Parma

inneholder annonselenker

bilde av parma sentrum

Hvis god mat er alt vi bryr oss om her i verden, så drar vi til Parma.

Byen kalles nemlig det italienske kjøkkenets vugge, og her finnes flere museer kun dedikert til mat. Men en storbyferie til Parma har veldig mye mer å by på. Både byen og dens omgivelser er en fryd for både øyet og sjelen!

Parma ligger i regionen Emilia-Romagna nord i Italia. Rett nord for byen flyter den kjente Po-elven og rett sør ligger den nordlige delen av Appenninene med topper på over 2000 meter. Parma ligger i et rikt jordbruksland, noe som forklarer byens forkjærlighet for de gastronomiske gleder.

Piazza Duomo i parma italia

Det var her på den fruktbare Po-sletten Julius Cæsar samlet mange av sine modige soldater. Her ligger også flere av Italias rikeste byer, med Milano i sentrum, Torino i vest og Venezia i øst. Midt i dette smørøyet ligger vakre Parma med sine cirka 200 000 innbyggere.

 

Anbefalte hotell i Parma

Parma er en by hvor den historiske delen utgjør en stor del av det samlede arealet. Det meste av severdigheter og attraksjoner befinner seg i denne historiske delen og her er det også best å bo. Hotelltilbudet i sentrum av Parma er godt variert i både standard og pris.

Vil vi bo litt utenfor sentrum anbefales området rundt den flotte Parco Ducale. Denne ligger på vestsiden av elven som deler byen, og som også heter Parma. Rett sørvest for byen ligger dessuten den vakre naturparken Parco del Taro og her kan vi finne koselige Bed and breakfasts.

 

Her har vi plukket ut 3 gode hotell i Parma

 

Novotel Parma Centro

Novotel Parma Centro er et nytt og fint 4-stjernrs hotell som ligger midt i Parma sentrum. Plasseringen er ideell for de som ønsker å utforske Parma til fots, og den ligger dessuten nær togstasjonen.

Fra hotellet bruker du fem minutter på å gå til togstasjonen og ti minutter på å gå til det historiske sentrum av Parma.

Hotellet er nytt og moderne, og rommene holder god standard. Et godt hotellvalg i Parma, som dessuten er forholdsvis rimelig.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

NH Parma

NH Parma er et nytt, moderne og komfortabelt hotell med en fin og sentrumsnær plassering. 

Her har de gode parkeringsfasiliteter, noe som passer fint for de som ankommer Parma med bil. Togstasjonen er også like ved.

Hotellet har totalt 120 gjesterom som holder en moderne og fin standard. 

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Palazzo Dalla Rosa Prati

Ønsker dere litt mer plass når dere er på tur, så er leilighetshotellet Palazzo Dalla Rosa Prati et kjempegodt alternativ. 

Hotellet ligger sentralt plassert i hjertet av Parma, med kort vei til det meste.

Reiser dere med barn så er dette hotellet helt perfekt. Her får dere god plass og separate soverom. Betjeningen er dessuten hjelpsom og serviceinnstilt. 

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 populære ting å gjøre i Parma

Slik reiser du til Parma

Parma har sin egen, internasjonale flyplass beliggende kun 2,5 kilometer nordvest for byen. Det er derimot ingen direkteruter hit fra Oslo. Insisterer vi likevel på å fly må vi beregne mellomlanding og en reisetid på minimum 5 timer.

På den andre siden, Milano ligger ikke så langt unna og hit går det ofte fly fra Oslo. Toget fra Milano til Parma tar kun halvannen time og det er hele 24 avganger daglig. Parmas togstasjon ligger rett utenfor byens gamleby, så herfra har vi kort vei til det meste.

 

Musikk og skinke i Parma

Parma er godt kjent for sin kunstscene, spesielt for musikk og arkitektur. Byen kan skilte med sitt eget, flotte operahus, har flere teatre og et eget institutt for forskning og dokumentasjon av musikk. I Parma ser vi også flotte eksempler på romansk, renessanse og barokk arkitektur.

parmaskinke henger til tørk

Parmaskinke er et internasjonalt begrep, like så den berømte osten de helt spiser sammen med skinken, Parmigiano Reggiano. På besøk her i byen er vi nødt til å prøve denne herlige kombinasjonen, aller helst med litt fersk, lokalt brød og et glass lett syrlig hvitvin.

