Reiseguide til vakre og historiske Split, Kroatias solrike kystperle

inneholder annonselenker

Split Kroatia

I Split finner du det meste av det et reiseglad hjerte kan begjære. Storbykultur samlet på et konsentrert og tilgjengelig område, med omgivelser som kan ta pusten fra deg. Byens særdeles vakre sentrum ligger på en halvøy på kysten av Adriaterhavet, med fjell i bakgrunnen. Hit bør alle som verdsetter kultur, historie og romantikk reise minst én gang i livet! 

Det er ikke galt å påstå at Split er den beste feriebyen i Kroatia, selv om for eksempel byer som Zagreb og Dubrovnik er mer enn vakre og spennende nok. I Split får du nemlig mye av alt. En imponerende gamleby dominert av palasset fra romertiden, kombinert med noe av det beste utelivet i Europa, og med veldig kort vei til både et vakkert fjellandskap og et vakkert øyrike.

I denne guiden får du vite hvor i Split det er best å bo, hva du bør få med deg av severdigheter, hvor de beste strendene ligger, og hvordan du enklest kommer deg rundt i regionen. 

Havnepromenaden

Havnepromenaden i Split: En av byens juveler, perfekt for en avslappende spasertur langs Adriaterhavet.

 

Kjekt å vite om Split!

  • Split ble etablert som by i det 3. århundret e.Kr. av den romerske keiseren Diokletian, som bodde der de siste årene av sitt liv. Cirka 600 år før dette, og fra en gang i det 3. århundret f.Kr., anla grekerne en koloni der byen nå ligger.  
  • I dag er det cirka 180 000 innbyggere her, og Split er dermed den nest største byen i Kroatia, etter Zagreb.
  • Split er den nordlige porten til de flotte kroatiske øyene, som Hvar, Korcula, Brac og Krk, på samme vis som Dubrovnik er den sørlige porten. Hurtigbåtene og fergene går fra havnen som ligger rett ved gamlebyen. Her bør du starte øyhoppingen!
  • De fleste gatene i sentrum er gågater, og med mindre du er dårlig til beins, trenger du ikke leiebil, taxi eller buss i Split. Avstanden er kort til det aller meste, også de beste strendene.
  • Viktig å huske! Kroatia tok i bruk Euro som landets valuta fra og med 14. januar 2023. Hvis du har gamle kroatiske kuna liggende i reisepengeboka, så er altså disse ikke gangbar mynt lenger. 

 

Her er det best å bo i Split

Gamlebyen i Split er utvilsomt det beste området å bo i dersom vakker arkitektur, severdigheter, restauranter og slikt er viktig for deg. Gamlebyen ligger i hjertet av sentrum, og omkranser byens havn. Utvalget av hoteller og leiligheter i alle prisklasser er også best i gamlebyen. Naturligvis er det også mer liv og røre her enn i de fleste andre bydeler.

Hotelltips: Cornaro Hotel

 

Andre gode alternativer til gamlebyen er for eksempel disse:

 

Bacvice – Badestrand og nattklubber

Bydelene Bacvice har den beste stranda, og ligger ikke mer enn 15-20 unna fra gamlebyen til fots. Her ligger det også gode hotell, med priser som ofte er noe lavere enn i sentrum. Ellers ligger det mange nattklubber og barer i Bacvice, også langs stranden. 

Hotelltips: Marvie Hotel & Health

 

 

Znjan – Mer familievennlig

Hvis du rusler litt forbi Bacvice når du kommer fra gamlebyen i Split, ender du opp i bydelen Znjan. Her er det også enkel tilgang til stranden, men mer stille og rolig på nattestid. Området appellerer til familier og folk som foretrekker en litt mer stille atmosfære enn i sentrum. 

Hotelltips: Oasis Life

 

Radunica – Sentralt og rimeligere enn gamlebyen

Denne bydelen ligger i utkanten av gamlebyen, med et prisnivå som er litt mer hyggelig for lommeboka. Samtidig bor du meget sentralt her, og kan spasere til gamlebyen på kun noen minutter.  

Hotelltips: Villa Spaladium

 

 

Beste severdigheter og attraksjoner i og rundt Split

Inne i selve sentrum av byen har du mange spennende attraksjoner å besøke, for eksempel palasset, katedralen, museer og lignende. Dette bør du absolutt sette av tid til.

Men om du skal være i Split noen dager, sørg også for å få sett litt av omgivelsene. Byen ligger veldig sentralt plassert i forhold til en rekke naturperler, og med kort vei til flere billedskjønne småbyer, der tiden ut til å stå stille. 

