Perpignan og regionen Pyrénées-Orientales (Nord-Catalonia på norsk) er blitt beskrevet som rivieraen for de intellektuelle og kulturinteresserte. Denne vakre byen ligger på grensen mellom Frankrike og Spania, rett ved foten av fjellkjeden Pyreneene. En storbyferie hit vil gi deg muligheter og inntrykk du ikke finner andre steder i Europa.
Perpignan – et behagelig alternativ til rivieraen
Romerne hadde bosettinger og militære forlegninger der Perpignan nå ligger, men historikerne regner 900-tallet som perioden da byen ble etablert. Da Jakob I av Aragón grunnla Kongedømmet Mallorca i 1276, bestemte han at Perpignan skulle være hovedstaden.
Det sørvestlige området ved Pyreneene ar vært fransk siden 30-årskrigens slutt på midten av 1600-tallet, men kulturelt sett er Perpignan på mange måter like catalansk, som den er fransk. Mange av byens omtrent 120 000 innbyggere behersker begge språkene, og gateskilt og lignende er ofte skrevet på både fransk og katalansk.
Hvis den franske og den italienske rivieraen er noe du tiltrekkes av, vil du sannsynligvis elske dette området også. Kyststripen ned mot Catalonia og Barcelona er minst like vakker, og her får du oppleve det spesielle klippelandskapet som dannes av Pyreneene i tillegg. Klimaet er behagelig det meste av året, og kulturen, maten, severdighetene og folket tiltalende og spennende.
Anbefalte hotell i Perpignan
Novotel Suites Perpignan Mediterranée
Appart’City Perpignan Centre Gare
Best Western Plus Hotel Windsor
Slik kommer du deg til Perpignan
Du er avhengig av en mellomlanding for å komme deg fra Oslo til Perpignan. Den raskeste alternativet er stort sett alltid å fly direkte til Paris, og videre derfra med et innenriksfly til Aéroport de Perpignan – Rivesaltes. Det går også direktefly til Perpignan fra blant annet London, men som regel vil reisetiden bli betydelig lenger. Flyplassen i Perpignan ligger ikke mer enn 5 kilometer utenfor gamlebyen og sentrum.
Det er populært å kombinere storbyferie i Barcelona, med en svipp innom Perpignan. Distansen er ikke mer enn cirka 16 mil i luftlinje. Den enkleste måten å komme seg mellom byene er med tog. Da kan du velge mellom sakte-toget som tar omtrent 4 timer, eller hurtigtoget AVE som bruker halvannen time.
Det er heller ingen dum idé å se Toulouse dersom du skal til Pyrénées-Orientales. Toulouse ligger rett vest for Perpignan, cirka 15 mil i luftlinje. Det går minst 10 tog om dagen mellom de to byene, og turen tar mellom 2 og 3 timer, alt ettersom hvilken avgang du velger.
Flotte landsbyer i nærheten
Det er mange vakre og spennende landsbyer og småbyer i regionen Pyrénées-Orientales. Om du har tid bør du få med deg noen av de. Et selvskrevet valg for de som vil farte litt rundt er byen Carcassonne som ligger litt over en time med bil fra Perpignan, i retning nordvest. Byen har en av Europas flotteste festninger og slott, La Cité de Carcassonne.
Kjører du sørover forbi badebyen Argeles-Sur-Mer, kommer du etter hvert frem til flere nydelige og gamle fiskelandsbyer og små havnebyer, blant annet Collioure, Port Vendres, Banyuls-Sur-Mer. Fortsetter du videre helt ned til grensen mot Spania, ender du opp i Cerbère. Denne lille byen er kjent som stedet der togreisende mellom Spania og Frankrike må bytte tog, fordi sporvidden er ulik i de to landene.