 

Noe for øyet i alle retninger

Bare det å ta en spasertur i sentrum av byen er en opplevelse. Her ser vi de vakreste bygninger på hvert hjørne mens vi vandrer gjennom de trange, antikke gatene. Plutselig åpner det flotte by torget Garibaldi seg opp, og vi kan sette oss ned på en av uterestaurantene og nyte en kruttsterk espresso.

reise til parma

Offentlige bygninger, private palasser, tårn og kirker, alt er skap med skjønnhet for øyet. Parmas gamleby er et utendørsmuseum i sin egen rett. Sentralt i byen ligger også de mest kjente bygningene, som for eksempel det barokke teatret Teatro Farnese og det unike Nasjonalgalleriet.

 

Naturskjønne omgivelser

Parma er ikke bare en vakker by i seg selv, den har også vakre opplevelser på lur i sitt omland. Sør for byen stiger Appenninene i været og tilbyr et kupert landskap med både naturlige og menneskeskapte perler. Ned fra fjellene renner elven Taro som rett vest for Parma har skapt en frodig og eksotisk naturpark vi absolutt bør besøke.

En tur på landsbygden tar oss også med til spennende slott og borger samt middelalder landsbyer og naturparker. Av de siste bør nevnes Parco dei Cento Laghi, et naturskjønt område i Appenninene skapt av hele 19 innsjøer. Her oppe blir det sjeldent varmere enn cirka 20 grader, noe som er en befrielse etter heten nede på Po-sletten.

 

Parma – det italienske kjøkkenets vugge

På tur til Parma vil vi aldri gå tom for steder å spise. Byen er kjent som det italienske kjøkkenets vugge, og her tar innbyggerne sine kokkekunster seriøst. Parma er full av gode restauranter i alle prisklasser og Parma-folket elsker å servere sine spesialiteter.

restaurant i parma

Po-sletten har alltid vært matkammeret i denne delen av Italia. Ikke bare elven Po, men også alle dens sideelver gjør at slettelandet er utrolig frodig og fruktbart. Herfra får Parma sine råvarer og har, i løpet av mange århundrer, kultivert sine matkunster og ganer til perfeksjon.

 

Farnese familien

Alle Norditalienske byer har kjente familier knyttet til seg. Familier som, ofte helt siden senmiddelalderen, har formet byene og livet til innbyggerne på både godt og vondt. Medici i Firenze og Sforza i Milano, er begge familienavn vi kjenner godt.

Palazzo della Pilotta i parma

I Parma var det Farnese familien som dominerte og som har etterlatt seg imponerende byggverk i byen. Denne slekten styrte Parma fra 1545 til 1731 og i dag kan vi se deres arv blant annet i det flotte Palazzo Ducale og det majestetiske Palazzo della Pilotta.

 

Severdigheter og attraksjoner i Parma

Parma er en relativt liten by som har utrolig mye å tilby sine gjester. Både i byens historiske sentrum, og i omlandet ligger historiske severdigheter tett. Når vi i tillegg får nyte Italias beste kjøkken, ja da er grunnlaget for en opplevelsesrik storbyferie lagt. Her følger noen gode tips.

 

Palazzo della Pilotta

Palazzo della Pilotta i parmaDette fantastiske palasset er det perfekte stedet å starte ferien. Her får vi nemlig ikke bare et imponerende byggverk, men også en viktig del av Parmas historie. I tillegg ligger det berømte Teatro Farnese i dette palasset, og dette teateret kan vi ikke komme hjem uten å ha sett. Palasset består av flere bygninger og utstråler den enorme makten til Parmas ledende Farnese familie. En tur rundt i disse, maktens korridorer, vil garantert ta pusten fra de fleste. Her ligger også en meget interessant avdeling av Nasjonal Galleriet som er vel verdt et besøk.

La Cittadella

La Cittadella parken i parmaIgjen er det Farnese familien som har formet landskapet. La Cittadella er en stor festning som ble bygd mot slutten av 1500-tallet. Området er i dag en flott park som egner seg ypperlig til spaserturer og en deilig piknik i det grønne, med parmaskinke og parmesan, naturalmente. En flott bro tar oss over til festningens sentrale inngangsparti. Denne flotte portalen ligger i de gamle vollene som skaper anleggets pentagonale form. Festningen ble tegnet av Alessandro Farnese, som igjen kopierte en festning i Antwerpen ned til minste detalj.

Cattedrale di Parma

katedralen i parmaI Parmas historiske sentrum, nærmere bestemt på Piazza del Duomo, ligger byens vakre katedral, samt det fascinerende baptisteriet. Katedralen er 900 år gammel og har et interiør så rikt på kunst og ornamentikk at det er lett å miste pusten. Rett ved siden av katedralen ligger det berømte baptisteriet. Dette unike, oktagonale, tårnet er dekorert i rosa Verona-marmor og er et glimrende eksempel på overgangen fra romansk til gotisk arkitektur.

