Odense

Som en av Danmarks eldste byer har Odense masse å tilby sine besøkende. Den koselige gamlebyen med sine bindingsverkshus langs brosteinlagte gater, har en eventyrlig atmosfære. Samtidig tar det moderne Odense form nede i havnen. Legg storbyferien til Odense og bli med på eventyret sammen med byens store sønn H. C. Andersen.

Det har vært bosetninger i denne regionen i over 4000 år. Odense ble likevel ikke nevnt i skriftlig form før i år 988, da i form av et brev fra den tyske keiseren Otto II. Menneskene her var kjent for sin tilbedelse av Odin og byen har da også sitt navn etter denne, norrøne guden.

For nysgjerrige besøkende finnes det mange spor etter vikingenes aktiviteter i og rundt Odense. Byen tilbyr til og med en (nesten) ekte vikinglandsby som er en stor hit blant både barn og voksne. Her i strøket ble også den siste viking, Knut den Hellige, drept av opprørske bønder i 1086.

Anbefalte hotell i Odense

I Odense sentrum, Odense C, ligger mange overnattingssteder og vi er et steinkast fra det meste av severdigheter. Her ligger også mange restauranter og barer, samt tog stasjonen. Strøket preges av gågater og et muntert uteliv.

Søker vi et roligere strøk anbefaler vi Odense M. Kun litt sør for sentrum er det her roligere og vi er i nærheten av både kjøpesentre og dyrehagen. Vurder også kysten som ikke ligger langt unna, her kan vi finne koselige Bed and Breakfasts.

 

 

 

annonselenker

Slik reiser du til Odense

Vi kan fly direkte fra Oslo til Odense på kun 1 time og 15 minutter. Velger vi fly til København, tar det kun en drøy time med toget videre til Odense og det er over 50 avganger daglig. Er vi på bilferie nyter vi godt av den fantastiske Storebæltsbroen som forbinder Sjælland og Fyn.

 

Finn billige pakketurer til Odense her

 

annonse

Spis deg mett og glad

Danskene er glade i mat og drikke, det vet vi. I Odense hevdes det nå at byen har flere restauranter per innbygger enn København. Sant er det i alle fall at Odense har hatt en betydelig økning av serveringsteder de siste årene og variasjonen er stor og spennende.

den gamle kro odense

Vi finner selvfølgelig tradisjonell dansk kost, og ingenting er som en frokost på et dansk bakeri. Men vi kan også nyte god mat fra andre kanter av verden og tilbudet er godt spredt hva angår prisklasser og eksklusivitet. For en liten dansk lekkerbisken prøv Kong Volmer smørrebrødsrestaurant.

 

Ny bruk av gammel industri

Industrimagnater som Thomas B. Thrige bygde fabrikker i Odense på 1800-tallet og disse eksisterer fortsatt. I dag ligger nemlig det spennende Bazar Fyn i de gamle fabrikkene og her finner vi spennende varer fra nesten hele verden.

Odense havn er i ferd med å moderniseres med boliger og næringslokaler. Det beste for oss besøkende er likevel havnebadet. Dette store, utendørsbassenget er et herlig sted å kjøle seg ned på varme sommerdager, eller hva med et badstuebesøk her midt på vinteren? Gratis er det også.

 

Supert for sykkelturer

Danmark er som kjent et eldorado for syklister og danske byer er glimrende tilrettelagte for tohjulinger. Men i Odense har de tatt det hele ett skritt lenger. Her er det nemlig slik at når en syklist nærmer seg et lyskryss, vil det grønne lyset i sykkeltraseen holde seg lenger slik at syklisten slipper å vente!

reise til odense

Hele Fyn er deilig for syklister. Vi kommer oss raskt frem til sjøen hvor det ligger flotte strender, eller vi kan utforske den sjarmerende landsbygda. Ta med hele familien på tur, Danmark er som kjent ikke det mest kuperte landet i verden.

