Rostock

inneholder annonselenker

rostock

Den koselige hansabyen Rostock ligger ved elven Warnows munning. Mange av oss har kjørt via byens havn Warnemünde på vei til og fra kontinentet, men hvor mange har stoppet innom Rostock? Vi kan love at en storbyferie til denne byen vil være en positiv overraskelse for de fleste.

Rostock kommer av det slaviske ordet for elvemunning. Her bosatte såkalte Polabiske slavere seg på 1000-tallet. De skulle forøvrig ikke klare seg så lenge. I 1161 brant nemlig bosettingen til grunnen på ordre fra den danske kongen Valdemar I.

Deretter tok tyske stammer kontroll over regionen, men som aktiv havneby har Rostock beholdt en internasjonal atmosfære. Sentrum av byen ligger langs elven Warnow, men området minner mer om en fjord. Kun 16 kilometer nord har dessuten Rostock fantastiske strender ved Østersjøen.

Anbefalte hotell i Rostock

De beste stedene for å bo på hotell i Rostock er enten i sentrum, Mitte, eller ved den vakre kysten. I Mitte ligger den gamle bydelen med sin sjarm og sine severdigheter. Byen har cirka 200 000 innbyggere og et livlig og variert uteliv. 

For familier vil vi anbefale Warnemünde ved kysten. Her er det flotte strender, historisk bebyggelse og en gammel fiskehavn. Undersøk også landsbygden rundt Rostock. Du kan overnatte i koselige Bed and Breakfast, våkne til hanegal og få ferske bake varer til frokost.

 

3 tips til gode hotell i Rostock

Radisson Blu Hotel Rostock

Radisson Blu Rostock er et elegant og populært 4.5 stjerner hotell i hjertet av Rostock. Her bor du meget sentralt til, med kort gangavstand til det meste av severdigheter.

Hotellet holder høy standard og får gode tilbakemeldinger fra gjester. Rett og slett et sikkert hotellvalg i Rostock.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

pentahotel Rostock

Flott 4 stjerner hotell med meget bra plassering, rett ved torget i Rostock. Hotellet er både stilfullt og elegant med gode fasiliteter.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Vienna House Sonne Rostock

Fint 4 stjerner hotell med meget sentral plassering i sentrum av Rostock. Her bor dere rett ved severdigheter som Neuer Markt og Mariakirken.

Hotellet har gode fasiliteter som 2 egne restauranter og barer, treningssenter og spatjenester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Rostock

Slik reiser du til Rostock

Vil vi reise med fly til Rostock betyr det mellomlanding. Det beste alternativet er å fly til Hamburg, herfra tar det kun 2 timer med tog til Rostock. Er vi på biltur tar vi fergen fra Trelleborg i Sør-Sverige til Warnemünde, som i dag er en del av Rostock kommune.

 

Hansabyen Rostock

Rostock ble i 1251 opptatt i det mektige hanseforbundet. Med det fulgte økonomisk vekst og byen ble snart den største i Mecklenburg.  Spor etter Hansatiden er å finne over alt i byen i form av både vakre bygninger og rike interiører.

havnen i rostock

Skipsfart er en naturlig del av Rostocks historie og ikke sjelden ligger det flotte seilskuter i havnen. Det arrangeres også båtturer langs elven og ut i Østersjøen, mange med servering og underholdning. Hvert år i August arrangeres dessuten Hanse Sail Rostock, en festival som tiltrekker seg over 200 historiske skip og seilskuter.

 

En by i vakre omgivelser

Rostock ligger i et rolig og bedagelig landskap med sjarmerende landsbyer og en flott kyststripe. Her kan hele familien legge ut på sykkeltur uten å møte stor motstand i det relativt flate landskapet. Byen har flere sykkelutleier hvis vi ikke har med våre egne.

Vi kan også besøke romantiske spa-byer og nyte en grundig behandling for både kropp og sjel. Mange landsbyer og småbyer har også interessant arkitektur. Den dominerende murstein-gotikken dominerer regionen og er fremtredende i kirker og eldre, offentlige bygg.

reise til rostock

 

Universitet gir Rostock liv

Universitetet i Rostock er blant Europas eldste. Det ble etablert allerede i 1419 og har i dag over 13 000 studenter. Byen har også Musikk- og Teaterhøyskole og kan skilte med et av de høyt anerkjente Max Planck instituttene.

