ble ødelagt under de alliertes bombing av Nürnberg.

Kaiserburg

kaiserburg i nurnberg

Slottet i Nürnberg ble bygget på en høyde i det som er Altstads nordvestlige hjørne. Dette er egentlig en samling av flere befestede bygninger, der de første ble oppført på tidlig 1000-tallet. Det er inndelt i tre seksjoner, henholdsvis selve Kaiserburg, Burggrafenburg, og administrasjonsbygningene Reichsstädtische Bauten. Kaiserburg fungerte en lang periode som sete for keiserne i det tysk-romerske riket. Det meste av festningen ble skadet under Den andre verdenskrig, men ble senere restaurert. Den eneste delen som var intakt var Sinwell-tårnet. Tårnet, som gir deg flott utsikt over festningen og gamlebyen, er kanskje den mest populære attraksjonen på Kaiserburg.

Germanisches Nationalmuseum

Germanisches Nationalmuseum i nurnberg

Det tyske nasjonalmuseet i Nürnberg (gnm.de) ble opprettet i 1852, og ligger i den sørlige delen av gamlebyen. Samlingene på museet inkluderer omtrent 1,3 millioner gjenstander, noe som gjør dette til Tysklands største av sitt slag. Utstillingene er spredt på 26 områder i flere bygninger som ligger i tilknytning til hverandre, hvorav flere av bygningene anses som kulturminner. Det beste eksempelet er Kartäuserkloster, et oppusset munkekloster fra 1380. Her kan du lære om hvordan ulike kunstretninger har påvirket kulturen, helt fra oldtiden og frem til i dag. Blant de mest populære utstillingene finner du verker av Rembrandt og Albrecht Dürer (som selv var fra Nürnberg), i tillegg til spennende samlinger av leker, medisinske instrumenter, klær, skulpturer, musikkinstrumenter, våpen, og mye mer.

Straße der Menschenrechte

Straße der Menschenrechte

Straße der Menschenrechte ligger rett ved siden av det tyske nasjonalmuseet i Nürnberg. Som navnet tilsier er hele gaten et monument som fokuserer på menneskerettighetene. Det er basert på et design og idé av en israelsk kunstner som heter Dani Karavan, og ble åpnet i 1993. Du kommer inn i gaten via en port som er formet som en triumfbue, og på innsiden er gaten omgitt av pilarer som strekker seg 8 meter opp i lufta. Pilarene har graveringer som viser de universelle menneskerettighetene. Årsaken til at dette monumentet ble etablert i Nürnberg har naturligvis sammenheng med byens rolle i etterkrigsoppgjøret, og med Nürnbergs tilknytning til nazistenes folkemøter.

Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelaende

Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelaende

I årene mellom 1933 og 1938 arrangerte nazistene sine beryktede folkemøter i Nürnberg, der det ofte deltok over en million mennesker. Propagandamøtene ble avholdt på stedet og i bygningene der dette dokumentasjonssenteret står i dag. Både den store kongresshallen, og plassen utenfor ble brukt. Arkitekten og nazisten Albert Speer planla og designet senteret, som inkluderte en stadion som rommet hele 400 000 mennesker, i tillegg til en landingsplass for zeppelinere (luftskip). I dag er hele senteret et minnesmerke som dokumenterer nazistenes grusomheter, og som brukes til forskning og utdanning. Merk deg at dokumentasjonssenteret ikke anbefales for barn under 14 år.

Handwerkerhof

Handwerkerhof i nürnberg

Handwerkerhof er en særdeles billedskjønn del av gamlebyen i Nürnberg, og ligger i utkanten av Altstadt, rett ved siden av det kjente Frauentorturm. Allerede på 1400-tallet var Nürnberg kjent for sine dyktige håndverkere, og sentrum for denne virksomheten lå her. I 1971 ble det blåst liv i det gamle kvartalet, og Handwerkerhof er blitt et slags åpent og aktivt museum. I de små og koselige middelalderbygningene kan du se glassblåsere, gullsmeder, kunstnere og andre håndverkere som produserer flotte produkter på gammelmåten. I de brosteinsbelagte gatene finner du også flere hyggelige restauranter og kaféer. Der kan du smake på blant annet pølser, vin og øl som er typisk for Nürnberg-regionen.

Ehekarussell

Ehekarussell fontenen i nurnberg

Ehekarussell er en fontene som står på Ludwigzplatz i den sørlige delen av gamlebyen. Den ble laget i 1981 av kunstneren Jürgen Weber, og fremstiller et noe pessimistisk perspektiv på hvordan det kan gå med et ekteskap. Weber hentet inspirasjonen til fontene fra diktene til poeten Hans Sachs som levde i Middelalderen. Figurene illustrerer en kone og ektemann, og hvordan ting kan utarte seg i ekteskapet, fra begynnelse til slutt. Noen elsker figuren, og lar seg fascinere av blandingen av det groteske og det vakre, mens andre hater den. Uansett er Ehekarussell en av byens mest populære severdigheter blant de som er fra moderne tid.

Spielzeugmuseum

leketøysmuseet i nürnberg

Leketøysmuseet i Nürnberg viser frem hvordan byen har vært et sentrum for denne typen håndverk og produksjon i mer enn 600 år. Her får du se dukker fra middelalderen, tinnsoldater, dukkehus, alle slags lekebiler og kjøretøy, og ikke minst en særdeles imponerende samling av tog fra EP Lehmann, en av Tysklands mest berømte produsenter av modelljernbaner. Opprinnelsen til museet var omtrent 12000 leketøy som ble samlet på av ekteparet Lydia og Paul Bayer, og som ble donert til byen i 1966. Samlingen ble deretter flyttet til en vakker gammel bygning fra 1517 i den nordlige delen av Altstad. I dag regnes Spielzeugmuseum som et av de flotteste og viktigste av sitt slag i verden. Totalt rår museet over mer enn 87000 ulike leketøy, der de eldste er fra antikken.

St. Lorenz-kirken

St. Lorenz-kirken

Det er naturligvis mange flotte kirker å se i middelalderbyen Nürnberg, blant annet St. Sebaldus-kirken, Frauenkirche og St. Jacobs-kirken. Skal du velge deg bare en av kirkene når du er på ferie i byen, bør du imidlertid fortrinnsvis vurdere å få med deg St. Lorenz-kirken. Den ble først bygget i 1250, men er blitt endret og utvidet flere ganger. Fasaden er i gotisk stil, og domineres av to høye tårn fra 1400-tallet, som omringer et blyglassvindu på 9 diameter. Mye av kirken ble dessverre ødelagt under krigen, men alt er bygget opp igjen i opprinnelig stil. Du finner St. Lorenz-kirken omtrent midt i hovedgata Königstraße i Altstadt.