Pamplona

inneholder annonselenker

pamplona

Det nordlige Spania har flere spennende byer som er verdt å besøke, og Pamplona er definitivt en av de.

Her kan du få deg en storbyferie av det romantiske slaget, omgitt av praktfull arkitektur, og en vennlig atmosfære.

 

Pamplona – mye mer enn okseløp

Pamplona anses å ha blitt grunnlagt av romerne cirka 75 år f.Kr. Byen og regionen har vært involvert i en rekke kriger og erobringer, noe det finnes mange spor av også i dag. I dag bor det temmelig nøyaktig 200 000 innbyggere i Pamplona. Ordene ”vakker” og ”spennende” er kanskje de som beskriver byens arkitektur, parker og monumenter best.

De fleste som ikke er fra Spania forbinder gjerne Pamplona med det velkjente okseløpet som foregår når San Fermin-festivalen arrangeres i juli, og kanskje også med forfatteren Ernest Hemingway som bodde her en periode.

okseløp i pamplona

Byen har et relativt tørt og behagelig klima det meste av året. I vintermånedene er temperaturen gjerne rundt 10 grader, mens om sommeren kan gradestokken krype opp mot 40. Med mindre du skal oppleve San Fermin, er våren og høsten den beste tiden å reise hit. Da er det mindre travelt i gatene, og du kan ta for deg de mange koselige restaurantene, kaféene, barene og severdighetene i ro og mak.

 

Anbefalte hotell i Pamplona

Når du besøker Pamplona, bør du vurdere å bo i området rundt det historiske sentrum for å oppleve byens unike atmosfære og rike kultur. Gamlebyen, kjent som «Casco Viejo», er et populært område med sine trange gater, vakre torg, og kafeer med deilig pintxos.

Alternativt kan du bo nær Parque de la Taconera, som gir enkel tilgang til både grøntområder og byens historiske severdigheter. Noen hoteller tilbyr utsikt over det berømte okseløpsruten, som kan være en attraktiv funksjon for noen besøkende, særlig under San Fermín-festivalen.

 

Gran Hotel La Perla

Gran Hotel La Perla er et ikonisk 5-stjerners hotell som ligger i hjertet av Pamplona, rett ved Plaza del Castillo, byens sentrale torg. Hotellet har en rik historie og er kjent for å være byens eldste hotell, med en historie som går tilbake til 1881.

Gjennom tidene har det vært vertskap for mange kjente gjester, inkludert Ernest Hemingway. Med sin elegante stil, luksuriøse fasiliteter, og uslåelige beliggenhet, er Gran Hotel La Perla det ideelle stedet for de som søker en opplevelse fylt med både komfort og kultur i Pamplona.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Alma Pamplona

Alma Pamplona ligger litt utenfor sentrum av Pamplona, i et rolig område som gir en fredelig tilbaketrekning fra byens kjas og mas. Hotellet er moderne med et minimalistisk design og tilbyr luksuriøse fasiliteter som et innendørs basseng og et spa.

Rommene er romslige og elegant innredet, med toppmoderne fasiliteter. Med sin kombinasjon av stil, komfort og avslapning, er Alma Pamplona et ideelt valg for de som søker en balanse mellom urban utforskning og avkobling i Pamplona.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Pamplona El Toro Hotel & Spa

Pamplona El Toro Hotel & Spa, beliggende i utkanten av Pamplona, tilbyr en blanding av tradisjonell sjarm og moderne bekvemmeligheter. Hotellet er omgitt av en idyllisk skog som skaper en følelse av ro og avslapning. Det vakkert restaurerte, steinbelagte hotellet er kjent for sin unike rustikke estetikk som er kombinert med toppmoderne fasiliteter, som et luksuriøst spa og et gourmetrestaurant.