 

Keiser Diokletians palass i gamlebyen

Diokletians palass

Diokletians palass i det som er dagens Split, stod ferdig bygget i år 305 e.Kr. Palasset ble bygget til den romerske keiseren Diokletian, og var ment som hans bolig da han ble pensjonist.

Hele komplekset utgjør omtrent halve gamlebyen, og mange av de opprinnelige bygningene er fortsatt bevarte.

Dette er utvilsomt den viktigste severdigheten i Split, og palasset står selvsagt oppført på UNESCOs liste over verdensarv. 

 

Se gamlebyen fra katedralens klokketårn

Klokketårnet i St. Domnius katedralen i Split

Når du utforsker gamlebyen i Split, anbefaler vi at du starter med katedralen St. Domnius. Det vakre kirkebygget ble bygget på 600-tallet, og kjennetegnes spesielt ved sitt flotte klokketårn.

Du kommer deg opp i hvis du vil, og fra toppen for du perfekt utsikt over resten av palasset og gamlebyen. 

 

Gå i fotsporene til Game of Thrones

Game of thrones lokasjon split

Mange av scenene i Game of Thrones er spilt inn i palasset og gamlebyen i Split. Seriens skapere filmet også på sett som ligger like utenfor byen.

Å gå i fotspor av den kjente TV-serien er svært populært i Split, for da får du sett noen av de viktigste severdighetene, samtidig som opplevelsen får en moderne vri à la Hollywood.

 

Besøk Klis-fortet

Klis-fortet

Klis er et imponerende fort som ligger kun en kort kjøretur utenfor sentrum. Det ligger tronende øverst på en liten fjellklippe, omgitt av en hyggelig landsby.

De eldste delene av fortet dateres tilbake til omtrent 200 år f.Kr., men mesteparten av det du ser i dag er fra Middelalderen. Klis kjenner du igjen som byen «Meereen» hvis du har sett TV-serien Game of Thrones. 

 

Spasertur opp Marjan-høyden

Marjan-høyden split

Marjan er høyden som ligger på halvøya rett vest for gamlebyen, og et populært friluftsområde for innbyggerne i Split. Det er enkelt å rusle opp til toppen hvis du bor i sentrum.

Der oppe får du flott utsikt over byen og havet rundt, og du kan kombinere turen med et bad på strendene som ligger rundt halvøya.

 

Se Split fra sjøen

 

I havneområdet finner du en rekke gode tilbud på båtturer på sjøen utenfor byen. Noen går til øyene og byene rundt, mens andre er for de som vil se gamlebyen og sentrum fra havet.

Splitt sett fra sjøen

For eksempel kan du booke deg på romantisk middagscruise rett om kvelden, eller dra på padletur i kajakk på dagen. 

 

Båttur til den blå lagune og Trogir

Med rask båt tar det ikke mer enn omtrent 20 minutter å komme til den blå lagunen som ligger et lite stykke utenfor sentrum av Split. Da får du også sett havnen i gamlebyen fra sjøsiden.

Båttur til Trogir fra Split

Noen av de guidede turene inkluderer også lunsj i den vakre nabobyen Trogir, som for øvrig også har en gamleby som står på UNESCOs liste over verdensarv. 

 

Opplev Krka foss og nasjonalpark

Krka-fossene

Fossefallene i nasjonalparken Krka gir et friskt avbrekk fra palasser og museer inne i sentrum av Split.

Her får du en av Kroatias beste naturopplevelser. Ta en spasertur i vakker skog og langs vann, elver og fosser. Vannet er krystallklart og innbyr til svømmetur.

Guidede turer fra Split inkluderer som regel mat og drikke fra lokale gårder i Krka-området.

 

Ta zipline over elven Cetina

Like sør for Split ligger den lille byen Omis ved utløpet av elven Cetina, med bergvegger på begge sider. Der kan du ta en av Europas lengste ziplines som går rett over elven, og 150 meter opp i luften på sitt høyeste.

 

Lær om vin fra Dalmatia

Det er mange meget gode vingårder i Kroatia, hvorav flere ligger i Dalmatia-regionen i nærheten av Split. De nærmeste gårdene er ikke lenger unna enn at du kan ta en halvdagstur dit for å lære om og smake på de edle dråpene de produserer. Vinsmaking arrangeres også på flere av byens restauranter. 

 

Badestrender i Split

En av de beste tingene med Split er at her kan du kombinere storbyferie med badeferie, og det i en ganske liten og intim by. Du kan fint spasere til strendene om du bor sentralt.