Oppe i Pyreneene ligger det mange koselige landsbyer som er supre å ta en dagstur til, for eksempel Céret som var en favoritt blant mange av Europas største malere. I Céret finner du et museum som har en av de beste samlingene impresjonistisk kunst i Europa. Et annet sted i kategorien ”må besøkes” er Villefranche-de-Confluent. Den vakre middelalderlandsbyen er rammet inn av et imponerende festningsverk, og har det spennende Fort Liberia like i nærheten.
Badeferie i Perpignan
Det kan bli noe varmt i sentrum av Perpignan om sommeren, men de herlige strendene ved Middelhavet er ikke mer enn 11 kilometer unna på det korteste. I begge retninger, både mot Cap d’Agde og ned mot Spania, der Pyreneene ender ut i havet, har du milevis med vakre sandstrender.
Generelt er det slik at mot nord er strendene brede og fine, og det er relativt langgrunt i havet. Windsurferne foretrekker disse strendene på grunn av sterke vinder der. Drar du sørøstover i retning Barcelona, er det lunere forhold og mer familievennlig.
Om du vil kombinere badeferie med storbyferie, og spesielt om du reiser med barn, er det ingen dum idé å velge et hotell på en av strand-resortene. Å komme seg inn til sentrum av Perpignan er enkelt med både buss og taxi, og tar knapt 20 minutter om du er heldig med trafikken.
Her er de beste strendene utenfor Perpignan:
- Canet Plage – Canet er stranden som ligger nærmest Perpignan, og dit de fleste av innbyggerne drar for å bade og sole seg. Her er stranden svært bred og fin, det er gode badeforhold for barn, og du har massevis med kaféer, barer og restauranter å velge blant.
- St. Cyprien Plage – St. Cyprien ligger sør for Canet, og kalles også for Plage de la Lagune på grunn av beliggenheten ved lagunen Étang de Canet. Det er flere gode strandhotell i dette området, og derfor også mange butikker, restauranter, barer og kaféer.
- Argeles Plage – Denne stranden er den siste før du treffer på fjellmassivet der Pyreneene ender opp i havet, og ligger like ved den lille byen Argeles-Sur-Mer. Argeles er kanskje den beste stranden i hele området, med rent vann, nydelig sand og lune vindforhold. Dette er også et populært resort-område, med mange gode hotell, restauranter, butikker, og alt det andre du trenger på badeferie.
- Torreilles Plage – Torreilles ligger rett nord for Canet, og her er det en del mindre folksomt. Hele området er vakkert, med store sanddyner i bakkant av stranden.
- Le Barcarès Plage – Le Barcarès er en liten ferielandsby, med sommerhus, små hotell, småbåthavn og en behagelig atmosfære. Stranden med samme navn er familievennlig, og du finner mange barer, kaféer og spisesteder inne i landsbyen. Her finner du også mange aktiviteter, som minigolf, og utleie av vannscootere, surfebrett, kites, og lignende.
- Leucate Plage – Leucate ligger nord for Canet, og utenfor lagunen Étang Leucate. Stranden her er todelt, med eget område for nudister. Dette området kan ha en del vind, og er derfor populært blant surferne og kiterne.
Severdigheter i Perpignan
I våre øyne er nesten hele Perpignan en severdighet i seg selv. Det aller meste av byen er gammel og tradisjonsrik, med vakker arkitektur som er særegen for denne regionen. Her er noen av de viktigste severdighetene du bør få med deg. De fleste kan enkelt nås til fots.
Palais des Rois de Majorque
Hele sentrum av Perpignan ligger pent dandert rundt Palais des Rois de Majorque, palasset for kongene av Mallorca. I 1276 bestemte Kong Jakob II at kongerikets hovedstad skulle legges til Perpignan, og dermed ble arbeidet med å bygge festningen påbegynt. I 1309 stod palasset i senromersk stil ferdig, med festningsverk rundt som er satt sammen av store kampesteiner. Etter hvert ble palasset bygget en del om i gotisk stil. I moderne tid har palasset blitt brukt av det militære, før det ble omgjort til museum. Palais des Rois de Majorque er utvilsomt den viktigste og mest besøkte severdigheten i Perpignan, og noe du ikke kommer utenom når du besøker byen.