Med sin sjarmerende beliggenhet og oppmerksomme service, er Pamplona El Toro Hotel & Spa et utmerket valg for de som søker en fredelig tilværelse i Pamplona.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 populære ting å gjøre i Pamplona

 

Slik kommer du deg til Pamplona

Det må minst én mellomlanding til dersom du vil fly fra Norge og til Pamplona. Fra Oslo er det normalt enklest å fly først til Frankfurt, og derfra direkte til Pamplona Airport. Lufthansa er per i dag det eneste internasjonale flyselskapet som flyr til denne flyplassen.

reise til pamplona

Alternativet ellers er å fly til enten Madrid eller Barcelona, og deretter med innenriksfly til Pamplona. Det er også kurant å fly til Madrid, for så å ta tog videre derfra. Toget går via Zaragoza, og bruker 3 timer og 15 minutter på det raskeste. Flyplassen ligger kun cirka 6 kilometer fra sentrum, og du kommer deg enkelt frem til hotellet du valgte med taxi eller buss.

 

Helse- og sikkerhetsmessige forhold

Pamplona regnes som en av de tryggeste byene i Spania. Statistikken viser at det er svært sjeldent at turister eller innbyggerne involveres i voldelig kriminalitet. Det anbefales likevel at besøkende er på vakt for lommetyver, selv om det også på dette området er færre tilfeller i Pamplona enn i de fleste andre Europeiske byer. Unntaket er når San Fermin-festivalen foregår, fordi det da er svært mange turister i byen, noe som tiltrekker seg småkjeltringene.

Får du behov for medisinsk assistanse i Spania, kan du være ganske trygg på at du får adekvat behandling. Helsevesenet kan beskrives som meget bra, både på offentlige og private klinikker og sykehus. Ta med deg Europeisk helsetrygdkort, og sørg for å ha reiseforsikringen i orden. Vannet i tappekranene kommer fra kilder i Pyreneene, og kan trygt drikkes.

 

San Fermin-festivalen

Fermin var en martyr og helgen, og også Pamplonas første biskop. Det antas at han levde på slutten av 200-tallet e.Kr. Den kjente festivalen er opprinnelig til ære for biskopen, men er nok i dag mest kjent for okseløpet som går gjennom gamlebyen, og frem til tyrefekterarenaen. ”Vel fremme” i arenaen ender oksene sine dager i tyrefekterturneringen. Dette gjentar seg hver dag den uken festivalen pågår, fra 6. til 13. juli hvert år.

San Fermin-festivalens popularitet skyldes i hovedsak at den ble behørig omtalt av forfatteren Ernest Hemingway. Han bodde i Pamplona en periode, og både byen og San Fermin har en sentral plass i boken hans ”Og solen går sin gang”. Hemingway skal for øvrig ha tilbrakt mye av tiden sin på Iruña Café. Kaféen er fortsatt i drift, og ligger pent plassert på Plaza del Castillo.

San Fermin-festivalen i pamplona

Det er ikke alle som er like glade i tyrefektertradisjonen, og flere steder i Spania har denne ganske brutale aktiviteten blitt avviklet. San Fermin-festivalen er likevel verdt å få med seg, også for de som tar avstand fra tyrefektingen. Hele Pamplona står på hodet, og det skjer mange andre festligheter og arrangement i byen under San Fermin. Totalt er det over en million tilreisende som besøker byen i denne perioden. Skal du delta, bør du med andre ord booke overnatting så tidlig som mulig.

 

Severdigheter i Pamplona

Pamplona har mange severdigheter som dateres til Middelalderen, og byen er spesielt kjent for sine mange kirkebygg, samt alle restene av tidligere festningsverk. Byen er ikke så stor, og du rekker fint å se de viktigste attraksjonene i løpet av en helgetur.