Studentmassen i byen gir Rostock et livlig og kreativt preg. Utelivet er stort og variert. Spesielt unge besøkende vil ikke kjede seg et sekund med klubber som holder åpent til morgengry. Det arrangeres stadig konserter og spennende forestillinger i ulike sjangre og stilarter.

 

Festivaler og begivenheter i Rostock

Rostocks kalender er full av spennende begivenheter. Det skal godt gjøres å ikke få med seg i alle fall én av byens arrangementer i løpet av et besøk. Av de mest populære er de såkalte Port Parties som arrangeres i Warnemünde gjennom sommeren. Dette er farvel-fester til cruisebåter og feires med musikk, sang og fyrverkeri.

Oktober festen er også verdt å nevne. Denne arrangeres til minne om bryllupet mellom Prinsesse Therese av Mecklenburg og kronprins Ludwig I. Byen rocker til folkemusikk som polka og Wals og ja, det konsumeres anstendige mengder øl! Se flere begivenheter på byens websider.

 

Rostock i går og i dag

Etter 2. Verdenskrig ble Rostock en del av Øst-Tyskland. Byen var DDRs viktigste havneby og staten bygde ut den viktige verfts-industrien. Byen vokste og nådde hele 260 000 innbyggere. Etter Tysklands gjenforening sank innbyggertallet og har siden etablert seg på cirka 200 000.

hotell rostock

I dag er Rostock en moderne by med en aktiv og engasjert byadministrasjon. Rostock sikter ut mot verden og har en glimrende turistinformasjon med alt vi trenger å vite. Vi anbefaler å kjøpe RostockCARD som gir fri adgang til museer, guidede turer og valgfri benyttelse av offentlig transport.

 

Severdigheter og attraksjoner i Rostock

Rostock ble tungt bombet under 2. Verdenskrig, men har siden gjenoppbygd sitt historiske sentrum. Byen har mange vakre severdigheter, flott natur samt en varm og uhøytidelig sjarm. Foruten sentrum, er den lille fiskerlandsbyen Warnemünde en av Rostocks store attraksjoner. Byen egner seg perfekt for familier.

 

Neuer Markt

Neuer Markt i rostockByens sentrale torg heter Neuer Markt og er en favoritt blant både lokale og besøkende. Dette store, flotte torget er omkranset av vakre, historiske bygninger og er en aktiv markedsplass. Her får vi kjøpt lokale produkter som blant annet frukt, grønnsaker, egg og fisk.

Ved Neuer Markt går byens fleste trikkelinjer forbi og Rostocks beste handlegate er rett i nærheten. Begynn gjerne dagen med en frokost på dette torget og ta deretter en nærmere kikk på den elegante Maria-kirken, eller byens imponerende rådhus.

Maria-kirken

mariakirken i rostockMaria-kirken er uten tvil Rostocks stolthet. Kirken var en av meget få kirker som overlevde bombingene under 2. Verdenskrig og er viden kjent for sin astrologiske klokke og sitt unike, barokke orgel. Kirken dominerer Neuer Markt og er vel verdt et besøk.

Den astrologiske klokken befinner seg bak alteret i interiøret av kirken. Den er hele 12 meter høy og ble bygd av Hans Düringer i 1472. Hver tolvte time, middag og midnatt, kommer seks av apostlene ut fra en dør på høyresiden. Klokken opererer fortsatt med sin originale mekanisme.

Kröpeliner Strasse

Kröpeliner StrasseEller bare «Kröpi» som de lokale kaller den, er Rostocks hovedgate. Her er det vidunderlig å spasere på en varm sommerdag og suge inn byens lukter og lyder. Gaten er elegant dandert med bygninger fra hansatiden og her finner vi også det gamle universitetet.

Kröpeliner Strasse er perfekt for shopping med sine mange butikker av forskjellig slag. Restauranter og kaféer er det også mye av, med både lokale og internasjonale menyer. Gaten er på mange måter byens storstue og mange kulturelle begivenheter blir arrangert her.

Zoologischer Garten

dyrehagen i rostockRostocks dyrehage er rangert som en av Europas beste. Ta med barna hit for her møter vi ikke bare mange eksotiske dyr, vi lærer også om Darwins evolusjonsteori. I DARWINEUM blir vi engasjert av to interaktive utstillinger som tar oss med på en spennende evolusjonsreise opp gjennom tidene.