 

Skulpturbyen Odense

Skulpturer og gatekunst er et kjent fenomen i Odenses bybilde. Berømte karakterer fra H. C. Andersens eventyr er å finne over hele byen, men her er også et rikt utvalg spennende samtidskunst. Ikke gå glipp av den verdenskjente gatekunstneren ROA’s veggmaleri på kornsiloen nede i havnen.

reise til odense

Oppdag Fyn

På ferie i Odense bør vi også ta en nærmere kikk på omlandet. Fyn er et paradis for både sykling og fotturer og frister med herlige strender og deilig badevann. Er du glad i å fiske vil turistkontoret dessuten gladelig avsløre de beste stedene for deg.

Det fins mange historiske severdigheter rundt på Fyn. Her ligger flotte slott og staselige herregårder, men også idylliske landsbyer og rustikke gamle gårdsbruk. På Fyns sørside ligger en rekke små øyer med autentiske små fiskerisamfunn som er verdt å besøke.

 

Severdigheter og attraksjoner i Odense

Odense, og Fyn, er danskenes deilige, lille hemmelighet. Ofte haster vi forbi på vei fra København til Legoland, men der gjør vi en tabbe for byen er absolutt verdt et besøk. Med sine cirka 180 000 innbyggere har Odense både stor- og småbyatmosfære. Severdighetene er mange og gjestfriheten så varm som bare danskene kan gjøre den.

 

Hans Christian Andersen

hc andersen odenseOdenses verdenskjente sønn var ikke bare forfatter av eventyr. Han skrev også reiseskildringer, skuespill og biografier med mer. Eventyrene er oversatt til over 125 språk og har blitt en del av dagligtalen over hele verden. At «keiseren har fått nye klær» er i dag en allment brukt metafor i internasjonal journalistikk. En billett til H. C. Andersen museet i Odense gir samtidig adgang til 4 andre attraksjoner; bymuseet, huset hvor Andersen ble født, hans barndomshjem samt barnas kulturhus. Over hele byen finner vi også skulpturer av en rekke kunstnere inspirert av Andersens eventyr.

Odins Odense

odins odenseHva med et besøk i en ekte vikinglandsby? I Odins Odense, som ligger i den nordlige delen av byen, kan vi oppleve livet i både jernalderen og vikingtiden. Her får vi selv prøve hvordan det var å leve den gang vikingtiden tok til. Museet dekker perioden 500 til 1100. Landsbymiljøet er autentisk og består av bolighus, uthus, offersteder og arbeidsplasser. Mens vi er på besøk foregår samtidig historisk vedlikeholdsarbeid. Slik var nemlig realiteten på den tiden da nesten alt var lagd i tre. Odins Odense er en spennende og lærerik opplevelse for hele familien.

Sankt Knuts kirke

Sankt Knuts kirke i odenseOdense Domkirke er oppkalt etter Knut den Hellige. I 1086 ble han drept i Sankt Albani kirken som lå cirka på samme stedet. Den vakre Sankt Knuts kirke stammer fra 1499, er 63 meter høy og er et flott eksempel på tidens såkalte murstein-gotikk. Kirken har et spektakulært orgel. Det ble installert i 1752 og fasaden har blitt bevart. Selve orgelet har blitt forbedret opp gjennom tidene og er kjent for sitt brede og rike lydbilde. I krypten kan vi hilse på Knut den Hellige selv, i alle fall det forbausende godt bevarte skjelettet hans!

Odense Zoo

odense zooOdense Zoo åpnet sine dører i 1930. Dyrehagen ble skapt av Christian Jensen som i årevis hadde drevet med oppdrett av ulike fugler. På åpningsdagen kom det hele 5620 gjester og dyrehagen er fortsatt like populær. I 1933 ble Odense Zoo et aksjeselskap og ekspanderte raskt. I dag møter vi dyr fra hele verden i denne flotte dyrehagen. Odense Zoo har et spesielt fokus på barn, både når det gjelder læring, aktiviteter og underholdning. Her kan sågar hele familien overnatte under åpen himmel på den afrikanske savannen! I løpet av natten blir det også guidet tur bak dyrehagens kulisser.