Le Castillet
Perpignan var omgitt av en tykk og rødfarget bymur som ble bygget på 1300-tallet. Le Castillet er den eneste delen av festningsverket som står igjen. Dette var den gangen en port inn til byen, mens bastionen ble utvidet cirka 100 år senere av kong Ludvig XI. På 1600- og 1700-tallet var denne delen av festningen brukt som fengsel. I dag finner du et bra folkemuseum på innsiden av Le Castillet, Musée des Arts et Traditions Populaires Catalans. Dette er dedikert historien og kulturen til den katalanske delen av Languedoc-Roussilon regionen. Folkemuseet stiller ut mange interessante klesdrakter, verktøy og andre objekter som forteller hvordan regionen utviklet seg fra omtrent middelalderen og frem til i dag, i tillegg til en del flott kunst.
Théatre de l’Archipel
Dette spektakulære teaterkomplekset ble tegnet av en velkjent fransk arkitekt, Jean Nouvel, og er et slags senter for alt som rører seg på kulturfronten i Perpignan. Det stod ferdig bygget i 2011, og ble da den største teaterbygningen i regionen. Komplekset består av seks bygninger. Den mest iøynefallende er Le Garnet som er formet som en bønne. Salen i Le Garnet tar inntil 1100 tilskuere, mens salen det rektangulære bygget Le Carré tar cirka 400 tilskuere. Det er en tredje sal i komplekset, men det brukes først og fremst til øvinger. På Théatre de l’Archipel settes det opp alle slags forestillinger innen dans og teater, og det arrangeres konserter, opera og utstillinger, i tillegg til diverse festivaler. Ofte er det egne forestillinger eller workshops for barn og familier.
Cathedrale St-Jean
Katedralen i Perpignan har på fransk det klingende navnet Basilique-Cathédrale de Saint-Jean-Baptiste de Perpignan, og tilhører den romersk-katolske kirke. Den ble påbegynt i 1324 etter ordre fra kongen Sancho I av Mallorca, men stod ikke ferdig før på 1400-tallet. Deretter ble fasaden restaurert i katalansk-gotisk stil på slutten av 1800-tallet, et arbeid som inkluderte hovedinngangen og det klokketårnet som du ser i dag. Fra utsiden ser ikke katedralen spesielt imponerende ut, men innsiden beskrives som svært interessant. Alteret har treskjæringer av en Jesus-figur som er unik, og mange relikvier, ikoner, blyglass, og statuer som er verdt å få med seg. Kirken er åpen for besøkende alle dager i uka mellom 08.00 og 17.00.
Le Campo Santo
Rett bak katedralen finner du Le Campo Santo, også kalt Cloître du cimetière St Jean. Dette er den eldste og største gravstedet i Frankrike som stammer fra middelalderen, og som ligger i et vakkert kloster fra 1331. Le Campo Santo ble bygget på ordre av Jakob I av Aragon. Her ble fortrinnsvis rikfolk begravet i de fire bygningene som utgjør komplekset. Gravkamrene deres ble merket med familievåpen og emblemer, mens fattigfolk ble gravlagt i klosterets beinhus (ossuarium). I tilknytning til Le Campo Santo finner du et vakkert kapell, dedikert til evangelisten Johannes, angivelig en av de 12 apostlene, og han som katedralen tar navnet sitt fra.