Rostock Zoo har flere ganger mottatt priser for sin familievennlige tilnærming. En av dyrehagens store attraksjoner er den nye, tropiske hallen. Her møter vi gorillaer og orangutanger i et magisk miljø hvor dyrene opplagt trives. Men ikke glem de andre 4000 dyrene som også bor her.

Warnemünde

stranden i WarnemündeWarnemünde er et paradis for alle som liker strand og vann. I dag er den lille fiskerlandsbyen en del av Rostock og den ligger kun 16 kilometer nord for sentrum. Buss eller tog hit er rimelig og tar kun drøye 20 minutter. Stranden tilbyr mange aktiviteter, men har også roligere områder.

Ta en tur opp i det 37 meter høye fyret fra 1897 og nyt en fantastisk utsikt. For et måltid anbefaler vi det unike Teepot, en utrolig bygning i Bauhaus-stil som inneholder en variasjon av serveringssteder. Sist, men ikke minst, ta en tur langs stranden til dere kommer til den berømte Spøkelsesskogen!

Petrikirche

Petrikirche i rostockI denne kirken kan vi ta heisen 45 meter over bakken og nyte en flott utsikt over byen. Selve tårnet er hele 117 meter høyt og fungerte lenge som et navigeringspunkt for sjømenn og fiskere. Den ble hardt skadet i 2. Verdenskrig, men fremstår i dag i all sin fordums glans.

Petrikirche er Rostocks eldste og strekker seg helt tilbake til 1252. På 1300-tallet ble den ombygd for å tilfredsstille datidens foretrukne stilart, murstein-gotikk. De vakre glassmaleriene som fyller de høye vinduene ble utført på 1960-tallet som en del av rekonstruksjonen etter krigen.

Alter Strom Warnemünde

Alter Strom WarnemündeAlter Strom i Warnemünde rett nord for byen er en kanal som stammer helt fra 1423. Den ble bygd for å knytte Rostocks havn til Østersjøen og fungerte i hele 500 år. I 1903 ble en ny kanal bygd og i dag er den gamle kanalen et veldig populært turistmål.

Langs kanalen ligger båtene tett og noen av de er faktisk omgjort til små serveringssteder. Langs kaien finner vi mange små hus som tidligere tilhørte fiskere og deres familier. I dag er det restauranter og butikker her. Her er også huset hvor vår egen storhet Edvard Munch bodde fra 1907 til 1908.

Kulturhistorisk Museum

museum rostockDette tidligere gotiske klosteret er ansett som et av Mecklenburg-Vorpommerns viktigste museer. Det har fungert som kulturhistorisk museum siden 1984, og har en imponerende samling sakral kunst fra middelalderen frem til slutten av 1500-tallet. Men museet har også andre ting å vise frem.

Her finner vi et stort antall utstilte gjenstander. Ta en kikk på gamle leker og håndverk fra middelalderen, samt en omfattende myntsamling. Barokk kunst og Nederlandsk renessanse er også representert, blant annet ved den store mesteren Jan Brueghel.

Stasi-fengselet

severdigheter rostockStasi-fengselet i Rostock ligger der som en skygge fra en ikke alt for fjern fortid. Øst-Tysklands hemmelige politi har blitt beskrevet som et av det mest undertrykkende og effektive institusjoner som noen gang har eksistert. I dag kan vi selv komme på besøk og se.

Fangene, de fleste politiske, ble holdt i små celler som bare så vidt slapp inn litt dagslys. Over tre etasjer kunne hele 110 fanger bli holdt samtidig. Fra 1960 til 1989 var hele 4900 fanger innom før de som satt der i 1989 ble sluppet fri som resultat av et amnesti. I 1999 ble så bygget åpnet som museum og minnested.

Molli-jernbanen

molli jernbanenFor en herlig dag med familien anbefaler vi en tur med den historiske Molli-jernbanen. Avgang er fra den lille byen Bad Doberan som kun ligger noen minutter vest for Rostock sentrum. Pakk piknikkurven og stig ombord, dette er en opplevelse for både store og små.

Denne smalsporede banen stammer fra 1880-tallet. Vi reiser i gamle, sjarmerende vogner opp til kysten og derfra vestover til Kühlungsborn. Her får vi en nydelig utsikt over Østersjøen mens vi tøffer av gårde. Det dampdrevne lokomotivet er fra 1930-tallet og turen tar cirka 40 minutter.