Tidens Samling

tidens samling odenseHer har vi en herlig opplevelse for alle aldre, men kanskje spesielt for voksne og eldre. Tidens Samling er nemlig et museum for klær, form og bolig i det 20. århundret. Den permanente utstillingen består av 9 rom originalt dekorert fra hvert tiår i perioden 1900 til 1990. Mange vil her få et hyggelig, og kanskje overraskende, gjenmøte med egen barndom og ungdomstid. Vi kan ta de ulike interiørene i bruk som vi ønsker, så her kan våre egne barn virkelig oppleve hvordan det var den gang mor og far var små. Mor og far kan dessuten selv få oppleve sine egne foreldres oppvekstmiljø.

Odense Bunker Museum

odense bunker museumDette er en kuriositet fra den kalde krigens dager. Dessverre er trusselen om kjernefysisk krigføring fortsatt en realitet, så denne bunkeren er nok mer aktuell enn vi skulle ønske. På over 420 kvadratmeter ble det her innrettet et lokalt kommandosenter for Forsvaret. Bunkeren ligger der nøyaktig slik den gjorde da den ble bygd. Den har flotte utstillinger om det sivile beredskap, samt interessant informasjon om fienden i øst. Dette museet egner seg godt for voksne og for barn fra ungdomsskole-alder.

Filosoffen

Filosoffen i odenseKunstbygningen Filosoffen er snarere et kulturhus enn et museum. Bygningen ble tegnet av arkitekt Hanne Kjærholm i 1994 og anses som en arkitektonisk perle. Filosoffens primæroppgave er å leie ut saler og vegger for utstillinger innen design og kunst. Filosoffen er et aktivt hus som også arrangerer konserter, foredrag og samtaler. De deltar også aktivt i en rekke av Odenses festivaler og kulturelle begivenheter. I den koselige Nelle’s café, som har en av byens vakreste utsikter, kan vi nyte en drink og et lett måltid.

Egeskov

Egeskov slottEn halvtimes togtur fra Odense ligger en fantastisk opplevelse for hele familien; Egeskov. Midt i en fortryllende hage og omgitt av en innsjø, ligger det eventyrlige Egeskov Slott. Her finner vi også en samling veteranbiler, motorsykler og fly! Dette vakre slottet er utrolig nok bebodd. Her bor Greve Ahlefeldt med sin familie, men vi kan likevel komme innenfor å se. Det berømte dukkehuset Titanias Palass forbløffer både store og små. Utendørs kan barna få rase ut i den populære lekeskogen. Det er også flere serveringssteder på området og vi må gjerne ta med maten ut i det grønne.

Funky Monkey Park

funky monkey park i odenseTa med barna til Danmarks største klatrepark. Her tilbyr de spennende utfordringer for barn i alle aldre med klatretraseer fra 0,5 til hele 15 meter over bakken. Vi kan velge mellom hele 9 klatre ruter med ulik vanskelighetsgrad og alt foregår med sikkerhet som regel nummer 1. Funky Monky Park ligger sentralt i Odense og det er god parkering hvis vi kommer med bil. Klatreparken legger også til rette for grupper, det være seg skoleklasser eller firmaturer. Medbragt mat kan nytes fritt, men det er også god servering på området.

Shopping i Odense

shopping i odenseOdense er en glimrende by for shopping. De koselige gatene og den varme atmosfæren gjør det til en fryd å spasere rundt i gatene på jakt etter noe spesielt å ta med hjem. Et stort utvalg kaféer og restauranter gir oss dessuten muligheten til pauser med mat og drikke. Skulle værgudene slå seg vrange, husk at Odin en gang har bodd her, har Odense Danmarks nest største shoppingsenter, Rosengårdcentret. Vi finner det i utkanten av byen og her tilbys det over 150 butikker, kino, supermarkeder og mange serveringstilbud.