Piazza Garibaldi

Piazza Garibaldi i ParmaByens hjerte, og det vakreste av de mange torgene, er Piazza Garibaldi. Torget er omgitt av trange, sjarmerende gater hvor vi finner mange kaféer, barer og restauranter. Torget stammer faktisk fra antikken, her lå det tidligere et romersk forum. Torget domineres av det grandiose Palazzo del Governatore som stammer fra 1282, samt Palazzo del Comune fra 1221 som også har et tårn med en imponerende, astronomisk klokke. Her på torget er det herlig å sette seg ned å nyte omgivelsene, samt et glass kald hvitvin.

Santa Maria della Steccata

Santa Maria della Steccata kirken i parmaDenne basilikaen er en av Parmas store severdigheter. Bygd i 1521 mottar den tusenvis av besøkende pilgrimer hvert år, i tillegg til alle oss andre. Basilikaen er kjent som et av renessansens mesterverker og har et overdådig, gullbelagt interiør. Basilikaen har en kors-grunnplan dominert av en enorm kuppel. Taket er fullt av detaljert, gullbelagt ornamentikk, men selve juvelen er den berømte arken over alteret. Freskene her er laget av mesteren Francesco Mazzola og ble skapt i tidsrommet 1533 til 1539.

Teatro Regio

Teatro Regio parmaBygd i 1820, på initiativ av Napoleons ektefelle Grevinne Maria Luisa, har Teatro Regio tiltrukket seg beundrere i 200 år. Bygget er oppført i nyklassisistisk stil og ble tegnet av arkitekten Nicola Bettoli. Dette er et aktivt teater, men tar også i mot besøkende utenom forestillingene. På innsiden finner vi en vakker sal med loger i hele 4 etasjer. Den kongelige logen er plassert i midten, og i høyde med scenen. Dette er en rest etter det barokke teater, hvor scenedekorasjonene alltid brukte et sentralt perspektiv. Dermed kom dekorasjonene kun til sin rett for den som satt sentralt plassert i salen, altså kongen og hans følge.

Torrechiara slottet

Torrechiara slottetDet finnes mange imponerende slott og palasser i landskapet rundt Parma. Et av disse er det eventyrlige Torrechiara fra 1400-tallet. Slottet fremstår i stor grad slik det ble bygd og gir et glimrende inntrykk av livet og samfunnet i senmiddelalderens Italia. Torrechiara ligger kun 20 kilometer sør for Parma, ved foten av Appenninene. Her finner vi alt vi forbinder med et middelalderslott. Festningsvoller, tårn og et rikt interiør. Glem heller ikke den tilhørende landsbyen hvor vi bør smake på de lokale vinene.

Vigoleno og Castell Arquato

Castell ArquatoEn annen tur vi bør legge ut på går til den lille middelalder landsbyen Vigoleno og slottet Castell Arquato. Dette er nok en eventyropplevelse som ligger ved foten av Appenninene, cirka 40 kilometer vest for Parma. Slottet og landsbyen ligger på en ås topp og har en utrolig, middelaldersk atmosfære. Det er som om vi blir satt hundrevis av år tilbake i tid. Ingen hadde her løftet et øyebryn om en gruppe riddere i full rustning plutselig hadde ridd inn portene. Ta for all del med barna hit!

Parco dei Cento Laghi

Parco dei Cento LaghiDirekte oversatt betyr Parco dei Cento Laghi, Parken med de hundre innsjøene. Dette er en smule overdrevet da parken består av 19 innsjøer, men vi er tross alt i Italia. Nitten eller hundre, denne parken er vel verdt et besøk og er fantastisk for oss som liker fotturer i flott natur. Dette er et sommer paradis for mange Italienere som resten av året bor nede på Po-sletten. Her er det kjøligere og det fins et godt utvalg av varierte turiststier. En populær variant er å ta stolheisen opp i fjellet og deretter vandre gjennom ulik natur på veien ned.

Ut og spise i Parma

restaurant i parmaVi kommer ikke utenom et, eller flere, restaurantbesøk når vi er i Parma. Byens verdenskjente parmaskinke og Parmigiano ost er å finne over alt. Prøv også andre varianter, byen tilbyr nemlig fantastiske retter basert på tortellini og ravioli. En veldig populær attraksjon er et besøk til en av omlandets osterier. Her kan vi se hele den møysommelige prosessen som ligger bak de berømte ostene. Det hele avsluttes selvfølgelig med smaking, gjerne med skinke og vin i tillegg.