Forteresse de Salses
Dette fortet ble bygget på 1400-tallet, og ligger like nord for Perpignan. Det ble designet av en av Spanias historisk sett største arkitekter, Francisco Ramiro Lopez. Formen er unik i det at både byggestilen fra middelalderens og moderne tiders fort kan ses i Forteresse de Salses. Fordi det ligger på det som var grensen mellom Frankrike og Catalonia, var det involvert i flere angrep, frem til det ble erobret permanent av franskmennene i 1642. Erobringen var ingen lett oppgave. Fortet hadde en styrke på rundt 1500 soldater, med vollgrav rundt festningens nesten 10 meter tykke murvegger, og ble den gangen ansett som nesten umulig å innta. Etter trettiårskrigens slutt, og da Ludvig XIV (Solkongen) regjerte, ble Forteresse de Salses brukt som fengsel.
Gare de Perpignan
Den verdensberømte maleren og surrealisten Salvador Dali var fra Catalonia. Han vokste opp i Figueres, en liten by som er kun 5 mil unna Perpignan med tog, en reise han ofte foretok. Dali hevdet at togstasjonen i Perpignan var universets sentrum, angivelig noe han kom frem til etter å ha opplevd en slags åpenbaring på stasjonen i 1963. Et par år senere malte han stasjonen. Maleriet, som heter Gare de Perpignan, er et av mesterens mest berømte verker. Selve stasjonen er fortsatt et nydelig bygg som er verdt å se, og spesielt i og med at du kan reise hjem og fortelle at du har sett universets sentrum. I 2017 ble det satt opp en statue av Dali utenfor Gare de Perpignan, ”Dali en Levitation”. Den viser kunstneren som sitter i en stol i luften, og ønsker passasjerene velkommen til togene.
Araberkvarteret i gamlebyen
Om du vil ha en litt annerledes opplevelse i gamlebyen i Perpignan, og spesielt i matveien, bør du ta peiling på det som tradisjonelt er araberkvarteret. Dette er gatene som ligger i og rundt Place Joseph Cassanyes, og som er på østsiden av Palais des Rois de Majorque. Her finner du et fantastisk utvalg av små spisesteder og kaféer, der arabisk og orientalsk kokkekunst står på menyen. På torget og i de trange gatene er det boder som selger krydder, kebab, baklava, suvenirer, smykker og annet håndverk, og det er alltid et yrende folkeliv her. I samme slengen som du er innom araberkvarteret, bør du titte innom den vakre kirken fra 1200-tallet, Église Saint-Jacques de Perpignan.
Les Jeudis de Perpignan
Dersom du besøker Perpignan i juli eller august, kan du få med deg en de morsomste kulturarrangementene i Europa. På alle torsdager i denne perioden (”jeudi” er torsdag på fransk) er hele sentrum i full sving med fest og moro. Det er teater, parader, danseshow, og mye annet i gatene og på torgplassene. Det er konserter overalt, med over 800 musikere som deltar. Mange av konsertene er i musikksjangere som er unike for regionen, i tillegg til jazz, flamenco,, blues og visesang. På torgplassene er det også basar, der du kan kjøpe alle slags deilige delikatesser, god drikke, håndverk og kunst. Hver torsdag avsluttes festen med et lys- og vannshow ved Fontaine de Perpignan, den flotte fontenen som står i Allées Mailol.
Place de la Loge
Place de la Loge er hjertet til gamlebyen i Perpignan. Det er hit innbyggerne kommer for å feire og danse Sardana om sommeren. Sardana er en folkedans som er tradisjonell i Catalonia, og som akkompagneres av et lite orkester som kalles cobla. På plassen arrangeres det også ofte andre konserter, markeder, festivaler, teater og show. Dette er også stedet for å sitte på utekaféene og ta seg litt drikke, mens du ser på folkelivet og nyter livet i vakre Perpignan. Selve plassen er vakker anlagt, med en statue av Venus som sitt sentrale punkt. Husene som omgir Place de la Loge er blant annet Palais de la Députation, det som en gang var regionens parlament, og det gamle rådhuset Hôtel de Ville. Bygningen som har gitt navnet til plassen er La Loge de Mer, byens gamle børsbygning.