 

Her er de beste strendene i Split:

 

  • Bacvice – Dette er en av de få badestedene i området som har ordentlig sandstrand, og også den som ligger nærmest gamlebyen. Kun 10 minutter til fots fra palasset.
  • Trstenik – Liten strand med blanding av sand og rullestein som ligger omtrent 10 minutter å gå sørøstover fra Bacvice, og normalt med mindre folk.
  • Znjan – Byens største badestrand, med blanding av sand og rullestein. Litt mindre behagelig å gå på enn Bacvice, men veldig bra på alt annet. Gode badeforhold, restauranter, dusjer, toalett og alt du trenger for en behagelig dag i solen.
  • Jezinac – Denne stranden ligger i motsatt retning fra gamlebyen i forhold til de nevnt ovenfor, og nedenfor Marjani-høyden. Et stille og pent område med gode svømmeforhold. Det tar omtrent 25 minutter å spasere hit fra gamlebyen, eller 10 minutter med buss eller bil.
  • Kasjuni – Denne stranden kommer du til hvis du fortsetter omtrent 1 kilometer forbi Jezinac-stranden. Her også er det en blanding av sand og rullestein, med gode svømmeforhold og en stille atmosfære. 

 

Øyhopping med Split som utgangspunkt

Split er den beste og mest naturlige byen å starte turen fra hvis du har tenkt å farte rundt på de vakre kroatiske øyene. Rutenettet av båter går omtrent overalt på Dalmatiakysten også til en rekke flotte havner på fastlandet. Du kan også ta ferge fra Split til Ancona eller Bari i Italia. 

Det er flere flotte byer, badesteder og annet fint å få med seg på øyene. Det er enkelt å reise rundt på øyene med buss, for de som ikke har med egen bil. En av de mest populære reiserutene er å starte i Split, ta ferge til Hvar, videre derfra til Korcula, deretter til Mljet, og til slutt ferge til Dubrovnik. 

 

Mattradisjoner på Dalmatiakysten

Mattradisjonene i Split og resten av Dalmatia-kysten har det samme preget som resten av middelhavslandene. Det vil si at det brukes mye olivenolje, hvitløk og ellers de samme krydderne og urtene som for eksempel i Italia. Det spises naturligvis mye fisk og skjell her, men folk i Dalmatia sier heller ikke nei takk til gode retter av kjøtt. Kroatene spiser generelt mye lam og kalv, og mindre svinekjøtt enn for hva som er vanlig lenger nord i Europa. 

I Split og de andre byene på kysten kan du forvente å spise mye god fisk og sjømat. Ikke så ulikt hva du får servert mange steder i Italia, men ofte med en lokal vri. For eksempel risotto med akkar og blekksprut som er nesten helt svart i fargen. Det serveres også mye såkalt Peka – en kasserolle full av gode grønnsaker og urter, og så varierer de med ulike typer kjøtt eller fisk eller blekksprut. 

 

Når er det best å dra til Split?

Som de fleste andre populære destinasjoner i denne delen av Europa, er det naturligvis best å besøke byen om sommeren. Da får du også badet i Adriaterhavet på en av byens flotte strender.

Hvis du vil unngå den største turiststrømmen om sommeren, anbefaler vi at du heller kommer hit i juni eller juli enn august. Og, jo tidligere på sommeren, desto bedre. September er også en fin tid, for da er det fortsatt varmt, samtidig som det er langt færre tilreisende i byen. 

Split er forøvrig en flott by å dra på weekendtur til, og da gjerne på våren eller sensommeren. 

 

Transport i og utenfor Split

Nesten hele gamlebyen er avstengt for biltrafikk, så her er det føttene som tjener deg best når det gjelder det å komme seg rundt. For det øvrige sentrum av byen anbefaler vi buss. Bussene er bra, de går ofte, og det er rimelig å kjøpe billett. Taxi og Über er også greie alternativer.

Hvis du skal på ekskursjon ut av byen er det buss, tog og båt som gjelder. Her har byens planlegger tenkt seg godt om og funnet den beste løsningen. Sentralstasjonen for både tog og buss er plassert rett ved havneområdet der omtrent alle fergene går fra, og alt dette ligger bare et par minutter til fots sydøst for gamlebyen. 

 

Slik kommer du deg raskest til Split

Det går som regel daglig direktefly fra Gardermoen til Split om sommeren, og tidvis også fra Stavanger, Bergen og Trondheim. Resten av året har Norwegian direktefly til byen to til tre dager i uken. Charterselskapene setter også opp fly som går direkte. Flytiden direkte fra Gardermoen er ikke på mer enn 2 timer og 45 minutter.

Tidsmessig er det ganske uproblematisk å fly dit med en mellomlanding. Reiser du via for eksempel Amsterdam, Wien, Praha eller Berlin, kan reisen ta så lite som 4 timer hvis du finner korresponderende avganger.