 

Casco Viejo – Gamlebyen i Pamplona

gamlebyen i pamplona

Gamlebyen i Pamplona ligger rett nord for citadellet, og utgjør en stor del av byens sentrum. En av hovedgatene i bydelen, Calle Navarreria, har samme navn som det Pamplona het da byen var en del av Romerriket. Casco Viejo kan således sies å være cirka 2000 år gammel. De fleste av bygningen som står her i dag er imidlertid fra Middelalderen. Naturligvis finner du mange av de flotteste severdighetene i gamlebyen, blant annet det gamle rådhuset, flere av de eldste krikene, og Plaza del Castillo. Rett bak plazaen ligger Calle de la Estafeta, gaten der det kjente okseløpet foregår under festivalen San Fermin. Casco Viejo er også området for å shoppe, gå på kafé, eller besøke byens beste tapasbarer.

Casa Consistorial

Casa Consistorial pamplona

Det gamle rådhuset ligger i Pamplonas gamleby Casco viejo. Det ble bygget i 1423 av Kong Karl III av Navarra. Stedet huset står på var den gangen det eksakte punktet hvor distriktene Navarra, San Nicolas og San Saturnino møttes. Disse regionene var stadig i konflikt med hverandre, og huset ble bygget som en del av forsoningsprosessen mellom de. Selv om Casa Consistorial er pusset opp flere ganger, fremstår det i dag nesten nøyaktig slik det gjorde opprinnelig på 1400-tallet. Når San Fermin arrangeres, festivalen med det kjente okseløpet i gatene, sendes det opp en rakett fra Casa Consistorial som signal på at festivalen er i gang.

Plaza del Castillo

Plaza del Castillo pamplona

Denne torgplassen regnes som hjertet av gamlebyen. Navnet kommer av at plazaen tidligere tilhørte palasset. Frem til midten av 1800-tallet ble det ofte holdt militærparader her, i tillegg til at dette var byens tyrefekterarena før Plaza de Toro ble bygget like bortenfor. Husene som omgir plassen er vakre, og de fleste bygget på 1700-tallet. På gatenivå er det hyggelige kaféer, barer og restauranter i flere av bygningene. Den mest kjente er Café Iruna, som sies å ha vært forfatteren Ernest Hemingway sitt stamsted i 1920-årene. Derfor er det en statue av Hemingway på utsiden av kaféen. På den flotte paviljongen som står på plassen holdes det av og til konserter, og det er som regel alltid et yrende folkeliv på Plaza del Castillo.

Ciudadela de Pamplona

festningen i pamplona

Citadellet i Pamplona ble bygget i årene mellom 1500- og 1600-tallet, etter ordre fra Kong Filip II av Spania. Formen på festningen er pentagonal, det vil si en stjerne med fem spisser, noe som var ment å gjøre det enklere å forsvare mot både inntrengere og eventuelle opprør fra innsiden. Festningen var involvert i flere småkriger, og ble erobret av Napoleon i 1808. Historisk sett er den likevel mest kjent å ha vært åsted for mange henrettelser under Den spanske borgerkrigen. Det står en monolitt ved en av portene til citadellet, til minne om 298 av byens innbyggere som ble skutt her i 1936. I dag er Ciudadela de Pamplona en populær og vakker park, omgitt av festningsmurene, og med noen av de bevarte militære bygningene i midten.

Catedral de Pamplona

katedralen i pamplona

Katedralen i Pamplona kalles også for Santa Maria la Real, da den er dedikert Jomfru Maria. Den står i det området av Pamplona som er har byens eldste spor etter bebyggelse. Det stod en annen katedral på samme sted, men som ble revet da maurerne erobret det som i dag er Spania. Dagens utgave av katedralen er et sammensurium av arkitektoniske stilarter, fordi den er utvidet og påbygget en rekke ganger. Den mest prektige delen er den neoklassiske fasaden som kom til på 1780-tallet. Utsmykningen på inn- og utsiden er fra forskjellige epoker, og mange regnes som kulturskatter. Kongene som regjerte i Navarra ble kronet i Santa Maria la Real, og flere av de ligger også begravet her. Det er også verdt å få med bispedømmets museum som er i ett av rommene i katedralen. Museet har en imponerende samling kunst og relikvier fra Navarra-regionens kirker opp gjennom tidene.

Museo de Navarra

Museo de Navarra i PamplonaBygningen som Museo de Navarra er et gammelt sykehus for pilegrimer fra 1556. Museet er dedikert den arkeologiske og kulturelle arven til Navarra-provinsen, og har store og svært varierte samlinger. Her finnes det objekter fra forhistorisk tid og frem til i dag. All kunsten og objektene er utstilt i kronologisk rekkefølge, slik at man kan få inntrykk av hvordan tidene har endret seg etter hvert. Blant høydepunktene er en imponerende samling romerske mosaikker, kunst fra renessansen og barokken, samt unike portretter malt av Francisco de Goya, en av Spanias viktigste malere gjennom tidene. Du finner Museo de Navarra i utkanten av gamlebyen, og i enden av gaten som det gamle rådhuset også ligger i.

Planetario de Pamplona

Planetario de Pamplona

Planetariet i Pamplona er et av de bedre i Europa. Det ble bygget i 1993 og ligger i Parque de Yamaguchi, en flott liten park like ved Navarra-universitetet. Her kan du få en god innføring i det astronomene har funnet ut av universets mysterier. I planetariets museum forklares atmosfæriske prinsipper og ulike fenomener vi kan se i verdensrommet. Derfra går de guidede turene videre inn i planetariets kinosal, hvor du tas med på en tredimensjonal reise i verdensrommet. Mens du er der bør du samtidig ta en titt på Jardin de la Galaxia. Dette er en liten del av Yamaguchi-parken hvor det står over 500 planter som er plantet som en slags fremstilling av Melkeveien, vår egen galakse.

Monumento al Encierro

Monumento al Encierro statuen i pamplona

Monumento al Encierro er en hyllest til okseløpene som finner sted når festivalen San Fermin arrangeres i Pamplona. Monumentet er en ganske tro fremstilling av den omstridte tradisjonen. Løpet er 875 meter langt, og går i en trang gate som leder frem til tyrefekterarenaen. Oksene og menneskene er i autentiske størrelser, og skulptøren Rafel Huerta har virkelig klart å fange redselen i ansiktsuttrykkene til bronsefigurene. Hele verket er 11 meter langt, og 4 meter bredt, bestående av 9 okser og 11 unge menn. Det står like ved siden av hovedgata Avenida de Carlos III som leder opp til Plaza del Castillo, og ikke langt fra Plaza de Toros.

Palacio Real de Olite

Palacio Real de Olite

Palacio Real de Olite ble bygget på 1100- og 1200-tallet, men kraftig utvidet i gotisk stil omtrent 300 år senere. Slottet var på den tiden regnet som et av de mest luksuriøse i Europa. Her hadde kongene som regjerte i Navarra sete, frem til kongedømmet Castilla erobret regionen i 1512. Slottet brant nesten helt ned under en invasjon av Napoleon og franskmennene i 1813. Det stod forfalt frem til 1937, da en omfattende gjenoppbygging ble igangsatt. Arbeidet varte i omtrent 30 år, noe avbrutt av Den andre verdenskrigen. Du kan besøke Palacio Real de Olite om du tar turen fire mil sørover fra Pamplona. Hele slottet er et museum, og det anbefales spesielt å ta turen opp i de mange tårnene for å få med utsikten.

Jardines de la Taconera

Jardines de la Taconera

Det er flere fine parker i Pamplona, og mens parken der citadellet ligger kanskje er den mest spennende, er Jardines de la Taconera den som anses som den vakreste. Arealet er på omtrent 90 000 kvadratmeter, og du finner den like vest for gamlebyen. Den beste måten å ankomme den grønne lungen på, er å starte ved Portal de San Nicolas. Inne i parken finner du flere monumenter blant trærne og blomsterengene som er inspirert av hagen ved slottet i Versailles. Det ligger også en liten zoologisk hage her, samt en hyggelig kafé.

Hva med en storbyferie i Bilbao?